Hækkeklipning er nødvendigt at gøre mindst én gang om året. Nogle hæktyper skal klippes flere gange om året. Det kommer an på, hvilken type hæk, der er tale om. Det er også forskelligt, hvor meget du kan klippe din hæk.
Nogle hæksorter kan tåle en kraftig beskæring og sender nye skud ud direkte fra stammen, andre vil aldrig komme sig, hvis du beskærer den for meget. Derfor er det altid vigtigt at trimme hækken ud fra den sort, den er.
Der er dog nogle tips, der gør sig gældende for alle hække, hvorfor du kan få en god basisviden ved at læse med i vores artikel. Vi kommer ind på forskellige hæktyper, værktøj og hvordan du bedst klipper din hæk.
Hvornår skal hækken klippes?
Gennem tiden er der mange, der har prøvet at opstille huskeregler for, hvornår det er bedst, at du klipper hækken.
En populær regel siger, at du skal klippe hækken inden Sankt Hans. Det er dog umuligt at lave fælles regler for hækklipning, da det er forskelligt, hvornår de forskellige hækplanter har bedst af at blive klippet. Nederst i artiklen finder du et afsnit om, hvordan de mest almindelige hækplanter i Danmark skal håndteres.
Det er en god ide at ordne din hæk en dag, hvor det er overskyet, så solen ikke svider de nyklippede grene.
Hvor mange gange om året skal jeg klippe hæk?
En eller to gange om året er nok til de fleste hække. Det kommer an på sorten. Nogle typer kan klare tre gange, hvis du er meget perfektionistisk.
Tips til at hækkeklipning
Når du klipper din hæk, skal du fjerne de nye skud, der er kommet inden for det seneste år siden sidste klipning.
Når du trimmer hæk, bør du altid starte fra bunden og slutte af med at klippe toppen. Dermed undgår du, at de afklippede grene falder ned på den del, du ikke har taget endnu.
Det hjælper dig også til at gøre hækken bredere forneden og smallere foroven. Det er både vigtigt for, at den nederste del af hækken får sol, og at toppen ikke bliver for tung, når der falder sne på den.
Sådan sikrer du samme højde under klipningen
Når det kommer til toppen, er det vigtigt, at du sørger for, at hækken får den ønskede højde. Er du urutineret eller perfektionist, kan du sætte markører som bambuspinde op cirka hver tredje meter. De skal være højere end den ønskede sluthøjde. Mellem pindene sætter du en snor i det niveau, du ønsker, hækken skal have. Den kommer til at være din rettesnor under arbejdet, så du kan sikre, at hækken bliver ensartet.
Er du mere rutineret – eller bare ikke så perfektionistisk – kan du klippe din hæk efter øjemål. I det tilfælde er det vigtigt, at du løbende træder nogle meter væk fra hækken, så du kan sikre, at den bliver ved med at have nogenlunde samme sluthøjde hele vejen hen.
Hvad med de afklippede rester?
Klipningen af hæk giver en del haveaffald. En måde at slippe af med det på er at klippe det i mindre stykker, som du lægger på jorden under hækken. Dermed bliver det langsomt omdannet til kompost og afgiver næring.
Alternativt kan du have et stort stykke stof eller en presenning liggende klar, som du kan rive de afklippede grene op på. Du kan derefter komme dem i kompostbunken, gerne lægge dem i lag mellem andet haveaffald, eller køre dem hen på genbrugspladsen.
Pas på fuglereder
Inden du ordner din hæk, er det vigtigt, at du sørger for at holde øje med reder. Mange fugle ynder at bygge reden i tæt buskads som en hæk i samme periode, som du også gerne vil klippe den.
Scan derfor for reder, inden du går i gang med at klippe den, eller vent til starten af august med, så du er sikker på, at fuglene ikke længere bruger reden i din hæk.
Større beskæring af hækken
Er din hæk blevet for bred eller for høj, har den brug for en større beskæring. Igen skal du være opmærksom på, hvilken form for hæk du har, da det er forskelligt, hvad de forskellige typer kan tåle, når hækken beskæres.
Nogle hæksorter som taks kan klare en beskæring helt ind til stammen. Andre hække, som thuja, vil ikke kunne skyde fra de brune grene inde i midten, mens buksbom vokser for langsomt til at komme igen efter en kraftig beskæring.
Typisk er det også vigtigt, at du går langsomt frem, når din hæk skal beskæres. Vil du gøre hækken smallere, bør den ene side derfor beskæres et år, mens du venter et eller flere år med beskæring af toppen og den anden side. Det giver din hæk tid til at komme sig.
Sådan vælger du det rette værktøj
For at få en god oplevelse, når du ordner hæk, skal du have det rette værktøj. Der er din hækkeklipper helt central.
Har du en lille hæk, kan du nøjes med en hækkesaks. Den er også god til at klippe en hæk med store blade.
Har du en større hæk, vil du dog være bedst tjent med en elektrisk hækkeklipper. Der kan du vælge mellem en med batteri, en, der kører på benzin og en med ledning. Der er fordele og ulemper ved alle tre:
- En hækkeklipper med batteri er mere fleksibel, men også tungere, hvorfor du enten kommer til at holde flere pauser eller har brug for flere armmuskler for at bruge den.
- En hækkeklipper med ledning er ikke lige så tung. Du kan derfor arbejde i længere tid, men ledningen kan nemt komme i vejen. For at sørge for, at du ikke kommer til at skære ledningen over, kan du komme den gennem dit ærme eller lægge den over skulderen. Dermed får du bedre styr på den.
- En hækkeklipper med benzin er kraftig og kan derfor klare større grene, men er også mere larmende, kan føles tung og er dyr.
Andet udstyr du har brug for til trimning af hæk
Udover en hækklipper har du også brug for:
- En rive til at samle de afklippede grene sammen
- Handsker
- Sikkerhedsbriller
- En presenning eller lignende til at samle afklippede grene
- Bambuspinde eller lignende til at bestemme højden
- Snor til at sætte mellem bambuspindene
- Ørnenæb til en ekstra tyk gren
Hækklipning af mest almindelige hækplanter i Danmark
Selvom vi i Danmark har forskellig smag i hæk, er der nogle sorter, der går igen. Vi kommer ind på trimning af de mest almindelige af dem.
Ligusterhæk:
Ligusterhæk er hurtigtvoksende og skal derfor klippes to gange om året. Det bør du gøre om sommeren i starten af juni og igen i august. Hvis liguster ikke bliver trimmet, vil den blive meget ranglet, og grenene vil derudover blive så tykke, at det kan være svært at klippe dem over.
Har din ligusterhæk vokset sig for bred, kan du beskære den fra marts til maj. Ligusterhækken har bedst af at blive beskåret over flere år. Start derfor med den ene side af ligusterhækken og vent derefter et eller flere år med at beskære den anden side.
Bøgehæk:
Bøgehækken beholder sine blade om vinteren, men de visner. Den behøver ikke at blive trimemt mere end en gang om året, men kan det godt. I det tilfælde bør du klippe den om foråret og sommeren, dog ikke senere end august. Klipper du den kun en gang, skal du gøre det i juli.
Vil du beskære din hæk af bøg, skal du sørge for ikke at gøre det for meget. Bøgen kan ikke skyde direkte fra roden og har brug for tid til at komme sig, når den er blevet beskåret.
Thuja:
En thuja bør du også klippe af en til to omgange på et år. Du kan gøre det fra maj og hen på sommeren til sidst i august. Ikke om efteråret.
Den tåler ikke kraftig beskæring, da den ikke kan skyde fra det grønne ved. Du skal derfor være varsom med at beskære den. Vil du det, kan det foregå fra juni til september. Er der kommet frostskader på grenene i løbet af vinteren, kan du fjerne dem i marts.
Taks:
Din takshæk skal klippes af to omgange, en gang i april-maj og en gang i august eller ind i efteråret i september. Taks kan tåle at blive beskåret meget, og du behøver derfor ikke at være lige så forsigtig. Du bør gøre det i løbet af sommeren, slutningen af august er ideel.
Buksbomhæk:
Buksbom er en af de stedsegrønne hække, der har blade om vinteren. Du bør klippe den ad to omgange, en gang om foråret og en gang i sensommeren eller om efteråret. Dog ikke senere end september, da du risikerer, at de nyklippede grene får frostskader.
En buksbomhæk kan ikke tåle, at du beskærer den kraftigt, da den vokser langsomt.
FAQ
Hvornår klipper man bøgehæk?
En bøgehæk har kun brug for at blive klippet en gang om året. I det tilfælde bør du gøre det i juli. Du kan dog også trimme den i både juni og august, hvis du ønsker en tættere hæk.
Hvornår må man klippe hæk?
For alle hæktyper gælder, at du bør klippe dem, inden efteråret kommer. Præcis hvornår afhænger af sorten. Sorter, der skal trimmes ad to omgange, har typisk brug for om foråret og i sensommeren.
Er der regler for hvor høj hække må være?
Hække må være så høj som du og din nabo bliver enige om. Hvis I ikke kan blive enige, må den max være 2 meter høj.
Hvordan skal man klippe hæk?
Det er nemmest at klippe oppe fra og ned. Afhængigt af hvor tykke grenene er, kan du bruge forskellige redskaber som motorsav, hækkeklipper, grensaks og ørnenæb til at beskære den.
Hvor lav må man klippe hækken ned?
Hvis du deler den med din nabo, skal I være enige om højden, høj som lav. Ellers er reglerne 1,8-2 meter i højden. Hvis det er din egen, er der ingen lovkrav om højden.
Hvem skal klippe toppen af hækken?
Som udgangspunkt skal du og din nabo dele udgifter til at vedligeholde hæk mod skel. Du skal selv stå for at trimme den del, der vender ind mod din grund og så deles i om toppen eller udgifterne hertil.