Beskæring af blommetræ – Alt hvad du skal vide om korrekt beskæring af blommetræer

En jævnlig beskæring af blommetræ er en nødvendighed for at få mange frugter på dit blommetræ.

Åh at sætte tænderne i en blød og saftig blomme med sprødt frugtkød. Hvem drømmer ikke om det? Har du et blommetræ i haven og drømmer om alle de velsmagende blommer, du skal spise i løbet af sommeren, men dit blommetræ bærer ikke særlig mange frugter,  og du får ikke et ret stort udbytte.

Træet trives ikke. Det er fuld af lav på stammen. Det har sår på grenene. Kronen er en stor filtret klump, og du kan slet ikke nå de få blommer, træet sætter.

Her kan det måske hjælpe at beskære blommetræet. Ved at beskære dit blommetræ får du det til at fokusere på de sunde grene og lave store blommer og flere blommer.

Læs med i vores guide til beskæring af blommetræer og bliv klogere på, hvordan du kan beskære dit blommetræ korrekt, så dit træ vil trives og give dig mange frugter.

Hvornår beskæres et blommetræ?

Et blommetræ er ikke et særlig modstandsdygtigt træ over for svamp, der trænger ind i træet gennem åbne sår. Derfor er det optimale tidspunkt for beskæring af blommetræer om sommeren, efter blommehøsten, mens træet er i vækst og har tid til at hele sine sår. Det gælder for træet om at få lukket sårene hurtigst muligt.

Ved at beskære om sommeren reducerer du også den mængde eventuelle vanris, træet laver. En vinterbeskæring kan resultere i både frostskader og mange vanris.

Beskæring af blommetræer om foråret, får det til at bløde, da saftspændingen stiger i træet i den periode. Det kan forsinke væksten på blommetræet, da det så skal trække mere vand op i stammen.

Hvordan beskæres et blommetræ?

Start med at lægge en plan for, hvad du vil opnå med beskæringen af dine blommetræer. Er det en let sundhedsbeskæring, mangler blommetræet en åben krone, eller er det en kraftig beskæring dit blommetræ trænger til?

Hvis det er et gammelt højt træ, du gerne vil have bragt ned i højde, overvej eventuelt om det skulle være nødvendigt med professionel hjælp.

Tyndere grene kan du selv fjerne med en beskæresaks, en grensaks eller en håndsav. Men skal du have fjernet noget af en kraftig stamme, skal der bruges motorsav.

Beskæring af unge træer

Unge blommetræer, under 10 år gamle, beskæres anderledes end gamle blommetræer. Her skal du også være opmærksom på, ikke at fjerne for meget af kronen. Men det er også her, du kan forme dit træ, så det bliver ved med at have en fornuftig vækstform.

Hvis blommetræet er nyplantet eller kun nogle år gammelt beskæres topskuddet ned til det øverste sideskud. På den måde lader du sideskuddene skabe blommetræets form, og det bliver nemmer at holde træet nede i en praktisk højde.

Prioriter de sidegrene, der vokser vandret ud fra træet. Det er på de vandrette grene, der dannes frugter, de hæmmer også højdevæksten. Hvis nogle af dem krydser ind over en anden gren, fjernes de dog.

Sundhedsbeskæring

En sundhedsbeskæring er en god idé at foretage på alle træer. Alle syge grene, rådne grene og døde grene beskæres. Det er vigtigt at du beskærer ca. 10 cm før det syge eller døde sted, så du er sikker på, du skærer ind til sundt ved.

Når du fjerner en gren, skæres der ind til grenkraven. Grenkraven er den fortykning, der sidder for enden af grenen helt inde ved stammen eller den blivende gren. Pas på med ikke at beskadige grenkraven, når du beskærer, da det er derfra, blommetræet lukker såret.

Eventuelle vanris, der stritter lodret op, fjernes. Er der vanris fra blommetræets grundstamme rives de af, så tæt ved udvoksningsstedet som muligt.

Vanris fra grundstammen kommer gerne, hvis resten af træet ikke trives.

Denne form for beskæring kan foretages hvert år for at sikre sig, at træet forbliver sundt.

Åbning af kronen

Er dit blommetræ med tiden blevet for tæt i kronen, fordi den tidligere beskæring ikke har været en korrekt beskæring, er der større risiko for svamp i træet og i blommerne. Det kan derfor betale sig, at åbne kronen op.

Åbning af kronen kan være en proces, der kan tage et par år, da træet ikke har godt af, at få fjernet mange grene på en gang. Det skal gøres over flere omgange.

Vælg nogle grene, der gror ind i kronen, og som krydser andre grene. Fjern helst grenene helt inde ved den gren, de vokser på, så du ikke får halve grene inde i kronen med risiko for, der går råd i dem.

Fjern maksimalt ¼ af blommetræets krone. Hvis træet får nye skud, der ikke vokser hensigtsmæssigt, fjernes disse også.

Kraftig beskæring af dit blommetræ

Er dit blommetræ blevet alt for stort, noget som ofte sker for gamle blommetræer, kan du desværre ikke bare kappe toppen af og regne med, at træet vil trives bagefter. Der er en stor risiko, for at træet vil være alt for svækket.

I stedet for gøres det over en årrække, hvor kronen gradvist reduceres og trækkes ned. Start med at fjern en eller to af de store grene, der sidder for højt. Der skal gerne være en tyndere gren nedenunder, der ligesom kan overtage efter den fjernede gren.

Når hovedgrenene på den måde er fjernet i løbet af nogle år, og der i stedet er nogle tyndere hovedgrene, der sidder lavere, kan de nye hovedgrene fjernes, hvis kronen skal længere ned. Det gøres efter samme princip, at der gerne skal være en ny, men tyndere gren, der kan tage over.

Sygdomme

Blommetræer og andre stenfrugttræer som kirsebær og mirabel kan have tendens til at blive angrebet af svamp, efter de er blevet beskåret. En tommelfingerregel er derfor, at jo mindre du skal beskære blommetræet, jo bedre.

Derfor, hvis du vil beskære træerne, er det vigtigt at gøre det på det rigtige tidspunkt og så lidt som muligt.

Nogle af de svampesygdomme der truer blommetræer er: sølvglans, gummiflåd og monilia. Blommetræer kan også få bakteriekræft, som kan smitte via beskidte redskaber.

FAQ

Hvorfor rådner mine blommer på træet?

Det er sandsynligvis på grund af svampen gul monilia. Gul monilia får frugterne til at rådne, mens de stadig hænger på træerne. Den formere sig via sporer, og det er derfor vigtigt at fjerne den angrebne frugt på træet. Ligesom det kan hjælpe at åbne en tæt krone op, så der er luft til træet. Gul monilia kan også angribe æbler og pære.

Hvornår er det bedst at beskære frugttræer?

Generelt er det bedst for træerne at blive beskåret i sommermånederne efter høsten, det gælder både nye frugttræer og gamle. På det tidspunkt er træerne stadig i vækst. Det vil sige, de lukker hurtigere deres står og er derfor ikke så sårbare overfor svampeangreb.