Buksbom i haven – Sådan får du success med buksbom i din have

Buksbom til haven

Buksbom er en stedsegrøn busk, der tjener flere forskellige formål. Som andre stedsegrønne buske, kan den skabe en smuk struktur i haven ved at plantes som hæk, der indrammer bede eller alternativt hele haven. Buksbom er særligt kendt for at kunne klare formklipning uden at tage skade, og derfor bruger mange det til at skabe smukke “grønne skulpturer” i haven. Det er desuden en utrolig hårdfør busk, der kan overleve vinteren, og derfor er et fint grønt input i haven hele vinteren. I det følgende kan du læse meget mere om, hvordan buksbom får succes i din have.

Plantning af Buksbom:

  1. Når du har fundet det sted, buksbommen skal plantes, skal du grave et relativt stort hul. Lav det hellere lidt for stort end for småt, da det er vigtigt, at der er god plads til rødderne, der ikke må bøjes.
  2. Fyld nu hele hullet med vand, og vent indtil væsken absorberes af jorden. Det er vigtigt, at hele hullet synes gennemvædet.
  3. Sæt herefter planten ned i hullet, og sørg for, at højden er nogenlunde den samme, som da buksbommen stod i sin potte.
  4. Nu skal hullet fyldes med jord, og her er det vigtigt at trykke jorden godt fast omkring busken for at sikre, at den står stabilt.
  5. Til sidst skal du sørge for at give planten rigeligt med vand. Hent gerne mere jord, hvis du fornemmer, at den mangler.

Placering af buksbom i haven

Fordi buksbom er så hårdfør en busk, kan den placeres stort set alle steder i haven. Den vil trives i både skyggeområder og fuld sol, men som udgangspunkt, foretrækker den jord, der er en smule kalkholdig og porøs. Dette er dog ikke en nødvendighed for at busken overlever. Derfor bør placeringen primært afhænge af dine personlige præferencer. Skal den for eksempel bruges som hæk, bør den naturligvis placeres omkring bede eller indramme hele haven.

Det er dog vigtigt at være opmærksom på, at buksbom kan afgive nogle stoffer til jorden, der ikke er god for visse planter. Derfor anbefales det altid, at busken ikke placeres alt for tæt på andre planter. Dette er særligt vigtigt at huske, hvis du køber boksbom for at gøre den til en del af dit blomsterbed, hvor den hurtigt kan påvirke de andre blomster, hvis ikke den plantes med god afstand.

Typer af Buksbom

Der findes en række forskellige buksbom sorter. Den mest gængse sort i Danmark er den såkaldte Buxus sempervirens, der også kendes under navnet Almindelig buksbom. Denne sort er særligt hårdfør, og kan klare alle danske vejrforhold, inklusiv kolde vintre. I det følgende vil vi komme ind på tre underarter af Buxus sempervirens, der alle er velegnede til hæk.

Buxus sempervirens (arborescens) – Klassisk Buksbom

Dette er en småbladet buksbom, der holder sig flot og grøn hele året, og fungerer godt som både uklippet og klippet hæk. Kan blive op til fem-seks meter høj, og er rigtblomstrende med lyserøde blomster. Er som de fleste buksbom langsomt voksende.

Buxus sempervirens ‘Rotundifolia’ – Lav buksbom

Her er en storbladet buksbom, der som regel bliver to til fire meter i højden og 90 til 120 centimeter bred. Er langsomt voksende og har mørkegrønne blade.

Buxus sempervirens ‘Faulkner’ – Farveskiftende buksbom 

Faulkner bliver kun omkring en meter høj, men 90 til 120 centimeter i bredden. Adskiller sig fra de andre ved at blive gyldenbrun i løbet af efteråret for igen at blive grøn i foråret.

Gode råd til plejning af Buksbom

Buksbom bør plantes i efteråret, hvor jorden er mest fugtig og stadig forholdsvis lun. Sørg for at give rigeligt med vand i forbindelse med udplantningen. Ellers behøver buksbom på friland meget lidt pasning og pleje, da dens rødder er i stand til at strække sig langt efter underjordisk næring og væske. Dog bør den både gødes og vandes i forbindelse med klipning eller trimning, da den i så fald har brug for ekstra væske og næring for at kunne få nye skud.

Gødning af Buksbom

Gødning er som sagt kun nødvendigt i forbindelse med trimning, hvis buksbom er på friland. I så fald, kan du købe en særlig buksbomgødning, som er en 100% organisk gødning, som giver masser af næring til de buksbom.  Alternativt bruge en NPK-gødning 8-2-5, som kan bruges til alle typer stedsegrønne buske.

Klipning og formning af buksbom

Buksbom har godt af at blive klippet en gang imellem. Som udgangspunkt siger man, at den bør klippes én gang om efteråret og én gang om foråret. Formklipper du busken, har den dog brug for at blive trimmet relativt ofte for at holde sin form. Her er det som nævnt vigtigt med ekstra pleje. Du bør ikke klippe den efter september, fordi den ikke kan nå at vækste nok inden frostsæsonen starter.

Beskæring af buksbom

Beskæring kan, som nævnt, foretages både forår og efterår, men det er bedst at gøre det i foråret, hvor den hurtigere kan komme sig efterfølgende. Du bør samtidig være opmærksom på at buksbommen ikke bør få fuld sol lige efter en beskæring, da dette ikke er sundt for de nyklippede grene. Vent derfor til en overskyet dag.

Flytning af buksbom

Ligesom det er tilfældet, når du skal beskære din buksbom, bør flytning af busken ikke ske før 1. april eller efter 1. september. Du flytter planten ved at grave den op med en spade. Start cirka 15 centimeter fra planten og stik spaden omkring 25 centimeter ned. Vip herefter spaden, så planten kommer op med hele sin rodklump. Ryst forsigtigt jorden af, og plant den nu det nye sted ved at følge den guiden for udplantning, du finde ovenfor.

Formering af buksbom

Hvis du ved, du ønsker flere buksbom, har du selv mulighed for at formere busken. Det er en forholdsvis enkel proces. Sørg dog altid for, at du ikke laver buksbom stiklinger af forskellige arter.

Start med at klippe stiklinger mellem august og september. Længden bør være cirka 10-15 centimeter, og de nederste blade skal fjernes efter afklipning. Plant herefter stiklingerne i potter eller alternativt kasser med jord og et enkelt lag sand øverst. Dæk de nyplantede stiklinger over om nødvendigt og placér dem et sted med rigeligt skygge. Stiklingerne vil i løbet af foråret slå rod, men vent enten til efteråret eller det følgende forår med udplantning.

Det er dog sikkert at købe buksbom fra fx plantetorvet.dk, som allerede vokser og som man ved at kommer til at blive ved med at vokse. Stiklinger kan nemlig være sarte i starten, og du ved ikke om de kommer til at overleve.

Overvintring af Buksbom

Buksbom kan nemt klare de danske vintre. Har du dem i krukke, er det dog en god idé at overdække disse eller stille dem ind på meget kolde dage.

Buksbom i krukker

Det bliver mere og mere populært at plante buksbom i krukker. Det kræver dog en del mere pleje end buksbom på friland, fordi rodnettet ikke har mulighed for at sprede sig og finde næring. Derfor bør du tilføre både gødning og væske. Vanding bør ske cirka én gang om ugen medmindre, der er tale om en særligt tør periode. Husk desuden at gøde og vande ekstra meget, hvis busken trimmes eller klippes.

Skadedyr og andre sygdomme

Buksbom er forholdsvis hårdføre og rammes normalt ikke af hverken skadedyr eller sygdomme. Der er dog to alvorlige svampesygdomme, de kan inficeres af – nemlig buksbomgrentørre, der har været kendt i mange år samt buksbomkvistdød, som er en nyere og mere invasiv sygdom. Bliver buksbom blade gule og herefter grå, er det et tegn på en af disse sygdomme. Som regel er der ikke andet at gøre, end at fjerne de inficerede planter, så det ikke spreder sig til dine andre buksbom. Derudover kan kun forebyggende handlinger foretages, som for eksempel behandling med fungicid. Det kræver dog, at alle de syge planter fjernes først.

Lus i buksbom

Buksbom kan i visse tilfælde blive angrebet af lus, hvilket ofte er et tegn på, at de mistrives. Opdager du et luseangreb, bør du derfor sørge for at pleje og vande dem ekstra meget. Det er dog sjældent at buksbom tiltrækker lus.