Fjern flisepest fra terrasse – Sådan gør du det mest effektivt

Flisepest der er lav, overlever på optagelse af lys og fugt, hvilket gør det svært at undgå. Derfor trænger dine fliser nok til at blive renset, hvor forårs rengøring efter vinteren, er det hyppige tidspunkt at give terrassen og havefliser en rengøring.

Du kan heldigvis i langt de fleste tilfælde fjerne flisepest, hvor det dog kan være svært at fjerne de hvide pletter på betonfliser.

Hvad er flisepest?

Flisepest der kaldes lav, er en dobbeltorganisme blandt de 900 lavarter der findes i Danmark. Denne lever med grønalge og blågrønalge som en svamp, der stortrives i de skyggefulde og fugtige områder i haven. Her lever den af fugt, vand og optagelse af lys. Det gør den svær at bekæmpe især på områderne med fliser i haven. Terrassen kommer der ofte meget sollys, men der er også meget fugt, som her i Danmark ofte bare kan optages i luften.

En terrasse der ligger i fuld sollys kan udtørre fugten ved fliserne og tørre laven ud, og er derfor den bedste måde at forebygge. Det er dog svært at undgå skygge på hele området, især hvis du har overdækket terrasse, træer eller buske omkring til at skabe skygge.

Læs også: Gode råd og tips til belægning i haven

Fjerne flisepest og rengøring af fliser?

Der findes forskellige metoder at fjerne flisepest, hvor den nemme måde hvis du har store og mange områder af fliser i haven. Her kan du med fordel bruge en profession fagmand hvor du bor. Her får du renset fliserne med hedvandsrenser der med 70 grader temperatur, sikrer det bedste resultat til at genskabe skønheden i fliserne.

Fliserens af den rigtige form er, hvad der giver dig det bedste resultat, og det kan være en besværlig opgave at rense fliserne selv.

Fjern flisepest selv?

Fliserens er ikke så nemt at få væk, hvor den professionelle bruger lidt bedre værktøjer end den normale husejer. Her er metoderne lidt mere manuelle, hvor du ved en søgning på Google, finder utrolig mange forskellige forslag som brun sæbe, sand m.m. Dog er der kun to effektive metoder, der giver dig det bedste resultat.

Brug flydende fliserens, stiv kost og knofedt, eller den knap så hårde metode ved hjælp af en højtryksrenser med en terrassevasker monteret.

En terrassevasker vil nok fjerne flisepesten bedst som udgangspunkt, men over tid vil fliserens ofte give det bedre resultat.

Læs også: Rens af tagrender og kloak

Fliserens

Fliserens som du kan finde i alle byggemarkeder kommer ofte med forskellige navne. Her blander du en spand med vand og fliserens og påfører på fliserne, og lader det ligge lidt.

Tag den stive kost (en børste er ikke velegnet til de store områder) og skrub grundigt over hele området. Det koster noget knofedt alt afhængig af, hvor hårdt dine fliser er angrebet. Måske du skal over området to gange med kosten for det bedste resultat.

Skyl efter med vand på hele området og så skulle du gerne have fået flotte fliser.

Terrassevasker

Terrassevaskeren(patio-cleaner) kræver en højtryksrenser, hvor du monterer terrassevaskeren på. Her går du over hele området, som er noget nemmere rent fysisk end den ”manuelle” brug med kost. Du bruger ikke kemi med terrassevaskeren men fjerner algerne, snavs og belægning ved hjælp af vand og tryk.

Hvis du ikke har en patio-cleaner, så er højtryksrenseren ikke den bedste løsning. For du kan nedbryde eller flække fliserne ved trykket, der ikke kommer med vaskeren monteret. Hvis du insisterer på at bruge højtryksrenseren alene, for alger kan spules væk hvis det er et let angreb, så husk at holde god afstand fra fliserne.

Grus til at forebygge

Grus eller sand udover fliserne vinteren over, kan give gode resultateer i forebyggelse. Det kan nemlig gøre, at laven ikke får lys og derved ikke kan dannes.

Så når vinteren er omme og haven skal gøres klart, fejer du sandet eller gruset væk, og dine fliser vil se pæne ud. Her kan du med fordel fylde fugerne op med noget fugesand, hvilket både kan dæmpe lav med også ukrudt generelt.