Hvidløg er en taknemmelig plante som giver stort udbytte og som kan vokse og genplantes år efter år. Vil man gerne dyrke sine egne hvidløg og elsker man at tilsætte hvidløg til maden i hverdagen, er det en skøn ide, at dyrke sine egne hvidløgsfed og planter i køkkenhaven. Planterne har mere smag end dem man kan købe i supermarkedet, og så er det en langt billigere høst, end hvis man jævnligt skal en tur i byen for at købe friske hvidløg.
Dyrkning af hvidløg på friland er både sundt og klimavenligt og godt for økonomien, og hvem elsker ikke at se det man selv har plantet, blive til et måltid på spisebordet?!
Hvad er hvidløg egentlig for en plante?
Foruden det faktum at hvidløg er hårdfør, smager skønt og er en sund del af maden, er det en løgplante som findes i adskillige sorter. Nogle af dem kaldes for “blødnakkede sorter”. De blødnakkede er også kendt som fletteløg. “Hårdnakkede sorter” er ofte kendt som slangehvidløg.
Flettehvidløg bliver hurtigere klar til høst men kræver ofte opbinding – særligt i krukker.
Det er ganske tit denne type hvidløg man vil kunne finde i det lokale supermarked.
Uagtet typen, er hvidløg en nem plante at dyrke – hvis blot det sker på det rigtige tidspunkt og under optimale forhold.
Modsat mange andre planter, kan man bedst dyrke hvidløget i efteråret, hvorefter de vokser hele vejen gennem vinteren. Det være sig både i potter i drivhus, indenfor og i jorden udenfor.
Hvidløg kræver ikke meget af det danske klima
Hvidløget kræver ikke meget jord i underlaget men fordrer rimeligt god plads omkring sig. Planten vokser ikke alt for godt i leret jord, men kan ellers vokse i alle andre typer jord.
De lange tørre perioder er dem hvor selve planten trives bedst – omend der selvfølgelig er brug for nogen fugt og gødning i bestemte perioder.
Vanding er derfor ikke noget som skal ske særlig tit, men rødderne så selvfølgelig ikke udtørre.
Hvert nyt løg sætter fed
Hvidløg sætter en række små løg, også kaldet “fed”. Så hvor et almindeligt husløg bliver til ét stort løg som man trækker op af jorden, er hvidløget fyldt med flere små løg, altså feddene. Et enkelt fed er nok til et måltid, så man kan dyrke til mange måltider, når et hvidløg giver 8-10 fed og hvert hvidløgsfed er smagsgiver i sig selv.
Store fed hvidløg kræver lang tid i jorden
Bladene på hvidløgene kan også spises og er de friske og grønne, kan de bruges i mange typer madlavning. Vil man hellere høste de største fed, skal man vente med at hive løgene op af jorden, til når bladene begynder at gulne.
Større hvidløg er dem der har fået lov at ligge i jorden længst tid. Dyrkning af løgene giver mange fed over en sæson, uanset om det er ved at sætte hvidløgene i potter eller i jorden i køkkenhaven. Afgørende for væksten er blot, at løgene har haft tid til at danne rødder, og at dyrkning er sket over længere tid.
Planter man først hvidløgene i det tidlige forår, er det ikke sikkert der er dannet fed i løgene før til efteråret.
Er hvidløgene plantet i efteråret, er der gode muligheder for at høste løget med mange fed på, hen mod sommer i året efter.
Vil du dyrke hvidløg, kræver det således nogen tålmodighed.
Hvordan dyrker man hvidløg i haven?
Mange vælger at købe hvidløg i supermarkedet og har måske en formodning om, at dyrkning af hvidløg er en kompliceret proces.
Fat mod – det er det ikke.
Men ting tager tid og hvidløg ligeså. Hele processen tager cirka 10 måneder.
Hvert fed dyrkes langsomt i jorden og løget tager tid om at dannes. Har man tid til at vente på hvidløg hele vækstperioden, er tiden godt givet ud for hjemmedyrkede hvidløg. Den rigtige ph værdi giver nemlig hvidløg en fantastisk smag. Alle fed har fået en lang og næringsrig vækst – og dyrker du dem selv, uden anden tilsætning end gødning, har du tilmed lavet hjemmedyrkede økologiske hvidløg.
Så hvidløg fra supermarkedet
Du behøver ikke på planteskole for at købe sætteløg. Dem du finder der hvor du handler ind til daglig, er ligeså gode. Dog vil du ofte ikke kende sorten, så er det vigtigt, skal du ud og finde hvidløg i et plantecenter eller lignende.
Nogle sorter egner sig bedre til vores koldere klima end andre, for når frosten sætter ind, skal hvidløget kunne klare sig gennem.
Et godt råd kan være at gå efter økologiske indkøb – så er der ikke spiringshæmmende midler tilsat planterne.
Hvornår sætter man hvidløg?
Den bedste tid til dyrkning af hvidløg, er i efteråret hvor jorden er næringsrig. Hvis løget plantes i efteråret, vokser de over vinteren og forventet høst vil være til starten af sommeren – hvor man jo også ofte vil være glad for sommermad med friske hvidløg og bladene herfra. Gamle husråd siger at man skal plante hvidløg cirka en måned før den første frost sætter ind. Det kan selvfølgelig være svært at vide præcist hvornår frosten kommer, men en god rettesnor er, at dyrkning starter i oktober måned, hvis altså du vil sætte hvidløg i jorden i haven.
Vil du dyrke hvidløg i foråret, kan du plante løgene ud ligeså snart du kan komme til at grave i jorden efter vinteren.
Dyrkning af hvidløg kræver, at de får lov at spire i temperaturer under 10 graders varme. Foråret skal således ikke komme alt for godt i gang førend man starter med dyrkning af hvidløg.
Sådan skal man plante hvidløg
Dyrkning af hvidløg kræver, at feddene som puttes i jord, vil spire. Vælg derfor de største fed på et hvidløg – de spirer hurtigere end små fed. Sæt hvert fed i jorden med 10-15 cm afstand mellem hvert fed og med 20 cm mellem hver række.
Hjemmedyrkede hvidløg har brug for god plads omkring sig for at kunne vokse.
Plant løgene med spidsen opad med små 5 cm jord ovenpå – ikke mere end det. Tilfør eventuelt lidt kompostjord til området og vand ellers engang imellem med almindelig gødning.
Sådan kan man dyrke hvidløg indendørs og i drivhus
Den nemmeste høst af hvidløg kommer af at plante hvidløg i haven, men det kan også sagtens lade sig gøre at dyrke dem i krukker og indenfor.
Du kan høste hvidløg på samme måde som i haven, men dyrkning af hvidløg i drivhus eller indenfor kræver at planterne ikke får det for varmt – så rådner de nemlig. Sørg derfor for, at løg plantes mens det er koldt udenfor, gerne i efteråret og hvis i foråret, så tidligt som muligt. Hver plante skal have tid til at slå rødder – uagtet om det er i krukker eller direkte i jord. Dyrkning af hvidløg i potter kræver desuden, at der er plads omkring planten og rødder, så krukken skal være rummelig.
Såning af hvidløg er generelt præget af, at der skal være god plads, ikke for megen fugt og ikke megen varme.
I foråret og om sommeren vil dyrkning af hvidløg i krukker resultere i nogle fine lyse blomster, som man kan nyde. Husk dog sparsom vanding.
Hvornår høster man hvidløg?
Såfremt man dyrker hvidløg i efteråret, vil du være klar til høst i juli måned. Er løgene først sat i foråret, kommer høsten sandsynligvis hen i efteråret.
Såning i foråret kan uheldigvis betyde, at der ikke når at komme løg frem, men har planterne gode vilkår, vil der sikkert komme en del høst til efterårssæsonen.
Høst planterne inden de visner helt – ellers risikerer man at feddene er rådne. Er der megen varme i vejret, skal man være ekstra opmærksom, for så starter forrådnelsen hurtigere end ellers.
Sådan opbevarer du hvidløg efter høst
Efter høsten kan du hænge hvidløgene op til tørre – det er en god måde at opbevare løgene. Når løgene tørrer, har du forsyninger til lang tid, men den mest optimale opbevaring sker i en kasse med luftgennemstrømning på maksimum 15 grader.
Heri kan de holde i helt op til et år. – Holdbarheden kan dog være afhængigt af sorten.
Hvidløg passer godt til næsten al slags mad
De fleste sorter hvidløg har en mild smag med let sødme, og hvidløgene harmonerer godt med næsten alle typer kød og andre grøntsager. Der er derfor rig mulighed for at få sådanne løg brugt i den daglige madlavning til både familie og gæster.
Hvidløg egner sig også godt til mange typer fisk og er ganske ofte af finde sammen med for eksempel tigerrejer.
Mange vil også vælge at sylte eller bage hvidløg, lave dressinger eller anvende dem som krydderi i bagværk.
FAQ
Hvordan dyrker man hvidløg i haven?
Hvidløg er en nem plante at fremdyrke i haven. Det kræver blot at de plantes ud på det rigtige tidspunkt og at hvidløgsplanterne får optimale forhold. Er jorden sandet og står de i læ, giver hvidløg sat i efteråret, masser af udbytte sommeren efter.
Hvornår sætter man hvidløg?
Hvidløg skal plantes ud cirka en måned før den første frost kommer i efteråret. Det kan selvfølgelig være svært at vide præcis hvornår dette tidspunkt er, men en god tommelfingerregel er, at det skal gøres inden udgangen af oktober.