Beskæring af roser kan være en hel videnskab, alt efter hvilken rosentype, der skal beskæres, og om de blomstrer på første årsskud eller andet årsskud. Der kan findes forskellige retningslinjer på forskellige hjemmesider og i forskellige bøger. Det kan derfor være svært at finde ud af, om man gør det “rigtigt”.
Men du behøver ikke være bange for at gøre det forkert. Den tidligere direktør for Det Kongelige Engelske Rosenselskab har eksperimenteret med at beskære roser med en hækkeklipper, uden skelen til hvad der passede til rosen. Hans resultat var, at rosen ikke tager skade af det. Så den vil sandsynligvis heller ikke tage skade af, at du beskærer den.
Er dine roser ikke blevet beskåret i mange år, er det en god idé at starte med at beskære dem allerede dette forår. Hvis du er i tvivl om, hvordan du bedst griber beskæring af roser an, kan du læse med i vores guide, hvor vi vil komme med en vejledning til, hvordan du kan beskære dine planter.
Hvornår klipper man roser ned?
I naturen er der ikke nogen til at beskære de vilde roser, og de klarer sig alligevel med døde grene og det hele. Men formålet med beskæring af roserne i vores haver er at skabe en plante, der ikke bare blomstrer med flere blomster, men som også er harmonisk at se på og sund.
En sund og stærk plante er mindre modtagelig for svamp og andre sygdomme, derfor kan det betale sig at beskære en gren eller to hvert forår.
Forårsbeskæring
Selve beskæringen af roser foretages normalt om foråret, i april måned, hvor risikoen for nattefrost er mindre. Hvis roserne beskæres om vinteren, og det fryser, er der risiko for, at rosens grene får frostskader. Der sker ikke noget ved, at der kommer let nattefrost, efter du har beskåret dine roser, men vedvarende eller hård frost er skadeligt.
Hvis du kommer lidt for sent i gang med beskæring af roser, og rosen er begyndt at skyde med nye grønne skud, gør det ikke noget. Den kan godt klare, at du fjerner nogle af de skud, den har sat i det tidlige forår. Giv den en gang gødning, når du er færdig med beskæringen, så kommer den sig hurtigt igen.
Sommerbeskæring
Remonterende og kontinuerligt blomstrende roser beskæres løbende om sommeren ved at klippe de afblomstrede hoveder af. Ligesom hvis rosen bliver angrebet af svamp eller får døde grene i løbet af året, så fjernes de med det samme. Døde plantedele er god grobund for sygdomme, der kan sprede sig til resten af din rose.
Efterårsbeskæring
Det er som sådan ikke nødvendigt, at du beskærer roser om efteråret. Hvis du synes roserne er blevet lidt lange og ranglet, og du er bekymret for, at deres grene vil knække, hvis vi får en god mængde sne i løbet af vinteren, kan du klippe spidserne af, når de er afblomstret eller omkring oktober.
Men pas på med ikke at beskære roserne for meget, da der er risiko for, at de kan få frostskader, hvis vi får en hård vinter.
Beskæringsteknik
Al beskæring foretages med en ren og skarp saks, når du skal beskære roser, så barken ikke flosser, når du klipper. Det nedsætter også risikoen for at sprede svamp og andre sygdomme mellem roserne. Du kan eventuelt rengøre din saks efter hver plante. Tør den af i en klud vædet med sprit.
Klip altid ned til frisk ved. Det vil sige, du skal klippe grenene ned, til du kan se, at marven i midten af grenen er hvid eller let gullige. Hvis den er misfarvet, må du klippe grenen længere ned. Ved kraftige grene kan det være nødvendigt at bruge et ørnenæb til at beskære roser med.
Når du beskærer en gren, skal dine snit i rosens grene være skrå, så vandet kan løbe af. Snittet skal ligge ca. 6 mm over en udadvendt knop. Sådan sikre du dig, at knoppen bevarer sin livsduelighed, og at det nye skud ikke vokser indad i rosenbusken.
Hvor meget skal roser klippes ned?
Nogle rosensorter behøver kun en let beskæring fx slyngroser, andre har gavn af en hård beskæring fx buketroser. Har du nogle gamle roser, der ikke sætter særlig mange blomster, kan en foryngelsesbeskæring måske hjælpe.
Du kan påvirke blomstringen og størrelsen på blomsterne på dine roser ved måden, du beskærer på. Tommelfingerreglen er, at jo færre grene en rose har, jo færre blomster får den, men jo større kan de blive.
Generelle beskæringsråd
Alle roser har godt af en oprydning efter vinteren. Start altid med at fjerne de visne, syge, beskadigede og døde grene, der er kommet i vinterens løb. Knækkede grene klipper du af under bruddet. Hvis der er gamle blomsterhoveder eller hyben, fjernes disse også.
Grene der vokser uhensigtsmæssigt eller på tværs inde i din rose fjernes, så der kan komme luft ind til busken. Derved nedsættes risikoen for svamp. De små, helt tynde grene der vokser frem fra bunden, klippes af. De bliver sjældent til mere end det. Så der er ingen grund til, at rosen bruger krudt på dem.
Du skal fjerne eventuelle vildskud, der kommer fra grundstammen, roden under podestedet. De rives af nede ved udvoksningsstedet. Vildskuddene er nemme at kende, de er lysere, har færre torne og mindre blade end den sortsægte rose.
Let beskæring
En let beskæring betyder, at du klipper spidsen og maximum en tredjedel af længden af grenene. Det giver flere, men små blomster på planten. Husk at klippe over en knop.
Moderat beskæring
Ved moderat beskæring går du lidt hårde til værks. Du fjerner halvdelen af længden på grenene, igen over en knop. Det giver lidt færre blomster, til gengæld bliver de større end ved en let beskæring.
Hård beskæring
Hård beskæring er som navnet siger, en kraftig beskæring. Du klipper rosen ned, til den er 10 til 30 cm høj. Dette får rosen til at sætte nye skud fra bunden og giver en tættere plante. Dette resulterer også i færre, men større blomster.
Foryngelsesbeskæring
En foryngelsesbeskæring laves for at sætte gang i en rose, der er blevet lidt fattig på blomster. De gamle grene dominerer, og rosen sætter ikke rigtig nogle nye og sunde skud.
En sund rose skal gerne sætte nye skud fra basen af busken. Hvis den ikke gør det, kan du fjerne nogle af de gamle grene, og derved tvinge rosen til at sætte nogle nye skud. Der med tiden bliver nye grene med blomsterknopper.
Beskæring efter type af rose
For at finde rundt i hvad der er den bedste beskæring for dine roser, kommer her en oversigt over beskæring efter, hvilken type rose du har.
Parkroser / vildroser / klatreroser / slyngroser
Har bedst af kun en let beskæring om foråret. Hvis de har vokset sig alt for store til deres voksested, kan du give dem en moderat beskæring. Sidegrenene bindes op, så de ikke knækker.
Tjek løbende, at der kommer nye skud fra bunden, ellers kan de ende med at blive bare i bunden. Det vil sige, der kun er de bare stængler i bunden og ingen blomster eller blade. Hvis dine roser er bare forneden, kan du give dem en foryngelsesbeskæring.
Buskroser
Bliver flottest med en moderat beskæring. Hvis deres blomstring er gået lidt i stå, kan en foryngelsesbeskæring være gavnligt, så der vokser sunde skud frem fra bunden.
Buketroser / storblomstrende roser
Disse roser har gavn af en hård beskæring, kombineret med en foryngelsesbeskæring, hvis de ikke sætter nye skud fra bunden.
Bunddækkende roser
Den årlige beskæring er en moderat beskæring. Det vil sige, du kan beskære roserne til halv højde. Med nogle års mellemrum kan du give dem en hård beskæring, hvor du beskærer dem ned til 20 – 30 cms højde.
FAQ
Hvordan beskærer jeg mine klatreroser?
Når det kommer til beskæring af klatreroser, kan du i april klippe de døde og visne grenspidser af. Rosen formes, som man gerne vil have den. Med jævne mellemrum vælges et sideskud i bunden af rosen, som ny hovedgren. Skuddet bindes op, og når det er kraftigt nok, klippes den gamle hovedgren af.
Min rose sætter vildskud. Hvordan fjerner jeg dem?
Vildskud kommer nede fra grundstammen, der ideelt set gerne skulle være under jordoverfladen. Grundstammen kan alligevel finde på at skyde med vildskud. Fjern jorden omkring vildskud til du når ned til, hvor det skyder fra. Hiv skuddet af med en hurtig bevægelse helt nede ved roden, og dæk roden til igen.