Beskæring af æbletræ – Sådan beskærer du dit æbletræ vinter og sommer

Æbletræet er et af de mest almindelige træer i de danske frugthaver. Der findes rigtig mange populære sorter, og nogle træer har endda fået podet flere sorter på samme træ, et såkaldt familietræ.

Har du et æbletræ i haven, du ikke synes giver ret mange æbler eller dårlige frugter? Er det angrebet af sygdom eller har det vokset sig så stort, at du ikke kan nå æblerne? Så kan det være en god idé, at du beskærer træet for at øge dets trivsel og derved få en bedre æblehøst.

Ved du ikke, hvordan du skal beskære æbletræer for at få nogle træer, der giver mange frugter? Læs med i vores guide om beskæring af æbletræer, så vil du snart få succes med at beskære æbletræer, og du vil hjælpe dine træer til at udvikle større frugter og flottere frugter.

Hvornår skal æbletræer beskæres?

Der hersker meget forvirring om, hvornår på året, det er bedst at lave en beskæring af æbletræer. Traditionelt har mange haveejere sværget til at beskære om vinteren, andre insisterer på, at det skal gøres om sommeren. Det er dog bedst for træet at beskære det om sommeren, når træet stadig er i vækst.

Vinterbeskæring

Traditionelt set har gartneren valgt at lægge beskæring af æbletræer om vinteren. Det har den simple forklaring, at på den årstid er der bedst tid til den opgave.

Gartneren har nok at gøre i løbet af resten af året, og da æbletræer sagtens kan klare at blive beskåret om vinteren, er det logiske valg at skubbe opgaven til den tid.

Fordele

En af fordelene ved at du beskærer æbletræer om vinteren er, at grenene ikke har blade på. Du kan derfor få et bedre indtryk af, hvordan du beskærer dit æbletræ for at forme det.

Ulemper

Den største ulempe er, at når dit æbletræ vågner af sin dvale om foråret og opdager, den har mistet mange grene, går den i panik og sætter en masse nye grene, kaldet vanris.

Ud over at disse vanris vokser som lodrette grene og ikke rigtig bærer noget frugt, så bruger æbletræet en del krudt på at gro de mange vanris, så der er mindre energi til at sætte blomster og dermed frugt.

Forårsbeskæring

Du kan også vælge at beskære dit æbletræ i foråret, marts/april. Her vil det især være årets vanris, der skal fjernes, så æbletræet kan fokusere sin energi på at sætte blomster. Her skal du ikke lave en kraftig beskæring. Lav kun en let beskæring af tynde grene, så æbletræet ikke skal bruge for meget energi på at hele sårene.

Sommerbeskæring

En beskæring om sommeren er langt at foretrække for træet. Det optimale tidspunkt at foretage beskæringen på er i høj- eller sensommeren (juli – september), gerne når æblerne er høstet. Så har æbletræet tid til at komme sig over beskæringen og forberede sig på vinteren.

Beskæringen skal dog foretages på en tør da, da svamp nemmere angriber såret på en våd eller fugtig dag.

Fordele

Der er flere fordele ved at beskære om sommeren. Træet er stadig i vækst, så det kan hurtigere lukke de sår, der opstår, når du beskærer det, og dermed beskytte sig selv mod svampesygdomme.

Æbletræet har tid til at tilpasse sin rodstørrelse, så der er overensstemmelse mellem den og kronen. Træet behøver derfor ikke sætte vanris for at få alle blade tilbage, som den har mistet efter en vinterbeskæring.

Ulemper

Ulempen ved at beskære før løvfald, er, at det kan være svært at se, hvilke grene du skal beskære for at få et harmonisk træ, men med lidt tålmodighed, kan du sagtens få et godt resultat, så dine æbletræer bliver flotte.

Redskaber til beskæring

Du får brug for nogle redskaber til at beskære dine æbletræer. Hvis det er et større træ, du beskærer, er det en god idé, hvis dine redskaber kan monteres på en teleskopstang, så du kan nå de grene, der sidder højt oppe. Brug altid rene og skarpe redskaber for at mindske risikoen for svamp og skader.

Sakse og sav

En god skarp håndsaks til de tyndere grene og et ørnenæb eller grensaks til de tykkere grene. Disse redskaber er nødvendige til en effektiv klipning af æbletræer.

Er det en lidt mere omfattende beskæring, er en grensav god til de grene, der er for tykke til ørnenæbbet. Sav kun ind til grenkraven, der sidder ved grenens udspring.

Motorsav

Ved drastiske beskæringer, som fx at styne træer eller skære dem ind til stammen, er en motorsav nødvendig. Husk kun at skær ind til grenkraven, og husk det rette sikkerhedsudstyr ved brug af motorsav.

Beskær dit æbletræ

Hvordan beskærer man et æbletræ? Der er forskel på, om det er beskæring af nyt æbletræ, eller gammelt æbletræ, om det er en let eller kraftig beskæring af æbletræ, du vil lave.

Beskæring af nye æbletræer

Når du planter et nyt æbletræ om efteråret, skal du lade træet stå mindst en sæson, gerne to, inden du beskærer det. Det lille æbletræ skal bruge tid til at opbygge et kraftigt rodnet, og hvis et nyplantet æbletræ skal bruge energi på også at hele sår og sætte nye skud, tager det længere tid, før det er ordentligt etableret.

Fordelen ved at beskære unge træer er, at du allerede fra starten kan forme dem, som du vil have dem. Sigt efter at skabe en lav, åben krone, så du nemt kan plukke æblerne.

Skab formen på dit frugttræ

Udvælg 3 – 4 gren, der vokser i hver sin retning, de skal være hovedgrenene i træet. Det er dem, der skal vokse sig tykke ud fra hovedstammen. Når du skal beskære træet, klip ca. en tredjedel af de 3 – 4 hovedgrene, så de kan sætte nye sideskud.

Hvis grenene vokser meget lodret, kan du med fordel tynge dem ned, så de får en mere vandret vækst. Det sænker kronen, og der vokser flere frugter på de vandrette grene end på de lodrette grene.

Beskær de unge æbletræer

Spring gerne en sæson eller flere over, inden du beskærer træet igen, og her laver du bare en let udtynding, hvis du synes, det er nødvendigt. Sørg for at ingen grene krydser hinanden, og der er luft i kronen.

Beskæring af gamle æbletræer

Gamle æbletræer har ofte en tæt krone med mange uønskede grene og krydsende grene. Målet er at få åbnet æbletræets krone op, så der kommer lys og luft ind til midten af den. En tommelfingerregel er, at kronen skal være så åben, at du kan kaste en fodbold ind i den, uden at bolden sidder fast.

Start med at fjerne alle syge grene og døde grene. Ældre æbletræer har ofte masser af store grene, der er såret eller skadet af grenen, der sidder og gnider op ad den. De døde grene tæller ikke med i den tredjedel du fjerner.

Du beskærer så de grene, der krydser andre. Tag gerne en tykkere gren, der virkelig gør en forskel, i stedet for 10 tyndere grene, der kun gør en lille forskel.

Hvis en gren deler sig i et Y, er det bedst kun at tage den ene gren, så saften fra træet kan udnyttes af den tilbageblivende gren, og træet ikke sætter flere tynde skud for at kompensere for de manglende grene.

Topbeskæring af træer

Har du nogle rigtig store æbletræer, som det er umuligt at få ned i en praktisk højde, kan du skære hovedstammen ned til 1,5 – 2 m. Det er et meget voldsomt indgreb, og nogle træer vil ikke overleve sådan en stor skade, fordi de bliver angrebet af svamp eller lignende.

Men overlever træet, og du væbner dig med tålmodighed over nogle år, kan du skabe et meget mere brugbart og flot træ. Lav en udtynding af de små skud træet sætter. Udvælg nogle af dem til nye hovedgrene.

Æbletræer i espalier

Hvis du ikke har en særlig stor have, men stadig gerne vil have et æbletræ, kan en løsning være at du klipper det i espalier. Det vil sige, du sætter træet op ad en mur og tvinger det til at gro forholdsvis fladt op ad muren.

Ved at tvinge æbletræet til kun at have fx vandrette grene op langs en hovedstamme, får du en stor flade med æblebærende grene. Her gælder det om at fjerne alle grene, der begynder at vokse ud ad.

Opstammede frugttræer

Du kan også vælge at købe et opstammet æbletræ, som de fleste havecentre efterhånden sælger. Så vil du kunne have mange frugttræer på et forholdsvist lille område. Du beskærer dit æbletræ her ved at afkorte alle nye skud, så de ikke vokser sig til større grene.

FAQ

Hvor kraftigt må jeg beskære mit æbletræ?

Normalt siger man, at du maksimum må fjerne en tredjedel af træet, når du skal beskære dit æbletræ for ikke at skade træet for meget. Et æbletræ kan dog holde til en langt hårdere beskæring, det går bare ud over æbleproduktionen, og du skal holde øje med vanris.

Må jeg beskærer mit æbletræ, mens det bærer æbler?

Det må du gerne, æbletræet tager ikke skade. Du risikerer højest, at træet smider æblerne eller producerer mindre æbler, fordi det skal bruge energi på at hele de sår, du har lavet. Det kan også være, det slet ikke lader sig påvirke.