Forglemmigej – Alt du skal vide om forglemmigej i haven

Forglemmigej er en af de sødeste blomster, man kan få til haven. Selve blomsterhovederne er forholdsvis små og så har de en smuk lyseblå farve. Den er et must for i de fleste blomsterhaver, og så kan den placeres mange steder, da den både kan bruges som bunddækkende plante, kantplante og selvfølgelig stå for sig selv i et smukt bed fx med blomster af andre blå nuancer. Der findes flere forskellige sorter bl.a. til skov og mark, og de skal selvfølgelig også passes og plejes. Læs her, hvordan du får succes med Forglemmigej i  din have.

Leder du efter et godt sted at købe forglemmigej til haven? Se hvilke butikker vi anbefaler her:

Webshop Trustpilot score Leveringstid Link
bv_logo_big
4.9/5 stjerner
1-3 dage
Plantetorvet.dk
4.7/5 stjerner
2-4 dage

Forglemmigej arter

Der findes flere arter af Forglemmigej alt efte rom de fx skal trives på mark, i skov eller i haven. Derfor skal du vælge den art, som passer til din have.

Forglemmigej frø til mark

En af forglemmigejs arter er mark-forglemmigej. Sit første stadie, hvor den begynder at spire, er kimplantestadiet. Kimblade kendetegnes ved at have næsten helt runde blade. På overfladen af bladene er den tæt behåret og har en længde på cirka fire til seks millimeter.

Efter kimplantestadiet går den over til det tidlige stadie, hvor kimbladene udvikler sig til løvblade. Løvblade kan kendes på sine ovale blade. Disse er også tæt behåret og har en længde på cirka 10 til 15 millimeter.

Når planten er voksen, er den blevet til mark-forglemmigej. Dette er en lille plante, som er mellem 15 og 40 centimeter lang. Planten er ru og har blomster siddende langs stilken. Disse blomster er målt mellem tre til fire millimeter på tværs.

Der skal omkring 700 frø til per plante. Frøene har form som en mandel eller er rettere sagt dråbeformet. Overfladen på frøene skinner og er glatte og vejer cirka 0,3 gram.

Forglemmigej frø til skov

Skov-forglemmigejs stilk er opadstigende og bliver op til 20 til 50 centimeter. De vokser i haver, parker, vejsider og skove. Dens blade er vekselstillede. Bladene nederst på stilken er stænglede, hvor stængelen er vinget. Stilkens øverste blade er ustænglede. Bladene på stilken er elliptiske-spadeformede.

Blomsterne på planten er mellem seks til otte millimeter brede. Blomsterne kan enten være hvide eller blå.

Skov-forglemmigej sår sig selv, hvilket vil sige, at den er flerårig. Der vokser dermed nye og flere op hvert år. Når skov-forglemmigej begynder at spire starter planten med at være en lille lodden bladroset, hvorefter den begynder at blomstre.

Forglemmigej er en staude

Forglemmigej er en staude, hvilket er en urteagtig plante. De overjordiske dele på en staude visner ved kulde- og tørkeperioder, dog overlever de underjordiske dele, og kommer op år efter år.

Udover skov- og mark- forglemmigej findes der Forglemmigej “Blue Ball”(https://www.blomsterverden.dk/shop/23-blomsterfroe/8470-forglemmigej–blue-ball-/)  Forglemmigej “Blue ball” har lysende blå blomster, som blomstrer sent i foråret. Planten fungerer både som kantplante, snitblomst, ved buske eller i en altankasse. Den sælges hos blomsterverden, som en staude og du får den leveret som en barrod, hvilket betyder, at du får den uden jord og den skal plantes efter modtagelse.

Eng-forglemmigej ‘NIxenauge” (https://www.plantetorvet.dk/p/59904/stauder-eng-forglemmigej-nixenauge-myosotis-palustris-nixenauge) kan minde lidt om skov-forglemmigej. Den bliver op til 50 centimeter. Planten er mere eller mindre glat foroven og er behåret nederst og har en kantet stængel. Blomsterne er lyseblå og er gul i midten, grundet gule svælgskæl. Køber du denne, får du den leveret i en potte på omkring 10 cm i diameter.

Plantning af forglemmigej

Det anbefales, at du sår forglemmigej i løbet af sommeren omkring midten af juli til august. hvis du køber dem som frø.  Efter to til tre uger vil frøene så småt begynde at spire. Frøene skal placeres i en halv centimeters dybde nede i jorden, hvorefter planten vil vokse året efter, hvis alt går som det skal.

Frøene kan også forspires og plantes ud. Derudover kan du selv tage frøene fra dine planter og så dem om igen. Planten producerer flittigt frø og spreder dem, den sørger derfor selv for formeringen, så du kan have nye forglemmigej i haven til næste år.

Køber du Forglemmigej i potte eller som staude, så skal du ikke igennem alt det, men i stedet grave et hul og den kan plantes fra det er lunt i vejret. Den skal bestemt ikke have frost – specielt ikke lige efter, at den er blevet plantet.

Forglemmigej som bunddække eller kantplante

Forglemmigej er en oplagt plante at have som bunddækkende planter til “gulvet” i haven. Når du skal til at overveje, hvad de bunddækkende planter skal bestå af, anbefales det, at du vælger noget, som kan blomstre og er grønt året rundt.

Udover, forglemmigej er ideel som bunddække, kan den også sagtens bruges som kantplante i bede grundet sit væsen og størrelse. Dette kommer igen af, at planten selv kan formere sig. Du vil dermed have en frodig have, der blomstrer år efter år og skaber liv i blandt planter og bier. Den kan bl.a. forhindre at ukrudt kommer op af bedet, men i stedet er hele bedet fuldt af blomster.

Pleje og pasning af forglemmigej

Forglemmigej kræver ikke nogen form for decideret pleje. Ligesom med andre planter er vanding og gødning med til at hjælpe planten i blomstringsperioden. Det anbefales dog, at du over vinteren dækker forglemmigej til, da den ellers kan dø grundet barfrost. Dette kan du gøre ved at dække den med blade, gran eller flis. Du kan læse vores artikel om flis her(INDSÆT LINK) , og vælge den flis der passer bedst til din have.

Gødning af forglemmigej med bio havegødning

Forglemmigej dyrkes gerne i lidt fugtig jord. Jorden skal ikke være for tung, men være næringsrig.

Under blomstringsperioden bør der som nævnt gøres brug af vand og gødning. Du kan for eksempel bruge Osmo Bio Universal Havegødning, som er 100 % organisk havegødning med magnesium og tang. Denne havegødning er sammensat af nyttige og naturlige grundstoffer, som forbedrer jordens mikrobiologi og øger jordens humusindhold. Udover at du kan bruge gødningen til dine forglemmigej, er den også velegnet til dine andre planter i haven. (https://www.plantetorvet.dk/p/24091/goedninger-bio-havegoedning-6-2-6-2-bio-havegoedning-6-2-6-2)

Hvilke sygdomme kan forglemmigej rammes af?

Det er sjældent at forglemmigej rammes af alvorlige sygdomme, da planten er en sund og frodig plante. Noget, der kan ramme planterne på altanen eller i haven, er skimmelsvamp. Skimmelsvamp opstår især når vejret har været kølig og fugtig og efterfølgende bliver varmt. For at bekæmpe skimmelsvamp i forglemmigej, skal et svovlmiddel benyttes. Derudover kan meldug også ramme planterne, hvis de gros på en tør vokseplads. For at bekæmpe meldug kan planten enten overbruses regelmæssigt, eller du kan benytte et mildt svampemiddel. Du  kan fx bruge dette middel; (https://www.plantetorvet.dk/p/31476/bekaempelsesmidler-ecostyle-svampefri) Ecostyle svampefri som er til at bekæmpe meldug og skurv. Kommer der under bladene hvide belægninger, kan dette være forglemmigejskimmel, hvilket der skal bruges kobbermiddel til for at bekæmpe.

Hvor stammer navnet fra?

På latin er forglemmigej myosotis. Myosotis stammer fra det græske sprog og betyder museøre, hvilket er en direkte reference til udformningen samt behåringen på blomsterbladene.

Der findes også en gammel tysk legende, der fortæller om skabelsen af navnet forglemmigej: En af blomsterne var bange for at blive glemt, da Gud havde skabt dyr og planter og var i gang med at navngive dem. Den lille blomst i mængden råbte derfor “forglem mig ej, forglem mig ej.” Hvorved den blå blomst, fik sit navn.