Træpiller Test – Se de bedste træpiller her (Læs inden du køber!)

Opvarmning med træpiller er et utrolig miljøvenligt alternativ til fossile brændstoffer som kul, olie og gas. Træpiller er CO2-neutralt, så du med ro i maven kan brænde træpiller af uden det bidrager til drivhuseffekten. Det er allerede en rigtig god grund til at anskaffe sig et træpillefyr eller ovn til opvarmning af huset. Men hvilke træpiller skal man så vælge? Det giver vi dig svaret på her med vores træpille test, hvor du får alt den information du har brug for om de bedste træpiller, som du kan få på markedet lige nu.

Hvis du stadig er i tvivl om hvad træpiller er og hvad du skal kigge efter, når du skal vælge de perfekte træpiller til dig, så har vi lavet en gennemgående guide til dig, sidst i artiklen, hvor du bliver klædt 100% på til at få træpiller.

Greenwoods-Traepiller-8mm-Palle#1 Greenwood 8 mm træpiller – bedste træpiller

Greenwood træpiller på 8 millimeter og er en ren råvare uden bark, bindemiddel eller andre tilsætningsstoffer med et højt askesmeltepunkt, så du er fri for slagger og forlænger dit fyrs levetid. Greenwood går ikke på kompromis med kvaliteten og fører nok de bedste piller på markedet.

 1. Høj askesmeltepunkt så du undgår slagger-dannelse
 2. Høj kvalitet
 3. 8 mm træpiller

Derfor skal du vælge træpillerne fra Greenwood

Træpillerne fra Greenwood er 8 millimeter og giver en god og jævn varme. Med et det høje askesmeltepunkt på 1.500 til 1.550 grader, som sikrer mod slagger-dannelse. Normale træpillers askesmeltepunkt er på ca 1.200 til 1.300 grader.

Se altid på askemeltepunktet, når du bruger træpiller til opvarmning. Jo lavere askesmeltepunkt, jo mere slagger vil der blive dannet i dit pillefyr. Slaggeren kan blive så hård at den ikke kan fjernes og det ødelægger sneglen og brænderen.

Produktdetaljer:

 • Aske: <0,5%
 • Vand: maks. 8,0%
 • Svovl: maks 0,01%
 • Vægtfylde: min. 670 kg/m3
 • Energiindhold: >4,9 kWh/kg

Neova træpiller 8 mm#2 Neova træpiller 8 mm – træpiller der passer til alle fyr og ovne

Træpillerne fra Neova er i høj kvalitet og indeholder ikke bindemiddel. Neova træpillerne kommer fra Sveriges største producent af træpiller, som kun leverer træpiller i høj kvalitet.

 1. 100% ren træ
 2. 8 mm træpiller
 3. Lav askeindhold på max. 0,5%

Prissammenligning i samarbejde med  Pricerunner Logo

Derfor skal du vælge Neova træpiller

Træpillerne fra Neova er 100% ren træ og er lavet af sammenpresset overskudstræ, der er renset for smuld og støv. Pillerne kan benyttes til alle træpillefyr og ovne, så du skal ikke tænke på hvilket slags fyr du har. Du kan i stedet trygt købe disse træpiller uanset hvilken ovn eller fyr du har.

Træpillerne har en vandprocent mellem 7 og 9% og de producerer cirka 0,25% til maksimum 0,5% aske under forbrænding. Neova træpiller har en størrelse på Ø8 x 32 millimeter og opnår en vægtfylde på 650 kg/m3 +/- 3%.

Den effektive brændværdi af pillerne ligger helt oppe på 4,8 kwh/hg som er i den rigtig gode ende af skalaen. Pillerne har også et fornuftigt lavt askeindhold, som ligger på maksimum 0,5%.

Produktdetaljer:

 • Diameter 8 mm
 • Aske smeltepunkt: 1.400 grader
 • Styrke: 97,5
 • Længde: Maks. 4 x diameteren

Heatlets Premium Træpiller 8 mm#3 Heatlets Premium Træpiller 8 mm – til dig, der ønsker træpiller der er produceret 100% miljøvenligt

Disse træpiller fra Heatlets Premium er 8 millimeter og af høj kvalitet, og er særdeles velegnet til nye træpilleovne, som stiller strenge krav til miljøbestemmelser og kvaliteten på selve træpillen. Træpillerne fra Heatlets har desuden en meget høj brændværdi, som i sidste ende vil spare dig penge.

 1. Træpiller produceret af træ fra FSC-certificerede skove
 2. Lavt vandindhold og høj brændværdi sikrer optimale træpiller
 3. Høj kvalitet

Prissammenligning i samarbejde med  Pricerunner Logo

Derfor skal du vælge Heatlets Premium træpiller

Premium træpillerne fra Heatlets har både et lavt vandindhold og en høj brændværdi, hvilket er med til at sørge for at du får det optimale ud af dine træpiller. Alle Heatlets’ træpiller i Premium-serien er produceret af træ fra FSC-certificerede skove, som sikrer at træpillen også er produceret med respekt for både miljø og arbejdskraft, lige fra træet bliver fældet, til det bliver pakket.

FSC certificering står for Forest Stewardship Council og er en mærkeordning, som gives til de skovområder, hvor der er fokus på plante- og dyreliv og den lokale arbejdskraft. Det er fra disse skove at Heatlets træpiller kommer fra. Du får altså mere grøn varme for dine penge samt en ekstra indsats for både miljøet og for din pengepung.

Så du kan med ro i maven og tilfredshed benytte dig af disse fremragende træpiller.

Produktdetaljer:

 • Effektiv brændværdi: min. 4900 Kwh/ton eller min. 17,6 Gj/ton
 • Vægtfylde: 650 kg/m3
 • Askeindhold: max. 0,39%
 • Svovlindhold: max. 0,03%
 • Vandindhold: 6-8%
 • Askesmeltepunkt: min. 1300 grader
 • Diameter: Ø 8 mm

heatlets-6mm#4 Heatlets Standard træpiller 6 mm – gode træpiller til prisen

Standard træpiller fra Heatlets er i 100% nåletræ, primært fyr og gran. Heatlets træpiller er kendetegnet ved at have en meget høj brændværdi og et lavt vandindhold, hvilket både sparer dig penge og giver dig de mest optimale piller, der giver dig mest grøn værdi for pengene.

 1. Meget grøn værdi for pengene
 2. 100% nåletræ
 3. Træpiller af høj kvalitet til en god pris

Derfor skal du vælge Standard træpiller fra Heatlets

Heatlets Standard træpiller er 6 millimeter og er bæredygtige i god kvalitet til en fornuftig pris. Heatlets Standard træpiller er fremstillet i 100% rent nåletræ fra bæredygtig skovbrug. Du vil opleve at ensarthenden kan variere, da træpillerne bliver produceret på forskellige savværker. Træpillerne har et askeindhold på cirka 0,5% og dermed har pillerne en høj brændværdi.

Størrelsen på træpillerne på 6 millimeter, er gode til større anlæg som pille- og stokerfyr, da de har en større brandoverflade i forhold til pillerne på 8 millimeter. Det giver en højere brændværdi og en billigere fyring.

Produktdetaljer:

 • Vandindhold: 6-8%
 • Svovlindohold: maks. 0,03%
 • Effektiv brændværdi: min. 4.900 kWh/ton
 • Askeindhold: maks. 0,39%
 • Askesmeltepunkt: min. 1250 grader
 • Vægtfylde: ca. 650 kg/m3

Davidsen 8 mm træpiller#5 Davidsen 8 mm træpiller – gode træpiller uden tilsætningsstoffer

Davidsen træpiller på 8 millimeter er danskproducerede og er fremstillet af den fineste kvalitet nåletræ og egetræ. Med disse piller får du biobrændsel, der er fremstillet af 100% rent træ, uden nogen tilsætningsstoffer.

 1. Bruger træets harpiks til sammenholdelsen af træet
 2. Giver ingen slaggedannelse
 3. Minimalt indhold af aske og smuld

Derfor skal du vælge Davidsen træpiller

Davidsen 8 millimeter træpiller er af høj kvalitet og har ikke brugt lim til sammenholdelsen af træet, men i stedet brugt træets naturlige indhold af harpiks, som sørger for at pillerne holder formen og ikke smuldre i poserne. Desuden giver træpillerne ingen slaggedannelse og har et minimalt indhold af aske og smuld.

Produktdetaljer:

 • Effektiv brændværdi: 43 kcal/kg
 • Vandindhold: >10%
 • Askeindhold: >0,5%
 • Smuld: >2,3%
 • Vægtfylde: 670 kg/m3
 • Længde: 1-3 cm

Hvad er træpiller – og hvorfor kan det være en god ide for jeres hjem?

Træpiller er et CO2-neutralt brændstof og opvarmningsform, som ikke bidrager til drivhuseffekten og er dermed et god miljøvenligt valg. Som navnet antyder, så er træpiller piller, der er lavet af træ. Generelt kan alle træsorter bruges til at lave træpiller, lavet som savsmuld og træspåner. Det er oftest træsorter som gran, fyr og bøg, som anvendes til fremstillingen af træpillerne.

Træpiller afgiver kun den CO2 ved forbrændingen, som træet oprindeligt har optaget i skoven, eller den mængde CO2 den ville afgive, hvis den lå og rådnede på skovbunden. Planter benytter sig af fotosyntese, og det betyder at de optager CO2 og afgiver, blandt andet, oxygen eller ilt. Derfor er træpillerne ikke med til at øge drivhuseffekten, og der er  altså et sublimt og miljøvenligt alternativ til fossile brændstoffer som olie, gas og kul.

Træpiller bliver fremstillet ved at de bliver findelt i en hammermølle, hvor den herefter bliver varmet op til cirker 70 grader, så der bliver frigivet lignin fra træet. Dette lignin fungerer som en lim-art, som binder pillerne sammen, når træmassen efterfølgende bliver presset til træpiller. Dermed består de færdige piller kun af rene råvarer. Det er forskelligt om de forskelle producenter vælger at tilføje tilsætningsstoffer i pillerne. Det skal du kigge efter hos det pågældende brand, du ønsker at købe pillerne hos.

I Danmark må træpiller gerne bestå af rester af lim eller tilsætningsstoffer, men kun op til 1%.

Træpiller kategoriseres som biomasse. Biomasse er et organisk stof, og det har faktisk været anvendt i tusinde år, og det første bål, som mennesket lavede, var afbrænding af organisk stof, såsom træ, kviste og grene. Det er altså ikke en ny opfindelse, men tanken om at anvende biomasse, som til kilde til menneskets nutidige energiforbrug og omdanne denne biomasse til el og varme, er en ret ny tankegang.

Det skal du se efter når du køber træpiller

Kvaliteten er utrolig vigtig, når du skal købe træpiller til din træpillefyr eller ovn. Der er ikke som sådan nogle generelle krav til kvaliteten af træpiller, udover det maksimale indhold af 1% rester af lim eller tilsætningsstoffer. Dette betyder at næsten alle kan producere træpiller. Derfor er det vigtigt at du ikke bare går efter de billigste træpiller på markedet, men i stedet dem der brander sig selv og deres produktion som høj kvalitet og har gennemgående forklaringer om hvordan de producerer deres træpiller. Desuden er det vigtigt at holde øje med faktorer som vand- og askeindhold, vægtfylden, smuld i råvaren, og så videre. De typiske faktorer du bør holde øje med, når du skal vælge dine næste træpiller, forklarer vi i nedenstående.

Kvalitetsindikatorer, du bør kigge efter

Den første faktor er brændværdien, indikerer hvor meget energi du får for pengene. Det beregnes typisk i kcal/kg og skal være på omkring de 4800-4900.. Fugtprocenten må maksimalt være 2 til 5 procent. Askeprocenten må maksimalt være på 1 procent. Jo mere aske, jo mere risiko for slagge, hvilket kan tilstoppe skorstenen. Indholdet af smuld skal være mindre end 2 procent. Askesmeltepunkten, har du nok også bemærket bliver meget omtalt i testen, og det er der, hvor asken begynder at smelte sammen og danne slagge. Træpiller kan have meget forskellige smeltepunkter. Nogle er det på omkring 1.200 grader og hos andre kan det kun være på 800 grader, før det smelter sammen.

Træmaterialet, som anvendes til fremstillingen, i form af savsmuld, er afgørende for om der nemt dannes slagge eller ej. Rent kernetræ vil, eksempelvis, ikke danne slagge. Bliver pillerne fremstillet af hele træer, hvor der både er bark, grene og blade med, så er der en stor chance for at der bliver dannet slagge, og dette skyldes at råmaterialet er, som udgangspunkt, ringere i kvaliteten. Hold derfor øje med om producenten anvender savsmuld, for eksempel, fra møbler og gulv, for så vil det være rent kernetræ, som udgangspunkt. Hvis producenten derimod kun indkøber hele stammer og kvas til at lave savsmulden af, så anvendes træpillerne til konsum.

6 eller 8 mm?

Du har nok også lagt mærke til at træpillerne kan fås i størrelse 6 eller 8 millimeter. Den mest brugte størrelse er 6 millimeter, da de kan bruges til alle fyr og ovne, uden at du går på kompromis med brændværdien. Disse piller brænder bedre og der er en langt bedre udnyttelse af deres overflade. 6 millimeter træpillerne er oftest også billigere for forbrugere og mere skånsomme for dit fyr.

Det er faktisk kun i Danmark at man anvender træpiller på 8 millimeter. 8 millimeter træpiller er tungere, da der er mindre luft i mellem pillerne. Disse piller har mere brændbart materiale per kubikcentimeter og så har de også en længere brændetid, da der er mindre overflade. Dette er en fordel hvis man skal benytte træpillerne til et pillefyr. Jo mindre mængde piller man skal brænde af ad gangen, jo kortere brændetid ønsker man.

Når man brænder træpiller af i en træpillebrændeovn, så har man ikke plads til mange piller ad gangen, og det kan derfor være svært at holde gang i 8 millimeter piller, da temperaturen er for lav. Der er derfor risiko for at man får en alt for lav forbrænding og ender op med en tilsodet træpillebrændeovn.

I et pillefyr er der mere plads til mange flere piller og derfor vil man kunne holde en meget højere temperatur. På denne måde behøver man ikke at tilføre lige så meget ilt til bålet. Derimod kan man have svært ved at få en optimal forbrænding ud af 6 millimeter træpiller i et træpillefyr, da de brænder alt for hurtigt. Fyret vil altså komme meget hurtigt op på den ønskede temperatur og derefter vil det drosle ned. Der kan dermed være risiko for at fyret går ud, hvis ikke man har et fyr med selvtænder, og så kan det give problemer.

 

Sådan opbevarer du dine træpiller

Nye træpillefyr er indrettet på den måde, at du skal bruge et minimum af kræfter og tid på at tilføre brændstof til dem. Moderne træpille er automatiseret og meget letter at håndtere end de ældre versioner. Dog er disse træpillefyr stadig afhængige af træpiller med henblik på at producere mere grøn varme for pengene.

Typisk leveres træpiller i ret store mængder ad gangen. Du kan ofte også spare en del penge ved at købe større mængder ad gangen, frem for at købe lidt ad gangen.

Når du skal opbevare disse store mængder af træpiller på en forsvarlig måde, er der to forhold du skal være ekstra opmærksom på. For det første er det vigtigt, at du sørger for at træpillerne kan bibeholde deres brændværdi og dermed levere den mængde energi, som er tiltænkt med træpillerne i første omgang. Den anden ting du bør sørge for, er at opbevare disse træpiller så du ikke udsætter dig og din familie for unødig sundhedsfarlig risiko.

Andre læste også: De bedste brændeskure (2021)

Opbevar træpillerne et tørt sted

Træpiller kommer oftest i sække, som er tiltænkt at de skal opbevares i, men det er stadig vigtigt at du sørger for at træpillerne ikke får fugt. Træpiller er lavet af træ, og træ tiltrækker fugt, og denne fugt kan være med til at ødelægge træpillerne. Du bør derfor opbevare disse sække med træpiller i en tør kælder, garage eller udhus, hvor der ikke dannes kondens og regn.

Undgå sundhedskadelige forhold

Du skal for det første være opmærksom på at træpillernes støv kan virke generende for dig og din familie. Støvet kan også udgøre en brandrisiko. Træpillerne er naturligvis brandbare, hvilket betyder at du skal omgås dem med respekt. Sørg derfor hele tiden at huske på at der ikke må ligge løse træpiller i fyrrummet. Opbevar dem derfor altid i den emballage, som de blev leveret i.