Blåregn er en smuk plante i haven med dens fortryllende lilla farve og klatreegenskaber. Står du og overvejer, om blåregn skal være en del af din have, kan du med fordel tage et kig på denne side, hvor du finder alt den information du behøver om den skønne plante.
Hvilken blåregn skal jeg vælge til min have?
Der findes flere forskellige slags blåregn, Wisteria(latinske navn), og det er derfor en god ide at tage et kig på disse for at finde ud af, hvilken der passer i din have.
Japansk blåregn – Wisteria Floribunda Domino
Den japanske blåregn kan typisk blive op til 8 til 10 meter. Blåregn er kendt for at være hurtigt voksende buske med blomster, og japansk blåregn er ingen undtagelse. Den er kraftigtvoksende og egner sig særligt godt i slyngende beplantninger. En fordel ved den japanske blåregn er, at den ikke lader sig slå ud af tørke, da den har et kraftigt rodnet. Den trives da også bedst, hvis den kommer til at stå i sol/halvskygge. Planten er generelt hårdfør under danske forhold, men den kræver en moderat mængde af gødning, og det anbefales, at du vælger at beskære den i foråret og efteråret, hvis du ønsker en optimal vækst.
Blomsterne er mellem 10 og 25 cm og blomstrer med violette og hvide blomster. Du kan nyde disse flotte farver i perioden maj til juni. Du kan finde den japanske blåregn her, hvor den er i potte og ca. 40-60 cm.
Wisteria sinensis
Wisteria sinensis trives under de samme forhold som den japanske blåregn, og pasningen er derfor også den samme. Til gengæld er der forskel på størrelsen mellem de to arter. Også inden for wisteria sinensis finder du forskellige størrelser, alt efter hvilken du vælger. Den klassiske wisteria sinensis, som du finder her, bliver typisk op til de 8 meter. Vælger du i stedet en wisteria sinensis prolific, skal du være opmærksom på, at denne kan blive helt op til 10 til 15 meter høj og 1,5 til 3 meter bred. Denne art kan du finde her. Hvilken du skal vælge, kommer derfor an på hvor stor en plante du ønsker. Begge arter har blomster med flotte blå nuancer, og bliver også leveret i potte, hvor den ca. er 40-60 cm
Hvid blåregn – Alba
Hvis du ikke er så meget til den blå/lilla farve, kan du vælge den hvide blåregn, Alba. Denne trives bedst under de samme forhold som de andre nævnte blåregn, og den bliver under normale forhold mellem 10 til 15 meter i højden. Du kan finde den særlige hvide blåregn her.
Blåregn egner sig til pergola, havebue og espalier
Blåregn er en smuk klatreblomst, og den kan pifte selv den kedeligste have op med sine smukke farver og talrige blomster. Eftersom blåregn er en klatreblomst, egner den sig særligt godt til alt, hvad den kan klatre op og hen ad. Det gælder både pergola, havebuer, espalier, husmure, større træer og hegn. Det du skal være opmærksom på, når du vælger at placere din blåregn er, at den kan blive utrolig gammel, og med alderen bliver den også tungere. Dette skyldes at blåregn er hurtigt voksende buske med blomster, og den bliver derfor bare større og større. Af den grund er det vigtigt, at det underlag du planter den ved, er robust. Netop derfor er pergolaer ofte et godt valgt, da de er bygget som et hårdfør underlag, der kan klare lidt af hvert. Du kan finde en pergola til din have her. Hvis du er mere til havebuer, kan du blandt andet vælge en i træ, som har klassisk og elegant look. Du kan også vælge en i metal, som er mere enkel i udseendet.
Er blåregn giftig?
Ved afblomstring er det vigtigt, at du er opmærksom på, at blåregn danner bælg, som er lange og flade. Disse er giftige, og det samme er resten af planten. Bælgene kan for børn minde om ærter, og derfor skal du være opmærksom på, at mindre børn ikke finder på at spise dem.
Udplantning og pasning af blåregn
Det er ikke svært at få succes med din blåregn. For det første er det en god ide at placere den et sted, hvor den har det lunt og solrigt. Det vil sige, at det er en fordel at placere den på en syd- eller sydvestvendt plads – gerne i veldrænet jord. Når du graver et hul til den, skal dette være lige så dybt som plantens rødder og 2 til 3 gange så bred. Sørg desuden for, at der er 3 til 4 meter mellem planterne, hvis du planter flere. Foråret og efteråret er det bedste tidspunkt at plante din blåregn på.
Herefter er det vigtigt, at du vander i de tørre perioder i blåregnens vækstsæson. Særligt er det godt at gøre de første par år, så din blåregn kan danne et stærkt rodnet. Blåregn har også godt af gødning. Denne gødning skal helst ikke indeholde for meget kvælstof. I stedet må den gerne indeholde fosfor og kalium, da dette gavner blomstringen. Det bedste tidspunkt at gøde din blåregn er i april eller sidst i juni. Det må helst ikke gøres senere, da knopper og skud skal have fred til at gøre sig klar til den kommende vinter.
Blåregn har brug for støtte
Når du planter din blåregn, er det en god ide at binde den op. Dette kan du blandt gøre med bindetråd eller slyngplanteholdere, så din plante får masser af støtte og kun skal bruge energi på at vokse sig opad. Pas desuden på med at plante den for tæt på dit hjem, da blåregn kan være en smule aggressiv og finder vej ind gennem selv de smalleste åbninger.
Hvornår blomstrer blåregn?
Du skal ikke forvente, at din blåregn blomstrer lige med det samme, efter du har plantet den. Det kan tage lang tid, før den får fat, men når den gør, er den utrolig flot og breder sig hurtigt. Blåregn har blomstringstid i maj og juni, og du kan derfor nyde den i slutnignen af foråret og starten af sommeren.
Beskæring af blåregn
Beskæring kan have en stor betydning for blåregnens blomstring. Blåregn kan have en tendens til ikke at blomstre, hvis ikke kraftige skud bliver beskåret. Denne klatreplante skal helst beskæres af to omgange. Første gang i sensommeren og anden gang tidligt eller midt på vinteren.
I sensommeren kommer der nye, lange skud. Disse er gode, hvis planten skal brede sig, men de kan mindske blomstringen. Af hensyn til perioden for blåregnens blomstring, skal disse skud beskæres i sensommeren. Disse skal beskæres så langt tilbage, at du ser mellem 4 og 6 knopper sidde tilbage på grenen.
I vinteren skal du beskære de samme skud som i sensommeren, men denne gang skal der kun være 2 til 3 knopper tilbage. Ved at gøre dette, skulle du gerne sikre en flot blomstring den følgende sommer.
Blåregn i krukke
Det er intet problem at plante blåregn i krukke. Ved at gøre dette undgår du også, at din blåregn dominerer de andre planter i din have. Med tiden er det bare vigtigt, at du giver den noget at vokse op ad.
Blåregn formering
Blåregn har intet problem med at formere sig på egen hånd, men du kan også formere den gennem dens frø. Disse er muligt at så i perioden fra januar til september. Når du har samlet frø fra din blåregn, skal disse slibes med sandpapir og efterfølgende lægges i blød i vand i 12 timer. Herefter kan du plante dem i fugtig såjord. Du skal blot grave dem 1 cm ned. Allerede efter 2 til 8 uger vil frøene begynde at spire, hvis de har jævn fugtighed og varme.
Du kan også formere din blåregn gennem podning og stiklinger. Hvis du ønsker flere blåregn i din have, er det sikreste dog, at
Blåregn træ
Hvis du ønsker at din blåregn står frit i din have og måske mere minder om et træ, kan du med fordel investere i en plantestøtte, der skaber illusionen af et træ. Sådan en kan du finde ved at klikke her. Inden længe vil du have dig et flot og stort blåregn træ.
Hvorfor blomstrer min blåregn ikke?
Hvis du blåregn ikke blomstre den første tid, skal du ikke være bange. Det kan nemlig tage helt op til 7 år før den virkelig får fat og viser sin flotte figur. Hvis den stadig ikke blomstrer kan det betyde, at den ikke står et varmt nok sted. Blåregn elsker sol og varme, og det er derfor vigtigt, at den er placeret med disse forhold. Hvis placeringen er rigtig, og den stadig ikke blomstre, kan du forsøge dig med gødning. Det kan også have noget med beskæringen at gøre, hvilket du kan læse mere om længere oppe.
Andre hurtigt voksende buske med blomster
Ønsker du andre hurtigt voksende buske med blomster i din have, kan du blandt andet vælge en Sambucus nigra ‘Black Beauty’, Weigela florida ‘Nana Variegata’ eller Enkianthus campanulatus. Disse har alle flotte rosa/hvide blomster og bliver mellem 1 og 3 meter høj.