Byg en støttemur i haven? ( Tips & gode råd til forståelsen )

Haven er et fantastisk sted at opholde sig. Men de færreste af os har en grund der er hel plan, og derfor kan der være brug for en støttemur til at erstatte eller holde en jordskråning. Helt ligesom du måske ønsker et forhøjet bed til skabe sjove rum i haven, hvor en mur er den god løsning til at skabe dette.

Byg en støttemur i haven, hvor jordtrykket logisk nok er den største trussel mod holdbarheden. Hvis du ikke har styr på hvordan du bygger en mur med omtanke og vægt, så er du bedst tjent med bruge en professionel.

Det at bygge en ny mur i haven skal gøres rigtigt, så den holder. Her er hældningen utroligt vigtigt, for i samspil med vægten på muren, skal det kunne klare jordtrykket. Materialer og hvordan du opbygger muren, er hvad der gør forskellen mellem en mur der vælter og den der bliver stående, hvor en mur op i 2-3 meters højde nok bør klares af fagfolk i forhold til sikkerheden.

 

Hvorfor ikke de billige, nemme og hurtige måde for dig?

Få 3 uforpligtigende tilbud på murerarbejde

Støttemursblokke?

Som materiale er støttemursblokke støbt med en hældning så din mur får en 10 graders hældning. Det er selvfølgelig ikke lige så pænt som almindelige sten eller fliser, men til gengæld meget nemmere at arbejde med, hvis du ikke har den store erfaring med at anlægge en støttemur.

Du får også en større sikkerhed for at enkelte blokke ikke bliver presset ud af muren, for de låser skifterne fast i hinanden ved hjælp af deres bagknast.

Dog er udseendet også vigtigt, og her finder du mange forskellige støttemursten eller natursten der kan give et flottere udtryk i din have, især hvis du vælger at lave trapper til forskellige smukke planter der giver liv.

Se også: Gode tips til anlæg af din have

 

Opbygning af støttemur?

Støttemuren skal være stabil. Det kræver, at du skal have gravet ud hvor fundamentet skal være mindst 1/3 af den færdige højde på muren. Lav hældning mod en drænrende med rør eller stenfakise i afstand fra muren.

Her skal du grave ned til en god underbund der er bæredygtig. Fyld på med bundsikring i form af vasket grus/sand og nøddesten til en god gemmen sivning, hvor hvert lag bliver komprimeret. Ovenpå fylder du op med jordfugtig beton til fundament, der i fylde har en større bredde.

Brug vaterpas når du sætter de nederste sten sammen i betonen, hvor du bør bruge en skabelon så stenene står rigtigt, og snore så de står lige. Her skal du huske at tage højde for, at sten som regel aldrig er ens, hvor du måske skal have mere eller mindre luft mellem stenene alt afhængig af, hvordan de passer med hinanden.

Hvis du vil have drænrør bag støttemuren, skal dette lægges efter den første række sten. Afvent af betonen bliver tør og fået styrke til vægten. Derefter sætter du næste række og fylder op med sand eller grus bag støttemuren. Husk at komprimerer sandet eller grus for hver anden støttemursten og lav dræn i hvert lag.

Akt afhængig af hvad der skal være foroven bag støttemuren, skal du bruge rigtig materiale her. Hvis du vil have beplantning, skal du afslutte med ca. 30 cm. muldjord ovenpå gruset og sand der er fyldt op. Hvis du skal have sten eller fliser øverst, skal du selvfølgelig fylde op med grus og sand, så du følger de gode tips til at lægge fliser i haven der ligger rigtigt.

Hvis du vælger at bruge plantesten til det naturlige look i haven, så er det en god ide at indstøbe armering til en stærk mur.

En tørstablet støttemurs evne til at støtte beror mere eller mindre på egenvægt og trykket på de underliggende sten. Her er det vigtigt at især det øverste jordlag er fast og selvdrænede så det ikke bliver grød og giver et tungere tryk på murens evne til at bære.

Mere praktisk kan du finde en forståelsen for processen ved at følge vejledningen i denne video, der giver dig en ide til hvordan du bygger en støttemur i haven.

 

En kommentar til “Byg en støttemur i haven? ( Tips & gode råd til forståelsen )”

Der er lukket for kommentarer.