Beskæring af rhododendron

Rhododendroner står i mange danske haver, ikke i alle haver, men næsten. Det er en af de buske, hvis blomster vi glæder os til, da de har blomster i mange flotte farver. Fordi rhododendron er stedsegrøn, bladene er grønne hele året, får vi også glæde af planten hele af sommeren og om vinteren.

Men over årene kan rhododendron trives så godt, at en beskæring kan blive nødvendig, for at den holder formen. En beskæring kan også være med til at holde planten sund. Men hvordan beskærer du rhododendron og hvornår?

Læs med i min guide til beskæring af rhododendron og bliv klogere på, hvordan du får flotte buske med mange blomster. Rhododendron beskæring behøver slet ikke være så svært.

Hvornår beskæres rhododendron?

Beskæring af rhododendron skal gerne foregå  i maj – juli. Almindelig beskæring af rhododendron skal altid foretages så snart blomsterne er færdige med at blomstre. Så når du ser de visne blomster, er det tid til beskæring af rhododendron. Grunden til, at beskæringen foretages lige efter afblomstring, er, fordi rhododendron er en busk, der sætter de knopper, der skal blomstre næste år, i løbet af sommeren.

Hvis du beskærer for tidlig, før dine rhododendroner blomstrer, fjerner du årets knopper. Hvis rhododendron beskæres for sent, fjerner du næste års blomstring. Planten i sig selv tager ikke skade af, at blive beskåret lige før blomstringen eller hen på sommeren. Dog er det bedst ikke at beskære den, når den er i dvale, da den så kan få frostskader.

En beskæring af  rhododendron kan dog også være en foryngelsesbeskæring eller en kraftig beskæring. Den type beskæringer foretages helst i det tidlige forår, omkring marts – april måned, så rhododendronen har tid til at aktivere de sovende skud, der bliver til nye skud, i løbet af foråret. Vent gerne til det værste frost er ovre.

Redskaber

Du kan bruge forskellige redskaber når du beskærer rhododendron. Men fordi beskæring af rhododendron er en opgave, hvor du typisk fjerner en gren ad gangen, er en beskærersaks, et ørnenæb og en håndsav de mest brugte redskaber. Motoriserede redskaber vil gøre for meget skade på planten.

Tjek at dine redskaber er skarpe og rene. Det sikre, at beskæringen ikke skader rhododendronen for meget ved at efterlade den med flossede grene og trævlet bark.

Beskæring af rhododendron

Der er flere måder, du kan beskære rhododendron på. Før du går igang, er det bedst at gøre sig klart, hvad formålet med beskæringen er. Er det bare en let beskæring, en mere indgribende beskæring, eller trænger din gamle rhododendron til nyt liv?

Unge planter beskæres normalt ikke meget de første par år. En let klipning skulle være nok. Har planten fået en træls vækstform eller er den bar i bunden, kan den klippes kraftigere ned, så den bliver pæn igen.

Det er ikke sådan, at du behøver at beskære din rhododendron, hvis den trives og har masser af plads at brede sig på. Står den et sted, hvor den fylder for meget, kan du også vælge at flytte planten i stedet. Det kan rhododendron godt tåle. Du kan flytte planten, når planten er gået i dvale i det sene efterår eller om vinteren.

Let beskæring

En let beskæring kan foretages hvert år. En klipning af rhododendron med saksen, er en god måde at lave en oprydning i rhododendronen. Ved en let beskæring er det en god idé at starte med at klippe grene, der er syge, visne, døde, har gule blade eller skadet på anden vis, af.

Fjern grene der vokser uhensigtsmæssigt, enten ind i planten, eller hvis de stritter for langt ud. Du kan klippe nogle millimeter over en knop eller sovende øje, og rhododendronen vil danne nye skud fra det sted igen.

Foryngelsesbeskæring

En foryngelsesbeskæring kan foretages over nogle år på store gamle planter. En foryngelsesbeskæring er fjernelsen af nogle af de gamle grene, så planten bliver tvunget til at sætte nye grene.

Start med at fjerne syge, døde og skadede grene fra busken. Udvælg nogle enkelte grene og beskær dem 30 – 40 cm over jorden. Undersøg hvordan grenen, du har valgt, vokser inde i planten. Det kan virke voldsomt at fjerne en stor gren med mange blade fra bunden, og det kan efterlade rhododendronen lidt ranglet eller med et hul, indtil der kommer ny vækst, altså indtil bladene dækker hullet igen.

Året efter kan du lave en ny beskæring af rhododendron på samme måde, og efter et par sæsonen har du fjernet alle de gamle grene på din busk, og busken er blevet forynget.

Kraftig beskæring

En hård beskæring foretages ikke mange gange i en rhododendrons liv. Det er et ret stort indgreb i dine planter og bør kun foretages på sunde og raske buske, da der er en risiko, for at rhododendronen ellers ikke vil overleve.

Et så radikalt indgreb foretages normalt på gamle planter, der ikke rigtig vil blomstre længere, eller som er blevet alt for store og ranglet. Yngre planter kan beskæres på lignende vis, hvis de også har fået en uhensigtsmæssig vækstform.

Hele planten skæres ned til omkring 40 cm over jordoverfladen. Det vil selvfølgelig gå ud over blomstringen det år, men det følgende år, skulle blomsterne gerne vende tilbage. Det kan dog tage nogle år, inden planten får ordentligt gang i sin vækst, og blomsterne vender lige så talrigt tilbage som før.

Pasning af rhododendron efter beskæring

Det er altid en god idé at give din rhododendron en ordentlig gang vand, når du er færdig med at klippe i den, så den står i fugtig jord efterfølgende. En beskæring stresser planterne, og der vil nem adgang til vand være en hjælp.

En god gødskning af rhododendron efter beskæringen kan også hjælpe den til at komme sig igen, så den kan sætte en masse friske blade.

FAQ

Hvordan får jeg rhododendron til at blomstre?

Først sikre du dig, at dine planter har de rigtige vækstbetingelser, sol, surbundsjord, vand og gødning. Dernæst kan du beskære rhododendron, så den får flere grene og dermed mange knopper. Efter afblomstring klipper du med saksen ved bladkransen lige under bladkransen med blomsten. Den skal klippes et par millimeter over en knop, så vil den dele sig med to nye skud. Hvis du beskærer din plante på den måde, får du et sand blomsterhav.

Hvornår skal rhododendron gødes?

Rhododendron gødes omkring marts - april, lige før blomstring. Du kan give den gødning igen efter afblomstringen, som også passer med beskæring af rhododendron. Så får den ekstra næring til at sætte næste års knopper. Brug gerne en gødning beregnet til rhododendron.