Bregner | STOR guide til pasning af bregner + gode tilbud!

Bregner kan både bruges  udendørs – og indendørs, og det er en smuk staude, som kommer igen år efter år, og så er den meget dekorativ i haven eller i vindueskarmen. Derudover er de også ganske nemme at passe. Vi gennemgår forskellige bregnearter til inden- og udendørs brug. Derudover guider vi dig også igennem, hvordan du skal passe og pleje dine bregner.

Sådan planter du din bregne

  1. Grav et passende plantehul, som skal være så bredt og dybt, at rødderne ikke bøjes
  2. Fyld hullet op med vand og lad det trække ned i jorden, inden du placerer planten i hullet
  3. Placer derefter planten i hullet i en passende højde og fyld hullet op med jord
  4. Vand til sidst planten igen og træd jorden fast omkring planten

Bregnearter

En bregne er en populær plante, og består af omkring 20.000 arter, så vi har valgt en række populære bregner, som er gode til det danske vejr. De følgende bregner købes i potter, og jo flere du køber jo større mængderabat kan man typisk få.

Engelsød bregne

En engelsød bregne trives ofte i klitter, mosgroede træstammer, skyggefulde skove og på et solvarmt stendige. Planten er en lav vintergrøn bregne. Den har tilpasset sig de landlige omgivelser, da den både kan tåle frost og tørke i længere perioder. I disse perioder dør den ikke. Den ruller blot sine blade sammen og venter på at vejret bliver bedre.

Planten bliver op til 50 centimeter høj og 30 centimeter bred.

Mangeløv bregne

Mangeløv bregnen er almindelig at se i de danske skove. Er der halvskygge og fugtig skovjord, vil mangeløv bregnen danne en flot underskov af mangeløv. På åbne arealer er det også muligt at se planten, hvis jorden ikke er for tør.

Ud fra sin jordstængel vokser en roset af blade, som kan blive mellem 50 og 120 centimeter lange. Om foråret ruller bladene sig ud. Oversiden af de lange blade er i en flot grøn naturlig farve, hvor undersiden har små runde sporehuse, som er dækket af et gråt slør.

Du kan også købe en kruset mangeløv. Kruset mangeløv har mørkegrønne blade og er snitdelte, og den bliver omkring 100 cm høj og 50 cm bred.

Fjerbregne

En fjerbregne bliver op til 100 centimeter høj. Den vokser ved grøfter, skovmoser og sø- og åbredder. Den ses ofte her, da den vokser på fugtig og våd muldjord.

Planten bruges i overhængende beplantninger, og skal plantes med en afstand på cirka 55 centimeter.

Bregner til haven

Bregner er flotte til haven, fordi de kan udsmykke et bed som bunddækkende plante, hvilket bare gør et bed flottere, fordi det ikke er fyldt med ukrudt eller jord, hvor der skal luges hele tiden for, at der ikke kommer ukrudt. Dermed vil en bregne også gøre det nemmere at vedligeholde et bed.

Bregner til bunddække

Bregner kan med fordel bruges som bunddække, grundet sin størrelse og grønne naturlige farve. Hjortetunge er god som bunddække, da den bliver op til 40 centimeter høj og 40 centimeter bred. De skal plantes med cirka 50 centimeters afstand mellem hinanden, og placeres i halvskygge eller skygge. Bladene på planten er grønne og tungeformede.

Perlebregne er også ideel som bunddække. Bladene på perlebregnen er grønne og snitdelte. Planten bliver op til 50 centimeter høj og 40 centimeter bred. Den skal plantes med cirka 55 centimeters afstand og skal placeres i sol eller skygge.

Bregner beregnet til opretvoksende beplantninger

Som opretvoksende beplantninger kan du med fordel plante kongebregne. Kongebregnen bliver mellem en og to meter høj og mellem 30 til 50 centimeter bred. Den skal plantes med en afstand på cirka 100 centimeter, og vokser bedst i sol og halvskygge. Kongebregnen har grønne blade og er snitdelte med brune efterårsfarver.

Kurvebregnen er også beregnet til opretvoksende beplantninger. Den bliver omkring en meter høj og mellem 30 og 50 centimeter bred. Den skal plantes med cirka 55 centimeter afstand og skal placeres i sol og skygge. Kurvebregnens blade er grønne og sammensatte med flotte brune efterårsfarver.

Purpur-kongebregnen er også velegnet i opretvoksende beplantninger. Den skal plantes med cirka en meters afstand og kan plantes i sol og halvskygge. Den bliver op 2 meter høj og 50 meter bred. Dens blade er grønne og snitdelte og har flotte brune efterårsfarver.

Bregner indendørs

Du kan med fordel vælge at have dine bregner indenfor, da de er glade for mørke. Du skal dog være opmærksom på, at de bedst trives i fugtig luft. De klarer sig derfor mindre godt i stuer med centralvarme. Vær dermed opmærksom på, at du holder luften passende fugtig.

Stedsegrøn bregne

Den stedsegrønne bregne er sjælden i Danmark. Bornholm har dog seks ægte stedsegrønne bregnearter: engelsød, kambregne, den sjældne skjoldbregne, rundfinnet radeløv og sort radeløv, som ikke findes andre steder i Danmark og den sjældne græslignende nordisk radeløv.

Pasning af udendørs bregner

Bregner er nemme at passe og pleje, så hvis først de trives i din have, er der ikke meget du skal gøre. De skal plantes i en ganske almindelig og muldrig havejord. Den må hverken være for tung, våd eller sandet. Derudover har bregner det også ganske fint i skygge eller halvskygge, så har du en have med en del skygge, skal du ikke være bekymret.

Bregner som købes i potter kan faktisk udplantes hele året rundt – dog ikke når det er frost -, men køber du dem som barrodsplanter,skal de gerne plantes i løbet af efteråret.

Bregner til halvskygge/sol

Mangler du en flot og fyldig grøn plante, som skal plantes i halvskygge/sol, kan du med fordel vælge at plante bregner.

Som tidligere nævnt i artiklen kan du plante Hjortetunge i halvskygge/sol. Udover Hjortetunge, kan du plante mosbregne. En Mosbregnes blade er grønne og sammensatte og har flotte vinterløv efterårsfarver. Den bliver op til 50 centimeter høj og op til 50 centimeter bred. Den skal plantes med cirka 45 centimeters afstand og er velegnet i opretvoksende beplantninger. Endvidere er den Rundfinnet Radeløv også en plante, der skal plantes i halvskygge og sol. Rundfinnet radeløv bliver op til 25 centimeter høj og 30 centimeter bred. Dens blade er grønne og lancetformede, og den skal plantes med cirka 25 centimeters afstand.

Bregner til sol/skygge

Mangler du en flot grøn bregne, der skal plantes i sol/skygge, kan du med fordel plante rødslørbregne. Den bliver op til en meter høj og op til 50 centimeter bred, og du kan derfor også vælge at plante den i opretvoksende beplantninger. Den skal plantes med en afstand på cirka 55 centimeter. Dens blade er mørkegrønne og snitdelte med flotte bronzefarvet efterårsfarver.

Guldskælbregnen bliver op til  1 meter høj og op til 50 centimeter bred. Den kan du også med fordel bruge i opretvoksende beplantninger. Den skal plantes med en afstand på cirka 60 centimeter. Dens blade er mørkegrønne og snitdelte.

Hvor meget vand skal en bregne have?

Når din bregne har etableret sig godt i jorden og trives, så kræver den faktisk ikke særlig meget vand. Er det en bregne som bedst kan lide det fugtige miljø, så skal den vandes i tørre periode, men er det en tørketålende bregne, så får den alt det vand, som den skal bruge fra naturens side.

Tørketålende bregner: 

  • Mangeløv
  • Engelsød
  • Kirkegårdsbregne

Fugtelskende bregner: 

  • Almindelig hjerteunge
  • Rundfinnet radeløv
  • Fjerbregne
  • Strudsvinge

Gødning af bregner

Bregner skal stå i fugtig jord, for at trives vel. Når du gøder dine bregner, kan du dermed med fordel bruge flydende gødning. Om sommeren skal du gøde hver anden uge.

Du kan købe Bio havegødning 6-2-6 (+2) til dine bregner. Denne gødning er 100 % organisk havegødning med magnesium og tang. Den forbedrer jordens mikrobiologi og øger jordens humusindhold. Den er langtidsvirkende og har minimal udvaskning. Du skal bruge 10 kilogram per 100 kvadratmeter to til tre gange årligt.

Bregne indendørs pasning

Bregner bliver ofte leveret i potter og er lige så charmerende i potter som ophængt som ampler. Vil du have succes med din indendørs bregne, skal du være opmærksom på den hver anden dag, afhængigt af temperaturen i rummet. Du kan med fordel sætte din bregne i en balje med vand, og lade den suge det, den kan. Hæld derefter det overflødige vand ud. Bregner der står  indenfor, skal vandes mellem to til tre gange om ugen – helst med regnvand.