Enebær i haven – Guide til køb, udplanting og pasning

Enebær er en af de mest alsidige planter og bær, og kan anvendes til forskellige ting i køkkenet. Samtidig fås der mange forskellige slags enebærplanter, som kan pynte i haven, og det er nemt at finde en enebærplante, som passer til din have. Enebærplanten er en stedsegrøn busk, så den beholder sin grønne farve hele året.

Det kan dog være en smule svært, at komme i gang med at have enebær i haven. Heldigvis kan du læse videre nedenfor, og få svar på de mange forskellige enebærbuske- og trætyper, samt hvordan du kan bruge det lækre bær, når de først er blevet modne og lækre.

Plantning af enebær

Enebærplanter skla plantes i foråret eller hen over sommer, så de har mulighed for at etablere sig i jorden. De trives bedst i sol eller halvskygge. Plantes de i fuld skygge vil bladene begynde at sprede sig for at kunne lukke mere sollys ind, hvilket ødelægger enebærplantens fine æstetik. De skal plantes i en god jord med masser af næring. Brug en muldrig jord.

De lavtvoksende og bunddækkende enebær kan med fordel plantes op langs bedkanter og vægge, da det giver en flot sammensmeltning af have og bygning.

Dyrkning af enebærbuske og -træer

Fordelen ved netop enebær er, at hvis de er plantet korrekt og i gode forhold kræver de ikke meget pasning. Faktisk kræver etablerede enebær kun vand en gang imellem.

Om foråret har dine enebærplanter godt med en dosis gødning, men dette er ikke et krav. Det vil dog hjælpe dem med at fastholde sin form og eventuelt vokse sig større.

Det er en god idé, at give sine enebær buske godt med vang og jævnligt efter udplantning. Det første år er nemlig det vigtigste, hvor planten skal etablere sine rødder i jorden. Du kan også ligge et lag med barkflis rundt om planten. Du kan læse mere om barkflis og hvilken du skal vælge til din have i denne artikel.

Beskæring af enebær

Har du haft din enebær i nogle år og ønsker at beskære den, så kan d godt det. Det er en god idé at gøre det om foråret, så planten har tid til at etablere sig efterfølgende inden frosten kommer. Det er en god idé at beskære sin busk, hvis den er blevet for stor eller har mistet sin form. Det vigtigste i forhold til beskæring af enebær er, at du ikke må beskære ind på nøgne grene. Der skal altid sigge grene med grønne og friske nåle.

Hvornår høstes og plukkes enebær?

Har du kørt om bærkogler? Det er enebærene på enebærbusken. Den ligner ikke en traditionel kogle, da enebær er sammenvoksede, saftige og mere kødede. Disse enebærkogler bliver sat omkring september og oktober måned, og herefter går modningsprocessen i gang, og den er temmelig lang. Det tager typisk over to år før enebærene er modne. Første år er de nemlig grønne og andet år bliver de mørkeblå og så ligner de blåbær.

Dermed er enebær først klar til høstning omkring september og oktober to år efter, at busken har sat bærkoglerne. Disse bær skal håndplukkes, da det er svært at komme der en med en bærskovl, og der sidder typisk både blomster, umodne og modne bær på busken. Det er muligt at høste de modne bær indtil frosten sætter sig.

Typer af enebærbuske- og træer

Der findes mange forskellige typer af enebærplanten, da den både fås som buske og træer.  Enebærplanten er en af de mest alsidige planter, da den både kan være krybende og flad, men også høj og søjleformet. Enebærtræer kan blive op til 10 meter høje. Uanset om der er tale om en flad eller høj enebærplante, så er de hårdføre planter, som kan holde til alt slags vejr.

Kinesisk enebær

En af enebærtyperne er det kinesiske enebær. Det kinesiske enebær kan både gro som træ, busk eller jorddække. Denne type enebær kan fås i mange forskellige typer grøn nålefarve, som du kan læse om nedenfor.

‘Blaauw’

‘Blaauw’ enebæret har fået sit navn efter dens blå bladfarve. Denne type enebærbusk kan vokse sig mellem 1-1,5 meter høj. ‘Blaauw’ er en enebærbusk med tætsiddende nåle, som har en blågrøn tone. Denne type kinesisk enebær passer godt til det danske klima, da den kan tåle både vind, regn og sne – det er en robust plante. Det bedste ved denne type enebær er dens samspil med andre planter og blomster i haven. Den blågrønne tone danner god baggrund til de mere iøjnefaldende planter i haven – såsom roser.

‘Old Gold’

Dette er en enebærtype, som er bunddækkende. Planten bliver ikke højere end 0,5 meter, men bliver derimod 2-3 meter bred. Den har karakteristike gulgrønne nål. De gulgrønne nåle kan kombineres med stort set alle andre planter.

Kinesisk blå ene

Den kinesiske blå ene er en lille busk, som kan blive til en meter høj og 1,2-1,5 meter bred. Den passer godt sammen med bunddækkende planter, da dens gråblå nåle står godt til en grøn bund. Planten har godt af sollys.

Kinesisk ‘gold star’ ene

Denne kinesiske enebærtype gør sig bemærkelsesværdig på dens smukke efterårsfarver. Enderne på bladene bliver gule, som bladene på træerne i efteråret. Planten bliver mellem 0,5-1 meter høj og 1,2-1,5 meter bred. ‘Gold star’ er langsomt voksende.

Dværg enebær

En anden type enebær er dværg-enebæret. Disse enebær har et japansk udtryk, og kan minde om det japanske bonsaitræ. Dette gør den æstetisk anderledes end andre enebær-typer. Læs mere om de forskellige arter dværg enebær nedenfor.

‘Blue star’

Dette er en lavtvoksende enebærtype og  den bliver mellem 30 og 50 cm i både højden og bredden. ‘Blue star’ har godt af at være i sollys, og det anbefales, at man planter den et sted, hvor den har mulighed for at få sol. Den kaldes ‘Blue star’, da dens blade og nåle har et blåligt skær.

‘Blue Carpet’

‘Blue Carpet” har også fået sit navn fra den blågrønne skær på nålene. Det er også en lavtvoksende plante, som bliver 30-50 cm i højden og 1,5-3 meter i bredden.

Krybende enebærbusk

De krybende enebærbusker er udelukkende bunddækkende. De bliver ikke særlig høje, men er gode til at danne ramme og baggrund for andre planter.

‘golden carpet’

Anderledes end mange af de nævnte enebærtyper er ‘Golden carpet’-enebærets trang til sollys. Denne plante har det bedste i fuldt sollys. Bladene på ‘Golden Carpet’ er gulgrønne. Den kan blive op til 10 cm høj og 90-120 cm bred.

‘Green carpet’

Denne type plante er navnkaldt efter dens grønne blade og nål, som matcher den smukkeste græsplæne på en sommerdag. Den er fladvoksende og bliver ca. 25 cm høj og 120-150 cm bredt. Den trives bedst i fuld sollys.

‘Blue chip’

‘Blue chip-enebæret bliver ca. 25 cm høj og 1,5 meter bred. Den er kendetegnende ved at danne en blågrøn overflade i din have, da den som bunddækkende plante placerer sig langs jorden.

Strand enebærbusk

Strand enebærbuske findes både som bunddækkende og som busk. Ofte bliver denne type brugt som dekoration på gravsteder.

‘Blue Pacific’

Denne strand enebærtype kan også kategoriseres som en  krybbende enebærbusk. Den er bunddækkende, og bliver ca. 25 cm høj og 1 meter bred. Den har blågrønne nåle og er en langsomt voksende plante.

‘Schlager’

Schlager bliver ca. 25 cm og 2-3 meter bred. Det er en busktype, og fungerer sammen med bunddækkende planter, og dens blade er helt grønne.

Søjleformede enebær

De søjleformede enebær er den mest karakteristiske type enebær. De bliver som ofte højere end de gængse enebærtyper, og de pynter haven æstetisk på en helt anden måde.

‘Arnold’

Dette enebærtræ kan blive op til 2 meter, og har et smalt udseende. Den nålefarve er gråblå, og er god til at stå i baggrunden af have.

‘Hibernica’

Dette er et af de højeste enebærtræer. Den kan blive op til 3 meter høj og bliver mellem 30 og 50 cm bred. Den har grønne blade.

Andre enebærbuske

Udover de ovenstående typer af enebær findes der også andre typer enebær, som blandt andet de nedenstående to.

‘Limeglow’

Dette er en middeltvoksende enebærbusk, som bliver mellem 5-10 cm høj og 90-120 cm bred. Den kræver fuld sol til sine gulgrønne blade.

‘Tamariscifolia’

Denne type af enebær bliver 30-50 cm høj og 120-150 cm bred. Det er en langsomt voksende plante, med gråblå blade.

Anvendelse af enebær

Enebær har en både krydret aroma og bittersød smag, så den er god til madlavning, men i gamle dage blev den også brugt som naturmedicin. Det siges også i dag, at enebær har en positiv effekt på gigt, blærebetændelse og andre infektioner. Derudover kan det også være med til at hjælpe på træthed, hudlidelser og lindre mave-tarmsygdomme, men der er dog ikke nogen videnskabelige beviser på dette.

Grundet enebærets smag er bærene ogås gode at bruge i madretter og drikke.

Enebær i madlavning

Da enebærs smag og aroma er gennemtrængende komplimenterer bærene tungeretter godt. Specielt er gryderetter og enebær gode venner, hvor de kan bidrage med tyngde og fylde til din ret. Derudover er vildtretter gode med enebær, da det sødmen fra bærret er med til at komplimentere vildtkødet godt.

Enebær snaps

Snaps med enebær står godt sammen med de tunge fast klassikere på frokostbordet. Enebær snaps er ikke svær at finde i butikkerne, men det er også muligt at lave selv.

Det kræver kun en flaske vodka, en tætsiddende beholder og en masse enebær.  Efter en uge tages enebær ud, og derefter skal enebær snapsen hvile i ca. to uger.

Brændevin med enebær

Brændevin er med andre ord ‘brandy’. Det er en betegnelse for alkohol, hvor drikken er lavet med gæret druemost. Enebær bliver ofte brugt til brændevin for at give drikken mere aroma og dermed en helt anden smagsoplevelse.

Tørrede enebær

Tørrede enebær er en populær måde at anvende enebær på. Tørrede enebær kan købes i de fleste butikker, og der er adskillige metoder at tørre dem på. Det er blandt andet tørrede enebær som bruges til at lave gin.

Enebær olie

Enebær olie er en smart måde at inkorporere aroma i din ret på. Du kan nemt lave det lave det selv. Anskaf en neutral olie tilsæt enebær, som derefter trækker i olien.