Etablering af jordvarmeanlæg? Når solen skinner, så bliver jorden opvarmet og lagrer en stor mængde energi i de øverste jordlag.
Energien i jorden kan du suge ind i din varmepumpe, der vil omdanne varmen til den høje temperatur, som du bruger i din bolig. Et anlæg består af en slange som du graver ned i haven, og så af en varmepumpe der skaber varmen til dit centralvarmeanlæg.
Det lyder ganske simpelt, men hvis du intet ved om etablerer et jordvarmeanlæg, så kan du finde lidt svar på eventuelle spørgsmål i de nedenstående tips.
Hvad er jordvarmeanlæg?
For at etablerer jordvarme ved dit hus og udnytte varmen fra solen der bliver lagret i jorden, så skal du bruge forskellige elementer der sammen danner anlægget.
- Jordslange
- Varmepumpe
- Centralvarmeanlæg
Jordslanger med frostvæske i, graves ned i en af dybde af 1 meter i jorden. Her bliver slangerne opvarmet af solens varme. Når frostvæsken opvarmes til 4-5 grader, så løber frostvæsken ind i varmepumpen. Pumpen vil trække varmen ud, og føre det ind i boligens radiatorer.
Hvad og hvordan virker varmepumpen?
Varmepumpen består af disse dele:
- Fordamper til at optage varme
- Kondensator til at afgive varme
- Kompressor til at hæve temperatur
- Drøvleventil til regulering
Varmepumpen der omdanner til varme, opsamler temperaturen på de 4-5 grader fra slangen og fører det videre til en fordamper. Frostvæsken der har afgivet sin varme, vil have en temperatur på minus et par grader og løbe tilbage til jordslangen.
I fordamperen bliver væsken omdannet til damp, og energien fra dette føres til kondensator og videre til kompressoren. Denne øger temperaturen, og sender den opvarmet energi til centralvarmeanlægget.
Du skal selvfølgelig bruge strøm til at drive anlægget, men her er udgiften dog ganske godt givet ud, for du kan spare rigtig meget på dit samlet energiforbrug. 1 kw. Brugt elektricitet giver c. 3 kw. varme igen.
Miljømæssigt er jordvarme også en god ting, for dit CO2 udslip vil ofte blive mere end halveret.
Du kan også vælge 3 uforpligtigende tilbud her
Egner dit hus sig til jordvarme?
For at have gavn og udnytte jordvarme, så skal dit hus være med hulmursisolering og mindst 250 mm. loft isolering. Derudover, skal du have store eller nok radiatorer i huset, fordi vandets temperatur fra jordvarme som løber ind, er lavere end normalt.
Hvis dit hus ikke har en god isolering, vil det blive meget dyrt at holde anlægget kørende og økonomisk en dårlig investering fordi du ikke kan opnå en god nok temperatur.
Sparer du penge ved jordvarme?
Etableringens udgiften for jordvarme er stor. Men med den rette isolering i huset, så kan du tjene anlægget hjem i løbet af eller under 10 år.
Den løbende udgift ved elektricitet som kommer ved at omdanne jordvarmen til energi, vil ikke være en udgift, for du kan få en samlet energibesparelse på helt op til 50-70% for dig der skifter fra naturgas, oliefyr eller fjernvarme.
Hvad koster et jordvarmeanlæg?
Den typiske pris for etablering af jordvarme ligger på ca. 120.000 til 150.000 kr. for et parcelhus på 130 m2. Her vil priserne selvfølgelig varierer i forhold til husets størrelse, grund og behovet for varme. Derudover, kan der være udgifter til radiatorer og andet ved det eksisterende hus.
Ved nybygget hus sparer du flest penge, for etableringsprisen kan blive mindre, da du i dit nye hus skal have varmtvandbeholder, varmeanlæg m.m. hvor det måske kunne være den bedre investering med jordvarmeanlæg.’
Størrelse og plads af jordvarmeanlæg?
Slangesystemets længde afhænger af jordtypen og størrelse af boligen. Men omkring 3-4 m2 pr. m2 boligareal er hvad du skal regne med at bruge. Varmepumpe størrelsen er det samme som et køleskab og bliver placeret i huset.
Lodret jordvarme som alternativ?
Du kan også vælge lodret jordvarme, hvor slangerne bliver boret lodret ned i jorden.
Det bruges som regel på grunde, hvor der er ikke er plads nok. Ulempen er dog, at det svære at vedligeholde og udskifte slangerne der går langt ned i jorden. Derudover, skal undergrunden undersøges for om der kan dannes varme, for ellers vil slangerne fryse til is.
Hvorfor vælge jordvarme?
Der er gode grunde til hvorfor du skal overveje at investerer i jordvarme. Du får billig energi, der kan skære 50-60% af jeres energiforbrug og på sigt, nok meget mere nu energipriserne stiger år til år.
Dit jordvarmeanlæg er stort set vedligeholdelses fri, men kræver dog et årligt tilsyn, og filteret i pumpen skal rengøres en gang om året.
Ulempen er en forholdsvis stor etableringsomkostning, hvor elektricitet kører anlægget, også vil have skiftende priser.
Du skal også have gravet ned i haven med slanger, og selvom det som regel er nemt nok, så kræver det både plads, sved og tid.
Tilbud og etablering af jordvarmeanlæg?
Et jordvarmeanlæg kræver tilladelse fra kommune, og ligesom med alle andre tilbygninger, så vær sikker på at du har en godkendelse inden etablering. Derudover, så findes jordvarmebekendtgørelsen her.
Når du vil undersøge markedet for jordvarmeanlæg, så kan du med fordel finde en leverandør som her, hvor du både kan få rådgivning i forhold til kommunen, men også med system, jord og etablering af anlægget. Der kan være penge at spare ved at tage alle præmisser med i betragtningen.