Elefantgræs – Sådan dyrker du elefantgræs i haven

Elefantgræs er en af de store grupper af prydgræsser, der bruges i danske haver. Der findes flere forskellige arter og sorter, der ser meget forskellige ud. Elefantgræs findes også i varianter, hvor bladene har forskellige farver. Elefantgræs er så meget mere end bare grønne blade.

Fordi mange elefantgræsser bliver så store som de gør, er de gode til at give læ på terrassen, de leverer en god portion biomasse til komposten, og i vinterhalvåret giver nogle af dem føde og ly til havens småfugle. Det at de kan trives i almindelig havejord, gør, at de kan bruges til utroligt mange ting i din have.

Vil du også gerne give dig i kast med at plante elefantgræs i din have? Så kommer her en guide til alt, hvad du skal vide om elefantgræs, så du også kan få succes med at plante elefantgræs.

Hvilke sorter elefantgræs findes der?

Når vi hører ordet elefantgræs, tænker vi ofte på sorten ‘Giganteus’, kæmpe elefantgræs. Det er den høje, bambuslignende sort med brede, grønne blade, men der findes mange sorter, der ser anderledes ud, og som ikke bliver så høje. Så der vil også være noget, der passer til din have, hvis du ikke har plads til en 2 – 3 m høj elefantgræs.

Der findes 15 forskellige arter i slægten Miscanthus. I hver af de arter findes der flere sorter, vi bruger som prydgræsser i vores haver. Fælles for de forskellige sorter af elefantgræs er dog, at de er tuedannende. Det vil sige, hver plante vokser i en samlet tue. Det at de er tuedannende, betyder dog ikke, at nogle prydgræsser ikke godt kan brede sig, som de bliver ældre. Det er dog sjældent, at elefantgræs breder sig ved frø i Danmark.

De elefantgræsser, der bliver solgt i havecentrene, er alle vinterhårdfør nok til at klare sig i det danske klima. Nogle af de mest populære sorter bliver præsenteret nedenfor, men der fås mange andre varianter. Spørg i dit lokale havecenter eller se, hvad de har at tilbyder på nettet, hvis du leder efter en specifik plante.

Miscanthus floridulus ‘Giganteus’

Får en højde på 200 – 300 cm. Den får brede, grønne blade med en smal, hvid midterstribe. Blomstrer sjældent i Danmark.

Miscanthus purpurascens

Arten får en højde på 120 – 150 cm. Bliver også kaldet flammegræs, fordi de grønne strå får gylden-rødlige efterårsfarver. Får lyse lodne aks i august – oktober.

Miscanthus sinensis ‘Kleine Fontæne’

Bliver ca. 100 cm høj. Får tynde elegante strå, der er overhængende. Blomstrer i juli – september med store, hvide blomster. Kan sættes i krukker.

Miscanthus sinensis ‘Little Zebra’

Bliver 50 – 100 cm høj. Arten får meget specielle blade, grønne med gule striber på tværs. Den blomstrer i september – oktober med lyse aks. Denne sort kan sættes i krukker.

Miscanthus sinensis ‘Malepartus’

Bliver 100 – 200 cm høj. Den får grønne blade og blomstrer med store rødlige aks i august – oktober.

Miscanthus sinensis ‘Purple Fall’

Får en højde på 120 – 150 cm. Den får lyse rosa aks og en rødlig efterårsfarve. Den blomstrer i august – september. Planter af denne sort kan sættes i krukker.

Miscanthus sinensis ‘Silberfeder’

Bliver 100 – 200 cm høj. Får blanke grønne blade og blomstrer i august – oktober med store hvide aks.

Miscanthus sinensis ‘Variegatus’

Bliver 160 – 180 cm høj. Får hvide og grønne stribede blade. Den kan blomstrer i varme somre i Danmark, og så får den rødlige aks, der senere bliver hvidlige i september – oktober.

Placering af elefantgræs

Det bliver ikke vanskeligt at finde en plads til din elefantgræs i din have, da den ikke er kræsen med hensyn til voksested. Den kan trives både i sol og halvskygge. Den vil gerne have næringsrig jord, der kan holde på fugten, men kan også vokse i helt almindelig havejord.

Fordi elefantgræs bliver så høj, som den gør, kan den være god til at give læ eller afskærmning i løbet af sommeren, men da den visner om vinteren og klippes ned om foråret, er den ikke egnet til steder, hvor du gerne vil have afskærmning hele året. Det er altså ikke tilrådeligt at bruge den som hæk over til naboen. Den er dog god til at skabe rum i en stor have.

Alle sorter af elefantgræs kan bruges som baggrund blandt stauder, som kantplante omkring terrassen, eller de kan stå som solitære planter i græsplænen. Elefantgræs i krukker kan godt lade sig gøre, men kun de allermindste sorter egner sig til det, da rodnettet hos de andre sorter ofte bliver for stort til en krukke.

Plantning af elefantgræs

Når du skal plante elefantgræs, er det bedst at gøre det om efteråret, så prydgræssen får tid til at etablere sig inden sommeren. Du kan godt plante i foråret, du skal bare være opmærksom på at få vandet godt. Prydgræsser fås normalt i potter og ikke som barrodsplanter.

Stil potten med elefantgræssen i en spand vand en halv times tid før, den skal plantes. Grav et hul der er tilstrækkelig stort på den placering, du ønsker. Fyld hullet med vand og lad det synke væk. Tag elefantgræsset ud af potten og løsn nogle af rødderne fra klumpen, så de ikke vokser i ring.

Elefantgræsset sættes i hullet og der fyldes efter med jord. Træd forsigtigt jorden til omkring prydgræssen. Vand igen.

Pasning af elefantgræs

Elefantgræs kræver ikke megen pasning, når først den har etableret sig. Vand den gerne jævnligt den første sæson, især hvis vi får længere tørkeperioder. Det kan også blive nødvendig at vande din etablerede elefantgræs, hvis den ser træls ud efter længere tørkeperioder.

Har du din elefantgræs i en krukke, kan den ikke selv hente vand fra omgivelserne, og den skal derfor vandes jævnligt, med mindre vi har en våd sommer.

Klipning

Alle elefantgræsser visner om efteråret, men lad gerne de visne strå og aks stå. Ikke nok med at de ser flotte ud dækket af rim, hvis dine prydgræsser har aks med frø på, er det også en god fødekilde til fuglene, plus strå og aks er med til at beskytte rodklumpen i vinterhalvåret.

Elefantgræs starter forfra om foråret. Det vil sige, de skyder fra roden af. Derfor er det en god idé at klippe dem ned inden, de begynder at skyde, så du ikke kommer til at beskadige de nye skud. Klip dem ned til ca. 7 – 10 cm over jorden i marts – april.

Gødning

Elefantgræs kan egentlig godt klare sig selv, hvis de står i haven. De kan trække næring og vand fra deres omgivelser. Du kan dog hjælpe din elefantgræs på vej ved at give den lidt gødning om foråret. Drys lidt omsat kompost eller kunstgødning ved dine prydgræsser i april – maj.

Har du din elefantgræs i krukke, vil lidt gødning om foråret hjælpe dem til at trives meget bedre.

Deling af elefantgræs

De store varianter af elefantgræs udvikler et meget stort og sammenfiltret rodnet, der kan være svær at arbejde med, men prøv at grave planten op og hak den over med en spade eller en økse. Rodstykket planter du det nye sted. Dette kan gøres hele året, men det er bedst at gøre det om efteråret. Husk også at vande elefantgræsset godt i løbet af sommeren.

FAQ

Kan jeg dele min elefantgræs?

Ja, hvis du gerne vil have flere planter af elefantgræs, er det muligt at dele den, ligesom du ville dele dine stauder.

Kan jeg flytte min elefantgræs?

Ja du kan godt flytte elefantgræs. Hvis du gør det om efteråret, når prydgræssen er gået i dvale, behøver du ikke vande den før det bliver varmt, og kun i den første sommer efter flytningen. Ligesom når du vil dele din elefantgræs, graver du planten op, få gerne så meget af rodnettet med som muligt.