Planter

Fire gode tips til belysningen i haven

Denne side er reklamefinansieret / affiliate

Haven og udendørsbelysning er ofte ikke det, vi fokuserer på først, når vi skal i gang med huset. Det har dog rigtig meget at sige – især i de mørke timer, hvor belysning er essentiel. Derfor har mange også huse med belysning, fra da de overtog huset, da det oftest ikke er der, man er mest nytænkende. Skal man dog endelig i gang med at renovere udendørs, er det vigtigt at have disse ting i baghovedet.

Opdel haven i rum

Det kan være svært at danne sig et overblik over alle udendørsarealerne, der kræver belysning, og der er naturligvis også stor forskel på, hvilken belysning hvert areal kræver. Derfor er det en rigtig god idé at opdele udendørsarealer, som var de rum indenfor i huset. Haven kan være et rum for sig, ligesom terrassen, indkørslen, garagen og hoveddøren bør have et rum for sig. 

Det gør det mere overskueligt, når man skal til at planlægge og vælge de forskellige lamper. Start derfor med at danne dig et overblik over din have og de arealer, der skal have ny belysning. Så har du også styr på, hvad du skal give dig i kast med først.

Tænk på funktionalitet og sikkerhed først

Havens belysning har flere funktioner og er bestemt ikke kun til for pynt. Efter at have delt haven op, er det første, du bør kigge på, hvilken funktion lampen skal have, og hvor meget den skal belyse. Udendørsbelysning er mest af alt til for at hjælpe os samt at få os til at føle os sikre. Funktionerne afhænger naturligvis af, hvilken del af udendørsarealet du befinder dig i. Ved hoveddøren er det vigtigt at kunne se ringeklokken og ikke mindst nøglehullet, mens det ved haven er vigtigt at kunne se havelågen og ikke mindst stien. Har du trapper, er det også vigtigt, at de er belyst. Terrassen er typisk der, hvor man har mulighed for at lege lidt med sin kreativitet.

Vær bevidst om kvaliteten af pærer og lamper 

Når du endelig har overblik over din have og har styr på, hvilken funktion hvert rum har, bør du kigge på kvaliteten af de pærer, du skal bruge. Ligesom funktionaliteten skifter fra areal til areal, gør kvaliteten af pærerne også. Derfor er det vigtigt at overveje, hvor kraftigt lyset skal være i hvert område. Ved terrassen kan det eksempelvis være et mere hyggeligt lys, der skal bruges. Her er det muligt at indhente et tilbud fra elektrikere, hvis du behøver hjælp til dette punkt. Som elektriker har man nemlig helt styr på dette felt. Er du derfor ikke den fødte elektriker eller på anden vis har styr på elarbejde, så hyr en mand til dette. 

Udforsk din kreativitet

Haven og især terrassen er i langt højere grad blevet et sted, der skal indrettes og dekoreres ligesom resten af huset. Haven er nemlig et sted, der både kan nydes udenfor, men også indefra huset. Har man en flot belysning, er det bestemt værd at tage et kig ud af vinduet om aftenen. Der er mange muligheder for at udfolde sin kreativitet, og det er næsten kun fantasien, der sætter grænser. Mangler du flere gode tips, kan du besøge bolius.dk.

Giv dit besyv med