Drivhusplanter – Bedste planter til drivhus

Har du lyst til at dyrke velsmagende grøntsager eller blanke frugter i dit drivhus, finder du i denne artikel en guide til at få de bedste krydderurter, grøntsager, frugter og blomstrende planter ind i dit haveunivers.

Dyrk spændende planter i dit drivhus

Drivhusplanter er planter som trives bedst under lune og fugtige vilkår og omgivelser. Drømmer du om at dyrke eksotiske frugter eller velsmagende agurker, er drivhuset derfor den rigtige vej dertil. Danske drivhuse kan således godt præsentere en fin produktion af populære planter, som vi ellers ynder at plukke ned af hylderne i frugt og grønt afdelingen i supermarkedet. Nogle drivhusplanter er nemme at dyrke, andre kræver mere pleje for at trives godt. Nogle kan tåle frost og andre kan ikke. Nogle planter kan tilmed dyrkes hele vinteren, hvis blot de placeres rigtigt, og får beskyttelse og næring.

Blomsterne som trives i drivhuse, er ofte fyldt med forskellige farver og kan tages ud på terrassen i sommeren, så de kan nydes mens solen står højt på himlen og drivhuset er for varmt. Frugterne kan til gengæld godt lide den intense varme i et drivhus med fuld sommersol. Særligt citrusfrugter, nektariner og peberfrugt nyder det varme fugtige miljø.

Insekterne følger med

Et drivhus behøver rengøring. Hvor der er varme og fugt er der nemlig også mange insekter. De vil også gerne leve af tomater, citrusfrugter og peberfrugter, og insekterne bliver så til skadedyr. Derfor er det en god ide, at rengøre dit drivhus med jævne mellemrum. Så kan du bedre få tomater og agurker for dig selv.

Hvad planter man i drivhus?

Du kan sagtens plante eksotiske planter i drivhus, men ikke alle kan klare overvintring i det danske klima. Dette er med udgangspunkt i, at det er specielle planter til uopvarmet drivhus.

Er du entusiast for særlige bladgrøntsager, peberfrugter og blomster som fx stauder, kræver det således forstandsmæssig dyrkning i danske drivhuse. Er du mere til tomatplanter, agurk og basilikum, har du til gengæld at gøre med nemme planter til drivhus. Specielle planter til drivhus kan sagtens lade sig gøre at få til at gro, men tomater og agurker samt krydderurterne, er nemmere at vækste.

Top 3 til din indkøbskurv i plantecenteret

Hvis dit drivhus skal fyldes med planter i krukker og/eller plantekasser og gerne med sorter af urter, frugter, grøntsager og blomster, kan du herunder finde vores top 3 indenfor de fire plantetyper. Der vil både være klassikere, populære frugter og flotte farver, som skaber hygge og velduft i drivhuset.

De 3 bedste krydderurter til drivhus eller køkkenhaven

Krydderurter giver den skønneste duft og findes i mange forskellige sorter. Nogle er hyppigt brugt i køkkenet, mens andre kun bruges til særlige retter.

Vores top 3 er ikke kun brugt i madlavningen, de er også nemme planter i drivhus. De kan også godt gro i køkkenhaven, men overlever bedst vinteren i drivhuset. Hvor nogle er 1 årige (og skal plantes på ny hvert år) er andre flerårige, som fx persille.

Krydderurten som bruges i mange kød og fiskeretter og i salat. Basilikum er en populær spise som både kan udplantes og vokse i potte. Såningen skal ske i februar –  marts måned og frøene holdes fugtige indtil spiring. Planten er klar til første høst i sommermånederne; fra  juni til september måned. Basilikum er 1-årig og skal således plantes på ny hvert år.

Persille er ofte at finde i danske haver. Det er nemlig en urt brugt hyppigt i danske retter, salater og som pynt. De to mest populære sorter er den bredbladede og kruspersille. Persillen med store blade har en kraftigere smag. Den kan både udplantes i køkkenhaven og i potter i drivhus. Den kan sagtens overvintre. Placer den i fuld sol i muldjord og gød den i forår og sommer.

Vil du dyrke krydderurter i eget drivhus, er citronmelisse en dejlig en af slagsen. Den dufter nemlig skønt – særligt ved berøring. Den kræver rimelig plads og skal således have en middelstor krukke at vækste i, eller en god solrig/halvskygge plads i plantekassen. Planten kan dog sagtens vokse på terrasse eller køkkenhave, da den er meget hårdfør. Gødes med ugers mellemrum hen over sommerhalvåret. De første blomster vil fremkomme i juni og vare ved til september.

De 3 bedste grøntsager til drivhuse

Dit væksthus behøver ikke være stort, eller med særlige funktioner, for at du kan dyrke grøntsager. Fælles for planterne er dog, at de trives bedst med rigeligt fugt og jævn varme. Så spirer de hurtigere og får dannet blomst, som senere skal blive til frugter.

Drømmer du om at dyrke chiliplanter, skal de sås om vinteren; januar, februar, marts. Dog kræver de 20 grader celcius, for at spire optimalt. Derfor skal du enten have opvarmning i dit drivhus eller forspire dem indendørs. Chili kan du, når temperaturen udendørs bliver højere, sagtens dyrke udenfor som friland. Jorden skal være fugtig når frøene sås og der skal gødes og vandes med jævne mellemrum. Når først frøene er spiret har de ikke længere brug for samme mængde varme, og kan stilles i drivhuset i foråret. Når der er minimum 8 grader udenfor om natten, kan chili udplantes i haven.

Agurker i drivhus er en rigtig klassiker. Det er der en grund til. Agurk er nemlig en god spise, som er rimeligt nem at dyrke og som drivhuset er ideelt til. Både børn og voksne kan lide agurker på grund af deres milde smag og planterne kan producere mange små og mellemstore agurker. De skal helst høstes inden de bliver for store.

Hvornår planter man agurker i drivhus?

Forspiring kan ske indenfor ved stuetemperatur og udplantning i drivhuset kan se ved nattemperatur på 12-15 grader celcius. Agurker er gode drivhusplanter som kan tåle megen varme, men kræver også megen fugt.

En tomatplante kan give en stor høst.  For har tomatplanter haft gode vilkår,, vil de i sommerhalvåret give godt udbytte i form af små og mellemstore tomater (afhængigt af sorten). De er gode planter til drivhus, og kan klare megen varme og en del kulde.

Hvornår planter man tomater i drivhus?

Tomatfrø skal forspires ved stuetemperatur i februar til april og sås i drivhuset i maj og juni. Høsten sker herefter i juli til oktober. Når planten får et par blade, er den stor nok til udplantning i potte eller plantekasse. Frøene må ikke komme for langt mod bunden af potten – læg dem cirka 3 mm under jordoverfladen.

Top 3 bedste frugter til dit drivhus

Har du et orangeri eller drømmer du om at investere i et, er eksotiske sødfrugter ideelle planter hertil. Vindruer kan vokse i ranker op ad sider eller i net og både fersken og nektarin er favoritter hos de fleste børn. Du behøver dog blot et almindeligt drivhus for at de lækre frugter kan vokse.

En fersken er en sød gullig frugt med let blødt hår på skindet. Når sommeren går på hæld er den klar til plukning.

Blomsterne kommer i det tidlige forår, men modningsperioden er lang og plukning kan derfor ikke forventes førend hen mod september. Udbyttet er som regel stort.

Fersken købes som et træ som stilles varmt og tørt i drivhuset. Du kan derfor sagtens plante det i en krukke. Får det for meget vand vil der kunne opstå sygdomme. De angrebne planter vil som regel syne af svamp. Fersken er derfor taknemmelige gode drivhus planter, fordi de bedst kan lide megen varme og kræver ikke meget fugt.

Et ferskentræ kan godt stå op ad en sydvendt mur udendørs, men får blomsterknopperne frost i foråret, kommer der ingen frugter. For at hindre dette, kan træet dækkes til ved frost.

Mange af os elsker vinduer og planter dem gerne i orangeri/drivhus. De er søde og saftige og udbyttet som regel stort. Derudover vokser de sig gerne frodige og får ethvert orangeri til at ligne en eksotisk oase. Det er ikke unormalt at vindruer vokser sig flere meter høje/lange og kan betegnes som en slyngplante der med kraftig hast, breder sig. Planten er hårdfør og kan godt stå udenfor, , men trives bedst i drivhus. Placeres den i solen og får jævnligt gødning, vil den med god sandsynlighed give mange vindrueklaser du kan plukke.

Vil du have en plante i drivhuset som er saftig og med masser af sødme, er nektariner et godt valg. De købes som træ og kan plukkes i august-september, når frugten har nået  7-8 cm og en rødgul overflade. I april kommer de første blomsterknopper som er selvbestøvende. Træet skal stå tørt og varmt og tåler ikke frost, hvorfor det kan være nødvendigt at have træet indenfor om vinteren. Stilles den i haven om sommeren skal den stå sydvendt i læ og ikke få frost.

De 3 skønneste blomstrende planter som trives i drivhuset

Arten Rostock er en buketrose med abrikosfarvede blomsterknopper og mellemkraftig duft. Den blomstrer næsten hele tiden fra juli til slut efterår. Rosen kan sagtens stå i en krukke eller plantes ud i jorden, men er meget gødningskrævende. Den bliver 60-80 cm høj og har brug for masser af sol. Put ikke gødning i plantningshullet men gød planten efter udplantning. Rosen er smuk at have i drivhus, da den har en meget lang blomstringsperiode.

Trompetblomsten er en af de grønne planter til drivhus, som kan skabe masser af smuk frodighed. Den er kraftigt voksende og med sine orangerøde hængende klokker, syner den både eksotisk og elegant. Får den lov, kan den sagtens blive 4-6 meter høj og 2-3 meter bred. Den dufter ikke, men kan til gengæld sås hele året rundt, og spirer efter cirka 30 dage. Blomstringsperioden ligger fra juli til slut september.

Hibiscus er en flot og storblomstrende plante som trives lunt og solrigt og er velegnet både til bede og krukker. Er den godt vandet, vil den blive ved med at sætte nye blomster. Rankerne bliver 80-100 cm.

Frøene skal forspires indendørs og udplantes når der er cirka 20 grader udendørs. Da planten er varmekrævende, vil den sætte flere knopper hvis den får en varm plads. Den tåler snildt 30 grader celcius.

Tilfør den gødning med jævne mellemrum og plant den i haven hvor der er læ og sol. Alternativt kan den stå i drivhuset hele sæsonen. Blomstring sker fra juni til slut september.

FAQ

Hvornår kan man sætte planter i drivhus?

Ofte vil man begynde at forspire sine planter indendørs fra slutningen af februar og så sætte dem ud af drivhuset fra midten af maj, hvor jorden er blevet varmet op og der ikke længere er risiko for nattefrost.

Hvilke blomster egner sig til drivhus?

Du kan med fordel sætte mere eksotiske blomster som ikke tåler det hårdføre danske udendørsklima i drivhuset. Se gerne vores eksempler ovenfor på Hibiscus, trompetblomst og buketroser.