Dyrkning af majs – Sådan får du succes med at dyrke majs i køkkenhaven

Dyrkning af majs kan være en tilfredsstillende aktivitet for hele familien at deltage i, og alle vil helt sikkert gerne være med, når der skal plukkes hjemmedyrkede majs.

Friske majs på kolbe med salt og en klat smør er en rigtig dejlig sommerspise. Når du dyrker majs og høste dem direkte fra planten, får du dem så friske, som de kan være. Majs er nemlig en af de grøntsager, der kan blive lidt uinteressante, hvis de ligger for længe, inden de spises.

Læs med i denne guide om majs dyrkning, så du også kan høste dine egne majskolber til sommer.

Valg af majs – Zea mays

Vi er vant til, at majs er gule. Men de findes faktisk i mange forskellige farver, fra sorte til røde, fra blå til næsten glasklare. Det er ikke alle sorter, der trives lige godt i Danmark, da majs er en varmekrævende plante, men det er værd at eksperimentere med.

Det er dog ofte sukkermajs i en eller anden form, vi dyrker i køkkenhaven. Sukkermajs findes også i flere forskellige sorter, og det kan være svært helt at se forskel på dem.

Ønsker du at samle majskerner, så du har dine egne frø, du kan bruge næste år, er det vigtigt, at du ikke vælger en sort, der hedder noget med F1, da de ikke er sortsægte. Der må heller ikke være plantet en anden sort majs ved siden af, da de nemt kan krydsbestøve hinanden.

Forkultivering af majs

Du kan så majs direkte i din køkkenhave, når jordtemperaturen er mindst 15 grader. Det er den normalt midt til sidst i maj. På friland sår du frøene i en dybde af 12 – 15 cm og med ca. 20 – 25 cm mellem de gule frø. Så to – tre kerner i hvert hul, og hvis mere end et frø er spiret, fjernes de overskydende planter, så der kun står én plante i hullet.

Vand majsene godt efter såning og dæk dem over med fiberdug for at holde på varmen og beskytte dem mod fugle, der kan finde på at grave dem op.

Fordi majsen godt kan lide en masse varme, er det dog smartere at lave en forkultivering af majsene fx i dit drivhus. Du får et forspring ved at forspire majs først, for derefter at plante de små planter ud, når de er klar. Spiring kan ske allerede i starten af maj.

Start med at vælge frø af en god kvalitet. Majsfrø er majs, der er tørrede. Tjek at de ikke er mugne eller har andre skader. Såning af majs sker enten i potter eller i såbakker. Fyld dine potter eller bakker med plantejord og så majsen.

Stil dine potter et varmt sted. Majs spirer gerne i løbet af 3 – 4 dage, hvis de står ved omkring 25°C. Vand dem jævnligt. Efter ca. 3 uger er de klar til udplantning på friland.

Udplantning af majs

Før du planter dine majsplanter ud, er det en god idé at afhærde dem først. Det vil sige, dine planter kommer ud at stå et par timer om dagen, så de kan vænne sig til at være ude. Når de har tilbragt et par nætter udenfor, er de klar til at blive sat i jorden.

Majs vokser kraftigt på kort tid, den behøver derfor en god mængde kvælstof. Forbered jorden ved at lægge et godt lag uomsat kompost ud om efteråret.

De små majsplanter plantes i en firkant og ikke på en lang række. Dette gøres, fordi bestøvningen af planterne sker ved vindbestøvning. Majsplanterne får han- og hunblomster, og pollen fra hanblomsterne hvirvler med vinden hen og bestøver hunblomsterne. Dette sker nemmest, hvis planterne står i en klump i stedet for spredt ud på en lang række. Det er vigtigt, at planterne bliver bestøvet, for at kolberne på planterne udvikler sig.

Når du har sat dine planter i jorden, kan du med fordel dække dem over i den første tid, både for at beskytte dem mod dyr, der gerne vil spise de friske skud og beskytte dem mod kolde vinde.

Pasning af majs

Når dine majs skal plantes ud, er det vigtigt, at du holder rent omkring dem. Lug derfor ofte, så dine planter ikke skal konkurrere med ukrudtet.

Vand også gerne dine planter en gang om ugen, især i tørre perioder. Vand på jorden under planten, så du ikke kommer til at skylle pollenet af.

Giv din plante omsat kompost et par gange i løbet af sæsonen, det er med til at udvikle store, flotte majskolber.

Høst af majskolber

Kolberne høstes i en normal sommer fra august og hen i september. Du kan se, at dine majskolber er ved at være klar til høst, når de fine silketråde, der stikker ud for enden af kolben, er ved at skifte farve. Skræl forsigtigt et par blade væk, så majskernerne bliver synlige og stik en negl i en af dem. Hvis der kommer lidt hvidt mælkesaft ud af kernen, er dine majs klar til at blive høstet.

Venter du for længe med at høste, så silketrådene er blevet brune, er dine majs ikke helt så søde, da sukkerstofferne i dem er omdannet til stivelse. Det er også en god idé at spise dem lige efter, de er blevet høstet. Der er majs sødest.

FAQ

Hvor mange majskolber er der på en majsplante?

Det kan være meget forskelligt, alt efter hvor godt planten trives, og hvilken sort det er, men mellem en og tre - fire stykker er det normale.

Hvorfor udvikler mine majs sig ikke?

Der kan være flere grunde til, at majsplanterne ikke sætter særlig mange kolber eller kun små kolber. Mangel på vand og gødning er de mest sandsynlige grunde. Hvis du kun får små kolber, kan det også skyldes manglende bestøvning.

Hvor dybt skal man så majs?

Mellem 12-15cm ned i jorden er passende.

Hvordan bliver majs bestøvet?

Majs bliver bestøvet gennem vinden. Derfor skal de gerne plantes i firkanter frem for rækker, så planterne kan bestøve hinanden.

Hvilken jord er bedst til majs?

Majs trives i en velgødet løs jord, der ikke er for tung. Forbered gerne jorden allerede i efteråret, ved at tilføje gødning eller kompost. Ph-værdien skal gerne ligge omkring 6,5.