Køb et traditionelt drivhus og få et alsidigt uderum
Mange drømmer om at etablere et drivhus i haven, eller som en tilknyttet del af huset. I drivhuset kan du nemlig både skabe en fritids oase, dyrke skønne planter, egne grøntsager, krydderurter og meget mere, samt anvende det som en terrasse udenfor sæsonen.
På en kold og blæsende efterårsdag hvor solen skinner fra en skyfri himmel, er det skønt at kunne sætte sig ud i drivhuset og nyde varmen og lyset, uden at skulle have både hue, vanter og halstørklæde godt rundt om halsen. I det tidlige forår kan vinden være meget kold, men udsigten til spirende grønne planter udenfor, kan være skønt at se på, indefra et væksthus.
Et orangeri er traditionelt set blevet betragtet som en indendørs terrasse, hvor du kan dyrke frugt som ikke kan trives i et udendørs klima.
Idag er orangeriet et ord vi bruger for et “hyggested”, hvor der både er plads til socialt samvær, produktion af frugt og grønt og blomster m.v. Formålet er således ikke kun at skabe de bedste vækstbetingelser for egne planter, men også for at kombinere ude og indeliv.
Det danske klima gør dermed et orangeri meget aktuelt. Når det bliver for koldt at placere stole og bord på terrassen, særligt i efterårs og forårs sæsonen, kan du indrette orangeriet som terrasse.
Traditionelle drivhuse går aldrig af mode
Drømmer du om at dyrke grøntsager; tomater, agurker eller andre små afgrøder? Eller vil du gerne kunne forspire dine planter, inden de er klar til at komme i jorden i haven?
Så er klassiske drivhuse gode at sætte penge i.
Der findes som regel altid aktuelle tilbud på både små og store drivhuse i byggemarkeder og online. Der findes tilmed ofte et stort udvalg og flere forskellige typer.
Det traditionelle er ofte firkantet, formet som vægdrivhus eller minidrivhus. Orangeriet er mere kendt for at have andre former, som fx sekskantet drivhus.. Selvom drivhuse ofte ses firkantede, er mulighederne mange.
De findes både runde, kantede, kvadrater, med kryds m.v.
Dertil kommer udvalget af minidrivhuse og påsat på mur.
Vigtige overvejelser når du vil købe et drivhus
Når du vil investere i dit nye drivhus, findes der flere overvejelser som kan være fornuftige at gøre dig. Du skal måske afklare hvad du vil bruge drivhuset til, hvad du har plads til og hvor meget det må koste.
Det større drivhus kan rumme både planter og havemøbler, mens et lille drivhus bedst egner sig til at dyrke planterne; tomater, agurker osv.
Er du en stor entusiast for at dyrke både grøntsager, krydderurter og frugter, kan et stort drivhus sagtens fyldes med planterne alene.
Ønsker du dig et orangeri hvor dine planter kan trives, men hvor det primære formål med købet, er hygge og socialt samvær, kan du også kigge på, om du skal købe drivhuset med et sort stel, med mange kanter, med kryds, kuppel eller ekstra højde.
Drivhuse kan således både være alsidige opholdsrum og drivhuse til produktion. Både drivhuse, væksthuse og orangerier kan dække over samme formål, nemlig at skabe et dejligt uderum, som både kan være praktisk og rart.
Hvor stort skal dit drivhus være?
Overvej hvad der er det rigtige drivhus for dig. Har du en lille grøn plet eller en rummelig have. Små haver har som regel kun plads til et lille hus. Større haver kan bedre rumme et drivhus som fylder noget, men har du ikke behov for meget plads, er det vigtigste, at du får den rigtige størrelse. Store drivhuse koster mere, men er drivhuset for lille til dit behov, får du ikke plads til det du gerne vil bruge det til. Investeringen skal derfor stå mål med anvendelsen og det individuelle behov.
Har du altan, kan du købe et altan drivhus eller det man kalder for et mini drivhus eller den type som hedder “vægdrivhuse”. I den lille have er vægdrivhus, som står op ad muren til huset eller haveskuret, en god mulighed. Vægdrivhuse optager nemlig ikke så meget af den frie plads i haverummet.
Altaner rummer sjældent mere mere end et minidrivhus. Disse kan også være rigtig flotte og lavet af glas og aluminium. Vægdrivhuse findes desuden også både små og store. Ofte fungerer drivhus på mur som et sted at dyrke grøntsager, da der sjældent er plads til havemøbler mv. Dog kan vægdrivhuse også købes store, således at der også er plads til socialt samvær.
Skal dit nye væksthus være af træ, glas eller polycarbonat?
Ligeså forskellige størrelserne kan være, kan materialerne i udvalg af drivhuse også være forskellige. Mange drivhuse er lavet af hærdet glas og aluminiumsstel. Dette giver et klart gennemsigtigt vinduesglas som skaber et flot look. Ulempen herved er, at glasset kan gå i stykker og at solens stråler kan skabe megen varme gennem glasset, som kan svide planterne.
Alternativet til hærdet glas/ almindeligt glas, er polycarbonat. Dette materiale kan ikke splintre og er mere skånsomt mod planternes opvarmning, men er ikke klart og du kan derfor ikke se ud gennem ruderne på drivhuset, ligesom du kan med almindeligt drivhusglas. Det æstetiske look er således ikke i højsædet med polycarbonat, men til gengæld kan du få en effektiv produktion af frugt og grønt. Vil du købe et vægdrivhus som ikke rummer andet en selvforsynende dyrkning, gør det måske ikke så meget at glasset er uklart. Vil du gerne skabe et særligt look, kan det klare vinduesglas dog alligevel være værd at prioritere.
Andre drivhuse er lavet af træ. Dette kan give et flot og klassisk look som passer godt ind i haven. Materialerne er dog ofte ikke så vejrbestandige som aluminiumsstel og skal vedligeholdes med træbeskyttelse eller maling m.v.
Udvalget af vægdrivhus er størst indenfor aluminiumsstel og klart glasmateriale. Der findes flest trædrivhuse i traditionelle former og prisen er oftest højere. På samme måde er polycarbonat billigere end vinduesglas og nemmere at håndtere, men mange vil måske foretrække det gennemsigtige glas.
Med dette skabes således også bedre sammenhæng mellem have og hus.