Vi sammenligner 6 trillebører i en “trillebør test”
Hvad for en trillebør skal du vælge?
Ejer du hus og have, har du sikkert også brug for en trillebør. Den hjælper ganske meget, når haveaffaldet skal samles og sandkassen fyldes. Dens funktioner kan være ganske mange, og det kan udvalget også.
Der findes nemlig mange forskellige modeller og mærker. Så hvilken trillebør skal du vælge når du søger på internettet, eller står nede i dit lokale byggemarked?
Fra billig trillebør til dyr trillebør
Vi sammenligner i denne artikel 6 forskellige trillebører.
De har forskellige funktioner, materialer og priser.
Ved at sammenligne forskellige prisklasser, størrelser m.v., kan det hjælpe dig med at få overblik over mulighederne og måske også hjælpe med, at afklare hvilken type trillebør som passer til dig.
Hvad koster en trillebør?
Priser på trillebører er vidt forskellige. De billigste koster ned til 250 kr, mens de dyreste kan løbe op i 10.000 kr. Pris og kvalitet kan have sammenhæng, men mest afgørende er det, hvad trillebøren er lavet af, hvor stor den er, hvor tung den er osv. De mange parametre, påvirker prisen. Du kan se eksempler på 6 prisniveauer i sammenligningen længere nede i artiklen.
Hvad du bør overveje når du skal købe en trillebør
Trillebøren er et behjælpeligt redskab til haven, men ofte også til byggeri og renovering. Ganske tit vil vi tage trillebøren i brug, hvis vi skal flytte havefliser, mursten eller jord. Dermed er valget af trillebør, ikke kun et vi træffer, på baggrund af behovet for at få fjernet hækafklip eller afrevet græs.
Valget af trillebør kan træffes på baggrund af behovet for anvendelsen. Men det kan også træffes på baggrund af pris, størrelse eller funktioner. Dertil kommer også holdbarhed og ergonomi.
Vælg en trillebør der passer til dit behov
Det vigtigste er, at du vælger en trillebør, som passer til de opgaver du forventer den skal kunne hjælpe dig med. Har du en stor have, med meget haveaffald (for eksempel visne blade, hækklip eller grene), skal du ikke vælge den mindste trillebør.
Har du brug for, at den kan håndteres af få kræfter eller af personer med nedsat bevægelighed, er det vigtigt at kigge på egenvægt, håndtag og hjul.
Du kan læse fordele og ulemper ved alle 6 trillebøre i opstillingen herunder.
Green it MURERBØR 110L – Billigste trillebør
Fordele:
- Galvaniseret jern (beskyttet mod rust)
- Murerbør, så reelt skabt til mursten og mørtel
- Billig i indkøb (249-400 kr)
- 110 Liters indhold
- Max belastning på 150 kg
Ulemper:
- Lavet af jern så ved skader kan den ruste
- Stel i jern er tungt materiale og giver meget vægt
- Stor trillebør med høj egenvægt
- Udstyret med luftgummihjul.
Derfor skal du vælge Green it MURERBØR 110L
Er du haveejer og skal du bruge en trillebør til at flytte haveaffald eller grus, er Green it murerbøren et fint og økonomisk valg. Den lille have har stor glæde af denne trillebør og der er mange penge at spare.
En billig trillebør kan det en trillebør skal kunne
Den billige Green it-trillebør kan klare både mørtel, fliser og beton, men har dog en begrænset evne til at bære meget vægt. Lastevnen er hele 150 kg men fylder du store mængder i vognen, kan du risikere, at trillebøren vælter, da vognen i sig selv er tung. Vejen til at undgå denne situation, er at transportere flere læs. Dette vil for nogle være grunden til, at vælge en anden type trillebør.
Det er vigtigt at du kan løfte trillebøren
Da denne trillebør er lavet af jern, har den en vis egenvægt. Således kan man opleve, at trillebøren bliver tung at køre med, når den er fuld. Fylder du den med jord, over max belastning, kan du ende med en samlet vægt på 180-200 kg. Havde vognen massive hjul, ville dette ikke udfordre vognen, men da den er udstyret med hjul af gummi, kan man risikere, at hjulet punkterer eller skades. Så selvom trillebøren sagtens kan laste både jord og sten, kan den have begrænsninger i brug.
Dette skal man således veje op mod, at det er en meget billig trillebør.
Anvend trillebøren til egnede formål
Trillebøren kan i vid udstrækning klare havearbejdet og haveaffald, flytte jorden til anlægsarbejdet og transportere mange typer materialer.
Fælles for trillebører er, uanset om det er høj kvalitet, at de får længere levetid, hvis de ikke overbelastes og anvendes til egnede formål.
Ravendo Havekærre 80L – Praktisk og billig
Fordele:
- Plastkasse (ruster ikke og er vejrbestandig)
- Let at håndtere, vejer kun 12 kg
- Billig i indkøb (400 – 500 kr)
- God til små læs, kan klare tunge materialer
- Max belastning 150 kg
- Kan skubbes og trækkes
Ulemper:
- Plastic kan revne ved slag eller mørne af sollys
- Kan rumme 80 liter
- Udstyret med luftgummihjul som nemt giver et punkteret hjul.
- Ikke praktisk til gentagne tunge læs med aflæsning
Derfor skal du vælge Ravendo Havekærre 80L
Hvis du gerne vil have en nem trillebør, som passer ind i skuret og ikke vejer mere end de fleste kan løfte, er havekærren fra Ravendo et godt bud.
En have som kræver lettere, forefaldende arbejde, kan få god gavn af havekærren.
En lille hjælper med begrænsninger
Skal du i gang med et større haveprojekt med anlæg af sten, grus med videre, kan denne fine trillebør dog komme til kort.
Gentagent tungt læs, kræver dels god ergonomi og dels, at trillebøren kan rumme mange liter og bære megen vægt. Det kan havekærren godt have svært ved at opfylde, med sit lavt siddende håndtag, begrænsede rumfang og materiale af plast.
Skal du bruge vognen til større projekter, kan det derfor være, at denne ikke er den rette trillebør.
Tunge læs fordrer i øvrigt også gode, eventuelt punkterfrie, dæk.
Denne trillebør har gummihjul og dækket har derfor ikke samme modstandskraft, som et punkterfri dæk. Vil du derimod bruge trillebøren til udplantning, hækaffald eller flyt af krukker, er denne billige trillebør et uundværligt redskab der holder i mange år.
Trolla Carry 2 80L – Pæn og prisvenlig
Fordele:
- Plastkasse (ruster ikke og er vejrbestandig)
- Kan løftes på plads, vejer kun 13 kg
- Moderat pris (500 – 600 kr)
- God til små læs
- Ergonomisk coated håndtag
- Sort og pænere end klassiske trillebører
Ulemper:
- Plastic kan revne eller mørne af sollys, særligt sort plastic
- Kan rumme 80 liter
- Lasteevne på 120 kg.
- Udstyret med gummihjul
- Ikke praktisk ved gentagne tunge læs
Derfor skal du vælge Trolla Carry 2 80L
Rød, gul, grøn eller sort trillebør?
Når du ser på forskellige trillebøre, springer det måske i øjnene, at de ofte er grønne, med orange, røde eller gule håndtag og stel. For nogen vil det ikke betyde noget, for andre er det ikke det rigtige udtryk. Vil du gerne have en trillebør till moderat pris, med et moderigtigt look, er Trolla Carry måske den rette, når du skal finde trillebøre næste gang. Med dens sorte enkle design, passer den godt ind i en moderne have og man vil ikke være ked af, at lade trillebøren stå fremme.
Gør havearbejdet nemmere
Omend at udseende kan betyde noget, er det dog allervigtigst, at du får en trillebør som passer til dit behov og din have.
Skal du anvende trillebøren til store mængder haveaffald eller vil du gerne bruge den til at flytte jord til din nye terrasse, skal du nok regne med at køre en del læs. Denne trillebør kan nemlig kun laste 120 kg.
Skal du køre med tungt læs, for eksempel beton, sten eller jord, kan det være at foretrække, at købe en større trillebør af stål/jern. Skal du derimod bruge en praktisk, let og navigerbar børe til havearbejdet, og vil du gerne gøre hverdagen nemmere, er denne havekærre et godt bud herpå.
Ravendo Havebør BD 1002FLEX – Klassisk og alsidig
Fordele:
- Galvaniseret stål (ruster ikke)
- Lasteevne på 200 kg.
- God til mange opgaver
- Punkterfrie dæk
- Terrængående
- Økonomisk overkommelig (600 – 700 kr)
Ulemper:
- Mellemhøj pris i forhold til størrelse
- Kan rumme 100 liter
- Røde plastgreb, ikke ergonomiske
Derfor skal du vælge Ravendo Havebør BD 1002FLEX
En fleksibel trillebør
Trillebøren er en god makker i haven. Men endnu bedre er det, hvis den også er en god makker i byggeri og anlæg. Ravendo trillebøren med tilnavnet “Flex”, er en fin titel til denne type trillebøre. Den er nemlig ikke kun anvendelig til haveaffald, men også til at transportere og læsse materialer i forskellige størrelser, former og tyngder.
Skal du have læsset fliser til terrassen rundt om huset, klarer denne trillebør sit arbejde og hjælper dig med at flytte både fliser, jord og sten.
Trillebør med punkterfrie dæk
Med en lasteevne på 200 kg, kan trillebøren klare mange typer opgaver og de punkterfrie hjul, gør det endnu nemmere. Samtidig er hjulene såkaldte “letvægtshjul” og derfor gode at manøvrere i terræn. Så hvor en sækkevogn må give op og slæbes gennem, for eksempel jorden, kan trillebøren her, godt komme igennem. Desværre slipper du dog ikke for at gentage processen hvor du læsser, frem og tilbage. Trillebøren her, er nemlig med et begrænset rumfang på 100 liter. Så skal du køre læs af sten og fliser, kan du godt forvente, at køre nogle stykker heraf.
I tilføjelse hertil, er håndtagene lavet af plast. Disse er ikke rare at holde ved over længere tid, hvorfor man må forvente at bruge handsker eller holde nogle pauser.
Ravendo BU 2700 PP – Rummelig og egnet til landbrug
Fordele:
- Kraftig plast med lav egenvægt
- Lasteevne på 250 kg.
- Rumfang på 270 liter
- Nem at tippe og køre med
- Stel af galvaniseret stål (ruster ikke)
- Gummihåndtag for bedre ergonomi
Ulemper:
- Prismæssigt en større investering (3600 – 4400 kr)
- Kræver plads og manøvrering
- For stor til en almindelig have
- Gummihjul som kan resultere i at hjulet punkterer.
Derfor skal du vælge Ravendo BU 2700 PP
Har du brug for at transportere for eksempel hø til heste, får eller andre husdyr, er denne trillebør fra Ravendo, velegnet hertil. Den kan nemlig laste hele 250 kg og rumme 270 liter. Af alle trillebøre i denne “trillebør test”, er denne nemlig den største og mest rummelige.
Vælg den rigtige trillebør til dit behov
Hvor den klassiske trillebør ofte egner sig til byggeri og anlæg, er denne trillebør bedre egnet til hø, halm, store mængder haveaffald, grene med videre. Kort sagt, til formål med behov for transport af store mængder materiale, som ikke vejer mange kg. Tunge materialer er for eksempel beton og mursten. Så har du dyrehold, afgrøder eller produktion, kan trillebøren med ekstra meget plads, være det rigtige valg.
Nem håndtering af en stor trillebør
Håndtagene på denne flexmodel, er med ergonomiske gummibelægninger og nem vippefunktion, således at trillebøren, på trods af sin størrelse, kan bevæges og styres fleksibelt.
Med dens hjul af gummi, får du mulighed for at få en stabil og jævn kørsel – også på længere strækninger og med forskellige underlag. Men desværre er det ofte tilfældet, at sådanne dæk, kan resultere i en punktering. De fleste trillebøre har disse dæk, fordi det gør trillebøren lettere at manøvrere. Men dermed følger også punkteringer. Særligt hvis den fulde lasteevne anvendes.
Hvor stor skal trillebøren være?
Skal du bruge en trillebør med et stort rumfang, til andet formål end byggematerialer, er denne et godt bud. Med det store volumen på kasse og konstruktion, følger dog også en højere pris og af alle produkter, i denne trillebør test, er denne den næst dyreste.
Du kan sammenholde dit behov for størrelse og formål, med prisen, for at vide om det er en god investering hjemme hos dig.
Makita DCU180Z – Selvkørende trillebør til erhverv
- Galvaniseret stål (ruster ikke og lav egenvægt)
- Lasteevne på 130 kg.
- To batteridrevne hastigheder
- Nem at køre med
- Velegnet til erhvervsbrug
- Ergonomiske gummihåndtag
- Kører 3,5 km på én opladning (max driftstid på 120 min)
Ulemper:
- Dyr i indkøb (5400 – 6200 kr)
- Kræver plads og øvelse i manøvrering
- For stor til en almindelig have
- Batteri, lader og metalkasse m.v. skal tilkøbes
- Kræver 2 batterier for kørsel på 7 km pr. opladning
Derfor skal du vælge Makita DCU180Z
Har du brug for en trillebør der hjælper dig i dit daglige arbejde, er den bedste trillebør måske også den dyreste trillebør. En selvkørende trillebør er en større investering end ved andre almindelige trillebøre. Men den kan også noget som øvrige trillebøre ikke kan. Dens selvkørende funktion, giver den unikke fordele i arbejdet med affald, materialer og vedligehold.
Er det pengene værd at købe en selvkørende trillebør?
Særlig ved renholdelse af arealer eller havearbejdet på for eksempel kirkegårde, gør trillebøren med batteri sig anvendelig. Dermed er også sagt, at langt de fleste privat haver, ikke har gavn af at investere i en sådan trillebør fra Makita.
Medmindre du har en meget stor have eller et særligt behov for en ekstra effektiv, ergonomisk og praktisk trillebør, er den umiddelbart bedst egnet til det arbejde hvor den anvendes på daglig basis.
Trillebør med batteri
Den er udstyret med variabel hastighed og kan således køre i både højt og lavt gear. Batteriet kan køre cirka 3,5 km på en opladning (eller en driftstid på 120 minutter). Trillebøren er således med en begrænset brugsperiode førend den skal oplades.
Der medfølger ikke batterier eller oplader til trillebøren og disse skal indkøbes oveni den anførte pris. Derudover skal selve kassen til at fylde materiale i, og rammen den skal sidde i, også tilkøbes ved siden af.
Tilkøb øger prisen
Alt i alt ender prisen på en selvkørende enhed, et noget højere sted, end hvad den først anførte pris angav. Det skyldes at de tilkøb der skal foretages oveni grundprisen, er nødvendige for at trillebøren rent faktisk virker. Nogle vil måske føle sig ført bag lyset af en eventuel reklame med den førstnævnte pris.
Trillebøren er pengene værd for dem der har meget brug for den – og for alle os andre, kan mindre måske gøre det.
Find hjul til din trillebør
Eftersom langt de fleste trillebører er udstyret med dæk der er lavet af gummi, sker det også at de punkterer. Særligt ved ekstra høj vægtbelastning, eller kørsel i kuperet terræn, vil du risikere at et dæk kan punktere, revne, eller få et slip i kanten af hjulet.
Nogle gange har du mulighed for at købe et ekstra hjul, samtidig med at du køber trillebøren, andre gange må du ud og lede efter det på et senere tidspunkt.
Dækkene fra sækkevogne kan passe til trillebøren
Kan du ikke umiddelbart finde et dæk der passer til din trillebør, eller er det et bekosteligt køb at få et originalt, kan du istedet kigge efter et til en sækkevogn.
Det er måske ikke os alle, der lige laver den kobling med det samme, men kigger du efter, er der mange ligheder mellem gummidæk på sækkevogne og gummidæk på trillebører. Sækkevognen kan endda være så billig, at den nærmest kan svare sig, at købe en helt ny, for at bruge dækket der sidder på den.
Rent miljømæssigt kan man dog argumentere for, at det spild der er, ved at kassere en ny vogn på den måde, ikke er en god ide.
Lav eventuelt en søgning på dækkets størrelse og sammenlign den med sækkevogne-dæk. Så kan du muligvis spare nogle penge på at få trillebøren til at trille igen.