Akeleje – Sådan får du smukke akelejer i haven (Tips + gode tilbud)

Akeleje er den smukke, elegante staude, som har en slank vækstform, således blomsten virker let. Akelejen bliver som regel omkring 50-80 centimeter høj. Den fås i et utal af farver, og hvis du ønsker at vide meget mere om akelejen er du kommet til det rigtige sted.

Leder du efter et godt sted at købe akelejer til haven? Se hvilke butikker vi anbefaler her:

Webshop Trustpilot score Leveringstid Link
bv_logo_big
4.9/5 stjerner
1-3 dage
Plantetorvet.dk
4.7/5 stjerner
2-4 dage

Plantning af akeleje

Generelt er akelejen nem at have med at gøre, men blomsten har naturligvis nogle præferencer, når det kommer til placering og jorden, som man skal være opmærksom på, når akelejen skal plantes:

  • Placering: Foretrækker let skygge, men tåler imidlertid fuld sol, hvis klimaet ikke er alt for varmt.
  • Jorden: Kan plantes i almindeligt næringsrig og veldrænet jord, der er fri for ukrudt, rødder og sten.
  • Hvornår: Plantes gerne i efteråret, så den har tid til at etablere sig godt, samtidig med at den kan nyde godt af den lune jord og den høje fugtighed.
  • Sådan gør du: akelejes rodklump gennemvædes og plantes i huller af samme dybde, som potten, de står i. Vand godt efter plantningen.

Akeleje stauder

At akeleje betegnes som en staude betyder, at det er en flerårig, urteagtig plante. Stauder dækker over mange forskellige slags planter, som kan være vidt forskellige i udseende og natur. Gældende for alle stauder er, at de vokser frem år efter år, hvilket ligger i ordet flerårige. De fleste stauders overjordiske dele visner således, når efteråret er over os, og planten har oplagret næring og vand i rødder, for at kunne overvintre under jordoverfladen. Når foråret kommer, vokser stauder således op fra jorden igen.

Lyseblå akeleje

Som sagt kommer akeleje i mange forskellige smukke farver. Er du vild med farven lyseblå, så kan du udvælge din akeleje i denne farve. Der findes blandt andet disse to langsporede akelejer, Blue Star og Blue White, som begge får en smuk hvid og lyseblå farve.

Akeleje Blue Star

Denne akeleje bliver omkring 50 centimeter i højden. Blomsten består af inderste kronblade samt yderblade, og på denne version af akelejen, er de inderste blade hvide, hvor de yderste er blå. Den blomstrer i maj og juni måned, men det er ikke alle blomsterne, der springer ud på samme tid, så man kan altså nyde godt af blomsterne i op til otte uger.

Akeleje Blue White

En anden smuk version af akeleje blomsten, som er lyseblå er denne Blue White, hvor det meste af bladene er blåt, men hvor de inderste blade fader over i hvid. Denne kombination af farve bidrager til et smukt spil af farver i blomsterbedet.

Akeleje hvid

Den hvide blomst giver et enkelt syn til de grønne blade, hvilket er en smuk kombination. Akeleje findes naturligvis også i hvid, hvis man foretrækker denne enkle og fine farvekombination til haven.

White Barlow Akeleje

En smuk akeleje i hvid er denne White Barlow akeleje, som er en blomst med mange fine små hvide blomsterblade. Den blomstrer i juni og juli måned, og det anbefales, at den plantes med ni planter pr kvadratmeter.

Frøstjerne Akeleje

Den smukke akeleje Frøstjerne har grønne og sammensatte blade og en masse smukke hvide strittende blomster. Den blomstrer i fra juni til juli, og så kan blive op til 100 centimeter høj.

Akeleje i lilla

Denne type blomst er også utrolig smuk i en lilla farve, og der findes mange forskellige slags som for eksempel disse tre forskellige smukke akeleje blomster:

Christa Barlow akeleje

Den smukke akeleje Christa Barlow har en flot lilla farve på de mange blade på selve blomsten, hvilket giver et smukt syn i samspillet med den gule midte og bladenes grønne farve. Den blomstrer fra juni til juli måned, og kan blive omkring 50 centimeter høj.

Akeleje Blue Barlow

Denne flotte akeleje Blue Barlow har en dyb, dyb lilla farve på blomsten, som er utrolig smuk. Den blomstrer fra juni til juli måned, og så kan den blive op til 50 centimeter i højden.

William Guiness akeleje

Den tredje akeleje med lilla farve, som er værd at fremhæve er uden tvivl William Guiness, som har en smuk dyb lilla farve på stort set hele blomsten, men som fader over i en hvid farve for enden af de inderste blomsterblade, hvilket giver et utrolig smukt samspil af farverne.

Lyserød akeleje

Lyserød er altid en smuk farve at have blomster i, fordi denne farve pynter så fint. Akeleje blomsten findes naturligvis også i denne fine lyserøde farve.

Akeleje Double Red White

Et bud på en smuk akeleje i lyserøde farver er den, der hedder Double Red White. Den har en smuk blanding af rødlige, lyserøde og hvide farver, som bliver et smukt udseende.

Grandmothers Garden

Den mangefarvede Grandmothers Garden, fås ligeledes i lyserøde farver. Dette er en kortsporet blomst, som har en flot blanding af lyserøde og hvide farver på blomsterhovedet.

Rød akeleje

Røde blomster er en klassiker, og akeleje er naturligvis også at finde i en smuk rød farve.

Ruby Port

Denne smukke akeleje, som kan findes her, har en dyb og smuk rød farve, hvilket ser rigtig smukt ud i samspil med de grønne blade. Den kan blive op til 70 centimeter høj, og så blomstrer den fra maj til juli måned.

Akeleje frø

Akeleje kan, som de ovenstående typer af akeleje, købes som stauder i potter, der er klar til at blive plantet. Men akeleje er ligeledes nemme at få til at så, og der findes et utal af forskelligartede frø, når det kommer til akeleje.

Blue Star akelejefrø

Et eksempel på frø til en akeleje, der er meget nem og taknemmelig, når det kommer til såning og pasning, er denne Blue Star. Såningen af denne blomst kan ske fra maj til juli, og den kan blive op til 80 centimeter høj. Farven består af en kombination af hvide og blå blade på blomsten, samt en gul midte, hvilket giver et smukt syn med de grønne blade.

Akelejefrø Red Hobbit

Denne akeleje er i særdeleshed en populær slags, fordi den har en så smuk kombination af røde og hvide blade på blomsterhovedet. Frø af Red Hobbit sås direkte på den ønskede placering fra maj til juni måned, og her får man en akeleje, der kan blive op til 30 centimeter i højden.

Nora Barlow Mixed akelejefrø

Denne smukke type af frø giver en ualmindelig smuk kombination af forskelligfarvede akelejer, som kan være alt fra lyserød, rød, blå hvid og lilla. Nora Barlow Mixed kan blive op til 90 centimeter i højden og blomstrer fra juni måned.

Akelejefrø Clementine Rose

En skøn lyserød farve pynter altid i haven, og det er netop det, som denne Clementine Rose også gør. Denne akeleje har dobbelt blomster, hvilket gør den til noget helt specielt. Den blomstrer desuden fra juni til september, og så er den, ligesom akelejer generelt er, nem at have med at gøre.

Winky Double Dark Blue White akelejefrø

En klassiker, når det kommer til akeleje blomsten, er Winky Double Dark Blue White, og det er ikke mærkeligt hvorfor. Farverne på de mange blomsterblade er nemlig i en blanding af lilla, blå og hvid, hvilket giver et smukt samspil. Denne blomst blomstrer desuden i juni og juli måned.

Akelejefrø Green Apples

Den smukke Green Apples akeleje er den første grønne klematisblomstrede akeleje, og blomsten har først en smuk limegrøn nuance, hvorefter den går over til den æblegrønne farve, der lægger navn til den, for til sidst at blive cremefarvet. Den blomstrer fra juni måned, og giver med garanti et smukt syn i haven.

Ruby Port akelejefrø

Blomster i mørkerøde og bordeaux farver er altid et smukt syn i haven, og Ruby Port akeleje er ingen undtagelse i den forbindelse. Disse frø vokser op og bliver til en særdeles smuk akeleje med mange blomsterblade i mørke rødlige nuancer. Denne akeleje kan blive op til 79 centimeter i højden, og blomstringen sker typisk fra maj til juli måned.

Pleje og pasning af akeleje:

Akelejen er som sagt en nem blomst at have med at gøre, og den stiller derfor ikke synderligt store krav, når det kommer til pasning og plejningen.

Sol eller skygge?

Akelejer tåler at stå i direkte sol i Danmark, idet klimaet ikke er for varmt for blomsten. Den foretrækker dog en placering med let skygge.

Vanding

Det er vigtigt, at akelejen ikke tørrer ud, og jorden skal derfor holdes fugtig i tørre perioder. Sørg for dette ved at vande jævnligt. Gå efter at akeleje vandes med 15 liter vand i ugen.

Overvintring af akeleje og frost

Akelejen er en stauder, og den vokser derfor op igen, når vinteren er ovre. Derfor kræver din akeleje ingen vinterdækning, fordi den fra naturens side er hårdfør nok til at klare sig igennem vinteren under jorden.

Såning af akeleje frø

Skal du plante akeleje i haven med frø, finder du blot den ønskede placering og sørger for, at jorden hverken er for tør eller konstant våd. Frøene spredes i små huller med et par centimeters afstand, og tildækkes efterfølgende af jorden igen, for til slut at blive vandet grundigt igennem. Akeleje blomstrer første gang i sit andet leveår, og det er derfor en god idé, hvis man sår med frø, at man gør det to år i streg, så man har blomster hvert år, og ikke blot hvert andet år.

Akeleje i krukke

Akelejen kan ligeledes plantes i krukken, enten alene eller som en smuk bund i for eksempel en krukken med høje roser. Selve plantningen foregår på samme vis, som beskrevet i plantning af akeleje.

Akeleje blomstring

Akeleje blomstrer på forskellige tidspunkter alt efter, hvilken sort der er tale om. Men med plantning af forskellige sorter akeleje kan man have en smuk blomstring på en periode over fire til otte uger – helt fra sidst i april til og med juli måned.