Gode tips til anlæg af din have – Planlægning giver det bedste resultat

Overvejer du at lægge din have om, enten fordi du er flyttet ind i nyt hus, gammelt hus eller har ladet stå til? Så kunne gode tips til anlæg af din have måske være den kærkommen inspiration.

En have kan være mange forskellige ting. Nogen elsker den vilde have hvor tingene får lov til at vokse lidt vildt. Mens andre er mere til det minimaliske og meget begrænset bevoksning.

Hvad end du er til, kan du finde et par ideer her. Her får du tips til hvad der skal tages højde for til haverenovering hvad end du vil anlægge en ny eller omlægge haven. Vi har nemlig samlet et par gode ideer til haven, som du måske kan bruge som inspiration til til den nye have.

Den nemme måde at anlægge have?

brug en anlægsgartner til den nye have

Hvis du har fået opført et nyt hus på en ny grund, så er der ingen have overhovedet. Her kan du vælge den nemme men selvfølgelig også dyrere løsning, nemlig en anlægsgartner.

Du kan også vælge at bruge en anlægsgartner til flisebelægning og så anlægge græs, bede m.m. selv.

 

Du kan også få 3 uforpligtigende tilbud fra anlægsgartnere, som du i ro og fred kan vurderer lige her

 få tilbud på en anlægsgartner

 

Den nemme eller vilde have?

anlæg den nemme have for fremtiden

Det første du skal gøre er, at bestemme dig for hvilken slags have du ønsker.

Vil du have den vilde have hvor nuancer og dufte konkurrerer om at overstråle hinanden? Den vilde have kunne også byde på mange små rum i haven, der er omkranset af træer, buske, blomster, planter og diverse udsmykning og afslapnings ting.

Den nemme have er til gengæld noget kedeligere, men her skal du ikke bruge tid på at bekæmpe oceaner af ukrudt, som vil forekomme i den vilde have. Så er du til arbejde i haven der kan give det eventyrlige? Eller er du mere til at slappe af i havestolen og en avis, hvor haven måske primært består af små afgrænset bede, en hæk og masser af græs?

Græsplænen?

tag højde for mos ved anlæg af græsplæne

Græsset skal slås hvilket alle ved, men har du styr på måderne til hvordan du fjerner mos? Hvis du vælger en vild have, skal du huske på det med træer og buske som skygger for græsplænen. Det vil danne mos, og med vores fugtige klima i Danmark som bliver værre og værre, så vil du få meget mos. Det samme vil ske med den store græsplæne i den luftige have, men dog knap så slemt.

Et redskab som du gør klogt i at købe til din nye græsplæne udover en græsslåmaskine, vil blive en vertikalskærer. Græsplænen vil give dig noget arbejde udover at den skal slås, men derfor skal du huske at give den de optimale betingelser, der kan give mindst muligt arbejde med den. Tag med i udvælgelsen af haven at din græsplæne har godt af lys for ikke at blive mosset.

Belægning?

brug hjælp til at anlægge fliser

Der skal anlægges terrasse, og her skal du overveje placeringen nøje. De fleste kender til at sydvendt giver mest lys over dagen. Men hvad tidspunkt af dagen, vil du/i bruge terrassen mest? Om vinteren er det ret ligegyldigt, men i forår, sommer og tidlige efterår, vil du nok opholde dig en del på terrassen efter arbejde, og her kunne der være en fordel i, at du anlægger terrassen med sigte på at solen går ned i øst.

Belægning af fliser er hårdt arbejde. Der skal graves et godt stykke ned, bestilles sand og køres ud hvor alle fliserne skal ligge, for ikke at snakke om flyttes sten. Udover det er hårdt arbejde, så skal det også gøres rigtigt, dels så fliserne ikke vipper og danner ukrudt i løbet af få måneder, men også, så vandet løber rigtigt af og væk fra husets sokkel. Her er det tilrådeligt at bruge en anlægsgartner til flisebelægning, hvis du ikke har helt styr på hvordan man gør, og kræfterne til at slæbe de måske mange sten og sand.

Skab den nemme have?

vælg den rigtige løsning til haven

Hvis du vil gøre det rigtigt fra start af, så del din have op i forskellige sektioner. Nogle afdelinger af haven kan være de steder, som du ikke skal bruge meget tid på at passe. Her kunne du overveje at plante i surbundsbed, som er nemme at holde. Andre afdelinger kunne bestå af træer, hvor det selvfølgelig kræver lidt at plante nye træer, men kan gøres smart så de dels ikke skygger for græsset, og kan være med skabe lækre rum i haven.

Når du laver et nyt bed, så husk at tage ukrudtsbekæmpelse med i arbejdet. Lav flisekant og barrierer for ukrudtet og eventuelt brug masser af bunddæksplanter, flis eller bark. Her kan du med fordel anlægge små frem for store bede, som er nemmere at afgrænse i forhold til ukrudt.

Vælg planter der ikke kræver meget pleje, hvor roser f.eks. kan findes i gode hårdføre modeller, der ikke kræver at du nusser om dem hele tiden. Hvis du samtidig vælger mange af de samme planter, slipper du også for ekstra pleje.

Skab et fuglerigt miljø i haven, dels fordi fugle er fantastiske at lytte til og observerer, men også fordi de er med til at holde din have sund.

Du kan også få 3 uforpligtigende tilbud fra anlægsgartnere, som du i ro og fred kan vurderer lige her

 få tilbud på en anlægsgartner

3 kommentarer til “Gode tips til anlæg af din have – Planlægning giver det bedste resultat”

Der er lukket for kommentarer.