I Danmark er kålen en af de væsentligste grøntsag, som har bidraget til at mætte generationer efter generationer igennem utallige år. Særligt grønkålen har, som den ældste sort inden for kål, haft stor betydning i Danmark, idet den har fungeret som essentiel føde og givet næring året rundt i mange hundrede år til den danske befolkning. Kål har imidlertid været ganske upopulær på de danske middagstallerkener i mange år, måske fordi danskerne har manglet inspiration til, hvordan kålen kan implementeres i aftensmaden på en spændende og lækker måde. Der er dog sket en ændring i netop dette de sidste par år, hvor kålen igen har indvundet plads i danskernes hjerte.
Grønkålen bliver nu i højere grad anerkendt som den sunde, lækre, sprøde og yderst vitaminrige grøntsag, den er. Og mange anser grønkålen som en grøntsag, der kan bruges på mange forskellige og spændende måde i alt fra suppe til salat.
[products category=”Grønkål” limit=”3″ orderby=”rating”]Dyrkning af grønkål i Danmark
Den stigende popularitet inden for kål og herunder grønkål har bidraget til, at der er sket en stigning i efterspørgslen i forhold til, hvordan grønkålen selv dyrkes på bedste vis. Og det er der heldigvis råd for. Grønkålen er nemlig en nem afgrøde, som kan dyrkes året rundt. Der findes nemlig nogle typer af grønkål, som er så hårdføre, at de kan dyrkes i vinterens kolde måneder. Det vil ligeledes sige, at grønkålen nemt tåler at blive plantet og dyrket udenfor i haven eller plantekassen på altanen. På den måde er det ikke blot om sommeren og foråret, at du kan gå ud i din have og klippe det grønkål af, som du skal bruge til aftensmaden – det kan du året rundt.
Forskellige typer af grønkål
Grønkål er ikke blot grønkål – den findes nemlig i en vifte af forskellige slags typer af grønkål. Først og fremmest kan grønkålen – trods dens sigende navn – variere i farven. Der findes nemlig også en rød grønkål, som kaldes purpurkål, samt en lillafarvet grønkål, der hedder Scarlet – ud over den traditionelle grønfarvede grønkål. Du kan finde produktet her hos Blomsterverden.dk. Derudover varierer grønkålens forskellige typer i højde, og den kan fås i alt fra 30 centimeter til 90 centimeter høje. Den typiske sort er imidlertid grøn og grov i sin struktur, men grønkålen kan ligeledes fås med mere glatte blade.
Dette er en helt almindelig grønkål, som er rig på vitaminer. Den kan høstes løbende, og så kan den faktisk også høstes i løbet af vinteren. Vi anbefaler dette produkt fra Plantetorvet (Klik på linket)
Hvad skal man bruge til dyrkning af grønkål?
Grønkål er ikke blot en af de mest simple grøntsager, der har et super højt indhold af vitaminer og lavt kalorieindhold – grønkålen er ligeledes super nem, når det kommer til selve dyrkningen og pasningen af den. Alt, det kræver, er, at du erhverver nogle frø til grønkål og naturligvis en nærende jord, som den skal plantes i. I det følgende får du en udførlig guide, som du kan følge slavisk, når du skal dyrke din egen grønkål.
Forspiring af grønkåls frø
Derudover kan det være en god idé at forspire grønkål. Du kan sagtens dyrke dem på friland, men med fordel kan du starte med at forspire dem og enten stille dem i drivhuset eller i en varm vindueskarm, hvor den kan få masser af lys.
Du kan fx bruge dette mini-drivhus med 32 celler ; https://www.plantetorvet.dk/p/24606/froe-tilbehoer-rootrainers-32-celler-minidrivhus
eller dette unikke mini-drivhus med selvvanding. (https://www.blomsterverden.dk/shop/67-saa-og-prikle/8138-unik-mini-drivhus-med-selvvanding/). Der er i alt 12 celler, og fordelen med dette mini-drivhus, er at der er en reservoir bakke og kapillærmåtte, som gør, at planterne kan trække vandet til sig naturligt og når de har brug for det. Ulempen ved mini-drivhus, og mange andre former for forspiring, er at de hurtigt tørrer ud og specielt. hvis de står i et drivhus. Derfor skal du være opmærksom på at dine planter får nok vand, hvis du vælger et mini-drivhus uden selvvanding. Vand og sol er de vigtigste elementer for at give dine grøntsager en god start.
For at give dem en ekstra god start, kan du med fordel give dem perlite (https://www.blomsterverden.dk/shop/37-haveartikler/1580-perlite-6-l/). Det er et vulkansk materiale, som gør jorden porøs og giver luft til rødderne. Det afbalancerer også vandindholdet i jordenm så det virker drænende og fugtbevarende på samme tid, men hver opmærksom på, hvor meget der skal blandes i jorden. På pakken står der, hvordan du skal gøre det.
Plantning af grønkål – 5 simple trin til dyrkningen af din egen grønkål på friland
- Grønkålsfrøene skal sås: find den type af grønkål, som du ønsker at dyrke. Grønkål dyrkes bedst i perioden fra april til og med juni måned (jorden skal typisk være min. 5 grader, hvis du dyrker på friland)
- Læg efterfølgende tre til fire frø i jorden, der hvor du ønsker én plante
- Placér frøene med omkring én centimeter fra hinanden. Og sørg for, at frøene er godt tildækket af jord
- Vand frøene rigeligt
- Når planten spirer, kan man tyde ud i planten, idet man har sået tre til fire frø
Sådan passer du grønkål
Så nemt kan det gøres, når man skal dyrke sin egen grønkål. Og når det efterfølgende kommer til at passe din grønkål, så kræver dette heller ikke meget arbejde fra dig. Først og fremmest er det blot vigtigt, at man sørger for at holde jorden fugtig ved at vande ofte. Det er udover vandingen ligeledes væsentligt, at man ind imellem husker at gøde planten, således din grønkål står i en jord, der er næringsrig, for på den måde opnår du det bedste resultat af din grønkål. En god og næringsrig jord bidrager desuden til, at jorden holder bedre på vandet. Når det kommer til gødningen, så er det helt konkret vitaminer og mineraler såsom kalium og fosfor, som din grønkål nyder godt af. Et godt råd er dermed, at når dine grønkål når til en størrelse på omkring 20 centimeter, så tilsætter du omsat kompost første gang, og at du efterfølgende gøder en gang imellem sæsonen ud.
Hvordan undgår man skadedyr i sin grønkål?
Du kender det sikkert. Man har gjort sig umage med at plante og dyrke sine afgrøder, og når de en dag står som store og flotte planter, bliver man helt glad og varm indeni. Men en dag opdager man, at de langsomt begynder at falme og forsvinde i små bidder – der er gået skadedyr i kålen. Det kan være ekstremt frustrerende, når dette sker, for skadedyr er som bekendt svære at komme af med igen. Så her får du en guide til, hvordan du kan forsøge på bedste vis helt at undgå lømlerne.
Først og fremmest, så kommer vandingen ind i billedet igen i denne forbindelse. For hvis du sørger for at vande dine grønkål, så de altid står i fugtig jord, så bevirker dette nemlig til, at jordlopper ikke kan trives i dine grønkål, idet disse skadedyr foretrækker en tør jord, når de skal spise sig mætte i din grønkål. Et andet skadedyr, som ofte ses i afgrøder såsom grønkål, er larverne fra kålsommerfuglen. Disse skadedyr skal du løbende holde øje med. Oplever du et lille angreb, skal du fjerne larverne med det samme – blot med håndkraft. Oplever du, at de nærmere har indvaderet dine grønkålsplanter, kan man anvende det såkaldte Baccilius thurigiensis, som medvirker til at larverne dør. Behandlingen skal imidlertid gentages senere, idet der formentlig vil være larveæg i grønkålene.
Lykkedes det dig, på trods af disse tiltag, dog ikke at holde skadedyrene fra dine grønkålsplanter, så fortvivl ej. Bladene på dine grønkål vil nemlig med stor sandsynlighed komme tilbage i løbet af efteråret, så du skal endelig ikke rive det hele op, hvis du har været så uheldig at få ædt bladene op af ubudne gæster.
Hvornår høstes grønkål?
Grønkål er kendt for at have en rimelig lang høstningsperiode, hvor nogle sorter af grønkål fx kan høstes fra de sene sommerperioder igennem vinteren, så du har mulighed for at få friske grøntsager selv om vinteren, når det er koldt! Normalt er høstperioden fra september til december, hvis frøene plantes mellem april og juni.