Er der noget bedre end en tur i skoven om foråret, når fuglene kvidrer og de hvide anemoner er sprunget ud og danner flotte hvide tæpper på skovbunden? Det kan være du er blevet inspireret til at plante anemoner i haven i stedet for at vente til næste forår. For anemoner er ikke kun den vildtvoksende, hvide anemone (anemone nemorosa) med fine, gule støvdragere og grønne blade.
Der findes anemoner med hvide blomster, men der findes også gul anemone, blå anemone og lilla anemone, eller du kan vælge at plante sorter med rosa nuancer, blåviolette anemoner og anemoner med lilla skær. Kort sagt, anemoner findes i mange forskellige farver og nuancer. Fælles for anemonerne er, at de alle har meget smukke blomster, og tiltrækker bier og sommerfugle. Du kan også vælge sorter afhængigt af hvornår på året, du gerne vil nyde synet af dem i haven. Læs med i vores guide til anemoner, hvor du finder alt om sorter, såning og pasning.
Hvornår blomstrer anemoner?
Den hvide og den gule anemone, som vi kender fra skoven, trives bedst i et let køligt klima og blomstrer i det tidlige forår, omkring april og maj. Blomstringen for balkananemone er også tidligt om foråret. Blomsterne på den blå anemone hepatica nobilis kommer også i april og maj.
Blomsterne på andre sorter springer først ud om sommeren, som franske anemoner og sommeranemonerne (anemone sylvestris).
Høstanemonerne kan du nyde synet af om efteråret.
Forskellige sorter med blomstring fra forår til efterår
I nedenstående kan du læse mere om de forskellige sorter, fordelt efter blomstringstid.
Forår
- Skovanemone (Anemone nemorosa): Det er den hvide anemone, der vokser vildt i de danske skove i foråret.
- Den gule anemone (Anemone ranunculoides) vokser også nogle steder vildt i skoven, mens den andre steder er sjælden. Så længe den kun har blade, kan den forveksles med den hvide, selvom den har mere but-takkede blade.
- Svovlgul anemone (Anemone nomorosa x ranoncoloides) er en krydsning mellem hvid og gul, og er steril.
- Den blegblå anemone (Anemone apennina) bliver indtil 25 cm høj, bladene er stilkede og tre-delte, og minder om gul og hvid anemone. Den vokser vildt som det eneste sted i verden på Nordbornholm. Den er fredet og må ikke graves op, plukkes, samles ind eller ødelægges.
- Balkananemone (Anemone blanda) kommer fra de baltiske lande og bliver op til 15 cm. Den har rosa, hvide eller blåviolette blomster, og er i blomst i marts-april. Den har brug for halvskygge, har større blomst og flere kronblade end anemone nemorosa. Den selvsår og kan danne et flot bunddække.
Disse sorter er dem, der vokser vildt i skovene og tiltrækker sommerfugle, men bortset fra den blegblå anemone kan man ofte også købe dem som løg eller i potter. Af andre sorter, som er i familie med anemone nemorosa kan nævnes:
- Anemone Nemorosa, ‘Royal blue‘ er en fuldt vinterhårdfør anemone, som bliver 15 cm høj, den får blå blomster april, maj. Den er langsomt voksende, trives i sol eller halvskygge og er velegnet til bunddække under træer og buske.
- Anemone Nemorosa ‘Monstrosa‘ er fyldte anemoner, der er hvide. Blomstring i april-maj. Den bliver 15-20 cm høj, trives i halvskygge, og er velegnet i et skovbundsbed. Den er fuldt vinterhårdfør.
- Kaj Munks blå anemone (Hepatica nobilis), er i virkeligheden ikke en anemone. Navnet er inspireret af et digt fra Kaj Munks sidste digtsamling fra 1943.
Sommer
- Sommeranemone (anemone sylvestris) blomstrer i maj-juni måned. Den er fuldt vinterhårdfør, bliver op til 40 cm høj, har hvide blomster og findelt grønt løv.
- Franske anemoner (Anemone coronaria). Selvom franske anemoner er stauder, kommer de fra tørre klimaer og dyrkes under danske himmelstrøg for det meste som etårige blomster. De små knolde rådner nemlig, hvis de står for længe i kold og våd jord om efteråret og i løbet af vinteren. De franske anemoner får smukke farver, der vil tiltrække bier. Blomsterne kan være hvide, blå, lilla, røde og lyserøde.Den franske anemone kan have enkelte blomster eller dobbeltblomster.
Caen-anemonerne har enkeltblomster, mens St. Brigid har dobbeltblomster.
- Caen-anemonen (Anemone coronaria) findes i flere sorter :
-
-
- ‘Hollandia‘: er prangende, lys rød og med en sort midte.
- ‘Sylphide‘: lyserød og med en strålende sort midte.
- ‘Mr Fokker‘: en meget smuk purpurblå fransk anemone med mørke støvdragere.
- ‘The Bride‘: der er så yndefuld som en brud, den er hvid og har en lysegrøn midte.
-
-
- St. Brigid-anemonen (Anemone coronaria) findes i flere sorter :
- ‘The Governor‘: får blomster, der er hvide ved basis og røde i spidsen, mens midten er sort.
- ‘Admiral‘: denne franske anemone er lilla og har en kultursort smuk midte.
- ‘Lord Lieutenant‘: fransk anemone med et mørkt hjerte med et væld af lavendelblå kronblade med et let krøllet udseende.
- ‘Mount Everest‘: den franske anemone med et gulgrønt hjerte, hvorfra der kommer en lavine af hvide kronblade.
- St. Brigid-anemonen (Anemone coronaria) findes i flere sorter :
Efterår
Høstanemoner er dem, der springer ud efter sommersæsonen. De er ofte noget større, næsten buskagtige. Det er dog en god idé at plante dem i forårssæsonen, så de kan nå at få rødder, der kan klare sig igennem den kolde tid.
- Anemone hupehensis ‘September charm‘ får store rosa blomster, planten bliver 50 – 100 cm høj, og blomstrer fra juli til september. Den er egnet til snit og fuldt vinterhårdfør.
- Anemone hupehensis ‘Splendens‘ blomstrer mellem august og oktober og bliver op til 80 cm høj. Den har mørke rosa blomster, og er fuldt vinterhårdfør.
- Anemone japoncia ‘Königin Charlotte‘, kendes også som japansk anemone eller høstanemone. Den blomstrer fra august til oktober og har rosarøde blomster med en gulorange midte. Det er en busket staude, der bliver op til 1 meter høj, og kan bruges til snitblomst.
Sådan dyrker du anemoner
Du kan vælge at købe potter eller plante anemoneknolde. Om foråret, efter den sidste nattefrost kan du tage knoldene, lægge dem i blød nogle timer, og plante dem i en plantekasse med porøs, varm jord. Når blomsten er spiret, og har fået de første blade, kan du plante den i haven. Senere på foråret kan du plante knoldene direkte i haven.
Hvilke sorter skal du vælge ?
Når du vælger at dyrke anemoner, har du et hav af muligheder. Du kan vælge udelukkende gule anemoner, blå anemoner, anemoner med lilla skær eller sorter med grønne blade eller store blomster. Du kan også vælge at blande farverne, og lave et bed med hvid anemone og blå anemone. Den blegblå anemone (Anemone apennina) kan man ikke dyrke i haven, da den er fredet.
Du kan også vælge sorter alt efter om du har god plads i haven eller om du har et hjørne med lidt vild natur eller med løvfældende træer og buske.
Placering af anemoner
Når du nu har valgt hvilke sorter, du vil dyrke, skal du finde et sted i haven, hvor de trives.
De vilde skovanemoner, som hvid anemone, balkananemone og de gule anemoner (anemone ranunculoides), men også Kaj Munks blå anemone (hepatica nobilis) vil trives bedst i et hjørne af haven der imiterer skovbunden, et sted med vandrende skygge eller under nogle store buske og træer, hvor de har plads til at brede sig, og hvor de kan tiltrække bier og sommerfugle. De visner væk når de er afblomstret, og det er derfor en god idé at afmærke bedet, så du ved hvor de er, og ikke ved en fejltagelse kommer til at grave dem op. De har det godt med at blive dækket af blade fra de omkringstående løvfældende buske og træer.
Høstanemonerne (hepatica nobilis) får store blomster og er i det hele taget noget større, da de kan blive op til en meter høje, så de kræver en del plads. De trives bedst i veldrænet jord, og du kan godt plante dem et varmt sted i haven, hvor der er sol eller halvskygge.
Anemoner i krukker
Du kan sagtens dyrke anemoner i krukker. Det er særligt de mindre sorter, der er egnet til dyrkning i krukker. De store, som anemone hupehensis, trives bedst i haven, da planten bliver op til en meter høj.
Anemoner som snitblomst
Du kan bruge blomsten i buketter, for det er en fremragende snitblomst. For at få dem til at holde længere, kan du skifte vandet hver dag.
FAQ
Er anemoner flerårig?
Anemoner er stauder, og kommer igen år efter år. De franske anemoner er dog noget skrøbeligere, og knoldene bryder sig ikke om kulde og fugt. Det er derfor bedst at grave knoldene op når de er afblomstret, og lægge dem et tørt og køligt sted til næste forår.
Hvor trives anemoner?
Anemoner trives bedst i porøs og veldrænet jord, og let fugtig jord. Nogle sorter trives bedst i et skovbundslignende hjørne i haven, mens andre klarer sig fint på et mere solrigt sted.
Kan anemonen tåle frost?
Den franske anemone tåler ikke frost og skal graves op inden den første nattefrost kommer. Hvid anemone som er flerårig tåler frost og blomstrer igen til foråret.
Er anemonen flerårig?
Ja den hvide anemone er flerårig.
Hvordan spreder anemoner sig?
Gennem deling eller jordstænglerne i jorden. Myrerne er med til at sprede den hvide anemoner.
Er anemone giftige for hunde?
Ja,de er meget giftige for hunde hvis de spiser dem.
Hvilke dyr spiser anemone?
Rådyret er et af de eneste dyr i Danmark, som kan spise store mængder af blomsten uden at blive forgiftet.