Gulerødder er en af de grøntsager vi danskere spiser allerflest af. Dette skyldes nok den gode smag og dens alsidighed. Guleroden er både god rå som en snack, i salatskålen eller revet i kødsovsen. Guleroden hører sig også til i klassiske retter som frikassé og råkost.
Det er da også en af de nemmeste afgrøder du selv kan dyrke i din egen køkkenhave. Udover porøs jord kræver de ikke meget pasning.
Gulerødder er en nøjsom grøntsag, der trives i stort set al slags jord og når først du har fået gulerødderne til at gro, ja så er der faktisk ikke meget der kan gå galt. Lige bortset fra gulerodsfluen. Men den er der også råd for.
Det er uden tvivl en helt fantastisk oplevelse at høste egne gulerødder fra egen køkkenhave. At trække sommerens første orange guld op ad jorden og mærke det sprøde knæk og den søde smag.
Læs med her, hvor vi deler alt hvad der er værd at vide når det kommer til dyrkning af gulerødder.
Gulerodssorter
Først og fremmest skal du vælge, hvilken sort eller sorter du ønsker at dyrke. I supermarkedet er der ofte kun én slags at vælge fra, så derfor er der nok mange der forestiller sig at der ikke er mange forskellige slags gulerødder. Men dette er langt fra virkeligheden.
Der findes mange forskellige sorter og typer af gulerødder, der hver især har forskellige egenskaber.
Dem vi finder i supermarkedet er typisk af sorten; Nantes, som er en af de mest almindelige typer af gulerødder.
Nantes gulerødder er store symmetriske gulerødder, der ofte kommer op i en længde på ca. 15 cm.
Der findes også andre sorter i supermarkedet afhængigt af årstid, og de mest almindelige er:
- London Torve og Chantenay red cored. Begge efterårsgulerødder, som er korte og tykke.
- Pariserkarotter. Små og næsten runde gulerødder
- Imperator – Lange, tynde og spidse
- Geante Rouge og Kämpe. Meget store gulerødder, som ofte bruges som foder til dyr.
Udover disse gængse sorter er der flere hundrede sorter at vælge fra, så det er kun fantasien der sætter grænser, når det kommer til, hvilke gulerødder du skal dyrke i din køkkenhave. Det er sjovt at eksperimentere med forskellige størrelser, smagsprofiler og farver. Der findes f.eks. lilla, hvide og gule gulerødder og forskellige smagsprofiler varierende fra meget søde til mere kraftigt smagende. Prøv dig frem med et par sorter ad gangen indtil du finder frem til din yndlingssmag.
Nogle sorter vil også give et bedre udbytte end andre og der er også værd at overveje om du ønsker at dyrke økologiske eller konventionelle frø.
Sådan sår du gulerødder
Så gulerødder fra frø direkte i jorden i april eller starten af maj måned. Temperaturen skal helst være nogenlunde stabil og nattefrosten ovre.
Frøene lægges i en lang tynd række, som skal tyndes ud efterhånden som gulerødderne spirer frem. Når du har tyndet ud, skal der være ca. mellem 2-8 cm afstand mellem hver spire, afhængigt af sortens størrelse. Sådan sikrer du at hver gulerod har plads nok til at vokse.
Når du sår gulerødder skal du sikre dig at jorden er porøs og blød ned til mindst 15 cm dybde. Jorden skal også så vidt muligt være fri for større sten, da disse vil få gulerødderne til at vokse sig skæve og krogede. Vand gerne jorden lige inden såning men gød ikke jorden lige inden du skal dyrke gulerødder. Hvis der er for mange næringsstoffer i jorden kan det gøre mere skade end gavn for de små spirer.
I starten vokser spirerne ret langsomt men så snart ud får tyndet ud i dem vil du opleve at planterne bliver større og større. Herefter kan du med fordel tilføre jorden lidt kompost og læg gerne et tykt lag halm eller græsafklip, for at holde på fugten i jorden når gulerødderne er blevet lidt større.
Udfordringer ved dyrkning af gulerødder
Som med alle andre planter kan der være udfordringer når det kommer til at dyrke gulerødder. De fleste støder på de samme fire udfordringer når gulerødderne er sat. Det drejer sig om gulerodsfluen (som nok er den værste), forgrenede rødder, revnede gulerødder og meget korte gulerødder.
Gulerodsfluen
Den frygtede gulerodsflue er gulerodshøstens værste fjende. Ofte opdager man først at fluen har været på spil når man skal høste gulerødder. Når gulerødderne hives op ad jorden ser man pludselig at den er fyldt med små bitte huller, der hvor fluen har spist af roden.
Gulerodsfluens larver lægger æg i selve guleroden og når disse æg klækker, ja så går de små bæster i gang med at spise sig igennem hele gulerodshøsten.
Der findes desværre ikke nogen skudsikker metode til at undgå gulerodsfluen men der er visse forholdsregler du kan gøre dig.
Du kan f.eks dække dit gulerodsbed med en fiberdug, ligesom man gør med forskellige typer af kål for at forhindre kålsommerfuglen i at ødelægge kålhovederne.
Du kan også vælge at plante gulerødder sammen med porrer og løg i skiftende rækker. Gulerodsfluen bliver nemlig stærkt tiltrukket af den sødlige duft fra de tidlige gulerødder men hvis du er snedig at gemme dem blandt porrer og løg, så er der en god chance for at deres kraftigere duft vil skjule duften af gulerod.
Som nævnt er der ingen garantier. Nogle oplever aldrig at blive angrebet af gulerodsfluen mens andre er uheldige år efter år.
Forgrenede rødder
Når gulerødderne hives op ad jorden kan du opleve forgrenede rødder i stedet for de flotte cylinderformede rødder vi typisk kender.
Dette kommer sig ofte af en jord der ikke er porøs nok eller som indeholder mange større sten, der blokerer for gulerodens vej. Derfor er det en god idé at grave din jord igennem og eventuelt fjerne sten inden du skal så gulerødder.
Det kan dog også være et tegn på for meget næring i din jord. Derfor er det en god idé at holde øje med jorden porøsitet og eventuelt holde lidt igen med gødning og kompost i vækstperioden.
Små gulerødder
Hvis du synes at flere gulerødder er meget små og korte i det, kan det være et tegn på at de ikke har fået nok næring. Dette kan let løses ved at tilføre kompost eller en gødning beregnet til køkkenhaven, så rødderne får et skud ekstra næring af vokse på.
Revnede gulerødder
Hvis du oplever problemer med revnede rødder når du skal høste gulerødder, så er det ofte et tegn på at de har været udsat for en længere periode med tørke og derefter en periode med meget vand. De to yderligheder gør en gulerod mere porøs og giver revner..
Her kan det være en god idé at sørge for føromtalte jorddække i form af halm eller græsafklip, der holder på fugten i jorden, så gulerødderne ikke udtørrer.
Hvis dine gulerødder har været udsat for en tørkeperiode, så er det vigtigt ikke at overvande dem efterfølgende. Start forsigtigt, så jorden og alle gulerødderne kan følge med.
Hvor kan man dyrke gulerødder?
Som tidligere beskrevet er gulerødderne ret nøjsomme, hvilket giver gode muligheder for at dyrke roden andre steder end i det almindelige køkkenhavebed.
Dyrk gulerødder i drivhus
Hvis du gerne vil have glæde af de sprøde gulerødder meget tidligt i sæsonen, kan du med fordel så dem i drivhuset. Da temperaturen i drivhuset er varmere og mere stabil end udenfor kan det lade sig gøre at så dem tidligere end det kan udenfor og derved få tidlige gulerødder. Derfor kan du sætte tænderne i dine gulerødder længe før, hvis du vælger at dyrke dem i drivhus.
Dyrk gulerødder i højbed
Du kan sagtens dyrke gulerødderne som andre grøntsager i højbede. Faktisk er der flere fordele ved at dyrke gulerødderne i højbedet.
Når du laver højbedet graver du al jorden godt igennem, hvilket gør den porøs som guleroden godt kan lide det. Dertil er der ofte bedre dræn i et højbed, hvilket sikrer at bedet ikke bliver oversvømmet ved et større regnskyl.
Hvis du vælger at dyrke gulerødderne i højbede skal frøene sættes på samme måde som beskrevet ovenfor.
Dyrk gulerødder i spand
Det er ikke kun haveejere og køkkenhaven, der kan få glæde af at dyrke de lækre rødder selv.
Hvis du dyrker nogle af de mindre og kortere sorter som f.eks Chantenay red cored, så kan du faktisk sagtens dyrke gulerødderne i en spand. Dette er en stor fordel for dig med en lille have eller bare en altan.
Høst af gulerødder
Når du dyrker gulerødder kan du du høste af dem ca. 2 måneder efter såning. Bemærk at nogle sorter kan være lidt længere tid om at udvikle sig.
Høsten foregår ret simpelt ved at gribe planten så langt ned mod roden som muligt og trække op af. Hvis din jord er porøs og blød bør det være ret let at hive gulerødderne op ad jorden.
Høst gerne løbende hen over sommeren, så du hele tiden har lækre friske gulerødder. Hvis du får hevet flere op end du kan bruge med det samme kan de friske rødder sagtens opbevares i køleskab eller i et andet køligt og mørkt sted.
De fleste sorter af gulerødder kan godt tåle et par graders frost, så ingen panik, hvis ikke du har fået dem alle op ad jorden når frosten sætter ind. Du kan med fordel dække gulerødderne med lidt fiberdug eller andet isolerende materiale, så kan de snildt ligge i jorden lidt endnu.
Vinteropbevaring af gulerødder
Hvis du ønsker at opbevare gulerødderne over vinteren, så skal du først forsigtigt vride den grønne top af, så det kun er selv roden der er tilbage. Denne kan opbevares sammen med kartofler, rødbeder og andre vintergrøntsager i f.eks en kold kælder eller en frostfri garage.
Opbevar dem gerne i en såkaldt jordkule for at sikre friske og sprøde gulerødder hele vinteren igennem.
En jordkule er et hul i jorden, hvor du lægger grøntsagerne ned i et par spadestiks dybde, og efterfølgende isolerer med halm, græsafklip, tørv og eller tang.
Hvis ikke du har mulighed for at grave en jordkule i din have, så kan du også sagtens opbevare gulerødderne i kasser fyldt med fugtigt sand. Her kan de sagtens holde sig i et halvt år, til det igen bliver forår.
Tag frø fra gulerodsplanten
I stedet for at købe nye gulerodsfrø hvert år kan du med fordel tage frø direkte fra planten og dyrke nye gulerødder fra dem.
Gulerodsplanter er to-årige og derfor er det først på andet år når de går i stok, du kan tage frø fra planten.
Det er vigtigt at du lader frøene tørre helt før du lægger dem til opbevaring, da de ellers vil blive dårlige og ikke give nogen vækst.
FAQ
Hvornår sår man gulerødder?
Gulerødder behøver ikke forspiring og du kan så dine gulerødder direkte i jorden fra omkring slutningen af april/ starten af maj. Så gulerødderne når nattefrosten ikke længere truer og temperaturen har færre udsving.
Kan man dyrke gulerødder i spand?
Dyrkning af gulerødder i spand eller plantekasser er nok ikke den mest oplagte måde at dyrke gulerødder på. Men det kan faktisk godt lade sig gøre. Så hvis du bare har en lille have eller altan kan du sagtens dyrke egne gulerødder med success. Vi anbefaler dog at vælge en sort der giver korte gulerødder for at være sikker på, at de har plads nok til at vokse.