Gulvafhøvling – Hvad, hvorfor & hvilke type trægulve? (Gør det rigtigt)

Hvis dine træguvle er blevet lidt ældre, vil slid og skidt nok have gjort gulvene triste at se på. Her er afslibning af gulvet en løsning som du kan gøre selv. Men ofte er gulvet måske for slidt til at en gulvafslibning vil hjælpe. Her kan du skabe et mere levende og flot gulv ved at give en gulvafhøvling.

For afhøvling af gulve skal du bruge en fagmand for det bedste resultat. Afslibning kan du gøre selv, men gulvafhøvling kræver at du kan bruge maskinen korrekt. Hvis du håndterer den forkert kan det betyde, at du skal have et helt nyt gulv.

Hvad, hvorfor og hvilke typer af trægulve kan du afhøvle? Det finder du svar på her.

Hvad er afhøvling af gulve?

En afhøvling af gulvet betyder, at du fjerner meget mere træ end du gør ved at bruge den normale slibning af gulvet. Her sker det ved at der bruges en type knive ved afhøvling. Mens slibning foregår med sandpapir.

Hvis du har dyb farveforskel i lak og træ, store ujævnheder eller måske skæve gulvbrædder, er en gulvafhøvling nødvendig. En gulvafslibning kan dog i langt de fleste tilfælde godt klare opgaven.

En gulvbehandling kræver, at du slutter af med en finslibning og efterbehandling af olie, sæbe, lud eller måske lak. Til at høvle gulvet bruger du en gulv afhøvlingsmaskine der kræver en fagmand i forhold til maskinen der bruges til at slibe gulvet.

Gulvafhøvlingsmaskine?

Maskinen der høvler gulvet, er udstyret med valse hvor der sidder små knive på. Disse bruges til at høvle gennem træet i dybden. Her er dybden ca. 2-4 mm. som der bliver høvlet af det øverste lag. Ved en gulvafslibning bliver der ofte ikke taget ret meget.

Maskinen kan lejes i de fleste byggemarkeder som Bauhaus, Silvan, Xl-Byg m.m. men det er en maskine der er svær at bruge, især hvis du aldrig har prøvet det før. Hvis du bruger maskinen forkert bare i et lille område, kan det betyde, at du faktisk bliver nødt til at udskifte gulvet – Eller se på det ødelagte gulv fremefter.

Hvorfor vælge en gulvafhøvling?

Hvis dit trægulv er gammelt og meget slidt, vil en afhøvling give nyt liv til gulvet som en gulvafslibning nok ikke kan. Gulvet vil blive lysere og give hele rummet et helt nyt liv. Helt ligesom du får et mere plan og flot gulv uden ridser, mærker, ujævnheder og andet.

Til hvilket trægulv?

Du kan ikke afhøvle alle typer trægulve. Hvis gulvet har været afslebet mange gange, er der måske ikke lag nok til at du kan høvle 2-4 mm. ned. De typiske trægulve som du kan afhøvle er massive trægulve, parketgulve og lamel gulve der har et slidlag op til 4-5 mm.

Laminat gulve kan ikke afhøvles, da slidlaget kun består af plastiklaminat.

Efterbehandling?

Når gulvet er blevet afhøvlet, skal det ofte efterbehandles med mindre du ønsker et ubehandlet trægulv. Ubehandlet trægulv bliver dog hurtig slidt og plettet, så derfor har du heldigvis forskellige muligheder for efterbehandling. Her vil olie eller lakering ofte være de anvendte muligheder. Fernis eller lak giver det glatte og skinnede udtryk, hvor olie beholder mere af træets glød.

Hvad koster gulvafhøvling?

Prisen på afhøvling af gulvet vil logisk være varierende alt afhængig af krav og udfordringer til opgaven. Her vil en standardbehandling af et plankegulv nok koste omkring 5.000 kr. for omkring 50 kvm. Alt afhængig af antal kvadratmeter kan prisen blive billigere jo større gulvet er.

Afslibning af dørtrin vil koste ekstra pr. dørtrin. Her kan prisen være omkring 150-200 kr. pr. dørtrin.

En kommentar til “Gulvafhøvling – Hvad, hvorfor & hvilke type trægulve? (Gør det rigtigt)”

Der er lukket for kommentarer.