🥇Træbeskyttelse test [2022] » Klik og se de 5 bedste træbeskyttelse produkter!

Guide til træbeskyttelse – Vælg det korrekte produkt til dig

Træværk er noget af det bedste, og vi ønsker derfor at passe godt på det. Selve træet er yderst smukt, men efter flere år med slid fra det danske vintervejr, vil stakittet ændre udseende. Om træværket er nyt eller gammelt, er det helt essentielt at beskytte det mod nedbrydning, hvilket gøres bedst med træbeskyttelse! Der findes et hav af produkter med vidt forskellige egenskaber, og der findes helt sikkert et produkt, som er udviklet bedst til den type træ, som du står og skal til at behandle. Nyt eller gammelt, rustikt eller finpudset, sol eller regn, de har vidt forskellige fordele, men hvilken træbeskyttelse er bedst til dig?

Om det er tid til en endnu en omgang eller træværkets første omgang, så vil denne træbeskyttelses test 2019 give dig et overblik over nogle populære og lækre produkter, så du kan få dig en god og solid træbeskyttelse, som sikrer at dit træ kan holde mange år endnu.

Bedste Træbeskyttelse i Test –

Testen vil desuden give en række gode råd til, hvordan du forlænger levetiden af den træbeskyttelse, hvordan den bedst påføres og generelt informere dig om, hvordan du bedst anvender træbeskyttelse og vedligeholder dit træværk. Vidste du for eksempel, at du generelt ikke bør bruge en farveløs transparent træbeskyttelse som det sidste lag, selvom det kan lyde smart? Testen vil give dig de bedste råd med på vejen, så følg med og bliv klogere på træbeskyttelse!

Hvilken træbeskyttelse skal jeg vælge?

Hvilken træbeskyttelse du bør vælge, vil afhænge af mange ting. Ønsker du at spare på mængden, skal du have øje for rækkeevnen, da den vil afhænge af, om dit træ er høvlet (du kan nøjes med lille rækkeevne) eller om det har en ru overflade (du får brug for større rækkevene). Desuden vil din præference for, hvordan træværket skal se ud have stor indflydelse på, hvilket produkt du bør vælge. Nogle træbeskyttelser er gode til at ændre farven, mens andre vil fremhæve træets struktur og knuder.

Alderen på dit træ er også en parameter, som du bør notere, da visse produkter for eksempel er udviklet til det træ, som allerede har stået længe, mens andre virker mere præventivt. Miljøet, som dit træværk står i, har også stor betydning, da visse træbeskyttelser beskytter primært mod sol, andre mod insektangreb og nogle mod skimmel eller regn. Du bør derfor nøje overveje, hvad du vil beskytte dit træ overfor, eller hvor det kunne have brug for styrke og derfra holde nøje øje med, hvilken træbeskyttelse som opfylder dine ønsker og behov.

Denne Store Træbeskyttelses Test 2019 vil gennemgå nogle forskellige typer af træbeskyttelse, som tilbyder diverse egenskaber, og du vil helt sikkert finde dit match blandt disse 6 produkter.

#1 Gori 612 – Bedst til nyt træ

Dette er en rigtig god dækkende træbeskyttelse, som sikrer dig en slidstærk overflade til at afvise vand og solstråler. Den er fornem til dig, der ønsker at skifte farve, da dens dækkeevner er ud over det sædvanlige. Den tilbyder præcis den farve du måtte drømme om, såfremt du bestiller den.

 1. God dækkeevne
 2. Kort tørretid
 3. Nuanceretfarveskift

VIGTIG: Den viste pris er for farven sort. Klik på et af links, hvor du her kan vælge mellem andre farver (Eksempelvis hvid, grå eller transparent). Der kan på butikkens hjemmeside også vælges mellem flere størrelse (Antal liter)

Derfor skal du vælge Gori 612

Denne dækkende gode træbeskyttelse henvender sig særligt til dig, som har sat nyt træværk op i hus eller have. Gori 612 er vandafvisende og giver dit træ en slidstærk overflade, der desuden er UV resistent. Træbeskyttelsen vil beskytte din filmoverflade og dermed forhindre angreb af skimmel. Den har en cremet konsistens, som gør den behagelig at arbejde med, og det føles let at anvende træbeskyttelsen på dit nye træværk. Den er super dækkende og vil sikre god lang levetid på dit nye træ, da den kan holde helt op til 15 år, før du behøver at foretage en ny behandling. Overvejer du at skifte farve på dit nye træværk, er denne træbeskyttelse det bedste valg, og den fås endda i både lyse og mørke farver. Den leverer desuden en flot glans, der vil få naboerne til at skue efter dit træværk. Den tørrer desuden fantastisk hurtigt, så du slipper for at skulle tage unødvendigt meget hensyn til, om den nu er tør eller ej.

Produktdetaljer:

 • Rækkeevne: 6-10 m2/L
 • Overmalbar: Ca. 4 timer
 • Tørretid: ca. 1 time
 • Maksimal holdbarhed: 15 år

#2 Gori 606 – Bedst til ældre træværk

Gori 606 træbeskyttelse

Gori 606 tilbyder en lækker teknik, som bruger akryl og teflon i en oliebaseret blanding. Uanset nuance du måtte have i tankerne, kan denne træbeskyttelse fås i lige netop den nuance, såfremt du bestiller den. Den er derfor helt perfekt til dig, som ønsker at behandle dit ældre træværk og sikre det en fantastisk lang levetid.

 1. Teflon forstærket
 2. Beskytter mod sollys
 3. Nuanceretfarveskift

VIGTIG: Den viste pris er for farven sort. Klik på et af links, hvor du her kan vælge mellem andre farver (Eksempelvis hvid, grå eller transparent). Der kan på butikkens hjemmeside også vælges mellem flere størrelse (Antal liter)

Derfor skal du vælge Gori 606

Denne gode dækkende træbeskyttelse er velegnet til at beskytte dit træværk mod vand og snavs. Den er teflon forstærket og laver derfor en yderst holdbar overflade på træ. Træbeskyttelsen er formuleret til at passe på især det ældre træværk, eller som den næste behandling til dit allerede behandlede træ. Akrylen i olien sikrer, at træet har en forstærket overflade, samt olien tillader sig at trænge ind i træet, og styrker derved træfibrene indefra mod vand og snavs. Det er en god træbeskyttelse, da den modvirker angreb af skimmel og blåsplint, som typisk vil forsøge at leve i dens filmoverflade. Den reflekterer desuden solens stråler væk fra træfibrene og er et godt valg, hvis dit træ er meget påvirket af sollys. Denne træbeskyttelse er desuden ideel til dig, der ønsker at skifte farve, hvor Gori 606 kan fås i flere forskellige varianter, der er både lyse og mørke. Dens cremeagtige konsistens gør den lækkert at arbejde med under påføringsarbejdet.

Produktdetaljer:

 • Rækkeevne: 6-10 m2/L
 • Overmalbar: Ca. 4 timer
 • Tørretid: ca. 6-8 timer
 • Maksimal holdbarhed: 12 år

 


jotun_demidekk_ultimate_10l#3 Jotun Demidekk Ultimate Træbeskyttelse – Den bedste vandafvisende og UV resistent træbeskyttelse

 

Med denne træbeskyttelse fra mærket Jotun skal du aldrig mere bekymre dig om dit træværk. Dette er nemlig en god træbeskyttelse, som, ud over at fremhæve dit træværks smukke struktur, har en opbygning, der gør den modstandsdygtig over for UV stråler og vand. Produktet hjælper også med at hæmme angreb af skimmel og belægninger.

 • Virker vandafvisende og UV resistent
 • Hæmmer angreb af skimmel og belægninger
 • Får træet til at fremstå nymalet i længere tid

Derfor skal du vælge Jotun Demidekk Ultimate Træbeskyttelse

Hvis du gerne vil beskytte dit træværk mest muligt fra alle udefrakommende faktorer, så skal du investere i denne træbeskyttelse fra Jotun. Produktet er en heldækkende træbeskyttelse, der især er velegnet til nyt eller tidligere malet træværk. Den er baseret på ama teknologi, hvilket garanterer dig et træværk, der ser ud som nymalet i længere tid, da farve og glans bibeholdes. 

Lige netop denne formel er desuden vandafvisende og UV resistent, hvilket i høj grad sikrer dit træværk mod udefrakommende faktorer. Derudover hæmmer produktet angreb af skimmel og belægninger, så overfladen forbliver pæn. Den cremde konsisten sikrer en nem påføring med minimal dryp og en høj dækkraft.

Produktdetaljer:

 • Rækkeevne: 7 til 12 m2/L
 • Overmalbar: efter 4 timer
 • Tørretid: 1 til 2 timer
 • Fås i flere størrelser
 • Kan tones i alle farver hos DecoFarver

#4 Wallmann 02 – Bedst for miljøet samt beskytter mod vand og smuds

Wallman 02 træbeskyttelse

God effektiv træbeskyttelse, hvor du kun behøver at påføre et enkelt lag, for at opnå en ordentlig beskyttelse. Wallman har haft øje at sikre en miljøorienteret træbeskyttelse, som stadig kan forlænge dit træværks levetid, ved at beskytte det mod smuds og vand. Perfekt til dig, som ønsker effekt med masser af lys.

 1. Kort tørretid
 2. Mod vand og snuds
 3. Miljøbevidst

VIGTIG: Der kan på butikkens hjemmeside bl.a. vælges mellem flere størrelse (Antal liter)

Derfor skal du vælge Wallmann 02

Wallmann 02 kommer fra OrganoWood serien og er velegnet til smuds- og vandbeskyttelse. Dens vandafvisende komponenter bindes til træfibrene på overfladen, så vanddråberne ikke kan sidde fast, men i stedet hurtigt praler af ned over overfladen. Vandemulsionen består af organiske silicumpolymerer og en række naturlige stoffer, der forstærker træ i fugtige miljøer, såsom terrasser, carporte, broer, stakit, træmøbler m.m. Træbeskyttelsen indeholder ikke tungmetaller, biocider eller opløsningsmidler. Laget vil tillade træet at ånde, med den mikroporøse struktur, samt den vil forhindre mug og sprækkedannelse. Den er velegnet til nyt som gammelt træ, og skaber en lys glat overflade, der over tid vil ældes til en flot sølvgrå nuance. Du opnår komplet beskyttelse ved at kombinerer denne gode træbeskyttelse med den næste bedst-i-test, som også kommer fra Wallman.

Produktdetaljer:

 • Rækkeevne: 8-10 m2/L
 • Overmalbar: Ikke nødvendigt
 • Tørretid: ca. 1 døgn

Wallmann 01 – Bedst for miljøet samt beskytter mod flammer og råd

Miljøklassificeret træbeskyttelse, som fokuserer på at beskytte dit træ mod råd og flammer. Den påføres let og tørrer dejligt hurtigt og er derfor et godt valg til dig, som ønsker en miljørigtig træbeskyttelse, som forhindrer råd og kræver et minimum af arbejdsindsats.

 1. Miljøklassificeret
 2. Mod flammer og råd
 3. Lader træet ånde

VIGTIG: Der kan på butikkens hjemmeside bl.a. vælges mellem flere størrelse (Antal liter)

Derfor skal du vælge Wallmann 01

Denne træbeskyttelse kommer også fra OrganoWood serien. Den skaber en fysisk barriere mod svamp og råd uden brug af svampegifte. Den indeholder silicummineraler, som binder sig effektivt til træet og dermed skaber en hård og lys overflade, når trykimprægneret træ behandles med den. Træbeskyttelsen har desuden flammehæmmende egenskaber. Træbeskyttelsen fra Wallman er miljøklassificeret af Bra Miljöval, da den ikke indeholder tungmetaller, biocider eller opløsningsmidler. Den er velegnet til udendørsbrug, hvor træet skal være mere modstandsdygtigt. Træbeskyttelsen giver træet mulighed for at ånde, da den størknede træbeskyttelse danner en mikroporøs overflade. Overfladen bliver lys og glat at se på og vil opnå en flot sølvgrå nuance over tid. Yderligere kan den anvendes til forsegling af snitflader, hvis du har OrganoWood modificeret træ. Du kan opnå god komplet træbeskyttelse ved at kombinere denne med Wallmann 02.

Produktdetaljer:

 • Rækkeevne: 8-10 m2/L
 • Overmalbar: Ikke nødvendigt
 • Tørretid: ca. 1 døgn

Gori 505 – Bedste transparente træbeskyttelse

Denne træbeskyttelse er god til dig, som værdsætter i dit trævalg og ønsker at fremhæve dit smukke træværks struktur, samt sikre en lang levetid. Det kan være svært at få oplevelsen af råt smukt træ, uden at skulle bygge nyt hele tiden, men med denne træbeskyttelse kan du vise dit træs bedste side frem i helt op til 6 år.

 1. Trænger dybt ind i træet
 2. Fremhæver træets struktur
 3. Overfladebeskyttende

VIGTIG: Der kan på butikkens hjemmeside bl.a. vælges mellem flere størrelse (Antal liter)

Derfor skal du vælge Gori 505

Denne er en god oliebaseret træbeskyttelse og kan derfor anvendes igen eller på nyt træ, som er sat op udendørs. Den er gennemsigtig og fremhæver derfor dit træværks struktur flot. Denne træbeskyttelse trænger dybt ind i træet og beskytter godt mod, hvad vejret måtte byde på. Påfører du den korrekt, vil den holde helt op til 6 år, før du behøver at opfriske den. Gori 505 tilbyder desuden flere nuancer, såfremt du måtte ønske at lysne eller formørke dit træværks farve. Bestiller du den, kan de lave præcis den nuance du drømmer om.

Produktdetaljer:

 • Rækkeevne: 6-10 m2/L
 • Overmalbar: Ca. 16 timer
 • Tørretid: ca. 4 timer
 • Maksimal holdbarhed: 6 år

Hvilken træbeskyttelse er bedst?

Om du skal vælge den transparente, olien eller den heldækkende træbeskyttelse, kommer helt an på, hvilket resultat du ønsker. Den transparente træbeskyttelse vil bevare det naturlige udseende af dit træ, og er rigtig god på lodrette overflader. Den holder som regel længere end træolie, som til gengæld er fantastisk til at fremhæve træets struktur og åretegninger. Ønsker du dermed at fremhæve det flot valgte træ, får du den største glæde ved træolie. Den heldækkende træbeskyttelse styrker dit træ og gør det ekstra modstandsdygtigt overfor slid og hårdt vejr. Disse typer træbeskyttelse har en levetid helt op til 15 år, hvis behandlingen har været udført grundigt og korrekt. De heldækkende kan typisk fås med en enten blank eller mat glans, så hvis du har behov for grundig beskyttelse, kan du fortsat vælge noget, der matcher dit blikfang.

Hvornår skal man bruge træbeskyttelse?

Udvendigt træ er skiftevis udsat for sol, regn og blæst og er derfor udsat for en masse slid. Råd og svamp kan let trænge ind, specielt hvis dit træ har løse stykker og revner. Træbeskyttelse vil forlænge dit træværks levetid gevaldigt, og er derfor altid anvendeligt. En typisk misforståelse er, at trykimprægneret træ ikke behøver træbeskyttelse, men selv disse vil få en øget levetid, hvis det behandles.

Hvor ofte du skal behandle dit træ, handler om mavefornemmelse og at holde øje med dets udvikling. Parametre som hvor udsat træet er for fugt og hårdt vejr, hvordan kvaliteten af de tidligere behandlinger har været, og hvad er træet behandlet med, vil have indflydelse på, hvor ofte det skal behandles. Generelt skal det behandles mindst én gang om året og gerne inden, at overfladen viser tegn, som at den skaller, er blevet grå eller har fået mug og skimmelsvamp. Når skaden er sket, er det lang mere krævende at skulle rette op på fremfor at give det en ekstra præventiv behandling.

Udendørs træbeskyttelse

Det er ikke nok bare at købe din træbeskyttelse til udendørs brug. Der er mange små fejl, som du kan komme til at begå, som gør, at dit træ ikke beskyttes til fulde. Her gennemgår vi kort de vigtigste ting, du bør være opmærksom på, når du vil male dit træ med udendørs træbeskyttelse:

Brug trægrunder

Hvis dit træ er nyt, er en trægrunder den bedste gave du kan give dig selv. Trægrunderen sikrer, at dit nye træ vil blive beskyttet så godt, at du slipper for at male igen de næste mange år. Rigtig mange tror, at grunderen ikke er nødvendig, men giver dig et langt bedre resultat end direkte påføring af træbeskyttelse.

Træet skal renses inden behandling

Træbeskyttelse vil ikke binde dit skidt fast til træet. Maler du derfor dit beskidte træ med træbeskyttelse, vil du male mere på skidt end på træet. Husk derfor at rengøre træet inden behandling med f.eks. malerrens, trærens eller grundrens. Er din træoverflade løs eller har gammel skallende maling, kan en slibning blive nødvendig for at opnå optimal træbeskyttelse.

Træet skal være tørt

Fugtigheden i træ bør ikke overstige 18 procent. Overstiger dit træværks fugtighed 18 procent, vil den udendørs træbeskyttelse indkapsle vandet. Når fugtigheden i vejret efterfølgende falder, vil vandet dermed sive ud indefra, og dit malingsarbejde vil være spildt. Du bør derfor anvende træbeskytter efter tørt vejr, som typisk vil være i løbet af sensommeren i Danmark.

Undgå at male i blæsevejr

Hvis du påfører træbeskyttelse i blæsevejr, vil den samle alt det støv og pollen, som blæsevejret har med sig. Du vil dermed få et træbeskyttelseslag, som brister lettere, da støv- og pollenpartikler vil bidrage med negative egenskaber i din træbeskyttelse. Tjek derfor vejret og se om det byder på blæst, eller vil være vindstille.

Undgå at male i solskin

Træbeskyttelse påføres bedst inden for visse temperaturer, hvilket fremgår af beholderen. Hvis det er for varmt og i solen, vil træbeskyttelsen tørre, inden du overhovedet når at påføre den på træet. Det vil dermed sætte sig mere på penslen end på træoverfladen. Undersøg vejret og tjek, hvordan den træbeskyttelse du har købt bedst påføres.

Brug pensler af forskellig størrelse

Undervurdér ikke effekten af, at du kan få malet mellem riller og hjørner. Den store klodsede pensel skal nok beskytte det meste af træets overflade, men da træ har enormt let ved at absorbere fugt, skal riller og hjørner også beskyttes for at sikre lang levetid. Hav derfor diverse penselstørrelser parat, så du kan komme til alle steder og dermed få en ordentlig dækning af træbeskyttelsen. Skal du male vinduer bør du bruge en fin, mindre pensel for at få alle detaljerne med. Med andre ord: der er penselstørrelser til enhver arbejdsopgave.

Vælg farvede træbeskyttelser – hvis muligt

Hvis du står og er ved at vælge mellem en transparent og en dækkende træbeskyttelse, så vælg den dækkende af praktiske årsager. Pigmenterne i farven vil beskytte mere mod solens UV stråler og vil derfor sikre, at træværket holder længere. I princippet vil maling give den absolut bedste beskyttelse mod solen, og sikre at træet ikke nedbrydes af de kraftige UV stråler. Maling kan til gengæld virke mindre vandafvisende og derfor elsker vi træbeskyttelse.

Konstruktiv træbeskyttelse

Konstruktiv træbeskyttelse kan være påkrævet, såfremt træet bør skærmes mod sol og regn. Det betyder, at der skal konstrueres bygningsdele, som skærmer for regnen og dermed holder træet tørt. Er dit træ udsat for regn og fugt over længere tid, vil det øge chancen for, at det rammes af råd og svamp, hvilket vil forringe både levetid og dets modstandsdygtighed. Træ udvider sig, når det får fugt. Det er derfor vigtigt, når du bygger, at du tager hensyn til, hvordan det træ, du anvender, påvirkes. Du bør derfor sikre, at regn ikke kan sprøjte op på dit træ ved at have en afstand på 20-30 cm. fra fliser eller jorden.

Planlægger du at bygge et træhus, skal konstruktiv træbeskyttelse tænkes ind i planerne. Konstruktiv træbeskyttelse er svær at indføre, når du er færdig med at bygge. Ønsker du at undgå konstruktiv træbeskyttelse, skal du være endnu skarpere på, hvilke materialer du bruger, både træ og træbeskyttelse, for at kompensere for den manglende konstruktive træbeskyttelse. Generelt kan du anvende konstruktiv træbeskyttelse ved at have øje for følgende:

 • Forsegl endetræ og giv det behandling med træbeskyttelse eller PVA-lim
 • Lav skrånende overflade
 • Undgå at skrue brædder så tæt, at overfladerne knuses
 • Overvej om vandbræt/drypnæse bør monteres
 • Vend marvsiden udad/opad
 • Led vand væk fra dit byggeri
 • Undgå snavs mellem brædderne
 • Skær bunden på lodrette beklædningsbrædder med en 1:5 hældning
 • Undgå vandfælder/lommer hvor vand kan opbevares
 • Skru nedefraog op
 • Byg ventilerende hulrum på bagsiden af facaderne

Med disse 11 opmærksomhedspunkter kan du sikre god konstruktiv træbeskyttelse.

Vand-, akryl- eller oliebaseret træbeskyttelse?

Hvis dit træ har været behandlet før, er det vigtigt at understrege, at oliebaseret træbeskyttelse ikke vil beskytte, hvis den sidste behandling var med en vandbaseret træbeskyttelse. Omvendt, kan den vandbaserede træbeskyttelse sagtens kommes oven på en oliebaseret. Dette skyldes, at ”baseret” egentlig står for, at træbeskyttelsen er fortyndbar i enten vand, akryl eller olie. Olie og vand vil ikke så gerne blandes, så forsøger du at komme olie på vand, vil den oliebaserede træbeskyttelse glide af.

Vandbaseret træbeskyttelse

Den vandbaserede træbeskyttelse indeholder færre opløsningsmidler og er derfor mere miljøvenlig end de to andre. Den virker som en overfladebehandling, så svamp ikke udvikler sig i det fugtige træ. Visse vandbaserede træbeskyttelser vil tillade dit træ at ”ånde”, hvilket betyder at fugten indefra træet vil kunne undslippe træbeskyttelseslaget. Du undgår dermed fugtskader og afskalning. Denne type træbeskyttelse er nem at arbejde med og holder generelt i længere tid end de oliebaserede. Dine pensler og malerbukser vil desuden lettere kunne rengøres, da træbeskyttelsen er fortyndbar i vand.

Akrylbaseret træbeskyttelse

Akrylbaseret træbeskyttelse har en længere holdbarhed, med op til 9 års levetid på træet, såfremt de er behandlet grundigt og korrekt. Disse indeholder også olie, men akrylen gør dem fortyndbare i vand. Malerbukser og -pensler kan derfor også let vaskes med denne træbeskyttelse, da vand opløser malingen med lethed. De akrylbaserede træbeskyttelser beskytter træet godt mod sollys og fugt.

Oliebaseret træbeskyttelse

De oliebaserede træbeskyttere er lettere at påføre, når luftfugtigheden er høj eller temperaturen er lav. De oliebaserede trænger dybere ned i træet, og er derfor et bedre valg, når træet er mere udsat for hårdt vejr. Desuden vil de oliebaserede træbeskyttelser forlænge levetiden på dit allerede slidte og skadede træværk ved at styrke dets modstandsdygtighed indefra.

🏆 Hvilken træbeskyttelse er bedst?

Den bedste træbeskyttelse til nyt træ er Goro 612, men der findes mange forskellige typer af træ, så læs artiklen og find den træbeskyttelse, som passer til dit træ.

✅ Hvornår skal man bruge træbeskyttelse?

Det er bedst at bruge træbskyttelse om foråret. Du kan også godt gøre det om sommeren, men det er må hverken være regn eller for meget sol. En overskyet dag er faktisk det bedste. Derudover skal det gerne behandles midst en gang om året.

🏡 Skal jeg vælge vand-, akryl- eller oliebaseret træbeskyttelse?

Det kommer an på om du har behandlet træet før. Har du brugt vandbaseret træbeskyttelse tidligere, vil oliebaseret ikke virke, da det vil glide af. Olie og vand vil nemlig ikke blandes. Akrylbaseret kan holde i op til 9 år - læs mere om de forskellige typer af træbeskyttelse.

2 kommentarer til “🥇Træbeskyttelse test [2022] » Klik og se de 5 bedste træbeskyttelse produkter!”

Der er lukket for kommentarer.