Gødning af roser

Roser er en af de mest elskede og populære blomster i verden. De kommer i en bred vifte af farver og dufte og kan være en smuk tilføjelse til enhver have eller krukke.

For at sikre dig at dine roser vokser godt og blomstrer smukt, er det bedst at give dem den rette pleje og opmærksomhed. Gødning er en vigtig del af næsten alle plantes sundhed, og det er ikke altid, de selv kan finde nok næring i jorden. Vi må derfor give dem den næring, de har brug for.

Læs med i min guide til gødning af roser, så dine roser også kommer til at strutte af sundhed, og du får et blomstervæld af smukke roser i din have.

Hvorfor skal du gøde dine roser?

Gødning er vigtigt for de fleste planter, fordi det giver dem de næringsstoffer, som planterne har brug for at vokse sig store og stærke og lave mange blomster, og specielt roser har brug for meget næring til at producere deres blomster.

En sund plante er også mindre tilbøjelig til at blive angrebet af sygdomme og skadedyr. Så hvis du giver dine roser de næringsstoffer, de har brug for, hjælper du dem til at yde deres bedste og give dig alle de roser, du har drømt om.

Hvad skal du gøde dine roser med?

Der findes mange forskellige gødninger til roser på markedet, ligesom du kan bruge din egen kompost. Roserne er som sådan ligeglade med, hvor de får deres næring fra, så længe næringen er i en form, de kan optage og udnytte.

Så om du vælger kunstgødning, organisk gødning eller en kombination af de to gødninger, er op til dig. Vælg den rosengødning der passer bedst til den måde, du arbejder på.

Kunstgødning til roser

Fordelen ved kunstgødning er, at den opløses hurtigt, så roserne kan optage næringen med det samme, og du ved præcis, hvilke næringsstoffer den indeholder og hvor meget af hver. Kunstgødning er også meget koncentreret. Det betyder, du ikke behøver give særlig store mængder ad gangen, men også at du kan komme til at give for meget gødning.

Ulempen ved kunstgødning, ud over at det er temmelig miljøbelastende at producere, er, at det over tid forsurer jorden. Du kan dermed risikere, at dine planter ikke kan udnytte den gødning, du giver dem. Kunstgødning øger heller ikke jordens sundhed eller mikroliv.

Organisk gødning til roser

Organisk gødning dækker over alt lige fra din omsatte havekompost, til omsat hestemøg, komøg og andet dyremøg. Du kan også få organisk gødning i pilleform, lige til at sprede ud. Vær dog opmærksom på, at uomsat hønsemøg er for stærk til roser.

Fordelen ved organisk gødning er, at det opløses over tid, det vil sige, du behøver ikke gøde så ofte. Organisk gødning i kompostform er også med til at forbedre jorden omkring roserne, ligesom det ikke forsurer jorden, som kunstgødning gør. Organisk gødning kræver heller ikke særlig meget energi at producere, sammenlignet med kunstgødning.

Ulempen ved organisk gødning er, at det er svært at vide, hvor meget næring det tilfører roserne. Det er derfor svært at være sikker på, dine roser får nok gødning. Du vil dog ofte kunne se det på planten. Organisk gødning er et naturprodukt, og det kan derfor også lugt lidt, det gør kunstgødning ikke.

Hvornår skal roser gødes?

Der er forskellige skoler inden for gødning af roser. Den traditionelle gødningsplan skelner mellem engangsblomstrende roser og remonterende roser. Den alternative gødningsplan skelner ikke så kraftigt, men giver dog engangsblomstrende roser lidt mindre gødning ad gangen end remonterende roser.

Prøv begge gødningsplaner og se, hvilken en der giver de bedste resultater for dig. Men uanset hvilken gødningsplan du vælger, må du ikke gøde efter 1. august. Hvis roserne får gødning så sent på året, risikerer du, at de ikke når at gøre sig vinterklar og dermed får frostskader.

Traditionel gødning af roser

Traditionelt gødes roser, der blomstrer en gang i sæsonen to gang. Første gang i marts når de er ved at vågne af vinterdvalen. Anden gang i maj når de gør sig klar til at springe ud.

Remonterende roser, altså roser der blomstrer to gang på en sæson, skal gødes fire gange. Første gang i marts når de er ved at vågne af vinterdvalen. Anden gang i april når de gør sig klar til at springe ud. Tredje gang i maj så de kan danne flere knopper og fjerde gang i juni eller juli, så de har kræfter til anden blomstring.

Alternativ gødning af roser

Nogle vælger dog at gøde oftere. Du kan for eksempel starte med en topdressing i januar. En topdressing kan bestå af en gang god rosenjord, et lag komposteret hestemøg eller lignende, der spredes i et jævnt lag rundt i hele rosenbedet. Topdressingen er med til at forbedre jorden omkring roserne samtidig med, den tilfører næring.

Gød derefter første gang i marts. Efterfølgende kan du gøde en gang om måneden. Brug mindre gødning pr. gang, end hvis du følger den traditionelle gødningsplan. Ved at gøde mindre men flere gange mindsker du risikoen for at komme til at overgøde dine roser, og du sørger for, dine roser hele tiden har adgang til gødning.

Hvordan skal du gøde dine roser?

Når du giver dine roser gødning, behøver du ikke fordele gødningen alt for tæt på stammen. Det er rosens små tynde rødder, der sidder yderst omkring rodnettet, der optager næringen.

Spred gødningen jævnt, uanset om du gøder med kunstgødning eller organisk gødning. Den må helst ikke ligge i sammenklistrede klumper, da det kan overgøde det specifikke område.

FAQ

Kan jeg bruge kaffegrums til roser?

Det kan du godt, men kaffegrum er syreholdigt, så det egner sig bedst til surbundsbedet. Vil du bruge det til roserne, skal det en tur gennem kompostbeholderen først, så det kan blive omsat.

Kan jeg bruge rhododendrongødning til roser?

Det kan du godt, men da rhododendron er en surbundsplante, indeholder rhododendrongødning ikke ret meget kalk, og roser er ikke så vilde med en alt for sur jord. Det kan derfor blive nødvendig at tilføre kalk til dine roser.