Sådan planter du din dronningebusk:
- Husk at plante din dronningebusk i god afstand til andre buske, da den i løbet af året udvikler en masse grene fra buskens basis, og derfor kræver den god plads.
- Plant gerne dronningebusken med 1 kvm mellem hver busk, så den har plads til at brede sig
- Plant den et solrigt sted med god varme
- Dronningebusken trives i almindelig havejord, så du kan plante den direkte i haven
- Dronningebusken skal desuden plantes i foråret
- Efter busken er blevet plantet skal den have godt med vand, så den kan tilpasse sig omgivelserne ordentligt
Dronningebusk-slægten
Dronningebusk-slægten er en utrolig flot busk, der kan blive op til fire meter høj og fire meter bred, når den er færdig med at vokse. Dronningebusken er en relativ ny busk i de danske haver, da den kun har været i Danmark i lidt over 50 år. Busken stammer oprindeligt fra Kina og beskrives som en dronning blandt buske, der blomstre meget mere end andre buske. Der findes forskellige sorter af dronningebuske:
Den mest almindelige er dronningebusken kolkwitzia amabilis. Kolkwitzia amabilis har smukke små rosarøde blomster, som bliver omsluttet af grønne ægformede blade. Den bliver op til to til tre meter høj og bred, og den har smukke brune blade i efteråret.
En anden sort af dronningebusk kaldes for ‘Pink Could’. Pink Could har ligesom kolkwitzia amabilis grønne ægformede blade, som omslutter de fineste rosa blomster, der er lidt lysere end de blomster der ses på den almindelige dronningebusk.
Dværg dronningebusk
En tredje sort der findes er en dværg dronningebusk. kolkwitzia amabilis findes nemlig i en mindre udgave på 40 til 60 cm, som ikke bliver nær så stor som de to andre dronningebuske. Når denne sort af dronningebusk er færdig med at vokse, vil den være omkring 1.5 til 2 meter høj fremfor 4 meter høj, som nogle af de andre kan blive. På den måde kan du altså også få en dronningebusk hjem i haven, også selvom du ikke har meget plads at gøre godt med.
Pris på dronningebusk – Hvad koster en dronningebusk?
Du kan få dronningebuske i forskellige prisklasser, og så er det ikke en plante, som tømmer pengepungen. Det er klart, at jo større busk du gerne vil have, jo mere kommer den også til at koste. Der er desuden heller ikke den store forskel på, hvilken af de forskellige sorter du vælger at købe. Derfor er det eneste du skal holde øje med, når du skal købe den nye dronningebusk, størrelsen og prisen på busken. Dronningebusken koster mellem 100 og 200 kr., når busken er omkring 30-40 cm. De fleste steder bl.a. Plantetorvet.dk, er der mængderabat, hvis man køber flere.
Pasning af dronningebusken – sådan trives din dronningebusk
Når du skal passe din dronningebusk, er der en række ting du skal være opmærksom på.
- En dronningebusk kræver næsten ingen pleje, så længe den er plantet frit
- Den trives bedst i omgivelser med sol eller halvskygge, men så længe den har lys, har den det godt
- Dronningebusken kræver ikke noget specielt jord, da den trives bedst i almindeligt næringsrig havejord
- Den tåler en mellem form for gødning
- Dronningebusken er en hårdfør busk, som klarer næsten alt slags vejr. Men hvis den skal have det rigtig godt, skal den have en placering, hvor der er varme og læ.
Hvordan skal jeg beskære en Dronningebusk?
Når du skal beskære din dronningebusk, så er der en række ting du skal være opmærksom på. Hvis du gerne vil beholde buskens form, så kan det være nødvendigt at beskære den, når busken er færdig med at blomstre. Det du skal gøre er, at du kan foretage en kraftig udtyndning af busken. Når man skal udtynde en dronningebusk er det vigtigt, at man
fjerner de ældre grene og barkede grene. Det er vigtigt, at man ikke rører ved de yngre. Hvis man gøre dette, så vil busken skyde frisk næste år igen.
Du skal dog være opmærksom på, at en dronningebusk aldrig må skæres helt tilbage ved de blomsterdannende grene. Det giver nemlig en mængde tætte og svage skud, som får busken til at se knap så pæn ud. Du må heller ikke beskære den, når busken er nyplantet.
Placering af dronningebusken i haven – Hvor skal den stå?
Det er ikke lige meget, hvor du placerer din dronningebusk i haven. En dronningebusk skal nemlig have god plads, så den kan få lov til at brede sig ud og have sin pæne og overhængende vækst. Hvis dronningebusken ikke får den plads den behøver, vil den falde sammen og miste sin flotte overhængende vækst, som gør den til noget specielt. Derfor skal den places, så der er så meget afstand til nabobuskene som muligt. Det er desuden bedst, hvis dronningebusken placeres et sted i haven, hvor der er god sol eller halvskygge, så den kan få den varme og læ, den behøver.
Hvornår blomstre dronningebusken?
En dronningebusk blomstre hen over sommeren. Det vil typisk være i maj til juni måned, hvor den er på sit højeste. Men selvom dronningebusken kun blomstre om sommeren, har den en flot brunlig farve, som gør den flot at kigge på hen over efteråret og vinteren også.
En ting du skal være opmærksom på ved en dronningebusk er, at den godt kan være en langsom starter. Så hvis busken ikke blomstre de første par år, så er det altså helt normalt. Men så snart den har fået fat, skal den nok blomstre mange år fremadrettet, og så vil den efterlade de smukkeste små kviste med et væld af blomster på.
Formering af dronningebusk
Hvis du gerne vil have din dronningebusk til at formere sig, så kan det sagtens lade sig gøre. Når du begiver dig i kast med at formere din dronningebusk, så skal det ske i juni måned. Det du skal gøre, er at skære de kraftige, men endnu ikke træagtige, forårsskud af. Derefter skal du stikke dem i en blanding af sand og spagnum, så den kan slå rødder. Hvis du behandler stiklingerne med vækststoffer, tager rodudviklingen kun tre til seks uger.
Man kan også prøve at så frøene fra dronningebusken, men det er sjældent en process, der kommer noget gavnligt ud af. Derfor skal man vælge at gå med stiklingerne, hvis man gerne vil formere sin dronningebusk og få en ny busk ud af det.
Overvintring af dronningebusk
Da en dronningebusk er meget hårdfør, så kan den sagtens klare sig uden noget specielt hen over vinteren. Faktisk, så er dronningebusken meget vinterhårdfør, og kan klare selv de hårdeste vintre herhjemme. Men hvis du gerne vil have en ny og frisk dronningebusk, som blomstre på ny, når foråret står for døren, er det en god ide at beskære busken inden vinteren går i gang. Og hvis du gerne vil gøre noget ekstra godt for din dronningebusk om vinteren, kan du lade løvet ligge under den fra efteråret, da det kan være med til at beskytte rødderne for barfrost. Men selvom du ikke lader løvet ligge under busken, skal den nok klare sig vinteren over alligevel.
Er dronningebusken giftig?
En dronningebusk er en plante med både bær og blomster, som potentielt set kan være giftige. Men der er ingen grund til at frygte at have den i haven, heller ikke selvom man har små børn, da dronningebusken ikke er giftig. Derfor kan du roligt have dronningebusken i haven uden at gå og tænke på, om nogen kan blive forgiftet af den.