Haverenovering – Gode råd til renovering/ombygning af haven

Bor du i et efterhånden gammelt hus hvor haven måske også har set bedre dage? Måske du har købt et nyt eller gammelt hus der trænger til nyt haveanlæg? Det kan være du bare trænger til forandring i haven?

Hvad end grunden er, så kan du bruge et par gode råd til renovering/ombygning af haven. Alt afhængig af opgaven, kan en entreprenør som, står for gravearbejde og jordarbejde, være den smarte fagmand der sparer dig meget tid og flid.

At omlægge eller anlægge en ny have kan være en stor opgave. Omfangsdræn, regnvandsfaskiner, gravearbejde, sand, sten, terrasse, beplantning, haveskur og andet, kan ofte være uoverskueligt. Her kan en anlægsgartner komme belejligt både i anlæggelse og design fasen.

Få 3 uforpligtigende tilbud på opgaven ved 3byggetilbud – nemt og hurtigt

få tilbud på en anlægsgartner

 

Haverenovering design

En ting er at blive enige om at haven skal ændres. En anden ting er, hvad skal haven ændres til?

Du/i skal logisk nok først og fremmest finde ud af, hvilken type have det er i ønsker nu og fremadrettet. Den nye have er forbundet med arbejdsopgaver, hvilket især gør sig gældende hvis du vælger mange planter, buske, træer, bede og endda træværk. For alle disse ting skal vedligeholdes helt ligesom græsplænen skal slås jævnligt.

Tag en beslutning om hvordan i vil bruge haven fremadrettet, hvor det vigtige er, om i vil bruge masser af tid på at luge mange bede, beskære og klippe til.

Design fasen er noget nemmere at overskue og få klaret, når der er en fast linje i hvad den skal være. Mindre vedligeholdelse kræver mere græs, sten og masser af bunddække.

Se også: Gode tips til anlæg af din have

Hvordan du omlægger haven?

Den smarte måde når du har lavet en klar plan på, hvordan haven skal se ud, er at dele opgaverne op. Frem for at grave lidt her, køre lidt sand på der, så start det centrale sted og arbejd dig ud herfra. En have er som regel delt op i mange forskellige dele, hvor udgangspunktet er det vigtigste – terrassen.

Indkørsel og havestier er selvfølgelig også ret centrale dele, med dog kun ved nybyggeri. Her er indkørsel selvfølgelig det der anlægges først. Men i haven er terrassen det bedste sted at starte ud. Vælg terrasse af sten?

Hvis du får anlagt terrassen, er det nemmere for dig at få de rigtige mål og proportioner i resten af haven i forhold til de forskellige ”rum” der skal anlægges. Efter terrassen kan du anlægge havestier, som er nemmere at anlægge før bede og andet.

 

Materialer?

Hvilket materialer der skal bruges til stier, terrasse, bede med mere, er noget du skal finde frem til i designfasen, og få bestilt hjem så du ikke skal vente på levering af f.eks. nye sten til terrassen.

Materialer til terrassen kunne være sandsten, klinker, skifer, brosten, chaussésten eller betonfliser. Muligheder er mange, hvor forskellige farver eller størrelser kunne skabe det æstetiske snit over haven.

Til stier er stenmel, perlesten eller slotsgrus ofte anvendt, hvor grus er vandgennemtrængeligt til afledning af regnvand.

Trapper kan anlægges i beton eller natursten hvilket også gør sig gældende til støttemure. En mur i det naturlige look, hvis det er denne have du ønsker, kan laves med kampesten.

En kommentar til “Haverenovering – Gode råd til renovering/ombygning af haven”

Der er lukket for kommentarer.