Franske anemoner – Sådan dyrker du franske anemoner i haven

Hvis du gerne vil have et pust af sommer og ferie ind i din have, så kan du plante franske anemoner. Det er smukke blomster, og måske er du stødt på dem under en rejse til Provence, i en vinmark eller en olivenlund, men så har du været heldig, for den franske anemone er ikke så udbredt, og rent faktisk fredet i Frankrig.

Franske anemoner, anemone coronaria, går i Frankrig under navnet « kronet anemone », og for at forstå hvorfor, skal man blot tage et kig på dens blomst for at opdage en krone omkring den centrale knop.

Oprindeligt bragte botanikeren Bachelier de første frø af anemoner med hjem fra Konstantinopel i 1640, og lod dem spire i sin parisiske have.

Er franske anemoner en staude?

De franske anemoner er flerårige blomster af ranunkel-familien.

Den er i familie med den hvide skovanemone (Anemone nemorosa), der vokser vildt og blomstrer i de danske skove. Den franske anemone er dog noget højere, idet dens stilk kan blive indtil 40 cm høj, bladene er anderledes, og den blomstrer senere.

Selvom franske anemoner er stauder, kommer de fra tørre klimaer og dyrkes under danske himmelstrøg for det meste som etårige blomster. De små knolde rådner nemlig, hvis de står for længe i kold og våd jord om efteråret og i løbet af vinteren.

De franske anemoner får smukke farver, der vil tiltrække bier. Blomsterne kan være hvide, blå, lilla, røde og lyserøde.

De fine, enkeltstående blomster sidder for enden af stænglen. De har en krans af støvtråde i midten, som er omgivet af store bægerblade (3-7 cm), der er af varierende og klare farver. Om natten er blomsterkronen lukket.
Nogle sorter har enkeltblomster, andre dobbeltblomster.

Guide til dyrkning af franske anemoner

Selvom blomsterne udvikler frø, er det ikke nemt at dyrke franske anemoner fra frø. Det er i stedet de små knolde, man bruger, hvis man vil dyrke den franske anemone.

Franske anemoner blomstrer over et par måneder, men hvis du vil nyde synet af de flotte franske anemoner i en længere periode, kan du forlænge blomstringen ved at plante dem ad flere omgange.

Dette kan du gøre ved at forspire nogle knolde først på sæsonen mens du gemmer andre som du siden planter direkte i haven.

Forspiring af franske anemoner

Sidst på vinteren eller først på foråret lægger du det antal knolde, du vil dyrke, i blød i 5-10 timer i lunkent vand dagen før du planter dem. Dermed svulmer de op. Skift vandet et par gange.

Dagen efter kan du plante dine franske anemoner i en kasse. Det kan være en flamingokasse, en trækasse, en plantekasse eller hvad du har for hånden. Flamingokassen er isolerende og holder godt på varmen. Uanset hvilken kasse du planter dine franske anemoner i, er det vigtigt at der er huller i bunden, så det overflødige vand kan løbe ud, og så dine knolde ikke rådner. Kassen skal være dyb nok til at du kan lægge mindst 10 cm muldjord i den, og gerne mere.

Plant derefter dine franske anemoner i jorden i en dybde på ca. 4 eller 5 cm og med 5 cm mellem knoldene. Øjet på knolden skal vende opad.

Derefter dækker du knoldene med muldjord, og trykker jorden let til.

Vand jorden, og sørg for at holde den fugtig mens du venter på at dine franske anemoner spirer. Men vær opmærksom på at for meget vanding kan få dem til at gå til.

Hvis du har et drivhus, kan du stille kassen der. Det er dog en god idé at overdække kassen hvis du forspirer dine franske anemoner tidligt, og det stadig er koldt i drivhuset.Du kan også stille kassen med dine franske anemoner bag et vindue. Et sydvendt vindue er at foretrække, så de får så meget lys som muligt.

Efter nogle uger, afhængigt af hvor varmt og lyst du har stillet din kasse, vil du kunne se dine franske anemoner begynde at spire og få små blade.En ugestid før du udplanter din franske anemone på friland kan du med fordel stille din plantekasse udenfor i løbet af dagen, så de lidt efter lidt kan begynde at vænne sig til klimaet udendørs.

Udplantning af franske anemoner på friland

I april måned eller når jorden er blevet varm nok til at dine franske anemoner ikke risikerer at gå til, kan du udplante de små anemoner på friland, et sted i haven, hvor der er fuld sol og et godt dræn. Efter at have gjort bedet klart graver du små huller med 10 cm afstand, og i hvert hul planter du en fransk anemone. Grav forsigtigt dine franske anemoner en ad gangen op af plantekassen med en lille planteske, og sørg for at få så meget af rodnettet med som muligt.

Plant dem derefter i de små huller du har gravet, og sørg for at hullerne er tilpas dybe, hverken for dybe eller for lidt dybe, så din franske anemone kommer til at stå i samme jordniveau som i plantekassen. Derefter trykker du jorden til omkring dine små blomster, og vander let, men ikke for meget.

Franske anemoner trives i normal, men veldrænet jord, gerne porøs jord. Du kan lægge noget halm omkring dem. Hvis det er køligt om natten, kan du dække dem med fiberdug.

Sådan forlænger du blomstringen

Hvis du vil nyde synet af dine franske anemoner indtil efteråret, kan du med fordel plante dem i flere omgange. Når du nu har plantet de første franske anemoner ud, kan du samtidig lægge en ny omgang knolde i blød, og plante dem direkte i haven. Du kan vælge at plante disse anemoner i et bed for sig selv, eller blande dem med de anemoner, du har forspiret. På denne måde vil du få et bed med forskudt blomstring, og med blomster i forskellige højder, da forspirede knolde har tendens til at give højere blomster end knolde der bliver plantet direkte.

Franske anemoner i krukker

Du kan sagtens lade dine  franske anemoner gro i en potte eller en krukke på samme måde som i en plantekasse. Blomstringen bliver buketagtig hvis du du lægger dine knolde med en afstand på ca. 5 cm. Om sommeren når de franske anemoner blomstrer, kan du stille krukken i fuld sol eller i halvskygge.

Selvom alle sorter kan dyrkes og blomstre i en potte, vil de mindste sorter af den franske anemone klare sig bedre end de store. Om efteråret, når dine franske anemoner ikke længere blomstrer, kan du grave dem op og lægge dem et tørt og køligt sted.

Pasning og pleje af franske anemoner

Din franske anemone kræver ikke meget vedligeholdelse og er nem at passe. Den er ikke specielt følsom overfor sygdomme eller skadedyr. Pas dog på sneglene når planterne er små.

Du skal kun vande i tilfælde af lang tørke, da franske anemoner bryder sig ikke om for meget vand.Du kan klippe blomsterstænglerne af for at bruge dem til buketter, og for at forlænge blomstringen.

Placering af fransk anemone

Franske anemoner trives bedst i fuld sol, og planten er ideel til stenbede (særligt de mindre arter), og højbede. Knoldene tilbydes ofte i en blanding af forskellige farver, men du kan også vælge kun at købe en enkelt sort med f.eks. hvide anemoner. For at opnå en flot effekt i haven plantes de franske anemoner i grupper på mindst 10. De kan placeres for sig selv eller mellem andre lave stauder for at danne et tæppe af blomster. Afhængig af sorten bliver de franske anemoner mellem 20 og 40 cm høje.

Franske anemoner som snitblomst

Franske anemoner er en fremragende snitblomst. Hvis du vil lave en buket, skal du plukke blomsterne, så snart de har åbnet sig.

Buketterne kan holde 6-8 dage. Det er en god idé at skifte vandet hver dag.

Populære sorter af franske anemoner

Fransk anemone (Anemone coronaria) findes som enkeltblomst og som dobbeltblomst. Caen-anemonerne har enkeltblomster, mens St. Brigid har dobbeltblomster.

  • Caen-anemonen (Anemone coronaria)
      • Hollandia‘: er den prangende franske anemone, der er lys rød og med en sort midte.
      • Sylphide‘: fransk anemone, lyserød og med en strålende sort midte.
      • Mr Fokker‘: en meget smuk purpurblå fransk anemone med mørke støvdragere.
      • The Bride‘: fransk anemone, der er så yndefuld som en brud, den er hvid og har en lysegrøn midte.
  • St. Brigid-anemonen (Anemone coronaria)
        • The Governor‘: Fransk anemone med blomster, der er hvide ved basis og røde i spidsen mens midten er sort.
        • Admiral‘: Den flotte franske anemone, der er lilla og har en kultursort smuk midte.
        • Lord Lieutenant‘: fransk anemone med et mørkt hjerte med et væld af lavendelblå kronblade med et let krøllet udseende.
        • Mount Everest‘: Fransk anemone med et gulgrønt hjerte, hvorfra der kommer en lavine af hvide kronblade.

Andre anemoner

  • Skovanemone (Anemone nemorosa): Det er den anemone, der vokser vildt i de danske skove.
  • Græsk anemone eller balkananemone (Anemone blanda).
  • Sommeranemone (Anemone sylvestris).
  • Høstanemone (Anemone japonica).
  • Kaj Munks blå anemone (Hepatica nobilis), som i virkeligheden ikke er en anemone. Navnet er inspireret af et digt fra Kaj Munks sidste digtsamling fra 1943.

FAQ

Er franske anemoner flerårige?

Franske anemoner er flerårige, men dyrkes ofte som etårige i Danmark grundet det kølige klima.

Hvornår blomstrer anemoner?

Franske anemoner (Anemone coronaria): Blomstring fra juni måned og over en længere periode (en månedstid tidligere hvis du har sat dem om efteråret, dog med risiko for at de går til i kulden). Kaj Munks blå anemone (Hepatica nobilis): Blomstring april-maj måned. Sommeranemone (anemone sylvestris): Blomstring maj-juni måned. Høstanemone (Anemone japonica): Blomstring fra juli og indtil efteråret.

Kan franske anemoner overvintre?

Selvom nogle sorter kan klare vinteren, kan det være en god ide at grave knoldene op om efteråret eller når de er afblomstret. Hvis knoldene er meget jordfyldte, kan du lade dem tørre, til du kan børste det meste af jorden af dem. Opbevaring i løbet af vinteren skal foregå et tørt og køligt, men frostfrit sted.