5 tips til havearbejde i det tidlige forår

Foråret betyder den længeventede start på en ny havesæson. Og elsker du også haven lige så meget som os, sidder du sikkert klar med havehandsker og diverse haveredskaber, så snart dagene begynder at blive lysere. Vi skal dog være lidt tålmodige, for der er nattefrost og andre udfordringer at tænke over så tidligt på sæsonen.

Men der er alligevel en masse, du kan gøre i haven i det tidlige forår. Vi giver dig fem tips til havearbejde allerførst på sæsonen, så du kan blive klar til sommerens høst af frugt, grøntsager og bær og fine, farverige blomster.

Hold dig varm i kulden

Selv om solen langsomt titter mere frem, er der koldt i foråret. Så inden vi fortæller om de arbejdsopgaver, du kan gå i gang med i foråret, skal vi have noget af det vigtigste på plads: din påklædning. Den længe savnede sols stråler kan snyde os til at tro, at det er varmere end det er, så det er nemt at blive syg i foråret. Derfor er det ekstra vigtigt, at du tænker over, hvad du har på, når du går i haven.

Husk de tre lag

Du skal kunne holde varmen, men samtidig kunne bevæge dig frit. Den bedste måde at holde varmen på er med et lag-på-lag-outfit. Start med et inderlag, der er åndbart, svedtransporterende og hurtigttørrende. Hvis der skal være lidt varme i, er merinould det bedste bud, men syntetiske materialer er også gode. Mellemlaget skal give varme – her er en fleecetrøje et ideelt valg. Det yderste lag er typisk en jakke, der holder kold vind og regn ude.

Men selv om du kører alle tre lag, skal du stadig kunne bevæge dig. Havearbejde er meget aktivt, og derfor skal du også have tøj på, der ikke hindrer dig. En vest er et ideelt valg som enten mellem- eller yderlag, fordi du har fri bevægelighed for begge arme. Hvis det er meget koldt, bruger du vesten som mellemlag under en jakke, og når solen bryder frem og dagene bliver lunere, kan du bruge vesten som yderlag over eksempelvis en fleecetrøje.

Du kan finde alt det, du skal bruge til en tur i haven på friluft.dk, heriblandt et stort udvalg af outdoor-veste som du kan bruge som både mellem- og yderlag. Vælg for eksempel en vest med indbygget varme som yderlag eller en fleecevest som mellemlag under en jakke. Kig også efter holdbare materialer, især til dit yderlag og bukser, så de kan holde til havearbejdet.

Ryd op i haven og gør jorden klar

En stor del af havearbejdet i det tidlige forår er oprydning og klargøring til en ny havesæson. Du bør rydde op i dine bede ved at fjerne nedfaldne grene og blade – men er der frost på vej, kan det være med til at holde frosten væk fra bedene, så pas på ikke at starte for tidligt.

I foråret begynder det at spire rundt omkring i haven med ukrudt. Får det lov at vokse for længe, bliver rødderne så store, at de bliver besværlige at grave op. Så jo hurtigere du tager hul på problemet, jo nemmere er det at komme igennem.

Det er også nu, at især dræbersnegle kommer frem. Brug derfor også tiden til at sikre mod dem ved at sætte sneglehegn eller andre fælder op.

Brug tiden til planlægning før sommeren

En planlagt have er en god have. Brug foråret til at lægge planer, inddele haven i zoner og shoppe frø, knolde og løg – så er hylderne helt fulde, fordi du er ude før de fleste andre. Fra april kan du flytte stauder eller dele dem, så du får flere. Før planterne får blomster, det vil sige i det tidlige forår, kan du også flytte eller plante nye buske, roser og træer.

Kribler det i fingrene, når du planlægger sommerens høst og flotte blomster, kan du tyvstarte lidt i foråret. Hvis du har planer om en køkkenhave, er det tidlige forår for koldt til såning, men du kan gøre jorden klar ved at lægge kompost ud på jorden. Du kan også forspire kartofler og så grøntsagsfrø i drivhuset eller indenfor i vindueskarmen – så får du en tidlig høst.

Hvis du er god til at planlægge din have, kan du så forårsblomster i efteråret. Du kan i princippet så fra september til december – så længe jorden ikke når at fryse helt til, kan du godt nå det, selvom du starter lidt sent på efteråret. Forårsblomster som erantis, anemoner, påskeliljer, hyacinter og krokus er fantastiske i en ellers grå og livløs have, og planter du også vintergækker, får du liv og farve helt fra januar og februar.

Plant sommerblomster

Når jordtemperaturen er høj nok, kan du begynde at plante de sommerblomster, du har planlagt. Det er forskelligt, hvornår de forskellige sorter kan sættes ud. Mange sommerblomster kan ikke klare selv en mild omgang frost, så du skal vente, til risikoen for nattefrost er slut – cirka midt i maj. Andre kan tåle mere kulde, for eksempel hornvioler og stedmoderblomster, så dem kan du sætte i krukker udendørs allerede fra marts.

Stauder og roser kan du plante fra april til maj. Du skal blot være opmærksom på, om de er i blomst. Rødderne gror langsomt, når planten blomster, så plant dine forårsblomstrende stauder i efteråret, og de efterårsblomstrende stauder i foråret.

Uventet nattefrost? Beskyt dine planter og afgrøder

Har du sat knolde og løg, plantet blomster og sået afgrøder i køkkenhaven, og kommer der uventet nattefrost? Det betyder ikke, at alt dit hårde arbejde er spildt. Mange sorter kan sagtens holde til en omgang nattefrost, men du kan også beskytte dem med et nemt trick.

Læg en fiberdug – du kender den måske også som en plantedug – ud over dine planter eller afgrøder. Hvis du ikke ligger inde med sådan en, kan du også bruge et almindeligt tæppe, lagen eller et stykke plastik. Overdækket beskytter mod frosten, så du kan nyde frugten af dit arbejde, når varmen endelig trænger igennem.