Overvejer du at bygge skur, garage, havestue eller andet projekt i haven? Det er noget de fleste haveejere gør, for haven er et dejligt sted at opholde sig. Det kræver dog, at du både har plads til værktøj, møbler og andet, helt ligesom haven selvfølgelig kræver de mange forskellige dejlig pladser til ophold.
Byg-selv projekter i haven er dog noget, som ikke er forundt os alle. Hvis du ikke har en håndværker i maven, så kan du bruge den professionel hjælp.
Hvis du vil give dig kast med gør-det-selv projekter, for det vil spare dig penge på en snedker eller tømrer, så kræver det en del overvejelser, især ved de store ting. Store opgaver binder ofte have og hus sammen i en helhed, hvilket kræver at du tager højde for konstruktion, holdbarhed, udseende og selvfølgelig vedligeholdelse fremadrettet.
Hvad kan du?
Den første overvejelse ved gør det selv projekter er selvfølgelig at være ærlig overfor dig selv.
Hvad er du i virkeligheden i stand til at bygge selv? Kan du gøre det lige så godt som en håndværker i forhold til f.eks. et haveskur, redskabsskur, overdækket terrasse eller udestue?
Små byggeprojekter kan være et læhegn, stakit eller lignede, som måske ikke kræver de helt samme egenskaber som at bygge en udestue. Har du evnerne, tålmodigheden og viljen til at bygge det, eller vil det være bedre at hyre en professionel så det ikke bare bliver færdig, men også ordentlig.
Overvejelser ved gør det selv arbejde?
Vi kender alle til folk der har bygget eller ombygget, hvor de har stået for det selv. Her er historien ofte, at ombygning eller bygning af nyt, er en on-going ting der aldrig har ende. Ombygning i huset er selvfølgelig noget mere besværligt end tilbygning i haven. Men rodet der følger med, det kan også være irriterende i haven især hvis det aldrig bliver færdig.
Lav et tidsestimat over opgaven, hvor du er realistisk. Som regel kan du altid lægge 50% tid til eller måske endda fordoble tidsforbrug for opgaven, hvis det skal være realistisk. Søg inspiration online med tips til hvordan du bygger et skur til haven eller ved naboer, bekendte eller familien der har fået lavet samme ting, som du ønsker at bygge.
Del opgaven op i en struktureret form. Hovedopgaven og så delmål under denne, hvor du laver et realistisk skøn om, hvad der kræves for at nå de mange delmål så det fulde resultat bliver færdig.
Overvej hvilket investeringer du skal gøre. Her er materialer selvfølgelig det springende punkt, men også værktøj, leje af container til affald med mere. Det er vigtigt at have det rigtige værktøj, hvor de store ting som maskiner til f.eks. udgravning måske er økonomisk bedre at leje end eje. Materialer er den store økonomisk udskrivning, hvor du skal tænke på ordentlig kvalitet, helt ligesom du selvfølgelig skal være i stand til at finde det rigtige i forhold til opgaven også.
Det kan være en økonomisk stor udskrivning at give sig i kast med større opgaver, hvis du ikke har styr på tingene. Indkøb af dårlige materialer kan have den konsekvens, at de kan være mere eller mindre ubrugelige. Igen vil en tømrer måske være det smarte valg, og hvis ikke til selve opførsel så i det mindste i forhold til rådgivning hvor indkøb af materialer skal være lige i skabet.