Højvandslukke – Tips til hvad, hvorfor og hvordan

Kloakken er en nødvendighed for boligen. Og når det regner stærkt udenfor, som virker til at ske oftere og oftere, så bliver kloaksystemet sat på overarbejde. Nogen gange kan kloakerne ikke følge med, og kloakvandet løber tilbage i rørene og kan give oversvømmelse i din kælder.

Hvad er højvandslukke og hvordan virker den? Det er spørgsmål som vi prøver at besvare her.

Hvad er højvandslukker?

En højvandslukker kommer til kloak, kloakrør, i brønd eller til toilet. Og skal bruges, hvis der kan ske oversvømmelser når der forekommer opstuvning. Det betyder at regnvand eller kloak løber tilbage i rørene og ud i lavtliggende toiletter eller afløb. Den bruges kun, når dit system ligger under vandlinjen for kloaken i vejen.

Du finder forskellige typer af højvandslukkere, som bliver defineret af hvilke afløbsintallationer de skal bruges til. Typen til fækalie holdigt spildevand er et lille kloakrør med to uafhængige klapper, hvor du betjener den ene manuelt. Den automatiske klap lukker selv, og giver en alarm om at der er opstuvning. Disse fungerer som en sluse. Og højvandslukke placeres normalt så tæt som muligt på gulvafløbet der skal beskyttes.

Rent fysisk er en højvandslukke bare et stump kloakrør med 2 klapper i, der fungerer som en sluse. ikke det store apparat der dog kan være besværligt at installerer. For der skal skal som regel ske en opbrydning af brønd eller gulv for installation.

Hvorfor vælge højvandslukker?

Som beskrevet, så blokerer en højvandslukke for at få kloakvand op igennem toilet eller afløb i din kælder. Med denne løsning får du også den billigste løsning til eventuelle problemer. Dog kan det koste 30.000 kr. at få monteret på toilettet, helt ligesom den kræver rengøring og vedligeholdelse en gang om året.

Toilet i kælderen?

Hvis du har toilet i kælderen, skal du bruge en speciel godkendt højvandslukke. På rør der fører spildevand fra toilet skal du bruge en CE-mærkede type 3 højvandslukker.

Med tilslutning af højvandslukker der kan lukkes elektrisk på den ene af de to klapper, skal du have mindst et wc mere i boligen, der samtidig ikke er tilsluttet samme ledning, som der er højvandslukker på.

Pris for højvandslukke?

En højvandslukke i sig selv kan købes fra 2.000,- kr. og op. Her finder du en Staufix højvandslukke til 2.200,- kr. Kessel modeller der faktisk er billigere eller Viega højvandslukkere til fækalieholdigt vand der er dyrere. Helt ligesom prisen for selve tilbageløbsstoppet varierer efter om det er til brønd eller toilet.

Det dyre pris kan være selve monteringen, som du skal bruge en autoriseret kloakmester til. Her kan timelønnen blive den dyre omkostning. Det gør sig især gældende ved montering af højvandslukker på toilet. Her kan det være nødvendigt at brække gulv op, monterer og lave gulv m.m. tilbage til oprindelig stand igen.

Hvordan fungerer montering?

Der er en række regler som skal overholdes, når der skal monteres højvandslukke. Monteringen skal klares af en autoriseret kloakmester. Den skal tilses og rengøres en gang om året og når der været funktion.

Du skal monterer en model der kan lukkes automatisk og manuelt.

En kommentar til “Højvandslukke – Tips til hvad, hvorfor og hvordan”

Der er lukket for kommentarer.