Beskæring af kirsebærtræ – Læs alt om hvordan og hvornår du skal beskære dit kirsebærtræ

Læs med i vores guide til beskæring af kirsebærtræer og bliv klogere på, hvordan du gør det rigtigt og får de bedste resultater.

Kirsebær er utrolig lækre, både at spise direkte fra træet og som krisebærsovs på ris a la mande. De mørkerøde kirsebær minder om sol og sommer.

Derfor er der også mange danskere, der har kirsebærtræer i deres haver. Men kirsebærtræer kan blive store, så store at det kan være svært at nå de lækre kirsebær, og fuglene spiser dem i stedet. Derfor er korrekt beskæring essentielt.

De forskellige kirsebærarter

Kirsebær høre til stenfrugtfamilien og slægten Prunus, der ydermere består af mange forskellige arter. Mandler, abrikoser og lauerbærkirsebær (en stedsegrøn busk eller hækplante) er også i Prunus-slægten.

Sød- og surkirsebær

Vi dyrker normalt to forskellige arter af kirsebær i Danmark; surkirsebær (Prunus cerasus), der er god til syltning og saft, og sødkirsebær (Prunus avium), der er gode at spise, som de er. Sødkirsebær er en afart af fuglekirsebær, derfor hører man nogle gange de to ord brugt om samme art kirsebærtræer.

Der findes mange forskellige sorter af kirsebær under de forskellige arter af kirsebær. Få råd i dit lokale havecenter om hvilken sort, der passer til dine behov, så du kan plante det træ, du vil have og nyde frugterne.

Det japanske kirsebærtræ

Mange har også japanske kirsebærtræer (Prunus serrulata) i haven. Disse dyrkes dog ikke for deres frugter, men for deres utrolig smukke blomstring. Det japanske kirsebærtræ beskæres hovedsageligt ligesom de frugtbærende kirsebærtræer. Japanske kirsebærtræer er dog ofte opstammede. Det vil sige, stammen på japanske kirsebærtræer deler sig ikke. Det er den podede krone i toppen, der skaber træets form. Et almindelig kirsebærtræ kan godt dele sig og have flere hovedgrene tættere på jorden.

Hvornår skal kirsebærtræer beskæres?

Træer i stenfrugtsslægten er meget sårbare over for svampe- og bakterieangreb. Når du beskærer et kirsebærtræ, påfører du reelt en skade på det, og diverse sygdomme ser skaden som en nem adgang til inficere træet.

Sommerbeskæring

Især svampesygdomme har gode spredningsbetingelser i fugtige perioder, det er derfor vigtigt, at du kun beskærer i tørvejr, og på det rigtige tidspunkt af året. Du mindsker risikoen for sygdomme ved at beskære dit kirsebærtræ i vækstsæsonen.

Det vil sige, juli – august er de bedste måneder for beskæring af kirsebærtræet. Ved at beskære træet i de måneder reducerer du også mængden af vanris, kirsebærtræet laver efterfølgende.

Ingen vinterbeskæring

Ved en vinterbeskæring gør du ikke bare træet sårbar for sygdomsangreb. Når det vågner om foråret og opdager, det har mistet en masse grene, kompenserer det ved at sætte en masse nye grene, nemlig vanris. Vanris hæfter normalt ikke så godt til træet, og de vokser lodret, de er derfor ikke ideelle at bygge et godt solidt træ på.

Hvordan skal kirsebærtræer beskæres?

Før du går i gang med at beskære dit kirsebærtræ, er det en god idé at overveje, hvad formålet med beskæringen skal være. Det er altid godt at lave så få beskæringer som muligt, så du ikke stresser kirsebærtræet for meget, men laver så få sår som muligt.

Husk også at tjekke at dine redskaber er skarpe og rene, før du beskærer træet. Sprit eventuelt redskaberne godt af, så du ikke uforvarende kommer til at smitte kirsebærtræet med en eller anden træsygdom.

Sundhedsbeskæring eller let beskæring

Start med at fjerne syge og døde grene. Husk at beskære tilbage til sundt ved, så eventuelle svampe- eller bakteriesygdomme ikke forbliver i træet. Klip tilbage til en grenvinkel, altså et sted hvor en gren deler sig i to, eller en nedadvendt knop, så du ikke får en gren, der ender i en blindgyde. En gren, der ikke har et sted at sende sine sukkerstoffer hen, vil bare begynde at rådne i enden og blive til en indgang for sygdomme.

En sundhedsbeskæring skulle være tilstrækkelig for de fleste kirsebærtræer, især de japanske. De kirsebærtræer vi dyrker for deres frugter, kan dog nogle gange have brug for en mere formgivende beskæring, så vi får nemmere adgang til træets frugter.

Beskæring for at åbne kronen

Ligesom andre frugtbærende træer har dit kirsebærtræ godt af en åben krone med god luftcirkulation. Det er med til at give mere sol til de lækre bær på træet og mindske risikoen for sygdomme, der angriber frugterne.

En åbning af kronen foretages ved en beskæring af grene, der vokser ind i kronen eller på kryds af andre grene. Se på nogle eller alle hovedgrene der vokser direkte ud fra stammen og lad dem være dine guidelines, til hvordan træets skelet eller form skal være.

Vælg nogle sidegrene på hovedgrene, der vokser på en hensigtsmæssig måde, og fjern de grene, der vokser på tværs af dem. Fjern maksimalt en tredjedel af grenene på kirsebærtræet. Træet har stadig brug sine for blade til at lave fotosyntese med.

Skal unge kirsebærtræer beskæres?

Det nyplantede kirsebærtræ skal ikke beskæres den første sæson, det skal etablere sig først. Vent derfor en eller to sæsoner inden du laver en eventuel beskæring. Mange kirsebærtræer er fra producentens side blevet formet, så det slet ikke skulle være nødvendigt at lave en beskæring.

Men skulle din plante have en gren, der vokser ind over en anden, er det en god idé at fjerne den, mens træet er ungt og nemt at forme. Husk at der hvor du klipper, vokser der gerne to nye grene ud. Se derfor på hvordan knopperne vender på den gren, du gerne vil beskære, så får du en fornemmelse af, hvor træet vil sætte nye skud.

FAQ

Hvornår er det bedst at beskære frugttræer?

Det er bedst at beskære et frugttræ hen på sommeren og til starten af september. Beskæringen foretages på det tidspunkt for at give træet de bedste betingelser for at modstå svampeangreb og hele de sår, der er kommet efter beskæringen.

Hvilket kirsebærtræ skal jeg vælge?

Det kommer an på, hvad du vil bruge frugterne til. Søde kirsebær er god til at spise, som de er. Sure kirsebær er god til syltning og saft. Kirsebærrene fås også i forskellige farver og størrelser. Vær også opmærksom på at nogle kirsebærtræer kræver et andet kirsebærtræ i nærheden, så de kan bestøve hinanden. Blomsterne bestøves af insekter, så det andet kirsebærtræ kan godt stå i naboens have.