Mange haveejere er plaget af de ulækre, nærmest altædende snegle, der med rette kaldes dræbersnegle. Heldigvis findes der mange metoder til at bekæmpe dræbersnegle, så du ikke skal dele din terrasse, blomster og grøntsager i køkkenhaven med de mange snegle.
Dræbersneglen er også kendt som den iberiske skovsnegl. Navnet kunne tyde på, at sneglen stammer fra den Iberiske Halvø, altså fra Spanien og Portugal, men faktisk er der meget, der tyder på, at dræbersnegle stammer fra det sydlige Frankrig og derfra har bredt sig til resten af Europa. Der er altså tale om en invasiv art, hvilket betyder, at den ikke hører til i den danske natur, hvilket også betyder, at den ikke har så mange fjender i naturen.
Udover manglen på dyr og fugle, der spiser dræbersnegle, spreder sneglene sig også hurtigt, fordi de lægger mange æg. Dræbersnegle kan lægge 400-500 æg om året mod almindelige snegle, der lægger cirka 40 æg om året. Det er altså ikke underligt, at du hurtigt kan få problemer med dræbersnegle i haven.
Indsaml dræbersneglene fra april
En af de mest effektive metoder til at bekæmpe dræbersnegle er manuel bekæmpelse. Hvis du går en runde i haven hver aften, samler de dræbersnegle sammen, som du finder, og derefter slår dem ihjel, vil du drastisk kunne mindske antallet af dem.
Du bør starte allerede i april, når temperaturen stiger, og de små snegle begynder at komme frem. Dermed undgår du, at de unge snegle formerer sig – og samtidig slipper du for de virkelig store snegle, der er slimede og ikke særlig lækre at skulle håndtere.
Hold øje med, hvor sneglene færdes i din have, og gå en runde forbi, gerne i skumringen eller i fugtigt vejr, når sneglene kommer frem. For eksempel er kompost et yndet hjem for dræbersneglene, da der er mørkt og fugtigt. Du kan slå dem ihjel på stedet ved at hakke eller klippe deres hoved af eller samle de levende snegle sammen og overhælde dem med gloende varmt vand. Derefter kan du samle dem i en pose og smide dem ud som almindeligt husholdningsaffald.
Det er ikke en god ide, at du bare smider over hækken: De kan bevæge sig cirka 23 meter på en nat. Du skal derfor sætte dem af meget langt væk, hvis du sætter dem af en kilometer fra dit hjem vil det tage dem en måned at komme tilbage – og så finder de nok et andet sted på vejen at bo. Men i det tilfælde overlader du jo bare det at bekæmpe dræbersneglene til nogle andre.
Husk at bruge handsker eller at indsamle dem med en tang, da dræbersneglen er fyldt med bakterier.
Indsaml dræbersneglenes æg
En anden vigtig metode til at mindske antallet af dræbersnegle i haven er at kende deres livscyklus og få indsamlet deres æg. Dræbersnegle lægger æg mellem august og november. De store snegle dør i løbet af efteråret, men æggene klækkes en til to uger efter, at de er lagt, og det er den lille dræbersnegl, der overlever vinteren.
En dræbersnegl kan som nævnt blive til flere hundrede dræbersnegle på bare et år. Det er derfor afgørende, at du også gør en indsats for at finde æggene. Det er små runde æg, der er 3-4 mm lande. Du kan komme dem i en plasticpose og mase dem og smide dem ud som almindeligt affald.
Sådan slår du sneglene ihjel
Der er to måder, der er mest hensigtsmæssige, når du skal slå dræbersnegle ihjel. Du kan enten hælde kogende vand over de indsamlede snegle eller hakke eller klippe hovedet af dem, når du finder dem.
Du kan smide de døde snegle som almindeligt husholdningsaffald, bruge dem i en fælde til at tiltrække deres artsfæller – da de er kannibaler – eller lægge dem, hvor pindsvin og fugle kan finde dem, så de kan få smag for sneglene.
Det er ikke ulovligt at drukne dræbersnegle i Danmark, men dyreeksperter anbefaler ikke, at du gør det, da det generelt bliver anset for uetisk at slå dyr ihjel ved drukning. Også dyr, der er så irriterende som dræbersneglene.
Nematoder mod dræbersnegle
En nyere metode til biologisk bekæmpelse af de irriterende dræbersnegle er at bruge nematoder til at slå dem ihjel. Det er mikroskopiske orme, cirka en mm lange, der kravler ind i sneglene via et hul, de har under udposningen på ryggen. Nematoderne frigiver bakterier i sneglens krop, som den dør af.
Der findes to muligheder for at inficere dræbersneglene i din have med nematoder. Enten kan du indfange dræbersneglene, som du slår ihjel og lægger i blød i et middel, der hedder NemaSlug. Derefter lægger du dem ud i haven, hvor andre dræbersnegle kan spise dem og blive inficeret.
En anden mulighed er, at du køber en blanding med nematoder, som du kan vande jorden og afgrøder med. Vælg steder, hvor du ved, at dræbersneglene godt kan lide at holde til. Lad de kadaverne ligge, så deres artsfæller kan spise dem.
En fordel ved denne metode er, at nematoderne er artsbestemt og derfor ikke et problem for agersnegle eller andre dyr i haven. Det er dog uvist, hvor effektiv metoden er.
Skab levesteder for dræbersneglenes naturlige fjender
Når vu vil bekæmpe dræbersneglene, bør du også tænke over, kan du heldigvis få hjælp fra dyrene i haven. Ved at skabe levesteder for dræbersneglenes naturlige fjender vil de hjælpe dig med at holde antallet af dræbersneglene nede.
Der er ikke mange dyr, der angriber dræbersnegle, der er fuldvoksne. Pindsvin, krager og moskusænder er de eneste, der giver spise dem. Der er dog væsentligt flere dyr, der gerne vil spise snegleæg og mindre dræbersnegle. Det gælder både for pindsvin, flere forskellige former for fugle som solsorten, insekter som løbebiller og stålorm og tudser og frøer.
For alle dyrene gælder, at jo mere vild din have er, des flere af dem vil der være. Alt efter hvor stor din have er, kan du også overveje at sætte et pindsvinehus op, anlægge en havedam, hvor frøer og tudser kan leve, eller sætte en redekasse op til solsorten.
Indsaml dræbersnegle i en fælde
Har du ikke meget tid til at indsamle snegle, eller vil du gerne slippe af med sneglen i kolonihaven eller ved sommerhuset, hvor du ikke kan gå en runde hver aften, kan fælder til snegle være en mulighed.
De seneste år er ølfælder til dræbersnegle blevet populære, og du kan købe flere udgaver af dem. Fælden graves ned i jorden, hvor cirka en til to cm rager op over jorden, så biller og andre insekter ikke falder i den. Du bør kun fylde omkring en centimeter øl eller sukkervand i. Det tiltrækker sneglene, så du nemt kan aflive dem, men de risikerer ikke at drukne. Dyreeksperter anbefaler ikke aflivning ved drukning, da det er uvist, om sneglene lider af det.
Kemisk bekæmpelse af dræbersnegle
Er du virkelig plaget af dræbersnegle, kan det være fristende at give dem sneglegift. Det bør dog kun være sidste udvej, da giften ikke er god for miljøet, og hvis pindsvin eller fugle spiser de døde dræbersnegle, vil de også få dræbersnegle gift i kroppen.
Et populært middel mod dræbersnegle er ferramol. Det er en gift til dræbersnegle, der ødelægger sneglenes evne til at optage kalcium, og de vil derefter søge skjul i jorden og dø. Du vil derfor ikke have et problem med kadavere af dræbersneglene. Du bør kun bruge sneglegift som ferramol, hvis problemet er meget stort, og kun lokalt, hvor dræbersneglene holder til.
Sneglehegn og kobbertape holder sneglen væk
Du vil aldrig helt kunne slippe for at have snegle i haven. Hvis der er nogle planter, du gerne vil beskytte fra sneglene, kan du bruge forskellige metoder til at forhindre dræbersnegle i at nå dem.
Den ene mulighed er, at du sætter sneglehegn op om et område. Det er tynde metalplader, der er bukket foroven, så de har en vinkel på 45-55 grader. Sneglene kan ikke komme over og vil derfor falde ned.
En anden mulighed er, at du sætter tape af kobber op. Kobber har en svag elektrisk ladning, hvilket betyder, at sneglene vender om, når de kommer til tapen af kobber. Det fungerer for eksempel godt rundt om højbede og krukker. Kobber er dog dyrt og kun en mulighed i begrænset omfang.
Vær strategisk med dit valg af planter
Når du køber planter til haven, kan du også tænke over, hvilke blomster, grøntsager og frugter dræbersneglene godt kan lide. De foretrækker i høj grad de grøntsager og frugter, som vi mennesker også kan lide, og er for eksempel vilde med jordbær, salat, spinat, asparges, ærter, græskar og bønner.
Vil du have dine nye planter for dig selv, bør du derfor vælge basilikum, persille og dild. Af blomster kan du for eksempel vælge geranium, asters, valmuer og roser.
FAQ
Hvad kan holde dræbersnegle væk?
Du kan bruge sneglehegn og kobbertape til at holde dræbersnegle væk fra et bestemt område. Overordnet er den mest effektive dræbersnegle bekæmpelse at indsamle dem og slå dem ihjel.
Hvordan bekæmper man bedst dræbersnegle?
Den mest effektive sneglebekæmpelse er, at du indsamler dræbersneglene og slår dem ihjel. Du bør også ødelægge snegleæg og skabe gode muligheder for pindsvin, fugle og frøer i haven.