Høstanemone – sådan får du flotte høstanemoner i din have

I denne artikel finder du alt, hvad du har brug for at vide om Høstanemoner – alt fra informationer om høstanemonen til plantning og pasning af dem.

Leder du efter et godt sted at købe høstanemoner til haven? Se hvilke butikker vi anbefaler her:

Webshop Trustpilot score Leveringstid Link
bv_logo_big
4.9/5 stjerner
1-3 dage
Plantetorvet.dk
4.7/5 stjerner
2-4 dage

Tips til plantning af høstanemoner

 • Trives i god humusrig jord
 • Nyder sol og halvskygge
 • Kan plantes i foråret såvel som efteråret
 • Plant den sammen med andre planter, der spreder sig
 • Kræver ingen opbinding
 • Ikke nødvendigt med særlig pasning

Høstanemoner er en hårdfør staude

Som navnet afslører, er høstanemonen en del af anemoneslægten. Der er her tale om en staude, der er både stor, mangfoldig og frodig, og så blomstrer den sent på året. Høsteanemoner er en af de planter, der elsker at vokse og gro. Den består nemlig af stivstiklede, høje, oprette planter, der med tiden breder sig ud til alle sider. Staude er skønne blomster til haven, fordi de kommer igen år efter år.

Høstanemonen blomstrer først omkring juli. Til gengæld har du glæde af den helt frem til oktober. 3 måneders blomstringstid på denne tid af året, er en af høstanemonens styrker. På denne tid af året, er der ikke mange udendørs blomster, der stadig står flot. Høstanemoner kan derfor sørge for at holde din have smuk langt hen af efteråret.

Du kan finde høstanemoner i flere forskellige farver og nuancer. Du finder den blandt andet i hvid, sart rosa, mørk rosa og blåviolet. Desuden veksler de også i højde, alt efter hvilken sort du vælger. Højden vil typisk variere mellem 50 og 140 cm.

Høstanemone kan købes som barrodsplante eller i potte

Du får det samme resultat, om du vælger at købe høstanemone som barrodsplante eller i potte. Det er en smule sjovere, at se en rod blive plantet og nogle måneder efter, står der den flottest blomst. Barrodsplanter skal plantes direkte efter modtagelse, da den ikke må tørre ud. De købes typisk fra februar måned, så planten har god mulighed for at skabe sig et godt rodnet. Udover at det er sjovt at følge en rod blive til en plante, så er høstanemone faktisk også billigere som barrodsplante. Du kan selvfølgelig også købe høstanemone i potte.

Populære arter

 • Hvid høstanemone – Honorine Jobert 
  • Denne hvide høstanemone kan blive op til 100 cm og er særligt god til bunddække. Dens typiske blomstringstid er fra august til september. Det anbefales, at der bliver plantet cirka seks planter pr. m2.
 • Hvid høstanemone – Whirlwind
  • Whirlwind er også en hvid høstanemone med gul midte. Den har dog en mere fyldig blomst end Honorine Jobert. Arten her bliver mellem 50 og 100 cm. Det anbefales at plante fire af disse pr. m2. Gerne i god næringsrig og fugtighedsbevarende havejord eller surbundsjord. Denne arts blomstringstid ligger fra august til oktober. Du kan købe den hos Blomsterverden.dk, som barrodsplante eller fra Plantetorvet i potte.
 • Hvid høstanemone – Ruffled Swan
  • Ruffled Swan er en hvid høstanemone, som kan indeholde blålige nuancer. Denne art bliver ofte op til 70 cm, og du kan have glæde af den helt fra juli til oktober. Når du planter den, anbefales det, at du planter fire til seks planter pr. m2.
 • Mørk rosa høstanemone – Prinz Heinrich
  • Prinz Heinrich har en mørk rosa farve, og de giver derfor masser af liv i de sene måneder, som de blomstrer i. Denne art blomstrer nemlig fra august til oktober, hvor det så småt begynder at blive mørkere. Den bliver et sted mellem 50 og 100 cm høj, og du kan forvente en bredde på mellem 30 og 50 cm. Det anbefales, at du planter seks planter pr. m2. Du kan både købe Splendens, som barrodsplante hos Blomsterverden.dk eller på Plantetorvet.dk i potte.
 • Rosa høstanemone – Königin Charlotte
  • Königin Charlotte har en flot rosa farve, og du kan se den blomstre i din have fra august til oktober. Højden på denne art ligger et sted mellem 50 og 100 cm. Det anbefales, at du planter fire planter pr. m2.
 • Rosa høstanemone – Splendens
  • Splendens kan blive op mod 80 cm i højden. Den har nogle skønne mørke rosa blade og har en blomstringstid på tre måneder fra august til oktober. Det anbefales, at du planter seks planter pr. m2. Du kan både købe Splendens, som barrodsplante hos Blomsterverden.dk eller på Plantetorvet.dk i potte.
 • Lyserød høstanemone – September Charm 
  • Smuk og elegeant høstanemoner, der bliver mellem 50 – 80 cm høj. Den Blomstre fra juli til september, så du får nogle flotte måneder med skønne blomster. Den skal gerne plantes i sol eller halvskygge, og selvfølgelig i næringsrig jord. Det anbefales at du planter va. 5 planter pr m2. Køb den som barrodsplante hos Blomsterverden.dk.

Plantning af høstanemoner

Det er nemt at plante dine høstanemoner ud. Du starter med at grave et plantehul, der er så stort, at rødderne ikke bliver bøjet. Herefter løsner du jordet i bunden af hullet og fylder hullet helt med vand. Du skal vente med at placere planten, til vandet er trukket ned og har skabt rigeligt med fugt til rødderne. Herefter placerer du planten og fylder hullet med jord. Til sidst vander du igen planten og træder jorden fast omkring planten.

Høstanemonen er en sejlivet staude, og kan derfor nemt plantes ud i efteråret, hvor jorden er fugtig af nedbør og endnu varm efter sommerens sol. Planter du i stedet ud i foråret, får rødderne tid til at danne et stærkt rodnet inden vinteren, hvilket er en god idé da det er en ung plante, som skal vokse sig stærk. Uanset om du vælger at plante ud i foråret eller efteråret, er det en god ide at vælge en overskyet dag. Planter du i efteråret, er det en god idé at vinterdække den med flis eller gran, så den er en smule frostsikret hen over vinteren.

Plantning af Høstanemoner som barrodsplanter

Det er utrolig nemt, at plante barrodsplanter, men der er en vigtig ting, som du skal vide, og det er, at barrodsplanter, skal plantes direkte efter modtagelse. Hvis ikke du planter den efter modtagelse, vil den hurtigt kunne tørre ud. Høstanemoner sælges typisk som barrodsplanter i foråret, men ellers er der ikke den store forskel på om du planter som barrodsplante eller i potte. Barrodsplanten skal palntes i en plantedybte på omkring 5-7 cm.

Placering af høstanemoner

Du bør placere høstanemoner i sol og halvskygge. For meget sol kan nemlig ende med at svide planten. Du skal desuden være opmærksom på, at den breder sig meget, og du kan derfor ikke plante den sammen med hvilke som helst andre planter. Du bør derfor vælge at plante høstanemoner for sig eller sammen med andre sejlivede planter. Det skyldes nemlig, at høstanemoner, nemt kan stjæle næring og pladsen i jorden til sine egne rødder og ødelægge andre planters rødder, hvis de er ikke er så stærke.

Hvilken jordbund trives høstanemoner i?

Høstanemoner findes naturligt i skovbunden, og den trives derfor bedst i humusrig havejord. Denne type jord indeholder organisk materiale. Jorden må hverken være for tør eller våd, men skal til gengæld være fugtig hele tiden.

Pasning af høstanemoner

Høstanemoner er ikke besværlige at passe grundet deres hårdførhed. I takt med, at frosten kommer, taber stauden sine blade. Når dette sker, er det vigtigt, at du ikke fjerner de visne planter, før det bliver forår. Disse visne planter beskytter nemlig mod frost, og så er de utrolig flotte, når de bliver dækket af sne og rimfrost.

Alt hvad du ellers skal vide om pasning af høstanemonen, kan du læse om i de følgende afsnit.

Vanding og gødning af høstanemone

Det er nødvendigt at vande høstanemoner jævnligt, da jorden omkring dem gerne skal holdes fugtig. Det bedste du kan gøre, er at vande meget få gange, da vandet på den måde når ned til de dybtgående rødder.

Har du plantet din høstanemone i næringsrig jord, kræver den ikke særlig meget opmærksomhed, når det kommer til gødning. Vil du gerne forkæle din høstanemone, kan du gøde om foråret, så den hurtigt kan få noget næring efter vinteren. Denne havegødning vil være god til dine høstanemoner

Beskæring af høstanemone

Du skal ikke være bange for at beskære din høstanemone. Den breder sig meget, og det kan derfor være nødvendigt at beskære. Er din høstanemone blevet meget stor, kan du gøre det med en spade, hvor du graver dele af planten op. Vigtigt er det, at du kommer dybt ned og får alle rodstumper med. Ellers kan du forvente, at den vokser videre. Du kan selvfølgelig også beskære den med en havesaks som denne, men med tiden vil den vokse sig stor igen – alt efter hvor meget du vælger at klippe af den. Det er charmen med disse blomster, som gror hurtigt og meget.

Formering af høstanemone

Den bedste måde at formere høstanemone er ved deling. Dette gør du ved at grave planten op og forsigtigt dele den. Rødderne er sejlivede, og en det er derfor kun nødvendigt med en lille rodklump for en vellykket deling.

Flytning af høstanemoner

Høstanemoner er svære at komme af med, og derfor kræver det også lidt at flytte dem fra et sted til et andet. For at gøre dette skal du grave meget dybt og luge ofte i en lang periode efter flytningen. Det bedste resultat ved flytning får du ved at gøre det om foråret, så stauden har lang tid til at etablere sig det nye sted inden vinter. Du kan med fordel også give den noget gødning, hvis du ser den har lidt problemer i starten.

Vinterdækning af høstanemone

Høstanemonen er meget hårdfør, når den først er etableret. Den behøver derfor ikke vinterdækning. Er der tale om en helt nyplantet høstanemone kan den have frostfølsomhed. Derfor er det en god ide at dække dem til med granris eller nedfaldent løv den første vinter.

Høstanemone i krukke

Høstanemoner trives bedst, hvor de kan brede sig. Du kan dog sagten plante høstanemoner i krukker og efterfølgende plante dem ud i bede.

Hvornår blomstrer høstanemoner?

Høstanemoner har en sen blomstringstid. Denne ligger fra juli til oktober, og pryder derfor haven store dele af efteråret, hvor mange andre planter har trukket sig tilbage.

Er høstanemoner giftige?

Hele planten er giftig, men den er ikke altid at finde på listen over giftige planter, da der på denne som regel er fokus på de allermest giftige planter. Du skal ikke være bange for at plante en høstanemone i en have med børn. Du bør blot tale med dem om, at den ikke skal  munden, og efterfølgende holde lidt øje med dem.