Dyrkning af peberfrugter er ikke så svært, som du måske går og tror. Selvom planterne normalt vokser under varmere himmelstrøg, kan du sagtens få succes med dem i Danmark. De spirer nemt ved en høj temperatur indendørs. Derefter kan du sætte dem i jorden på et varmt sted i køkkenhaven eller i drivhus.
Det har flere fordele at dyrke sine egne;
Først og fremmest er det din mulighed for at få gode peberfrugter, fordi de har en bedre smag, når de er friskplukkede.
Derudover fordi det er nogle af de grøntsager, hvor der bliver brugt mange sprøjtegifte, hvilket du slipper for, når du dyrker dem selv.
I vores guide kan du læse alt om dyrkning og pasning af peberfrugtplanter, så du kan nyde dine egne sommeren igennem.
Såning af peberfrugter indendørs
Du kan købe frøene til peberfrugt, som du skal forspire allerede i januar, februar eller det tidlige forår. Forspiringen foregår ved, at du lægger frøene i små såpotter, der er to cm i diameter og 8 cm dybe. En anden mulighed er at gendyrke dem, hvor du tager frøene ud af en frugt, du har købt.
Dæk de nyplantede frø med grovkornet sand og vand jorden, så den er fugtig. Det er bedst, at du kun vander lidt, da manglen på vand får planterne til at udvikle et kraftigt rodnet efter spiring.
Frøene spirer i løbet af syv til ti dage. Når de små planter er to cm høje, og bladene har foldet sig ud, skal de ompottes til en større potte.
Sætter du flere i samme potte, så sørg for, at der er god afstand mellem dem. Stil dem gerne i en vindueskarm et sted, hvor temperaturen er minimum 20 grader.
Dyrkning udendørs
En måned efter omplantning er peberfrugterne klar til at forlade vindueskarmen og kan blive plantet ud – hvis vejret er til det. Da peberfrugt normalt vokser i et varmere klima, tåler de ikke frost eller temperaturer under 10 grader. I Danmark er det typisk at plante på friland i juli, hvor du kan være sikker, at nattetemperaturen ikke bliver for lav.
Ved udplantning på friland skal der være 30-45 cm mellem planterne i række og det samme mellem rækkerne i jorden. Det er vigtigt, at du vælger en solrig placering med fuld sol.
En anden mulighed er at dyrke peberfrugter i drivhuset. Det bedste er at sætte dem i potter med god pottemuld, da du kan flytte dem ud, hvis planterne får lus – hvilket de desværre nemt gør.
Alternativt kan du sætte dem i en plantesæk, da den også er rimelig nem at flytte ud af drivhuset.
Pasning af peberfrugter
Peberfrugtplanter kræver ikke så meget pasning, så længe du sørger for, at de har rigeligt med vand og får tilført gødning en gang imellem. Det sidste er nemmest at gøre med en flydende gødning, som du tilsætter hver eller hver anden uge alt efter plantens behov.
Når peberfrugterne er 20 cm høje, skal du binde dem op, så de kan klare at bære de mange frugter.
I starten skal du holde igen med vanding, så jorden er fugtig, men ikke våd, da det hjælper peberfrugterne til at udvikle rodnet. Senere er hyppig vanding nødvendigt, særligt i varmt vejr, da planterne har brug for meget vand for at udvikle de store afgrøder.
Står planterne i drivhus eller i krukke, skal du være ekstra påpasselig med at vande dem, da de i det tilfælde ikke har adgang til regnvand.
Peber har ikke brug for egentlig beskæring, men når de første blomster kommer, nippes de af.
Det kan virke barskt at fjerne blomsterne, men ved at gøre det, får du en større høst med flere frugter, da planten kommer med flere skud – og dermed et større udbytte – efter du har nippet de første blomster af.
Gør du det ikke, vil planten udvikle frugter tidligt og stoppe med at udvikle flere blomster og flere grene.
Overvintring indendørs
De fleste lader deres planter dø ud om efteråret, da de ikke vil bruge energi på at lade dem overvintre. Planten kommer jo fra et varmt klima og tåler derfor ikke kold jord.
Har du mod på det, kan du dog godt holde liv i den vinteren over. I det tilfælde skal den stå indendøre, ikke i drivhuset, da der ikke er varmt nok. Et problem ved overvintring er, at planten nemmere får lus.
Høst af peberfrugter
De første peberfrugter er klar til høst sidst på sommeren. Har du været tidligt ude med forspiring, kan du høste de første frugter i juli og dermed høste peberfrugter to gange på en sæson. Du kan se på frugten, at den er klar til høst, når skindet er skinnende.
Vil du dyrke peberfrugt af egne frø til næste år, kan du lade et par stykker sidde på planten. Når du vil tage frø fra dem, er det en god ide, at du lader dem sidde lidt længere og modne, end hvis du ville spise dem. De må dog ikke nå at blive overmodne eller rådne.
Når du har høstet frøene, kan du lægge dem på et stykke avispapir og tørre i 3-4 dage, inden du hælder dem i et kaffefilter, hvor du kan opbevare dem vinteren over.
Almindelige skadedyr
De mest almindelige skadevoldere på peberfrugter er bladlus. Dyrker du dine planter i drivhus, er det bedst, at du dyrker dem i krukker, da du så kan flytte dem udenfor, så lusene ikke angriber dine tomater.
Vand de angrebne steder med en hård vandstråle og lad peberfrugterne stå ude i en periode, så mariehøns og andre insekter, der æder bladlus, kan komme til dem.
Bedste sorter af peberfrugt
Noget af det bedste ved at plante peberfrugter selv er, at du har mulighed for at plante forskellige sorter, som du aldrig ville kunne købe i supermarkedet. Du kender sikkert de aflange snackpeber og de røde peberfrugter, hvor frugten er sød og en favorit blandt børn.
Grøn peberfrugt er også rimelig almindelig i supermarkedet, men i køkkenhaven har du også mulighed for dyrke den gule Sweet Banana, den lilla purple beauty og Californian Wonder, du både kan høste som røde og grønne frugter.
FAQ
Hvornår skal man forspire peberfrugter?
Du kan forspire peber indenfor allerede i januar. Kommer du først i gang i løbet af foråret, er det dog heller ikke for sent.
Hvor dyrker man peberfrugter?
Du starter med at forspire planterne indenfor og kan derefter plante dem ud i køkkenhaven eller sætte dem i en krukke i drivhuset.