Fuchsia guide – sådan får du en flot fuchsia busk i haven

Leder du efter et godt sted at købe fuchsia til haven? Se hvilke butikker vi anbefaler her:

Webshop Trustpilot score Leveringstid Link
bv_logo_big
4.9/5 stjerner
1-3 dage
Plantetorvet.dk
4.7/5 stjerner
2-4 dage

Sådan planter du Fuchsia

  • En fuchsia skal plates i potter eller kasse, men hvis det er en stor plante kan den også plantes frit i haven.
  • Du skal sørge for du planter den et sted, der er fri for blæst, og hvor der er halvskygge i løbet af dagen
  • Du planter fuchsia med almindelig plantejord i de potter eller kasse, som du har udvalgt
  • Dernæst er det bare med at passe godt på fuchsiaen

Fuchsia riccartonii

Der findes mange forskellige typer af fuchsiaer, som alle er populære blomster i de danske haver. En af de populære fuchsia typer er en havefuchsia ‘Riccartonii’, som også går under blomsternavnet Fuchsia magellanica ‘Riccartonii’.

Når du køber en havefuchsia ‘‘Riccartonii’, får du en plante, der har grønne og ægformede blade. Havefuchsiaen får 1-5 centimeter store og mørkerøde blomster, som har en dejlig behagelig duft. Hele planten får en størrelse på 100 til 200 centimeter i højden, og 120 til 150 centimeter i bredden. Planten blomstre i sommermåneden fra juli til september.

Når du skal placerer havefuchsiaen i haven, skal du finde en plads, hvor der er fuld sol. Den skal desuden passes med gødning og placeres i humusrig jord, hvor den kan få lov til at blomstre.

Fuchsia pink

Men der findes også mange andre typer af fuchsiaer, som også har andre farver end den mørkerøde. En af de fuchsia planter, som er i en mindre rødlig nuance, er en fuchsia ‘Mrs. popple’. En fuchsia ‘Mrs. popple’ går også under blomsternavnet fuchsia magellanica ‘Mrs. Popple’.

Når du køber en Mrs. popple fuchsia, får du en plante, der har flotte grønne blade. Det er en løvfældende busk, som vokser moderat op til den når to meters højde. Denne fuchsia skifter en smule farve alt efter, hvor den er i blomstringen. Når planten har helt unge skud er de purpurrøde og glatte. Når fuchsiaen går i blomstring, får den store røde blomster med en hvid midte.

En Mrs. popple er ikke så hårdfør, som andre planter og den fryser ofte tilbage om vinteren. Den skal desuden plantes på et solrigt område og i humusrig samt veldrænet jord, hvor den kan få lov til at blomstre.

Pasning af fuchsia

Når du skal placere dine fuchsiaer er det med at finde det helt perfekte sted til din plante. Fuchsiaer kan både dyrkes i potter, kasser eller frit ude i haven. Når du placerer dine fuchsiaer skal du være opmærksom på, at du har fundet et sted, hvor planten kan stå i læ for blæst. Fuchsiaerne skal desuden plantes på steder, hvor der er halvskygge. Det vil sige, at fuchsiaerne har skygge i nogle timer om dagen.

Når du skal plante dine fuchsiaer, skal du finde den rigtige type jord til planterne, så kan det være en god ide, at kigge efter jordens pH-værdi. Færdigkøbte jordblandinger, som kan købes i diverse havecentre, er udmærket til dine fuchsiaer. Men når du køber færdigblandet jord, så se altid efter om pH-værdien ligger omkring de 6,5, da det er der fuchsiaerne klaerer sig bedst.

Når du har fået plantet dine fuchsiaer, skal de selvfølgelig også have vand. Det vigtigeste ved fuchsiaer er, at de aldrig må tørre helt ud, men de må heller ikke svømme i vand.  Derfor skal planterne altså have moderate mængder af vand, så de klarer sig bedst muligt.

Hvis du gerne vil passe på dine fuchsiaer i haven, kan du købe en plantemåtte. Plantemåtten er med til at holde ukrudt væk og mindske fordampningen fra jorden. Måtten er lavet af kokos og er beregnet til både træer, frugttræer og større buske.

Gødning af fuchsia

Når du skal passe og pleje din fuchsia, er det selvfølgelig vigtigt, at den får den næring den behøver. Alle fuchsia planter har godt af let til moderat gødning, men forskellig gødning anbefales til de forskellige årstider. Om foråret anbefales det, at man bruger en let gødning med kvælstofindhold, altså en høj N-værdi. Når blomsterdannelsen så begynder at komme til syne på planterne, anbefales det at bruge gødning med høj K-værdi.

Hvis man gerne vil være på den sikre side med gødning til fuchsiaerne, så kan man anvende Havens All-Round Gødning 12-2-10, som kan købes i de fleste havecentre. Det er en hurtigvirkende gødning, som kan bruges i hele haven. Den indeholder desuden de værdier, som er anbefalet til fuchsiaer. Når du bruger denne gødning til dine planter, giver du din plante den optimale mulighed for vækst. Denne type af gødning skal strøs i haven to gange om året – en gang tidligt foråret, og en gang om efteråret.

Beskæring af fuchsia

En fuchsia behøver ikke vildt meget beskæring, da det er en plante, der vokser flot af sig selv. Men hvis du gerne vil have den til at blomstre flot til næste år, kan du vælge at tage bladene af i efteråret, så det kun er stiklen der står uden i vinterhalvåret.

Opbinding af kaprifolie

En fuchsia, og særligt havefuchsiaen, kan gå hen og blive en ret stor plante. Derfor kan det være nødvendigt, at foretage en opbinding af planten, så den ikke ligger og flyder ude i hele haven. Men det kan være svært, at finde de helt rigtige materialer til at binde sine planter op med.

Hvis du gerne vil være på den sikre side i forhold til opbinding af din fuchsia, kan du købe nogle slyngplanteholdere, som gør det nemmere at hænge planten op. Slyngplanteholderen hjælper med at holde på planterne, når de bliver bundet op mod en væg eller et stakit.

Fuchsia overvintring

Det er kun de hårdføre fuchsiaer, som havefuchsiaen, der kan overvintre i haven. De fuchsiaer, der ikke er af havefuchsia arten, skal opbevares et sted, hvor der er frostfrit om vinteren. En fuchsia er en flerårig plante, så hvis du gerne vil have den til at overvintre i haven, skal du holde den fri for frost i vintermånederne. Det kan du blandt andet gøre med den plantemåtte, der blev nævnt tidligere, granris eller andre former for flis, som kan være med til at mindske frosten. Du kan læse vores artikel om flis her

Hvis du gerne vil have de andre typer af fuchsiaer til at overleve vinteren, er det vigtigt, at du tager dem ind i et drivhus eller en havestue, hvor de kan stå i fred for frosten. Hvis du gerne vil have din havefuchsia til at blomstre smukt på ny til næste år, kan du beskære den i efteråret, når jorden er ved at være udtørret. Det du gør er, at du fjerner alle dens blade og så vander du den kun lige akkurat, så den ikke tørre helt ud.

Hvis du har opbevaret dine fuchsiaer indendørs, så stiller du dem frem i lyset, når det igen bliver forår. Du skal desuden huske, at plante dem om til frisk jord i potterne, så de igen kan blomstre på ny. Det er vigtigt, at du er helt sikker på at nattefrosten er væk, før du stiller dem ud.

Formering og stiklinger af fuchsia

Hvis du gerne vil have flere af dine flotte fuchsiaer kan du formerer dem, så du har nogle nye til næste år. En stiklingeformering kan i princippet ske hele året, men der er dog en bestemt årstid, hvor du får det bedst mulige resultat. Stiklinger, der er taget i foråret, er nemlig dem der får bedst succes i sidste ende.

Det du gør er, at du tager en stikling med 2 til 3 bladpar, som du sætter i en gødningsfattig og fugtig plantejord. Du overdækker de plantede stiklinger med et gennemsigtigt materiale, som ikke må røre bladene, da det ikke giver det bedste resultat ellers. Du tager hele konstruktionen af stiklinger med overdækket materiale og placerer det lyst og lunt, men her skal du dog være opmærksom på, at de ikke må få direkte sollys.

Du skal tjekke til stiklinger jævnligt, og efter cirka en uge kan det gennemsigtige materiale løftes lidt. Efter noget tid kan overdækning materialet fjernes helt. Når overdækningen er væk, plantes stiklingerne om til større og større potter med almindelig plantejord. Jo mere rodnettet udvikler sig, jo større skal potten være. Når du skal gøde stiklingerne i starten, skal det ske med en svag gødning, da det giver stiklingerne bedst mulige vilkår for at formere sig.