Hjemmedyrket porre smager bare lidt bedre, end dem du køber i supermarkedet. Hvis du gerne vil læse og lære mere om dyrkning af pore, læs med her. I denne artikel finder du en gennemgang af de ofte stillede spørgsmål i forbindelse med dyrkning af porre. Du får blandt andet svar på, hvilken porre sort du skal vælge, de basale grundregler ved dyrkning og hvornår man skal høste porre.
Hvilken porre sort skal jeg vælge?
Når man skal igang med at dyrke grøntsager i sin egen køkkenhave, kan det være en jungle at finde rundt i de forskellige sorter og finde ud af, hvilken der passer bedst hjemme i din have. Men skal du på udkig efter porre, er der to forskellige varianter, som du kan vælge imellem – efterårs- og vinterporrer.
En efterårsporrer er klar til at blive høstet allerede i efteråret, og tåler derfor ikke frost og frost på samme måde som en vinterporre. Efterårsporren giver en fin og langstilket kvalitetsporrer, som eksempelvis kan bruges til salater. Vil du derimod gerne have en porrer, som kan overvintre i haven, så er det vinterporren du skal vælge. Vinterporren har lidt kortere stilke og er lidt mere grove i det, men du er derimod sikret porrer hele vinteren.
5 gode porrer sorter
Porrer “Nipper”, er en slags babyporrer, som bliver klar på 10 uger, og du kan sagtens forspire dem allerede i januar/februar. Vil du plante denne sort på friland, kan du plante dem fra omkring marts og til juli.
Porre “Albos” er en rigtig sommer/efterårs porrer, som altså skal høstes fra slut juli eller efteråret. Den må ikke plantes efter sankt hans, da den så vil gå i stok og den kan ikke spises. Forspiring skal gerne foregå omkring marts/april, og du kan udplante dem omkring slut april. Dette er en klassisk porre, som får 35 cm lange og slanke porrer.
Porrer “Terminal” er et frøbånd, som skal plantes direkte på friland. Frøbåndet er 4 meter langt, og det er taget forbehold for afstanden, så du bare kan placere frøbåndet ned i revnen. Så bliver det vidst ikke lettere. Kan høstes fra juli.
Porrer “Kampus” er også en klassisk porrer, som skal forspires i marts og april, og gerne ud på friland i maj. De kan høstes helt til oktober, hvis frosten ikke har været der endnu.
Porrer “Blaugrüner Winter” er også en porrer med god vinterbestandig. For at få lange hvide skafter, skal planternes hyppes. Det gøres ved at dække dem med jord, når de vokser op. Om efteråret skal jorden gerne dækkes med halm, så du også kan høste dem om vinteren.
Dyrkning af porrer
Når du har valgt hvilken sort dine porrer skal være, så kommer det næste skridt i processen, nemlig at dyrke den udvalgte sort. Det er ikke svært at gro porreplanter, hvis man følger de rigtige tips. Og hvis man vælger de rigtige sorter, så kan man faktisk være selvforsynende med porrer fra september til april måned. Her kommer der en række ting, som du skal være opmærksom på, når du skal dyrke porrer:
Forspiring
Porrer har bedst at ikke at blive plantet direkte i jorden og behøver derfor forspiring i kasser. Når du skal gro porrer, skal de sås i den sidste halvdel af marts i en plantebakke i et drivhus. Når du skal forspire dine porrer i disse plantebakker, så starter du med at lægge en god kompost jord i bunden af kassen, så porrerne får god næring. Det er desuden vigtigt, at porrer planterne får godt med plads og som hovedregel skal der være to cm afstand mellem planterne.
Du kan også vælge at købe et unikt drivhus med selvvandingsanlæg, da potterne står på en kapillærmåtte, så planterne kan trække vand til sig når de har lyst. Der er 12 celler i dette mini-drivhus. Du kan lade det stå i vindueskarmen, hvor det får masser af lys og du er i nærheden til at give vand.
Omkring starten af maj måned gør man porrerne klar til udplantning ved, at man flytter kasserne uden for. Her skal de så stå i en til to uger før de er klar til den endelige udplantning.
Udplantning af porrer
Når porren i midten af maj er klar til at komme til udplantning, er det vigtigt, at du venter med at tage dem ud af kasserne til faren for nattefrost er ovre. Porrer foretrækker en jord med høj PH-værdi omkring 6.0 til 6.8 og gerne med fuld sol. Når man skal plante porrerne, skal man tage højde for, hvor tykke man ønsker at have dem. Jo større afstand man giver mellem dem, jo tykkere kan de blive. Når du planter porrerne, kan det være en god ide at plante dem i render, så du sikre dig, at de er nemme at holde rene for ukrudt.
Direkte såning
Hvis du ikke ønsker det store forarbejde med forspiring og udplantning i køkkenhaven, eller hvis du ikke har et drivhus at opbevare dem i, frygt ej, fordi porrer kan godt sås direkte i jorden. Hvis du skal foretage en direkte såning, er det vigtigt at du venter til midten af maj måned, hvor risikoen for nattefrost er ovre.
Det du gør er, at du lægger frøene i jorden og lader dem spirre. Når porrerne er spiret tyder du ud i dem, så du fjerner hver anden, da det giver porren bedre mulighed for at vokse. Ulempen ved at foretage en direkte såning er, at porrerne ikke bliver ligeså store, som hvis de havde fået forspiring.
Pasning af porrer
Når du har sået dine porrer, er det tid til at passe dem. Egentlig kræver porrer ikke særlig meget pasning, men det er dog vigtigt, at du sørger for at holde dem fri fra ukrudt, da det stjæler porrens næring. En måde at gøre det på er ved at give porrerne vand en gang i ugen og dække dem til med overdækningsmateriale, som er med til at holde porrerne kølige og forhindre ukrudt. Du kan med fordel anvende træflis for at holde ukrudt ude af bedet. Du kan læse mere om træflis og de forskellige typer af træflis her. En ukrudtsdug havde også være en god idé, da det forhindre ukrudtet i at vokse op og ødelægge planterne. Det er en god og langsigtet investering, da sådan en dug kan holde i mindst 15 år.
Skadedyr og sygdomme
Som ved alle andre planter, så kan du ikke være sikker på, at der ikke kommer skadedyr og sygdomme i planterne. Hvis du planter porrerne mellem andre planter er der dog mulighed for at mindske risikoen. Porrermøl er et af de mest almindelige skadedyr, som man kan opleve ved porrerne. Der er desværre ikke nogen kur mod disse, men hvis du sørger for at rydde ud i de inficerede planter og give god luftcirkulation til porrerne, så skulle det gerne mindske risikoen.
En anden ting, som porrerne kan blive ramt af er porrer rust, som viser sig ved orange pletter på bladene. Her er det en god ide, at fjerne de inficerede blade og sørge for god luftcirkulation omkring porrerne, så der igen kan komme ny vækst på planten.
Hvornår høster man porrer?
Når det kommer til høstning af porrer, afhænger det af hvilken type af porrer du har valgt. Hvis du har valgt en efterårsporrer skal du høste den i løbet af efteråret. Har du derimod valgt en vinterporrer, kan du høste dem hele vinteren igennem.
Det gode ved porrer er, at man kan lade dem stå til man skal bruge dem. På den måde skal man kun høste sine porrer, når man har brug for dem. Porrer, særligt vinterporrer, kan desuden klare vinterfrosten, så der er ingen grund til at skynde sig med høstning af porrerne. Kan man fryse porrer?
Et ofte stillet spørgsmål er, om man kan fryse porrer. Det korte svar er, at man kan sagtens fryse dem ned og gemme dem til senere. En god ide, inden man begynder at fryse dem ned, er dog at skære dem i skiver og blanchere dem i en gryde i cirka fire minutter. Derefter er der ingen problemer med at fryse dem ned.