Havevander – Den bedste havevander 2022

1

Gardena Oscillating Sprinkler Aquazoom

Med Gardena havevander kan du give en meget præcis og effektiv vanding af op til 350m2.

Tjek prisen →
TESTVINDER
Billigste pris Forhandler
Gardena Oscillating Sprinkler Aquazoom 229 kr. 10-4
Kaercher Multifunction sprinkler
Gardena Comfort Large Area Irrigation Aquacontour Automatic 1.378 kr. Proshop.dk
Gardena Oscillating Sprinkler Aquazoom Compact
Hozelock Round Sprinkler 349 kr. Frishop.dk

Prissammenligning i samarbejde med  Pricerunner Logo

 

Den bedste havevander sikrer en effektiv og økonomisk vanding af din have, så du kan nyde det dejlige syn af en frodig og grøn have.

Selvom vi i Danmark har ret høje nedbørsmængder, så skal haven stadig vandes i de varme måneder. De seneste års klimaforandringer og dertilhørende tørkeperioder har bestemt ikke gjort behovet for ekstra vanding mindre.

Som haveejer er  der ofte nok at se til og en god havevander kan spare dig for masser af tid og tilmed også på vandregningen, da de giver en mere effektiv vanding. Men hvilken type havevander passer så bedst til lige netop din have? Det vil vi forsøge at give dig svar på her i vores havevander test.

Vi har undersøgt markedet og fundet frem til de bedste havevandere, der med garanti vil blive din nye bedste haveven. Vi har sammenlignet modellernes egenskaber og opstillet deres fordele og ulemper, som du nemt kan få overblik over i vores sammenligningsmodel.

I vores købsguide kan du blive meget klogere på alt det du bør overveje inden du køber en ny havevander.

Gardena Oscillating Sprinkler Aquazoom#1 Gardena Oscillating Sprinkler Aquazoom – Bedst i test

Med Gardena havevander kan du give en meget præcis og effektiv vanding af op til 350m2.

Fordele

 • Frostsikker
 • Mange indstillingsmuligheder
 • 28-350m2 areal – god til større arealer

Ulemper

 • ikke så god til højbede

 

Derfor skal du vælge Gardena Oscillating Sprinkler Aquazoom

Denne havevander er et super godt valg til dig med en stor have, da den effektivt vander helt op til 350m2.

Havevanderen er af typen vippevander og rækkevidden kan indstilles mellem 7-21 m, alt efter din haves indretning og behov. Hvis du kun ønsker at vande den ene side kan dette justeres samtidig med at vandstrømningshastigheden også kan reguleres.

Dette giver en meget effektiv og økonomisk vanding af haven.

Havevanderen monteres direkte på haveslangen og placeres alt efter behov. Sprinkleren er udstyret med et filter, der sørger for at der ikke kommer skidt og snavs ind i dyserne. Derfor er denne havevander utroligt nem at rengøre, da du blot tager filteret ud og skyller under vandhanen.

Kaercher Multifunction sprinkler#2 Kaercher Multifunction sprinkler – Bedste billige

Denne sprinkler fra Kaercher vander effektivt de mindre haver og har hele 6 forskellige dyser med hver deres vandingsmønster.

Fordele

 • Flere indstillinger
 • Løkke til ophæng

Ulemper

 • Ikke så velegnet til større arealer

 

Derfor skal du vælge Kaercher Multifunction sprinkler

Hvis du har en mindre have der ikke stiller de store krav til vandingen er denne havevander et oplagt valg. Med et max areal på 78 m2 er de fleste haveejere dækket ind, særligt hvis din have hovedsageligt består af en græsplæne.

Hvis du har forskelllige bede og afgrænsede arealer, hvor behovet for vanding varierer vil de seks vandingsmønstre i denne højst sandsynligt ikke kunne dække dit behov.

Gardena Comfort Large Area Irrigation Aquacontour Automatic#3 Gardena Comfort Large Area Irrigation Aquacontour Automatic – Bedste premium

Fordele

 • kan fastgøres til plænen
 • individuel vanding
 • Mange indstillinger
 • Smart tastatur

Ulemper

 • laver huller i græsplænen

 

Derfor skal du vælge Gardena Comfort Large Area Irrigation Aquacontour Automatic

Med denne Gardena havevander får du et automatisk vandingsanlæg, der sikrer en effektiv og jævn vanding af hele din have.

Havevanderen kommer med et meget brugervenligt tastatur, der gør det nemt at indstille både rækkevidde og vandingsretning.

Sprinkleren kan forprogrammeres til op til 50 positionspunkter, så du kan give en meget præcis vanding forskellige steder i din have.

De bløde plastikdyser på sprøjtehovedet er med til at sikre den jævne vandfordeling og en stabil vandstrøm.

Gardena Oscillating Sprinkler Aquazoom Compact#4 Gardena Oscillating Sprinkler Aquazoom Compact – bedste til blomsterbede

Her får du en automatisk havevander der er særligt god til havens blomster og blomsterbede. De mange indstillingsmuligheder er med til at sikre en jævn vanding uden vandpytter i bedene.

Fordele

 • God til blomster og bede
 • Mange muligheder for indstilling af sprinkleren
 • Passer til mellemstore områder på 9 – 216 m2
 • Frost og UV-sikker
 • Nem rengøring af filter

Ulemper

 • ikke velegnet til meget store arealer

 

Derfor skal du vælge  Gardena Oscillating Sprinkler Aquazoom Compact

Hvis du har en forkærlighed for smukke blomster og din have er udstyret med flotte bede, så er denne havevander det oplagte valg til dig.

Sprinkleren kan indstilles til en rækkevidde mellem 3-18 meter og sprøjtebredden mellem 3-12 meter, så du kan vande lige præcis der hvor behovet er.

Vippefunktionen kan ligeledes programmeres til kun at vande en side i stedet for at vippe frem og tilbage. Koblingen til en haveslange sker utroligt nemt, så du hurtigt er i gang med vandingen.

Hozelock Round Sprinkler#5 Hozelock Round Sprinkler – Bedste havevander til sarte planter

Med Hozelock cirkelsprinkler kan du sikre en korrekt og effektiv vanding af både græsplænen og sarte vækster og blomster.

Fordele

 • kan tilpasses sarte planter og spirer
 • 2 sprøjtehastigheder
 • Vanddreven motor
 • kan vande i hel- eller halv cirkel

Ulemper

 • efterlader et hul i græsplænene

 

Derfor skal du vælge Hozelock Round Sprinkler

Hvis du dyrker mange planter eller fx har en køkkenhave du sætter nye spirer ud i hvert år, så er denne havevander fra Hozelock et rigtig godt valg til dig.

Den kan nemlig tilpasses de sarte spirer, så den sender en vandtåge ud fremfor en stråle, der vil kunne ødelægge de nye spirer.

Sprinkleren kan vande større områder helt op til 314 m2 med op til 20 m i diameter.

Sådan vælger du den bedste havevander til dig

Når det kommer til havevanding og det at finde den helt rigtige havevander, så er der nogle ting du bør overveje.

I nedenstående købsguide vil vi forsøge at gøre dig klogere på de forskellige typer af havevandere, og give dit et par tips med til hvordan du bedst kan vande haven.

Hvorfor investere i en havevander?

Som haveejer er noget af det allerbedste at kigge ud på en frodig og grøn græsplæne eller at gå rundt mellem glade træer og blomster. Hvis du tilmed er den heldige ejer af en køkkenhave, så er vandingen ekstra vigtig for at få en god høst af grøntsager.

Selvom vi ofte klager over regnen her til lands, så skal haven alligevel have ekstra vand.

DIn have behøver ikke at være ret stor før det bliver til rigtig mange ture frem og tilbage med en vandkande eller en masse vandspild med vandslangen.

Modsat fx siveslanger har vandspredere med sprinklere en meget stor rækkevidde.

Med en sprinkler til haven kan du vande når og hvor du vil uden selv at skulle gøre andet end at tænde for vandet og flytte havevanderen efter behov.

En havevander er både effektiv og sparer dig for unødvendigt vandspild.

Læs med videre i følgende afsnit og bliv meget klogere på alle fordelene ved en vandspreder.

Typer af havevandere

Der findes overordnet to typer af vandspredere med sprinklere. Begge typer er effektive og vil gøre din havevanding lettere. Der er dog alligevel nogle små forskelle som gør, at de hver især er bedre egnet til forskellige former for vanding.

Vippevander

Vippevanderen er den originale havevander. Mange husker den som en del af deres barndoms somre, hvor den blev sat op i haven når solen bagte ned og alle børn og barnlige sjæle trængte til at blive kølet ned. Modellen har ikke ændre udseende siden dengang, men den er ikke blevet mindre effektiv.

En vippevander har et aflangt vippehoved med en masse små huller på en række. Når vippevanderen tændes kommer vandet ud af hullerne.

Vippevanderen giver mulighed for at bestemme, hvor stort et område du vil vande på en gang. De fleste modeller har en rækkevidde omkring 20 m, hvis den indstilles til at vande begge sider.

Den kan også indstilles til færre meter, hvis du fx har en mindre have. Vippevandere er særligt egnede til græsplæner, køkkenhaver og bede, hvor du gerne vil kunne kontrollere hvor vandet rammer.

Fordele ved vippevanderen

 • Giver en meget jævn vanding
 • God til arealer på mellem 28 og 350 m2
 • Velegnet til firkantede og rektangulære områder som græsplæner, køkkenhaver, bede
 • Den er stadig lige  sjov for børn at lege under på en varm sommerdag når solen står højt

Cirkelvander

En cirkelvander er en rund sprinkler som kobles direkte til haveslangen. Lige som vippevanderen kan den flyttes rundt efter behov. Do bliver den ofte, modsat vippevanderen, fæstnet til græsplænen med et eller flere små spyd.

Med en cirkelvander kan du indstille sprøjtedyserne, så vandingen tilpasses din have. Det betyder også at du får funktioner som forstøver og stråle.

Forstøverfunktionen er særligt godt til køkkenhaver, hvor der ofte er små sarte spirer og sarte blomster.

Strålefunktionen giver en effektiv gennemvanding af større områder der trænger.

På cirkelvanderen kan du justere retningen på vandet mens en specielt designet turbine drejer omkring dysen og sørger for at vandet fordele jævnt over hele det ønskede område.  Selvom en cirkelvander er velegnet til hele haven, så er den særligt god til blomsterbede, hvor forstøverfunktionen sikrer at du ikke får ødelagte blomsterstande.

Fordele ved cirkelvanderen

 • Giver en jævn og skånsom vanding med flere indstillingsmuligheder
 • Vander effektivt både store og små haver
 • Dækker op til  300m2

Gode råd til vanding af haven

Når det kommer til vanding af haven, er det en god idé at følge nogle simple råd. Der er ikke nogle faste regler men du vil opnå den mest effektive vanding og en frodig have ved at overholde nogle retningslinjer.

I sidste ende er det dig selv der bestemmer, hvornår din have skal vandes men som andre levende mekanismer afhænger din haves behov for vand også at udefrakommende faktorer såsom; årstid, planten selv, jordforhold og vejret.

Særligt om sommeren bør du huske at gennemvande haven. Det giver planterne de bedste vækstbetingelser, så de kan producere sunde og flotte blomster.

Fem gode råd til havevanding

 • Vand haven om aftenen: Når du vander din have sent om aftenen, når solen er på vej ned, fordamper vandet langsommere, end hvis du vander mens solen står højt.

Det betyder at planterne får meget større glæde af vandet, da de får en større mængde inden den fordamper.

 • Sørg for at holde en konstant fugtighed i jorden: Mange planter kan ikke tåle at jorden tørrer helt ud. Typisk har de det bedst med en konstant fugtig jord. Du skal blot sikre dig at jorden ikke er våd så rødderne rådner. Let udtørring mellem vandinger er bedre våd jord.
 • Giv blomsterbedet godt med vand: Blomster har godt af en meget grundig vanding. Det betyder at det bedst at vande dem meget grundigt hver gang men til gengæld ikke så ofte. En grundig vanding en til to gange om ugen bør være nok. I længere tørre perioder er det en god idé at mærke efter på jorden i mellem vandingerne. Hvis den stadig er fugtig behøver du ikke at vande ekstra.
 • Målret din vanding: Sørg for at vande godt rundt om planten og ikke kun omkring rodhullet. Jorden omkring planten skal være væddet igennem.
 • Undgå overvanding: Overvanding tvinger ilten ud af jorden og væk fra planternes rødder. Det betyder at dine planter vil trives dårligt. Hvis du gentagne gange giver for meget vand risikerer du også at rødderne begynder at rådne og planten dør.

 

Tip: Vand aldrig midt på dagen!

Undgå at vande din have midt på dagen – særligt hvis solen bager ned.

Det gælder alle planter, buske og blomster når vi siger at vanding og sollys ikke er en god kombination.

Vandet kan svitse bladene i solen og du risikerer grimme solskader, som planten måske ikke kan komme sig efter.

Hvis plantens rodnet ligger meget tæt på overfladen og måske endda kan ses med det blotte øje, så kan du risikere at rødderne bliver ‘kogt’ i varmen og den effekt der sker når det kolde vand rammer den solvarme jord.

Derfor bør du altid vande om sommeren når er gået ned og jorden er kølet en smule af. Da vil planterne også få det største udbytte af vandet.

Gode grunde til at bruge en havevander

Som tidligere nævnt er der mange gode grunde til at investere i en vandspreder til haven. Men vi lister dem alligevel her for et overskueligt overblik:

 1. En havevander klarer hurtigt vandingen, uanset din haves størrelse
 2. Den kan installeres nemt og bruges med det samme.
 3. Den kan kobles direkte på din haveslange.
 4. Du kan vande drivhuset med den
 5. Den kan vande hele køkkenhaven på én gang.
 6. Den er hurtig at flytte rundt efter behov
 7. Den vander effektivt og sikrer en frodig græsplæne, selv i tørkeperioder
 8. Den sparer dig for en masse tid
 9. Den vander din have mens du er på ferie
 10. Børnene vil elske en vandspreder på varme sommerdage.

FAQ

Hvilken havevander er bedst i test?

Den bedste havevander i test er Gardena Oscillating Sprinkler Aquazoom. Modellen udmærker sig ved at give en effektiv vandpredning, samt mulighed for at indstille vandingen. Læs resten af testen for flere detaljer om testvinderen og de andre testede modeller.

Kan en havevander kobles til en vandingsur?

Ja du kan med fordel koble din vandspreder til et vandingsur og skabe et havevandingssystem.