Georginer / Dahlia til haven – Hvad, hvorfor og hvilken? (Svar Her)

Georginer / Dahlia der stammer fra Mexico er en og samme blomst, til trods for det lidt tosset navneforvirring.

Du får en blomst der er gået fra at være almindelig, til at være for de fine, til at være en fattigmands plante og nu igen, til at være en populær og flot blomst som de fleste ønsker til haven.

Du får med Dahlia blomster, nemlig en have i alle regnbuens farver(med undtagelse af blå) med de farverige, smukke og overdådige blomster. Blomsten har dog en stor fejl, nemlig at den er duftløs. Det er dog en blomst der tiltrækker alle mennesker. Det flotte farvespektrum og former er hypnotiserende.

 

Vi anbefaler Plantetorvet indenfor Dahlia og planter til haven

[alert-note]

Plantetorvet er den nemme online løsning til haveudstyrVed Plantetovet får du den gode billige pris, god service og top kvalitet indenfor blomster, planter med mere til haven – Derfor anbefaler vi Plantetorvet.

[/alert-note]

 

Er Dahlia og Georginer det samme?

Kan georginer skifte farve

Dahlia og Georgine er den samme blomst bare med to forskellige navne. Blomsten stammer fra Mexico og i 1789 bliver Dahlia frø sendt fra Mexicos botaniske have til den botaniske have i Madrid. Her får den svenske botaniker Andreas Dahl og abbed Antonio Jose Cavarillas fremavlet tre nye plantearter. For det, så bliver planten navngivet efter Andreas Dahl under navnet Dahlia. Samtidig arbejdede en tysk botaniker også med Dahlier fra Mexico, og her blev planten navngivet efter Johan Gottlieb Georgi under navnet Georgine.

Det formelle navn for blomsten er Dahlia men dog bliver Georgine stadig hyppigt brugt både her i Norden og Østeuropa.

 

Hvad er Georginer / Dahlier?

Hvis du ønsker et farverigt bed, så er Dahlier det gode valg. En Dahlie kan med den gode pleje blomstre uafbrudt i flere måneder. Hver plante producerer et hav af blomster, og du kan virkelig få rigtig mange flotte buketter til at pynte boligen i lang tid.

Den mexicanske plante kan sås fra frø i en potte, og i løbet af sommeren vil den blomstre og danne knolde som du kan gemme vinteren over til en ny sæson af mange flotte farverige blomster.

 

Hvor kommer blomsten fra?

lav de flotte dahlia buketter med blomster fra haven

Dahliaen kommer fra de mexicanske højsletter. De første referencer er fra aztekernes kultur i 1400 tallet, hvor de højt udviklet indianere brugte planten som nytte- og prydplante. Man kan spise en Dahlia og det var netop, hvad aztekernes brugte knoldene til. Helt ligesom den blev brugt til medicin og pryde.

I 1789 bliver planten navngivet efter der blev fremavlet 3 nye arter der fik navnene Dahlia Pinnata, Dahlia Rosea og Dahlia Coccinea. Disse 3 arter er fædrene til alle slags sorter du kan finde i dag. Du kan læse mere om dahlia historien på danskdahlia.dk her.

 

Plantning med knolde eller frø?

Dyrkning af georginer er normalt mest med knolde, nu disse er hvad de fleste gemmer. Hvis du ikke har nogen knolde, kan du også starte med frø, hvor forspirring foregår fra omkring 1 marts og frem indtil nattefrosten er væk.

 

Hvor køber du georginer?

Du kan købe Dahlier / Georginer mange steder, men hvis du vil have den nemme måde så bestil dem online. Her får du samtidig også en god billig pris hvor kvaliteten dog kan være svingende. Ved Plantetorvet eller Bakker online forhandlere finder du den gode kvalitet til rigtige priser som du kan læse mere om her:

Køb de flotte Dahlia løg til en mangfoldig have

Kan georginer tåle frost?

Georginer kan ikke tåle frost. Derfor skal du grave blomsterknoldende op i efteråret, og først plante igen når frosten er væk i foråret.

Georginer skal ind om vinteren. Selv om arbejdet måske afholder mange fra at have den flotte blomst, så er det faktisk slet ikke så slemt – Du skal bare huske at blomsten ikke kan tåle frost og vil dø uden beskyttelse vinteren over.

 

Hvor planter du blomsten?

goerginer er ikke stauder, men er dog flerårig blomst

Du kan plante i både krukker og bede. Det eneste krav er, at planten står et solrigt sted hvor der er lunt og forholdsvis vindstille. Omkring 8 timers solskin pr. dag har planten brug for. Morgensolen er det bedste da den ikke brænder nær så meget.

Plant i et bed hvor du ikke har plantet jordbær som bunddække eller andet, da georginer har brug for meget næring. Optimalt vil være at finde et bed for sig selv, hvor du så skal huske at luge godt, eller måske i kombination med tulipanløg, vintergækker, lavendel eller sommerblomster.

 

Hvornår skal du plante?

Hvornår kan du plante georginer? De fleste siger omkring 1 maj men mere nøjagtigt, så skal du sætte dine georginer/dahlier når nattefrosten er ovre og jorden er lun.

Det lune vejr kan lige så godt være i marts måned, som det kan være i maj måned. Dog er 1 maj en meget god tommelfinger regel så jorden er blevet lunet godt op og frosten være væk. Derfor er det en god ting at få ordnet i haven i maj måned.

 

Hvilken jord?

Hvordan planter du georginer så?

Det første der skal gøres, hvilket skal gøres nogle uger før du lægger georginerne i jorden, er at forberede din jord. Jorden skal selvfølgelig vendes igennem med spaden og tilføjes lidt gødning. Til god jord kan en kompostbeholder være den kloge investering i haven.

Planten tåler ikke den næringsfattige jord, helt ligesom den ikke er vild med våd og tung jord. Arbejde på jorden hænger sammen med, hvordan du får flere regnorme i haven. For hvis du har en leret og tung jord, så skal du have vendt jorden med noget spagnum eller alternativt sand i.

Har du derimod mager og meget sandet jord, så skal du have blandet noget lergranualt i.

 

Hvordan planter du?

 Hvordan passer man georginer er bedst når det er plantet

Hvor dybt hullet skal være, afhænger af knoldens størrelse. Som udgangspunkt siger man, at planten skal graves ned så knoldens top har 10 cm. til jordoverfladen.

Placer knolden lodret i hullet og fyld på med porøs jord. Hvilket så afføder næste spørgsmål, nemlig; Hvor tæt skal georginer plantes?

Her vil planten gerne have rigtig meget plads så fra 50 cm. og opefter er afstanden mellem hver knold.

 

Hvor tit skal du vande planterne?

Ligesom så mange andre af havens blomster, så kan georginer godt lide vand. Det gør sig især gældende når skuddende er over jorden. Gennem sommeren hvis det er varmt, skal du vande 2 gange om ugen. Og ellers give vand en gang ugen på de tidspunkter med mere normale danske temperaturer.

 

Hvor meget skal du gøde dine Georginer?

Du skal gøde dine planter to gange. Første gang er 6 uger efter, at planterne er kommet i jorden. Anden gang er 6 uger efter første gang. Hvis din jord er næringsfattig, så er gødningen endnu vigtigere end den gode sunde jord.

 

Hvornår skal georginer tages op?

er georginer flerårige

Du skal beskytte planterne mod frost, og når frosten kommer, er det på høje tide at få knoldene op til vinter opbevaring.

Du klipper stænglerne 10 cm. over knolden, og lægger dem i kasser. Undgå at de ligger for varmt, tæt og fugtigt, så der ikke kommer råd i dem.

Det med opbevaringen kan være et problem. Planten må ikke få frost på nogen måde, men samtidig må de heller ikke stå for varmt som f.eks. en opvarmet kælder kan blive. Et tæt redskabsskur eller lignede kan være oplagt.

 

Overvintring?

Hvordan opbevarer man knolde og kan de overvintre i krukker?

De skal først og fremmest være frostfri, og her er en tør kælder eller rum det oplagte sted.

Sæt dem i en kasse hvor du eventuelt kan ligge noget sand i, så dine georginer ligger tørt og lunt, uden dog at blive for varmt. Undgå at putte dem i plastposer eller lignede opbevaringssteder for at holde dem frostfri, fordi her vil de mugne.

At lade dem blive i jorden er ikke det smarteste, med mindre du vinterdækket bedet godt. En bedre løsning kunne være at opbevare dem i dit drivhus hvis du vel mærke ejer drivhus. Sæt dem i tør jord hvor de skal ligge ca. 15 cm. under jordniveau, og isolerer med en isoleringsmåtte eller noget ålegræs.

 

Kan man dele Dahlia knolde?

er georginer giftige eller kan de spises, kan de smage når du deler knolden

Du kan sagtens dele dine georgineknolde. Det gør du om foråret når knopperne begynder at vågne. Du kan vriste dem forsigtigt eller skære, hvor der minimum skal være en knop/blomsterstængel foroven pr. del. Hvis de ikke har knoppen, så vil de ikke blive til noget.

 

Vi anbefaler Plantetorvet indenfor planter og udstyr til haven

[alert-note]

Plantetorvet er den nemme online løsning til haveudstyrVed Plantetovet får du den gode billige pris, god service og top kvalitet indenfor Dahlia løg og alt andet til haven – Derfor anbefaler vi Plantetorvet.

[/alert-note]

 

Arter og hybrider

Du finder ca. 15 forskellige blomsterformer og et hav af sorter. Disse hybrider kommer i alle mulige former men stammer alle fra arterne. I Mexico og Guatamala finder du ca. 35 arter, hvor nogle af de kendte er:

  • Dahlia coccinea bliver 100-150 cm. høj og giver små blomster med skarlagenrøde randkroner og gule skivekroner.
  • Dahlia imperialis (kejser-georgine) blomster sent og er derfor kun egnet til krukker i Danmark
  • Dahlia juarezii siges at være moderen til alle Dahlia kaktus typer
  • Dahlia merckii giver små rødlilla blomster og er også omtalt som jomfru-georgine
  • Dahlia pinnata giver søde lyserøde blomster

Antal sorter strækker sig over flere tusinde. Den nemme måde at holde styr på det store antal af sorter er at inddele dem efter højde og blomsterform.

Gem

3 kommentarer til “Georginer / Dahlia til haven – Hvad, hvorfor og hvilken? (Svar Her)”

Der er lukket for kommentarer.