Beskæring af hindbær – Læs alt om beskæring af hindbær

Vil du også gerne have hindbær i din have, men ved ikke, hvordan du laver en korrekt beskæring af hindbær, så du får dem til at bære frugt i massevis. Læs med i vores guide til beskæring af hindbær, og de vil give dig rigtig mange bær hele sommeren og efteråret.

At plukke hindbær om sommeren og spise dem direkte fra busken er en af manges yndlingsbeskæftigelser. Den syrlige sødme fra hindbærrene smager af sommer og sol.

Hindbær kan da også bruges til mange ting, syltetøj, saft, i kager og is, til at pynte drinks med og i din smoothie. Buskenes bær kan fryses eller syltes, så du har adgang til lidt af sommerens frugt hele året.

Hindbærsorter

Der findes to hovedtyper af hindbær; sommerbærende hindbær og efterårsbærende hindbær. De er lidt forskellige i forhold til, hvordan de beskæres. Så ved du ikke helt, hvilken type hindbær, du har i din have, kan du bide mærke i, hvornår dine hindbær bærer frugt.

Sommerbærende hindbær

Sommerhindbær bærer frugt i juli. Hindbærene kommer på 2. årsskuddene. Denne type hindbærbuske sætter nye skud om foråret, der, alt efter sort, vokser 1,5 – 2 m på en sæson.

Næste år sætter de så sidegrene på det foregående års skud, og det er på disse sidegrene, de røde bær kommer.

Når du har høstet bærene i juli, begynder 2. års grenene at visne ned.

Efterårsbærende hindbær

Efterårshindbær bærer frugt i august – september, nogle gange helt indtil frosten kommer, afhængig af sorten. Der kommer flest bær på 1. årsskuddene.

Det vil komme lidt på de gamle skud, men hvis planten skal bruge energi på de ældre skud, er der mindre til de nye skud, og udbyttet af bær vil blive mindre. Derfor beskæres de når de har båret frugt.

Efterårshindbær findes med både røde og gule bær.

Sådan beskærer du hindbær

Som nævnt beskæres sommerbærende hindbær og efterårshindbær forskelligt og på forskellige tidspunkter.

Sommerhindbær

Sommerhindbær beskæres, når de er færdige med at give bær i juli måned. Du skal dog kun fjerne 2. årsskuddene, altså de grene, der har båret frugt i denne sæson. En af grundene til at det er en god idé at beskære dine hindbær, når de er færdige med at give bær, er, at de visne grene ellers kan blive vært for virussygdomme.

2.årsskuddene er nemme at kende på alle sidegrenene, og at de er mere veddet end de nye skud fra foråret. Klip sidste års skud ned til ca. 5 cm over jordoverfladen.

Når foråret kommer, kan du eventuelt fjerne nogle af de nye skud, der egentlig skulle bære frugt om sommeren, hvis de står for tæt. Bærrene skal gerne have så meget sol som muligt, ligesom en god luftcirkulation mellem de modne bær er med til at mindske risikoen for sygdomme.

Efterårshindbær

Efterårshindbær kan beskæres, enten når de er færdige med at give bær om efteråret eller om foråret, i marts, inden de nye skud kommer op. Efterårshindbær giver flest bær på de nye skud hvert år. Det er derfor en fordel at fjerne skuddene fra året før.

Klip alle skud ned til ca. 5 cm over jordoverfladen. Du kan roligt skære skuddene over med en hækkeklipper eller hækkesaks, hvis du har mange hindbær. Hvis du gør det om foråret, er det dog en god idé at få dem klippet, inden de nye skud viser sig, så du ikke kommer til at beskadige dem.

Formering af hindbær

Hindbær er virkelig nemme at formere, de klarer det nemlig selv ved at sprede sig med rodskud / udløbere. Faktisk kan de nogle gange være svære at holde styr på, da skuddene kan sprede sig et godt stykke fra moderplanten.

Tag en spade og hak den ned 10 – 20 cm fra det skud, du vil flytte. Hak så dybt, at du kan mærke, at du hakker roden over. Hak hele vejen rundt, hvis du ikke ved, i hvilken retning roden i jorden kommer fra. Du kan også grave skuddet op sammen med et godt stykke rod, og derefter klippe roden fri fra jorden med en beskærersaks.

Det er bedst at gøre det i foråret eller om efteråret, inden planten sætter blomster eller efter den har givet bær. Aflæggeren plantes det nye sted med det samme. Husk at vande den nye plante godt, så vil du snart få nye buske, der bærer frugt det følgende forår.

FAQ

Kan jeg godt have både sommer- og efterårshindbær?

Det kan du sagtens. Det er dog en god idé at plante dem et godt stykke fra hinanden, så de ikke vokser sammen. Ellers kan det blive vanskeligt at beskære hindbær optimalt, da de beskæres på forskellig vis. Men det vil give dig en høst af bær over en længere periode.

Kan jeg undgå orm i mine hindbær?

Egentlig er det ikke en orm, men en larve, der spiser af dine bær. Det er hindbærbillens larve. Den nemmeste måde, at undgå larver i dine hindbær på, er ved at vælge en sort efterårshindbær. Hindbærbillen lægger sine æg i hindbærblomsten i maj måned, men der blomstrer efterårshindbærrene ikke endnu. Den blomstrer først i juni. Derfor er den forholdsvis sikker fra hindbærbillens larver.