For mange er frisk ingefær stadig en eksotisk rod, købt i supermarkedet. Den bruges kun en gang imellem, når den skal med i en ny opskrift, der skal afprøves. Bagefter står man ofte med to-tre stykker ingefær, der bare får lov til at hensygne et sted i køkkenet, indtil de en dag ryger i skraldespanden.
Hvis du i stedet planter den i en urtepotte, får du en plante med lange grønne skud og spidse grønne blade, der også kan spises, og du har friske knolde til næste gang, du skal bruge ingefær i dit køkken.
Du vil nemt kunne få succes med dyrke ingefær i en stor potte i vindueskarmen eller i drivhuset. Det er slet ikke så svært. Du kan læse mere om, hvordan du dyrker ingefær i vores trin for trin guide nedenfor.
Trin for trin guide til dyrkning af ingefær
- Få fat i et stykke frisk ingefær, evt. fra supermarkedet eller grønthandleren.
- Undersøg ingefæren for vækstknopper.
- Hvis den ikke har fået knopper endnu, kan du lade ingefæren ligge fremme på køkkenbordet nogle dage, til de spirer frem.
- Ingefærroden lægges i en urtepotte med fugtig muldjord og evt. noget kompost.
- Sørg for at knopperne vender opad. De dækkes med ca. 1 cm muldjord.
- Urtepotten stilles lyst og lunt ved min. 18°C.
- Vand, så jorden er fugtig, men ikke våd.
- Dæk potten med en klar plastikpose for at holde på fugten. Fjern posen, når spirerne dukker op af jorden.
- Hold øje med om ingefærroden kan være i sin potte, ellers plantes den i en større potte.
- Ingefærplanten kan godt stilles ud om sommeren, når det bliver varmt nok, men ikke i direkte sol.
- Giv lidt gødning eller kompost i løbet af vækstsæsonen.
- I løbet af oktober skæres ned på vandingen.
- Når stænglerne begynder at visne høstes hele planten.
- Nyd nu din egen hjemmedyrkede ingefær.
Sådan planter du ingefær
Ingefær er en tropisk plante. Det vil sige, den kan lide varme gerne mellem 20°C og 30°C og fugt, men det betyder ikke, det er umuligt at dyrke ingefær i Danmark.
Hvilken potte skal du vælge?
En ingefærplante vil gerne stå lyst, dog ikke i direkte sollys. Dens rødder breder sig mere horisontalt end vertikalt. Det betyder, det er vigtigere, at potten, den vokser i, er bred, end at den er høj. Hvis potten er for lille vil det bremse væksten, og du vil få et mindre udbytte. Det kan dog løses ved at plante ingefæren om i en større potte. Gerne flere gange som den vokser.
Vælg også en potte med hul i bunden, så det overskydende vand kan drænes, da ingefær gerne vil have fugtig, men ikke våd jord.
Forspiring
Uanset om du vil dyrke ingefær på friland, i drivhuset, i krukker eller i en vindueskarm, starter det hele med en knold med grønne spirer. Den ingefær vi kender er steril og kan derfor ikke dyrkes fra frø. Den nemmeste og billigste måde at skaffe en knold på er ved at købe den i supermarkedet eller hos grønthandleren.
Se om du kan finde en, der allerede er begyndt at spire, så har du en rigtig god start. Hvis du ikke kan finde en, der er begyndt at spire, kan du dog sagtens få den til at spire derhjemme. Hvis det er en knold, du har fundet bagerst i køleskabet, kan du med fordel lade den ligge i vand et døgns tid, så den kan suge en masse væske til sig og dermed blive vækket til live igen.
Hvis din ingefærknold ingen spirer har, kan du lade den ligge i lyset nogle dage. Du kan eventuelt lægge den i en klar plasktikpose, så den bevarer fugten. Åben dog for posen hver dag og slip noget af fugten ud, så roden ikke rådner.
Ingefær kan være langsom til at sætte de første nye skud. Der kan gå alt fra en til flere uger, men når du får øje på skuddene, er den klar til at blive plantet.
Plantning af ingefærroden
Start altid med indendørs dyrkning af ingefær. Ingefær er jo en tropisk plante og bryder sig ikke om den danske forårskulde. Den trives bedst i en god temperatur på mindst 18°C.
Hvis ingefærknoldene er store og har flere vækstknopper, kan knoldene knækkes i mindre stykker.
En stor ingefærknold består gerne af et større hovedstykke, der så har mindre knolde, der gror ud fra den. Hvis de mindre knolde har en eller flere knopper, kan de sagtens knækkes af og sættes for sig selv.
Fyld potten ⅔ med jord. Læg ingefæren med skuddene opad og dæk med nok jord til at spirene lige stikker op. Læg roden i en blanding af muldjord og gerne noget kompost. Ingefær vil gerne vokse i næringsrig jord, og det vil derfor også være en god idé at give den lidt gødning i løbet af vækstperioden.
Ingefær skyder med lange bambuslignende stængler, der kan blive over en meter høje. Stænglerne og bladene kan også høstes og spises. Det bremser dog væksten på knolden, så vær forsigtig med at høste for mange stængler.
Stil potten et lyst og lunt sted. Når stænglerne begynder at stikke op over urtepottens kant, fyldes den med mere muldjord. Det er for at sikre, at ingefæren er godt dækket til. Der er risiko for at ingefæren får en tør og fast skal, hvis dens knolde udsættes for lys og ilt.
At dyrke ingefær på friland
Fordi ingefær er en tropisk plante, og derfor kræver forholdsvis høje temperaturer uden at stå direkte i solen, kan den være svær at dyrke i din køkkenhave i det danske klima. Hvis den skal have varme nok, kan man prøve at plante den tæt på en mur, der bliver opvarmet af solen, men hvor planten stadig kan stå i flimrende skygge. Hvis bladene begynder at blive hvide, har de fået for meget sol. I tørre perioder er det nødvendigt at vande.
At dyrke ingefær i drivhus
Ingefær er straks nemmere at dyrke i et drivhus, hvor den fint kan stå med de andre grøntsager og give et godt udbytte. Der kan temperaturen og luftfugtigheden nemt komme op på de niveauer, ingefæren trives i. Dog skal du igen huske, at den ikke skal stå i direkte sol, så det kan blive nødvendigt at skærme den med noget fiberdug eller kalk på drivhusets vinduer.
Det er nemmest, at dyrke ingefær direkte i jorden eller et højbed. Vær også her opmærksom på at den får vand nok, og evt. noget kompostjord eller gødning.
Planten sætter ikke lange rødder hurtigt nok, til at det er godt at plante den i en plantesæk på en kapilærkasse. Så skal der i hvert fald suppleres med vanding direkte i plantesækken.
Dyrk ingefær i krukker
Det er nogle af de samme ting, som ved frilandsdyrkning, du skal være opmærksom på, hvis du vil dyrke ingefær i krukker, der står ude på terrassen. Ingefæren skal stå lunt, men ikke i direkte sol, og den må ikke tørre ud. Husk også på at ingefærknoldene spreder sig horisontalt, og derfor har brug for en bred krukke og ikke nødvendigvis en høj en af slagsen.
Dyrk ingefær i vindueskarm
Hvis du vælger at dyrke ingefær i vindueskarmen, skal du igen være opmærksom på, at den ikke kan lide at stå i direkte sol, og at den skal vandes jævnligt. Her er det også vigtigt med en bred potte, så den kan brede sig, og det vil sandsynligvis være nødvendigt med en eller flere omplantninger.
Hvornår skal du plante ingefær?
Ingefær er en flerårig plante og kan derfor sættes året rundt, men hvis du vil have så stor en høst som muligt, på så kort tid som muligt, er det bedst at starte forspiringen i januar/februar, for derefter at plante den ud i drivhuset, når nattetemperaturen inde i drivhuset gennemsnitlig er omkring 15 grader. Du vil så kunne høste planten i løbet af efteråret.
Guide til pasning af ingefærplanter
Ingefærplanter må ikke tørre ud. Det er ikke, fordi de dør af det, men det hæmmer knoldenes vækst, hvis planten skal tære på væsken i rødderne i stedet for at suge fugt fra omgivelserne, når planten er i vækstfasen. Den kan dog heller ikke lide at stå med rødderne i vand, pas derfor på med overvanding og sørg for at vælge en potte med hul i bunden, så overskydende vand kan løbe ud.
Stik en finger i jorden et par gange om ugen for at tjekke, at jorden stadig er fugtig. Giv fx lidt almindelig grøntsagsgødning hver anden gang du vander. Følg brugsanvisningen på dunken.
Sådan høster du ingefær
Du kan høste små stykker af ingefær løbende. Grav forsigtigt ned ude i siden af potten, indtil noget af knolden er blotlagt. Knæk en lille bid af. Du kan også vente til hen på efteråret, september/oktober, hvor de færre lyse timer stopper vækstfasen, og planten derfor ikke udvikler sig mere. Skær ned på vandingen og lad stænglerne visne.
Hvis du har dyrket ingefær på friland eller i drivhus, graves de op som kartofler. Hvis planten står i en potte eller krukke, tømmes denne for jord, knoldene befries. Børst overskydende jord af. En ingefærknold består af en træet midterdel, hvor stænglen er vokset op fra. Den er ikke god at spise, men på denne midterdel sidder de nye friske ingefærknolde, som er dem, vi gerne vil have. De brækkes af og skylles rene.
Opbevaring af ingefær
Når du nu har høstet en større mængde ingefær og er selvforsynende i den næste lange tid, opstår spørgsmålet om opbevaring. Ingefær kan holde nogle uger i en lukket boks køleskabet, men det er faktisk også muligt at fryse en ingefærrod.
Du kan enten vælge at fryse hele knolde og så tage dem op og rive dem frosne, når du skal bruge dem. Det er det nemmeste. Du kan også rive knoldene først. Her skal du dog være opmærksom på at fryse dem i små portioner eller en tynd plade, du kan brække stykker af, da du ellers skal optø en hel klump revet ingefær, når du skal bruge det, og det har ikke godt af at blive frosset ned igen og igen.
Du kan også skære din ingefær i tynde skiver og sylte dem. Den kan sødsyltes til desserter eller eddikesyltes til sushi. Der findes mange forskellige opskrifter på nettet.
Det er også muligt at tørre ingefæren. Skær ingefæren ud i tynde skiver og tør dem i ovnen eller i en dehydrator. De tørrede skiver kan bruges i te, eller de kan males til pulver, der kan bruges i madlavningen.
Husk også at gemme et stykke ingefærrod til at lave nye planter af, så du altid kan holde dig selvforsynende med ingefær.
Almindelige problemer med dyrkning af ingefær
Ingefær er en ret nem plante at dyrke. Den er dog, som tidligere nævnt, ikke vild med den brændende sol. Det kan give hvide blade.
Udtørring i den tørre indeluft i vindueskarmen kan give brune bladspidser, men det kan man sikre sig mod ved at give bladene lidt vand med en sprayflaske.
Vær også opmærksom på ikke at komme til at overvande, det får knoldene til at rådne.
FAQ
Hvornår høster man ingefær?
Ingefær høstes ofte hen på efteråret i oktober, men man kan høste små knolde løbende.
Kan man spise bladene fra ingefær?
Man kan spise både blade og stængler fra ingefær, de bliver bl.a. brugt i det Thailandske køkken, og de kan bruges både friske og tørrede.