Brændeskur – Se de 8 bedste brændeskure/brændely der virker!

Har du en pejs eller en brændovn, har du højst sandsynligt også en masse brænde, du skal opbevare. Her er et brændeskur, brændely eller et brændestativ nogle rigtig gode steder at opbevare dit brænde. Et brændely er oplagt, hvis du ønsker meget plads til brænde, og hvis brændeovnen er den eneste varmekilde i huset. Et brændeskur er et godt sted at opbevare både brænde og haveredskaber. Et brændestativ er smart til dig, der har en pejs og mest bruger den for hyggens skyld, og derfor ikke har brug for så meget brænde, eller hvis du ikke har så meget plads. For at hjælpe dig i processen med at finde det perfekte sted til dit brænde, har vi lavet en brændeskur test af de bedste brændeskure, brændestativer og brændely.

Er det første gang du skal have dig et opbevaringssted til dit brænde, eller skal du blot have et nyt, så har vi sidst i artiklen sørget for at klæde dig på til at finde det perfekte brændeskur eller stativ for dig og hvor du bør placere det for at få mest ud af skuret.

Noget af det vigtigste at vide ved at fyrer brænde af, er at være sikker på at brændet er tørt nok, og det har vi givet dig en lille guide til hvordan du tjekker om dit brænde er klar til pejsen eller brændeovnen.

Plus Cubic brændevæg#1 Plus Cubic brændevæg – bedste brændeskur

Brændevæggen Plus Cubic er et trykimprægneret sort fyr, som er perfekt til opbevaring af dit brænde. Selve skuret fylder ingenting, og så ser det pænt og enkelt ud at skabe sin egen væg af brænde.

  1. Enkelt design, der giver utallige muligheder for personliggørelse
  2. Skab en flot, rustik væg i stedet for at gemme brændet væk
  3. Kan kombineret med andre produkter fra Plus Cubic-serien

Derfor skal du vælge Plus Cubic brændevæg

Brændevæggen fra Plus Cubic i trykimprægneret træ er flot og enkel at bygge sin egen brændevæg med. Brændevæggen kan også bruges som en rustik skillevæg i dit uderum, hvor du samtidig nemt kan få adgang til brænde til pejsen. Det er muligt at bygge Cubic brændevæggen sammen med andre hegn fra Plus, så du kan holde den rustikke og moderne stil gennemført og unik. Cubic giver dig mulighed for at skabe utallige smarte løsninger til dit personlige uderum.

Produktdetaljer:

  • Materiale: Trykimprægneret sort fyr
  • Beslag: Varmgalvaniseret stål
  • Bredde: 206 cm
  • Højde: 188 cm
  • Dybde: 50 cm

Hortus brændely vægmodel#2 Hortus brændely vægmodel – bedste tildækkende brændeskur

Dette brændely er lavet til at placere op ad en væg og kræver minimum vedligeholdelse. Brændelyet har tag, der overdækker træet for regnen, så du undgår ubrugeligt brænde, der er vådt.

  1. Med tag, der dækker for regnen
  2. Kræver minimum vedligeholdelse
  3. Lavet i 0,25 mm profilerede metalplader

Derfor skal du vælge Hortus brændely

Brændelyet fra Hortus kræver næsten ingen vedligeholdelse for at stå flot i mange år. Brændelyet er lavet i antracitgrå metal og har 0,25 mm profilerede metalplader, som er elgalvaniserede, malede og lakerede. Rammen er lavet i 0,6 mm forzinket stål.

Produktdetaljer:

  • Materiale: Stål
  • Højde: 154 cm
  • Bredde: 2016 cm
  • Dybde: 89 cm
  • Kvadratmeter: 1,92

Wolfcraft XXL brændestativ#3 Wolfcraft XXL brændestativ – stort brændestativ til brænde i størrelsen 25-50 cm

Brændestativet Wolfcraft XXL kan opbevarer brænde i størrelsen 25-50 centimeter. Stativet er enkelt og nemt at placere i skuret, under halvtaget eller i garagen.

  1. Ekstra stort brændestativ
  2. Fire udviddelsesenheder
  3. Ventilation af brændet nedefra

Derfor skal du vælge Wolfcraft XXL brændestativ

XXL brændestativet fra Wolfcraft har fire udenvidelsesenheder med en længde på 425 mm, så du nemt kan tilpasse din mængde af brænde. Stativet er nemt at montere og demontere uden brug af ekstra værktøj.

Undgå at brændet rådner, da det får masser af ventilation nedefra, med fem plastafstandhodere i bunden af stativet. Det kan læsses op til en højde på 1,4 meter eller en bredde på 3,2 meter til maksimum 1,3 m3 træ.

Produktdetaljer:

  • Materiale: Stål
  • Vægt: 8 kg
  • Højde: 1.766-3.241 mm
  • Længde: 1.036-1.460 mm
  • Dybde: 256 mm

Plus Cubic brændely#4 Plus Cubic brændely – til dig, der ønsker et flot og moderne brændely

Cubic brændely fra Plus er i et moderne design med dens karakteristiske 9×9 cm stolper og flotte Plus Cubic beslag, som med garanti vil se godt ud i din have. Brændelyet dækker dit brænde, så det ikke bliver vådt af regnen.

  1. Flot og moderne brændely
  2. Hylder medfølger
  3. Vægge giver ventilation til brændet

Derfor skal du vælge Plus Cubic brændely

Cubic brændelyet fra Plus er til dig, der gerne vil have et stilrent brændely, som både kan stå i haven, baghaven eller baggården, hvor du nemt har adgang til dit brænde. Brug brændelyet til dit pejsebrænde, som er nemt at stable og giver et visuelt flot brændeopbevaring.

Væggene på brændelyet sikrer en god ventilation til dit brænde, så du undgår at det rådner. Der medfølger en hylde, som du eksempelvis kan bruge til urtepotter og have mindre haveredskaber opbevaret. Du kan også benytte hylden, som et arbejdsbord.

Alle materialer er grundmalet sort, som giver et simpelt og moderne udtryk.

Produktdetaljer:

  • Materiale: Trykimprægneret træ
  • Højde: 190 cm
  • Bredde: 248 cm
  • Dybde: 126 cm
  • Kvadratmeter: 2,10

Wolfcraft brændestativ til 1,17 m3 træ#5 Wolfcraft brændestativ til 1,17 m3 træ – til dig, der ikke har meget plads til dit brænde

Dette brændestativ fra Wolfcraft er til træ på omkring 1,17 m3. Dette er en mindre version end Wolfcraft XXL og passer bedre til dig, der ikke har brug for så meget brænde og måske ikke har lige så meget plads til brændestativet udendørs.

  1. Passer til brænde på 1,17 m3
  2. Kan forlænges fra 1,72 – 2,34 m
  3. Simpelt design

Derfor skal du vælge Wolfcraft brændestativ

Brændestativet passer til træ på 1,17 m3 og en længde på 25-50 centimeter. Det er muligt at forlænge brændestativet fra 1,72 til 2,34 meter nemt og hurtigt. Det er altså nemt at finde plads til og tilpasse til det sted, hvor du ønsker at placere stativet.

Placér gerne stativet udendørs og under et halvtag, eller garage, hvis det er muligt. På den måde bliver brændet ikke vådt. Med stativets åbne bund, får brændet masser af luft og dermed undgår du at dit brænde ligger og rådner.

Produktdetaljer:

  • Materiale: Stål
  • Mål: 31x11x234
  • Vægt: 7,5 kg

Gardenpro cykelskur/brænderumGardenpro cykelskur brænderum 311x311#6 Gardenpro cykelskur/brænderum – smart, stort brændeskur, med plads til cykler og redskaber

Dette skur fra Gardenpro er utrolig praktisk, da det kan bruges til et hav af forskellige ting. Det er meget oplagt at bruge det som cykelskur eller brænderum, eller begge dele, da det er godt overdækket, men samtidig nemt at komme til.

  1. Robust og flot skur i træ
  2. Kan bruges som brændeskur, cykelskur, rygerum, redskabsrum, osv.
  3. Underpap medfølger

Derfor skal du vælge skuret fra Gardenpro

Skuret er ideelt at bruge som brændeskur, da det har en god overdækning i form af tag og tre vægge, som beskytter træet mod regnen. Skuret måler 9,2 m2, så der er masser af plads til både brænde og cykler, eller andet du ønsker at opbevare der. Der medfølger underpap, som er ekstra beskyttende for genstande du ikke ønsker skal stå på jorden. Desuden følger der stolper med til nedgravning, som måler 90x90x3000 millimeter.

Produktdetaljer:

  • Materiale: Træ
  • Højde: 219 cm
  • Bredde: 311 cm
  • Dybde: 311 cm
  • Kvadratmeter: 9,70

Redskabsrum med brændeskur i trykimprægneret træ#7 Redskabsrum med brændeskur i trykimprægneret træ – praktisk brændeskur med opbevaringsrum

Dette brændeskur i trykimprægneret træ har en integreret opbevarings- eller redskabsrum. Skuret passer fint ind i alle slags haver, med dens neutrale og naturlige træfarve.

  1. Brændeskur med opbevaringsrum
  2. Redskabsrum med dør der beskytter redskaber mod vind og vejr
  3. Nemt at samle

Derfor skal du vælge brændeskuret med redskabsrum

Dette brændeskur er rigtig smart, da det har et indbygget redskabsrum med dør, hvor du kan opbevare haveredskaber, kløvemaskine, dine havemøbler, eller hvad du ellers kan finde på. Her er du sikker på det vil være beskyttet mod vind og vejr. Skuret har også et gulv på 16 mm, som også er med til at beskytte brænde og redskaber mod den fugtige jord.

Opbevaringsrummet er omkring 95 vm i bredden og 100 cm i dybden. Side og væggene på skuret er 14 mm. Brændeskuret er rigtig nemt at samle, og opbygningen gør konstruktionen af skuret utrolig stabil og holdbar.

Produktdetaljer:

  • Materiale: Trykimprægneret træ
  • Sidehøjde: 200 cm
  • Højde: 200 cm
  • Bredde: 280 cm
  • Dybde: 100 cm

Biohort Brændeskure#8 Biohort Brændeskure

Hold dit brænde tørt for regn og direkte sollys med brændeskure fra Biohort, som du både kan få i træ eller metal. Biohort er en østrigsk virksomhed, som producerer produkter til haven i høj kvalitet og med stor funktionalitet.

  1. Høj kvalitet sikrer lang holdbarhed og stabilitet
  2. Brændeskure kan fås i træ eller metal
  3. Kan nemt kombineres med Biohorts andre skure

Derfor skal du vælge Biohort brændeskure

Biohorts brændeskure er nogle af deres mest solgte produkter og er i ekstra høj kvalitet, som sikrer længere levetid og større stabilitet. Du kan frit vælge hvilken størrelse du ønsker til dit brænde og nemt sætte skuret sammen med et af Biohorts andre skure, så du får netop den størrelse du ønsker.

Skuret kan fungere som brændeskur om vinteren og redskabsskur om sommeren. Skuret er nemt at samle og kan monteres op af husvæggen.


Sådan vælger du dit brændeskur eller stativ

Når du skal vælge et brændeskur er der en nogle ting du bør overveje før, for at det kan opfylde dit behov.

Størrelsen

Start med at finde ud af hvor stort dit kommende brændeskur skal være. Hvis du bruger brænde til at opvarme dit hus med, har du brug for et stort brændeskur, som kan rumme alt det brænde du bruger. Hvor stort det skal være, afhænger af størrelsen på dit hus, da et stort hus naturligvis har brug for mere brænde til at varme det hele op. Eksempelvis kan et stort hus på 200 kvadratmeter bruge 50 rummeter om året, hvis det er den eneste opvarmning. Er dit hus 120 kvadratmeter og bliver også varmet op af andre varmekilder, så ville dit forbrug af brænd nok ligge på cirka 10 rummeter om året.

Dette er altså en god idé at få regnet ud inden du kaster dig ud i et køb af et brændeskur eller brændestativ.

Størrelsen afhænger også af tørretiden på brændet. Hvis du har hårdt træ, som bøg og ask, så skal det tørre i to sæsoner og det kræver dobbelt så meget plads i brændeskuret eller stativet.

Læ for regn

Hvis du er ude i at købe et brændeskur, så er det vigtigt at skuret har tag, så brændet ikke bliver vådt, når det regner. Det mest optimale tag er dem der går lidt ud over siderne, så vandet ledes væk fra brændet, så det ikke løber ned i brændet.

Tørring

En anden vigtig faktor er udluftningen af brændet, så det ikke rådner. Et godt brændeskur eller stativ har en god luftgennemstømning. Luften skal meget gerne have mulighed for at komme ind gennem væggene og under det. Et stativ plejer at have god udluftning nedefra, hvor et skur hurtigt kan være for lukket, da brændet ofte bliver placeret på gulvet af skuret. Her er et trægulv med mellemrum mellem brædderne være en god idé at have i skuret. Eller du kan, eksempelvis, sætte brændet på en palle inde i skuret, hvor der kan komme luft til brændet nedefra.

Har du ikke nok plads, når du skal tørre træet i to år inden det skal brændes, kan du lade det tørre under en presenning i et år og sætte det i brændeskuret i det sidste år. Du kan også fremskynde processen ved at lave en “mellemstation” indendørs, hvor det kan tørre i et par uger. Det er dog vigtigt, at du ikke tager brændet ind i huset for tidligt, da det kan resultere i problemer med svampesporer og råd.

Her bør du placere dit brændeskur eller stativ

Når du skal finde stedet hvor du vil placere brændeskuret, bør du også gøre dig nogle overvejelser. Brændeskuret kan nemlig ikke bare placeres lige hvor du synes. Det skal følge bygningsregelmentet og lokaleplaner, hvis det er over 35 kvadratmeter. Hvis du bor i hus og skuret er under de 35 kvadratmeter behøver du som udgangspunkt ikke at søge om byggetilladelse, og det samme hvis du bor i rækkehus og dit skur er under 20 kvadratmeter.

Placér brændeskuret eller stativet tæt på huset eller på en dør til huset, så du ikke skal gå langt for at få fat i brændet. Dog skal det heller ikke være for tæt på huset, da brændet kan tiltrække insekter, mus og kryb, og dem vil du sandsynligvis ikke have skal finde vej ind i dit hus.

Tænk også over at brændeskuret eller stativet ikke står for langt væk fra bilen, da det kan tage meget tid og mange kræfter at skulle rende frem og tilbage mellem bil og brændeskur, når du kommer med nyt brænde.

Hvis dit brændeskur har en åben side, så placér skurets åbne side mod syd, så brændet får mest muligt sol, og derved tørre hurtigere.

Er du mere til et brændestativ, så sørg for at placere brænde-stativet under halvtag, i garagen eller i et skur, så du kan beskytte brændet mod regnen.

Sådan finder du ud af om dit brænde er tørt nok

Træ består af 50 procent vand som udgangspunkt. Træet skal dog have en fugtighed på under 18 procent før du må fyre med det. Hvis brændet er for vådt, når du brænder det af i brændeovnen, udnytter du ikke energien i brændet nok, da den høje fugtprocent gør det svært at opnå et optimal og høj forbrændingstemperatur, og det resulterer i en dårligere varmeøkonomi.

Endnu værre er at vådt træ udvikler mere røg og forurening, og det vil samtidig kræve et oftere besøg af skorstensfejeren, da ovnen og skorstenen bliver sodet til meget hurtigere.

Tjek om dit brænde er tørt nok

Du kan tjekke om dit brænde er tørt nok ved at se efter tørrerevner. Har dit brænde mange, små revner i enderne, så er træet tørt nok til at komme i brændeovnen. Du kan også tjekke fugtighedsgraden ved at slå to brædder mod hinanden. Hvis lyden er skarp og høj, så er brændet tørt nok, men hvis det derimod giver en mere dump lyd, så er brændet stadig for vådt til at komme i brændeovnen.

En lidt mere kompleks måde at tjekke tørheden på, er at du kan puste i brændet, ved at spytte på brændet eller smøre lidt opvaskemiddel ud i den ene ende. Pust i den anden ende og hvis der kommer bobler, i den modsatte ende, så er brændet tørt nok, da luften kan komme igennem alle træets små huller. Er træet for vådt, ville der ikke komme nogen bobler.

Du kan også måle fugtigheden på brændet med en fugtighedsmåler.