Dyrkning af squash – Sådan kan du høste masser af squash i haven

Har du nogensinde overvejet dyrkning af squash derhjemme? Hvis du drømmer om at gå ud og hente friske grøntsager i køkkenhaven, men er i tvivl om, hvor du skal starte, så er den oplagt – uanset om du er erfaren eller nybegynder indenfor hjemmedyrkning.

Squash er nemlig ikke bare alsidig og lækker. Den er også nem at dyrke og gavmild med at danne frugt i massevis.

Du kan både dyrke squash i drivhus eller på friland – det er helt op til dig. Så længe du sørger for, at den får rigeligt med vand og lys, bliver den ved med at forsyne dig med lækre squash til salater, ratatouille, brød og meget mere.

Hvis dette har givet dig blod på tanden til at prøve kræfter med at så squash, så læs med i vores guide, hvor vi kommer igennem blandt andet såning, pleje og gode tips til, hvordan du kan undgå de mest almindelige problemer.

Kort om squash

I Danmark hedder den squash, på fransk siger de courgetter og italienerne kalder den for zucchini – kært barn har mange navne. Selvom vi betegner squash som en grøntsag, er det faktisk en frugt eller rettere et bær.

Squashen er en del af den store Cucurbitaceae-familie, der også inkluderer agurker og græskar.

Du kan få squash i mange forskellige former, størrelser og farver, som kan være sjovt at eksperimentere med, da de alle kan bringe lidt ekstra til spisebordet. Deres smag kan også variere fra mild til kraftig, afhængig af de forskellige sorter.

Man taler ofte om sommer- eller vintersquash. På sommersquash er frugten som regel grøn eller gul og har en agurkelignende facon. Vintersquashen har en lidt anden slags skræl og smag.

Sådan skal du så og forspire squash

Planterne har brug for varme og sollys for at spire og vokse – de kan ikke tåle frost. Derfor er det vigtigt, at du ikke går i gang med at så squash, før foråret har meldt sin ankomst, og jorden er varm nok.

De kan enten plantes direkte på friland eller ved forspiring i drivhus:

Ved at forspire squashfrø i drivhuset, kan du allerede begynde omkring april eller maj.

Plant dine frø i en let fugtig jord cirka 2 centimeter under jordens overflade. Det er en god idé at plante 2 frø ad gangen og så fjerne den svageste plante efterfølgende, når du kan se, hvordan frøene spirer. Du behøver ikke mere end en enkelt plante, da du får en del squash ud af en enkelt.

Efter plantning skal du sørge for at holde jorden fugtig for at sikre, at dine frø har tilstrækkelig fugtighed til at spire. De trives bedst i vædet jord.

Ved forspiring i drivhuset skal du sikre dig, at de unge planter bliver hærdet, før de kommer ud i det fri. Når planten har fået 3-5 store blade, kan du langsomt begynde at vænne den til at være udenfor. På den måde kan de små planter få lov til at stifte bekendtskab med blandt andet vind og temperaturskift.

Udplantning af squash kan ske efter 1-2 uger på denne måde. Sørg for, at den har god plads at brede sig på.

Såning på friland

Hvis du vil plante squash direkte i det fri, skal du som udgangspunkt følge samme fremgangsmåde som ovenfor. Dog skal du være opmærksom på, at du ikke bør så frøene, før risikoen for nattefrost er helt væk. Det vil sige, at du først bør starte omkring maj eller juni.

Når du sår direkte på friland eller højbede, er det mest fornuftigt, at du planter din squashplante et solrigt sted, da den har brug for masser af lys og varme.

Derudover skal du vælge et område, hvor den kan få lov til at brede sig. Sørg også for, at jorden er næringsrig.

Pleje og høst af squash

At dyrke squash kræver som nævnt ikke meget af dig. I virkeligheden skal du blot sørge for, at de får rigeligt med vand og varme. Samtidig er det også en rigtig god idé at give lidt gødning eller kompost i ny og næ. På den måde sikrer du, at du kan høste squash sommeren over. Endda så mange, at du kan forære dem væk til venner og naboer.

Squash udvikler to slags blomster – han- og hunblomster. En hunblomst betyder, at der er en squash på vej, mens en hanblomst “nøjes” med at være en fin blomst på planten. Faktisk er de gule blomster også spiselige og anvendes ofte i madlavning.

Din plante bliver ved med at lave nye blomster hele sommeren og ind i efteråret, indtil kulden kommer. Du kan derfor være sikker på, at der hele tiden er nye squash på vej.

De små squash er de lækreste i smagen. Derfor er det en rigtig god idé løbende at tjekke planten, så de ikke vokser sig alt for store. Det kan nemlig gå så hurtigt, at der i løbet af et par dage kan ligge en stor squash og gemme sig under bladene. De store kan godt spises – de smager bare ikke lige så godt.

Typiske problemer med skadedyr og sygdom

Når du dyrker squash, skal du holde øje med snegle. De er rigtig glade for bladene, men det kan desværre gøre stor skade på dine planter. For at hjælpe planterne, kan du gå en tur i køkkenhaven en gang om dagen og tjekke, at sneglene ikke er i gang med et festmåltid.

En af de mest almindelige sygdomme for squash er meldug. Meldug er en svampesygdom, der ofte opstår i fugtige og varme forhold, og den kan sprede sig hurtigt i planterne, hvis der ikke straks tages hånd om det.

For at forhindre meldug skal du fjerne alle de angrebne blade og samtidig forsøge at holde planterne så ventilerede på et så luftigt sted som muligt.

FAQ

Hvornår kan man høste squash?

Planten producerer mange squash, og du kan løbende høste frugterne helt frem til omkring oktober, når kulden og frosten sætter ind.

Kan man spise blomsterne?

Blomsterne fra squashplanten anvendes i madlavning mange steder. Blandt andet som såkaldte “squash blossom fritters” eller “zucchini blossom fritters”. Her dyppes blomsterne i en dej, hvorefter de steges til de er gyldne og sprøde.

Er squash sundt?

Squash er en kalorielet frugt og indeholder meget næring i form af A- og C-vitamin samt folat, som er et B-vitamin.