Gør din have forårsklar

Gør din have forårsklar? Alt afhængig af årstiden, klima og vejret kan det være på tide at komme i gang.

Foråret er/kommer nemlig kommet til landet, og det betyder at du skal på havearbejde med at beskære, rydde op, gøde, luge og plante nyt.

Foråret er en fantastisk tid, og hvis man elsker sin have, så er det netop om foråret hvor du skaber den dejlige grønne og velplejet have. Der skal luges ukrudt, fjernes grene, gødes, køres med plænelufter og mosfjerner på græsplænen, dræbersnegle bekæmpelse, beskæring, gøres ret i skur, drivhus og terrasse.

Disse forskellige processer er hvad du finder en kort oversigt over her på Haveunivers.

 

Plantetorvet giver dig det store udvalg & gode kvalitet

køb planter online ved PlantetorvetVi anbefaler Plantetorvet der gør det nemt, godt og hurtigt for dig

 

Oprydning af blade og grene?

Dine bede og græsplæne skal have en oprydning,ved at rive blade, kviste og grene væk så den får noget luft. Hvis du ikke gør det, så vil græsset ikke få nok luft og lys til at vokse, og her vil mos vinde kampen.

I dine bede sker der det samme, for uden en oprydning er der ikke plads til nye planter som skal vokse op. Det kan være et omfattende arbejde at fjerne blade og grene i den store vilde have, men der er ingen vej udenom det, når foråret begynder at melde sin ankomst.

Klip døde grene væk og klip de visne stauder og andet ned. Nedklipningen skal dog ikke gøres i det tidlige forår, da de nye skud bliver beskyttet mod frost af de visne stængler.

Hvis du ikke ejer en kompostkværn, kan det måske være den smarte måde både at slippe for køreture til genbrugspladsen med haveaffald, men også i høj grad at skabe god flis til bunddække i dine bede.

Ukrudt

Den værste ting i foråret er ukrudt, og med foråret kræver det desværre, at du skal have luget ud.

Jo tidligere du får bekæmpet ukrudt, jo nemmere bliver det at holde ukrudtet nede. Kvikgræs, skvalderkål og brændenælder begynder allerede at spire i februar, hvilket også er en af gode grunde til at starte tidligt på lugningen.

I dine bede kan du pille op så rod kommer med, men at hakke det op med en god kultivator, er dog den smarte måde. På terrassen og fliser kan du fylde fugesand mellem fliserne, hvilket er med til at forhindre væksten af ukrudtet. Derudover, er gasbrænderen det mest anvendte værktøj frem for den lidt mere manuelle måde med en kniv eller skraber.

Få tips til at fjerne ukrudt mellem fliserne i denne video:

Græsset

Hvis din græsplæne er angrebet af mos og ukrudt, er det på høje tid at få gjort noget ved den.

Hvis der er meget skygge over plænen, skal du overveje at klippe ned så plænen får mere lys. Derudover, så du lufte plænen og bruge en vertikalskærer eller mosfjerner og give noget plænedress. Alt afhængig af surhedsgraden i plænen, så giv din plæne noget gødning, hvor kalken kan vente til efteråret.

Find inspiration i videoen her, om din græsplæne skal have kalk eller ej i foråret.

Gødning af din have

Der skal gødes om foråret, hvor det gælder både din køkkenhave, bede og græsplæne. Det giver nemlig de bedste betingelser for vækst, ved at planterne får næring til at vokse sig store og sunde.

Du kan bruge enten kunstgødning eller organisk gødning. Her er det bedste valg det organiske, men der er dog tilfælde, hvor kunstgødning virker bedre.

Køkkenhaven

Få ryddet op i køkkenhavn og læg noget kompost ud på jorden og giv noget gødning hvis det trænger. Kultiver jorden og overveje noget sneglehegn rundt om, hvis du tit bliver angrebet.

Det tidlige forår kan man kun plante spinat eller rucola ud, da jorden er for kold til det meste andet.

Roserne

Roser skal beskæres, men det skal dog først gøres, når nattefrosten er mere eller mindre væk. Du får stærkere og sunde grene ved at skære det døde og for høje væk. Hvis du klipper rosen hårdt ned, vil den logisk nok give færre blomster, men de eksisterende bliver dog større. Det samme gør sig gældende, hvis du vælger at klippe højt oppe.

Ved klatreroser skal du beskære moderat, hvilket også gør sig gældende for roser der står sammen i bed. Austinroser skal beskæres med en tredjedel – Få gode tips til beskæring af roser på Haveselskabet så du ikke dræber dem frem for at nyde deres fremtidige blomstring.

Bekæmp dræbersnegle

Når temperaturen midt i april når omkring de 10 grader, så vil dræbersneglen også begynde at vågne op til dåd. Den bedste måde at komme dem til livs, er at finde snegleæggene og uskadeliggøre disse, for de vokser sig hurtigt store og begynder at formere sig.

Det bedste tidspunkt om foråret at komme dem til liv er, ved at gå ud om aftenen med en lommelygte og så slå dem ihjel med det samme. Det kan kræve en del aftener, men du lærer hurtigt deres gøre og laden(de bevæger sig trods alt ikke så hurtigt).

Terrassen, haveskuret og drivhuset?

Selvfølgelig skal terrassen have en rengøring inden havebænke, havemøbler og andet skal sættes ud. Måske skal fliserne have en gang alge- eller fliserens. Vand og en stiv kost efter du har vasket algerens udover fliserne, vil give dig de flotte fliser. Det samme gør sig gældende med træværk, hvor du bruger en børste og vand.

Få renset dine krukker for gamle planter og jord, og med nyt godt jord kan du begynde at plante ud, da krukkerne holder planterne varme nok.

Haveskuret og drivhuset skal selvfølgelig også have en overhaling, for skidt og snavs har selvfølgelig også ramt disse. Rens vinduerne på drivhuset med lidt algerens, hvis også disse er hårdt ramt.

Havemøbler

Havemøblerne skal selvfølgelig også ud og stå i have eller på terrassen. Men ligesom med alt andet, kræver de også en forårsklargøring. Rensning og maling af havemøbler er den hyppige opgave til træmøbler, hvor kompositmøbler bare lige skal tørres over med en klud.

Se denne video om hvordan du behandler dine havemøbler af træ, men olie så de både er flottere til foråret, men også holder meget længere.

En kommentar til “Gør din have forårsklar”

Der er lukket for kommentarer.