At dyrke egne chili er blevet en populær hobby. Du kan dyrke chili indendørs og udendørs i haven, både i potter og direkte i jorden.
For at få succes når du dyrker chili, er det dog praktisk med en vis viden om pleje af planterne. Læs med i min guide til dyrkning af chili, så du også kan blive selvforsynende med denne stærk og eksotiske grøntsag.
Chiliarter og sorter
Der findes flere arter af chili. 5 af dem, er de chili, vi dyrker:
- Capsicum annuum og Capsicum frutescens, de går under betegnelsen spansk peber.
- Sorter af Capsicum baccatum kaldes bærchili,
- Capsicum cinense kaldes Havana-chili og Capsicum pubescens kaldes Manzanochili.
Der findes et utal af sorter af chili under de forskellige arter. Sorter med forskellige farver, former og styrker.
Chilis styrke måles i scoville, og når du skal vælge de chili, du vil dyrke, kan det være en god idé at skæve til, hvor stærke chili sorten får..
Chili dyrkning og såning
Det bedste udgangspunkt for en sund og plante er at bruge frø af god kvalitet.
Du kan sagtens høste dine egne frø fra chilifrugter, du har købt i supermarkedet. Men fordi chilier insektbestøves, kan du ikke være 100% sikker på, hvilken chili, du får ud af sådan en plante, da krydsninger mellem sorterne kan ske.
Du kan også vælge at købe chilifrø. Så ved du præcis, hvilken sort chili du får. Husk at vælge frø af god kvalitet.
Sådan tørrer du selv chilifrøene
Flæk din chili og skrab frøene ud på et stykke papir. Lad dem tørre til de er så hårde, at du ikke kan lave et mærke i dem med din negl. Frøene kan nu gemmes, til det er tid til at så dem. Når du skal sætte dine frø til at spire, kan du lægge dem i blød i kold kamillete i en halv times tid. Kamillete er bakterie- og svampedræbende, og er derfor med til at sikre sunde planter.
Forspiring af chili
Har du vækstlys, kan du så dine chilier allerede i januar, ellers kan du vente til februar. Dog kan det ikke betale sig at så efter 1. marts, da frugterne ikke ville kunne nå at modne, inden sæsonen er slut.
Chilier trives bedst i en let og veldrænet jord. Jorden skal være ugødet, da de små kimplanter kan tage skade af for meget gødning.
Såning
Så chilifrø i små potter eller bakker. Chiliens frø skal kun dækkes med et tyndt lag jord. Sår du i bakker med flere frø, skal der gerne være 2 – 3 cm mellem frøene. Lav også hul i bakkerne, så det overskydende vand kan løbe bort. Hold jorden fugtig ved at dække frøene med et stykke plastik indtil spiringen begynder.
Chiliplanter har brug for varme for at spire, så sørg for at stille dem et lunt sted, mellem 22° – 30°C. Du kan fx placere potterne i vindueskarmen under et vækstlys eller bruge en varmemåtte under potterne. Du kan også sætte dem i et opvarmet drivhus, husk dog at skærme chiliplanterne for direkte sollys når de første spæde spirer kommer op.
Det kan tage alt mellem 5 dage og 5 uger, før du ser de første spirer, så vær tålmodig. De forskellige chilisorter har forskellige spiringstider, hvis du har sået forskellige sorter, kan det derfor betale sig at så dem i separate potter.
Omplantning
Har du sået i bakker, vil en omplantning af de små planter i separate større potter være passende, når det første bladpar efter de første kimblade viser sig. Vælg dog ikke for store potter til omplantning til at begynde med men lave flere omplantninger undervejs.
Selvom chiliplanter kræver meget lys for at vokse og godt kan stå i en lys vindueskarm, kan de nye blade nemt blive solskoldede i direkte sollys. Skærm dem derfor fra den skarpe forårssol, indtil de er blevet større og stærkere.
Udplantning i drivhus
Vil du plante din chiliplante ud i dit drivhus, skal du vente til maj, hvor jordtemperaturen når mindst 15°C. Væn langsomt din plante til drivhuset ved at sætte den derud nogle timer om dagen i en uge -14 dage. Forlæng tiden den står ude i drivhuset, indtil den har stået derude et døgn. Plant den derefter på sit blivende sted.
Sådan passer du din chili
Chili kræver en omplantning med jævne mellemrum. Du sagtens kan bruge almindelig pottemuld. Plant om når du kan se rødderne stikke ud af bunden på potten. Vælg en større potte, der dog kun er en størrelse større end den foregående.
Hvis du planter om i en alt for stor potte, er der for meget jord i forhold til rødder. Det betyder, at det kan være svært at ramme den rigtige fugtighed i jorden. Enten bliver den for våd, så rødderne rådner, eller for tør, så planten tørrer ud.
Gødning
Du behøver ikke gøde din chili det første stykke tid. Hver gang du omplanter din chili, får den næringsstoffer fra det nye jord. Du kan gøde din chiliplante fra det tidspunkt, hvor den er etableret og begynder at vokse aktivt.
Som en generel retningslinje kan du gøde planterne en gang om ugen eller hver anden uge med en flydende gødning. Vælg en gødning der er egnet til chilidyrkning.
Når din chiliplante begynder at producere frugter, kan du øge mængden af gødning. Husk dog at overgødning kan være skadeligt for planterne, så sørg for at følge producentens anbefalinger.
Vanding
Når først din chiliplante er etableret, tåler den sagtens en let udtørring mellem vandinger. Den må dog ikke tørre helt ud for længe ad gangen. Når du vander, er det bedre at vande planten grundigt i stedet for at sjatvande.
Beskæring af chiliplanter
Chiliplanter nippes for at lave en mere busket plante med flere sideskud og flere frugter. Vent med at nippe planterne til de har udviklet mindst 6 – 8 blade og er omkring 15 – 20 cm høj.
Fjern det øverste skud ved at nippe lige over det første sæt blade under toppen, også selvom den er ved at sætte blomster.
Du kan fjerne toppene på nogle af de efterfølgende sideskud for at få flere blomster.
Fjerne også gerne de første blomster på planterne, fx de første 5 – 10 stk. Det får den til at sætte flere nye blomster.
Høst
Du kan høste chili ved at klippe de modne frugter af planten. Du kan sagtens høste de umodne, grønne chili. De er bare ikke så stærke, som når de er modne. Det tager typisk en måned til halvanden, før chilier er moden.
Har du høstet mange modne chili, flere end du kan bruge på en gang, kan de tørres, fryses, kommes på olie eller syltes, så du har chili til hele året.
Skadedyr i dine chili
Som med alle andre planter kan chili også blive angrebet af skadedyr. Bladlus, mellus og spindemider er de skadedyr, der oftest angriber chili.
Spul planten med en tyk vandstråle udenfor for at skylle det værste angreb af. Sprøjt derefter planten med insektsæbe fra en forstøver for at fjerne de bladlus, mellus eller spindemider, der eventuelt måtte være tilbage.
Overvintring af chili
Chilier er egentlig flerårige planter. De kan dog ikke tåle frost, derfor overvintrer vi sjældent chili her i Danmark, selvom det godt kan lade sig gøre, hvis den står et køligt sted.
Et opvarmet drivhus, udestue eller rum, hvor der er omkring 10°C og med masser af lys, er ideelt. Vand planten sparsomt henover vinteren.
FAQ
Hvorfor taber min chiliplante sine blomster?
Det kan der være flere grunde til: manglende bestøvning, for lidt lys, for høje dagtemperaturer, for lave nattetemperaturer, for meget kvælstof i gødningen, for meget vand, for lidt vand eller for lille potte.
Hvornår er min chili klar til at høste?
Det er ofte farven på din chili, der viser, om den er ved at være klar til at høste. Normalt er umodne chili grønne. Det står gerne på frøposen, hvornår din valgte sort er moden. Chilien skal mærkes sprød, men ikke hård.