Indholdsfortegnelse

Ryobi OPP 1820
Denne grensav med teleskopskaft fra Ryobi er den nemmeste grensav at betjene i vores test. Samtidig er Ryobi et let redskab, den vejer kun 4.2 kg inklusive batteri.
Tjek prisen →Når du skal beskære havens træer og buske, har du brug for en grensav. Grensaven er en lille batteridreven sav, du nemt kan bære omkring i haven. Grensave er generelt meget handy, de fleste kan endda foldes sammen, så du kan have saven i en stor lomme. Samtidig kan mange grensave forlænges med stang, ofte teleskop, så du let kan beskære også høje træer uden at bruge stige.
Hvordan vælger du den bedste grensav? Valget afhænger dels af dine behov, dels af din pengepung. Reelt er det ikke nødvendigt at bruge en formue for at få en god grensav. På den anden side betaler det sig altid at investere i kvalitet, især fordi kvalitet holder.
Vi har testet en række grensave og giver dig gode råd i vores købsguide, når du skal vælge den helt rigtige grensav til arbejdet i haven. Tjek vores sammenligningstabel for en nem oversigt over de forskellige modeller.
# 1 Ryobi OPP 1820 – Bedst i test
Denne grensav med teleskopskaft fra Ryobi er den nemmeste grensav at betjene i vores test. Samtidig er Ryobi et let redskab, den vejer kun 4.2 kg inklusive batteri.
Pros:
- Let at betjene, fordi den har
- Teleskopskaft
- Lav vægt (3.7 kg uden batteri), og
- Skulderstrop medfølger, så vægten ikke belaster dine arme ret meget
- Lang rækkevidde på op til 3.5 meter
- Automatisk smøring af sav
- Batteriet passer til al slags elektrisk værktøj i Ryobis One Plus-series.
Cons:
- Kæden er lovlig lang tid om at stoppe, hvilket kræver skærpet opmærksomhed for sikkerhed.
Derfor skal du vælge Ryobi OPP 1820
I Ryobis One Plus-serie kan du anvende det samme batteri til alt elværktøj. Har du allerede andet elværktøj fra Ryobi One Plus behøver du således ikke købe nyt batteri til grensaven.
I givet fald kan du med Ryobi OPP 1820 få en effektiv grensav af ret høj kvalitet til en klart konkurrencedygtig pris. Selv med tilkøb af batteri ligger denne Ryobi prismæssigt lunt i feltet.
Samtidig er Ryobi en nem grensav at betjene. Den er let, og med skulderstroppen arbejder du fint i lang tid uden at blive træt. Savens smøres automatisk, så du kan fortsætte arbejdet uden afbrydelse. Skærehovedet er indstillet i en vinkel på 30 grader, og det er perfekt til at beskære især træernes højtsiddende grene. Teleskopskaftet er nemt at indstille og giver dig op til 3.5 meters rækkevidde. Altså får du med Ryobi OPP 1820 en letbetjent og effektiv grensav af god kvalitet, som giver flotte resultater.
# 2 Bosch Keo 18V – Bedste billige grensav
Med Bosch Keo 18V får du meget for pengene. Batteriet fra Bosch giver dig mange kræfter. Vi vurderer derfor dette til at være den bedste grensav i den billige ende.
Pros:
- Leveres med batteri og lader, derfor lav samlet pris
- Batteriet er del af Boschs ‘Power for all’-teknologi, hvilket betyder, at
- Batteriet kan anvendes til en del forskelligt elværktøj fra Bosch, og
- Batteriet giver samtidig masser af kræfter til at løse mange opgaver
- Du kan tilkøbe forskellige klinger, så
- Du kan arbejde i både træ, gips og metal med samme redskab
- Lav vægt, så du reelt kan bruge den med kun én hånd
Cons:
- Grensaven har ingen forlængerstang, så den kan ikke benyttes til trækroner, uden du skal op at stå på en stige
Derfor skal du vælge Bosch Keo 18V
Med denne Bosch får du først og fremmest en meget kraftfuld elektrisk grensav, der gør det muligt at skære grene på helt op til 80 mm i diameter.
En sådan elektrisk sav til grene gør det nemt at beskære – så længe det du vil beskære, altså kan nås fra jorden. Til gengæld er saven meget let, den vejer kun omkring 2 kg, så du kan betjene den med kun én hånd. Som havesav er den glimrende, fordi du kan arbejde længe med den uden at blive træt.
Desuden kan saven anvendes til andre opgaver også indendørs i boligen. Hvis du tilkøber ekstra klinger, så du foruden træ også kan arbejde i gips og metal, får du et meget bredt anvendeligt redskab. Du får mulighed for at udføre det meste savearbejde til gør-det-selv-jobs både ude og inde, med kun ét enkelt redskab. Super kvalitet til god pris.
# 3 Makita DUA300Z – Bedste premium grensav
Makita er kendt for kvalitet, og denne grensav bekræfter det gode ry. Bedste kvalitet, masser af kræfter fra to 18V batterier. Solid grensav, du får glæde af i mange år.
Pros:
- Kraftfuld grensav på 2 X 18V
- De to 18V batterier i serie giver dig lang tid til at arbejde uden afbrydelse
- Mulighed for ‘power boost’ fra de to batterier, når du har brug for ekstra kraft
- Ved almindelig brug klarer de to batterier beskæring i timevis på en enkelt opladning
- Kulfri motor med lang levetid
- Automatisk kædesmøring
- Veldesignet stangsav med samlet længde på godt 2 meter
Cons:
- Batterier og lader tilkøbes separat, samlet pris i den høje ende
- Forholdsvis tung (6.8 kg)
Derfor skal du vælge Makita DUA300Z
Dette er en grensav i den absolutte topklasse. Du får masser af kræfter til beskæring af både buske og træer i haven. Alt er af bedste kvalitet, fra den kulfri motor med lang levetid til de to greb henholdsvis for og bag på redskabet.
Grebene er perfekt placeret og har såkaldt ‘softgrip’, og vibrationerne i de to greb er ret beskedne. Alt dette gør det komfortabelt og lettere at arbejde med beskæring overalt i haven.
Den høje kvalitet for både motor, klinge og batterier giver dig en beskæresav, du vil få glæde af i rigtig lang tid fremover. Desuden er der den fordel, at Makitas nye batterier, altså typen her i denne model beskæresav, passer til de fleste af Makitas batteridrevne redskaber både til udendørs og indendørs brug.
Batterierne kan derfor ses som en investering, du kan få glæde af på flere måder. Topkvalitet du kan bruge langt ud i fremtiden.
#4 Dewalt DCMPS567N – Bedste kraftfulde grensav
Beskæresav fra Dewalt med styrken til beskæring af grene med tykkelse på op til 100 mm i diameter. En kraftfuld motorsav på batteri, monteret på en knap 3 meter lang stang.
Pros:
- Kraftfuld grensav med 18V XR-batteri, der giver
- Stor styrke og lang ubrudt arbejdstid
- Lav vægt (4.5 kg inklusive batteri)
- Længde i alt 3 meter med forlængerstang
- Kulløs kvalitetsmotor
Cons:
- Forlængelse af skaftet sker ved indsættelse af et mellemstykke, og det er lidt bøvlet
Derfor skal du købe Dewalt DCMPS567N
Denne grensav er først og fremmest praktisk, fordi den har et virkelig godt batteri og en meget effektiv motor. Dette betyder, at du har styrke til beskæring af grene på op til 10 cm i diameter, og det er altså meget for en batteridreven beskæresav.
Samtidig er batteriet så effektivt, at det fuldt opladet kan præstere op til 55 sådanne beskæringer af grene på 10 cm i diameter.
Du kan således arbejde i haven i lang tid, mellem hver opladning.
At saven ikke vejer meget, gør, at du ikke bliver træt. Samtidig giver forlængerskaftet og hovedets vinkling god manøvredygtighed, så du kan udføre beskæring i stor højde. Saven giver en samlet rækkevidde på omkring 4.5 meter.
Saven har automatisk kædesmøring, så du heller ikke her bliver afbrudt i arbejdet. Den kulfri motor og den automatiske kædesmøring giver minimal vedligeholdelse. Du får en grensav, der holder i mange år.
Hvad kan en grensav bruges til?
En grensav er en lille sav, der bruges til beskæring af buske og træer. En grensav kaldes også en beskæresav, og den er beregnet til beskæring overalt i haven.
En grensav findes som manuel sav uden motor, og som batteridreven motorsav. Begge typer kan som oftest sættes på et forlængerskaft, så saven kan bruges til beskæringer af grene i trætoppe, eller på buske nede ved jordoverfladen. Du vælger efter dine behov for at beskære grene.
Sådan vælger du den bedste grensav
Hvilke grene skal du have beskåret i haven? Hvor tykke er de grene? Hvor svært tilgængelige er de grene, der skal beskæres? Er det tykke grene, sidder de højt oppe? Er det tynde grene, der sidder ved buskens rødder?
Til små opgaver i normal arbejdshøjde er der en vis fornuft i at vælge en grensav uden motor. Hvorimod der er en vis fornuft i at vælge en kraftig batteridrevet grensav med teleskopskaft, når du skal beskære tykke grene højt oppe i et træ.
Du bør vælge en sav af god kvalitet, dels fordi en sådan sav fungerer bedre, dels fordi den holder længere. Det gælder for save både med og uden motor.
Grensav uden motor
Grensave uden motor findes i stort udvalg. Det er naturligvis billigere at købe en grensav uden motor end med motor, og det er ofte fint til mange typer beskæringer at benytte grensav uden motor.
En sådan grensav er let at bære omkring, den larmer ikke og bruger ikke energi.
Motorløse grensave kan varieres meget i udformning, så de bliver rarest at bruge, blandt andet findes der en lang række forskellige greb.
Beskæresav eller grensav?
En beskæresav er det samme som en grensav.
Save til beskæring af højtsiddende grene kaldes også topsave. Den slags save, uanset navnet, er beregnet til beskæring overalt i haven, både buske og træer, hvad enten nede ved jordoverfladen, imellem grene på buske, eller højt oppe i trækroner.
Til de små grene på buske og små træer, er det ofte fint med en manuel grensav uden motor.
Hvor stor skal en grensav med batteri være?
For grensave med batteri er det mest almindelige, at klingen måler fra 20-30 cm i længden, så du kan komme til mellem grenene i buske og træer.
Fidusen med denne type save er jo netop, at de skal være handy, lette, så de er nemme at komme omkring med i haven, og så der er plads til. at de kan komme ind de steder, hvor der skal beskæres.
Klingen bør derfor ikke være for stor, på nogle modeller kan saven endda foldes sammen som en lommekniv.
Hvor meget bør en grensav veje?
Det er vigtigt, at en grensav ikke vejer ret meget. Når du går omkring i haven og arbejder, er det jo rarest ikke skulle bære på et alt for tungt redskab. Specielt når du bruger din grensav til at beskære grene højt oppe i et træ, er det selvfølgelig bedst, at du ikke bliver hurtigt træt. Når en grensav er monteret på et forlængerskaft, kan det være tungt at balancere med stangen. En grensav skal for de fleste brugere helst ikke veje mere end 4-5 kg.
Hvor store grene kan grensave klare?
Det mest almindelige for batteridrevne grensave er, at de har styrke til at save grene på mellem 60-100 cm over. Det afhænger dels af hvilket batteri, redskabet har, dels af kvaliteten af klingen.
Er klingen af hærdet stål og har tænder i begge retninger, og kombineres dette med et kraftfuldt batteri, kan en sådan type sav klare grene på op til 100 cm i diameter. For grensave uden motor afhænger det også af typen af klinge, og så selvfølgelig af dine armkræfter.
Er det nødvendigt at have en grensav med teleskopskaft?
Et teleskopskaft betyder reelt, at skaftet kan skydes ud og forlænges. Nogle modeller har i stedet et mellemstykke til at sætte i din sav. Begge dele fungerer fint til at forlænge redskabet, når det er nødvendigt.
Teleskopskaftet er blot lettere at have med at gøre. Noget andet er, at du i arbejdet i haven jo ikke hele tiden har brug for et langt skaft på din sav. Skaftet skal derfor være til at tage af, uanset hvilken type skaft det drejer sig om.
Håndtag og greb
Det er vigtigt, at din sav har gode håndtag og greb, når du skal arbejde i haven. Dette gælder uanset om din sav er med eller uden motor. Et godt håndtag bør selvsagt give dig et godt greb om din sav, hvilket først og fremmest vil sige, at du ikke mister kontrollen over din sav.
Især for de batteridrevne save er det også et spørgsmål om sikkerhed, at du har et solidt greb om din sav. Et godt håndtag betyder desuden, at det er komfortabelt og gør arbejdet lettere for dig, når du beskærer grene i haven.
FAQ
Hvilken grensav er bedst i test?
Den bedste grensav i test er Ryobi OPP 1820, fordi den tilbyder mest til prisen. Den er nem at arbejde med, den er let, den er velkonstrueret, og den har lang rækkevidde. Samtidig kan du benytte batteriet til alle slags el-redskaber I Ryobis One Plus-serie. Automatisk kædesmøring giver minimal vedligeholdelse.
Hvornår på året er det bedst at beskære?
Naturen går som bekendt i ring efter årstiderne. Men det er ikke alle vækster, der har den samme rytme. Nogle har bedst af at blive beskåret om sommeren, andre om vinteren. Tjek derfor de buske og træer, du vil beskære og undersøg da for hver enkelt, hvornår det er bedst at beskære netop den vækst.